Dajú niekde úver na bývanie aj dôchodcovi?? neviete?? a do akého veku? ďakujem

prosím poradte mi, ak máte niekto s tymto skusenost.vdaka
Odpovedať
@zuzka_puska banky to majú individuálne, do rôzneho veku rátajú. Ale skôr rátaj, že nie. Viem, že stavebná sporiteľna je schopná aj pre starších dávať. Ale podmienky tam nie sú nejako výhodné. Treba si banky obehať.
Odpovedať
@ajkava dakujem :-) to len tak informativne sa pytam, nie je mi to jasne. Citam podmienky bank, a vsade stoji ze.....hypoteku moze poziadat obcan SR....ale nikde, ze do akeho veku
Odpovedať
@zuzka_puska no vieš.... musí mať určitý príjem a aj predpoklad, že ho splatí. My sme napr. požiadali min. rok. Vyšla nám suma 60 tis. Ale keďže tento rok sme už mali cez 50 r. a hypotéku sme brali teraz, znížili nám sumu a aj dobu splácania skrátili.
Odpovedať
tak ja potrebujem pre 63r dochodcu.....pracujuceho..... Avsak ked si davam tie vypocty bank, ked dam vek 63 vsade mi cervenym vypise,ze vek presahuje tu hranicu,do kedy moze byt poskytnuty uver.
Odpovedať
@zuzka_puska no však hej. Si zober, že dôchodca ma istý dôchodok, ale plat nie. Takže budú brať dôchodok.
Odpovedať
@zuzka_puska, banka má určenú nejakú vekovú hranicu, nad ktorú hypotéku štandardne neposkytuje. Avšak, ak klient má dostatočný príjem, vhodnú nehnuteľnosť a pod., tak je možné tento štandard porušiť - je to vždy o dohode. Treba sa spýtať.
Odpovedať
@zuzka_puska hypoteka sa berie standardne na 4-30 rokov. banky sa nechcu dostat do pozicie, ked im zomrie klient a musia riesit vela neprijemnosti spojenych s dedicskym konanim a pripadnym predajom nehnutelnosti. nevidim to moc ruzovo bez rucenia niekym mladsim.
Odpovedať
Ako bolo písané, je to individuálne. Pokiaľ má banka dostatočné záruky, tak vie spraviť výnimku. V každom prípade, na toto oslovte bezplatne hypotekárneho špecialistu ... Aj tu na streche ich je dosť ... Tý budú vedieť najlepšie, čo a ako :)
Odpovedať
dakujem vam :-) Asi to nakoniec nechame tak,a pristupime k inym rieseniam :-) Nevadi. pekny den vam vsetkym prajem. PS: ajkava - ale kto ma dnes isty plat? Niektori dochodcovia su cipernejsi ako mladniaci 30 rocni :-) A vypoved v praci moze dostat vypoved, aj mlady aj stary :-) Ale to je jedno, dakujem, uz by som tuto temu uzavrela, inak to poriesime nie hypotekou. papa
Odpovedať
@zuzka_puska tu nejde o čipernosť. Ale o to, že je tam predpoklad, že skôr zomrú väčší. a ktorá banka pôjde do toho, aby musela čakať na peniaze z dedičského konania?
Odpovedať
@zuzka_puska hypo sa dáva max do 70.roka života, ale pokiaľ je žiadateľ starší ako 60 rokov, potom si vyžadujú spolužiadateľa mladšieho, kvázi niečo ako záruku, že v prípade úmrtia bude úver splácaný bez nutnosti riešiť v dedičskom konaní nehnuteľnosť a úver....
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzka_puska banky to majú s malými rozdielmi všade rovnako. Ak je človek sám na úvere, úver musí byť splatený do 65 roku života dlžníka. V prípade viacerých osôb v úverovej zmluve (manželia, spoludlžník) úver musí byť splatený do 65 roku najmladšieho účastníka a 75 roku najstaršieho účastníka. V praxi to vypadá nasledovne Váš známy ma 62 rokov a vy dajme tomu 40, môžete do úveru vstúpiť, avšak úver musí byť splatený do 75 roku Vášho známeho, čiže splatnosť 12 rokov. Zároveň následná splátka musí vychádzať z príjmu. Pravdepodobne by sa vedel nájsť aj iný spôsob financovania Vášho bývania.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zuzka_puska V SLSP moze dostat na vynimku na 9 rokov hypo. Realny priklad spred tyzdna.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak chce úver na bývanie formou spotrebného úveru, tak štandardne banky dávajú do veku 62 - 65 rokov, záleží od výberu banky, väčšinou je to ale do 65. Ak chce úver na bývanie formou hypotéky, tak tam sa dokáže splatnosť natiahnuť až do veku 70-75 rokov, ale spoludlžníka, tzn. žiadateľom by musela byť osoba mladšia. Teraz sa na to ale pozrite z pohľadu banky - prečo človek na dôchodku žiada úver na bývanie? Starší ľudia svoje nehnuteľnosti už neprerábajú (česť výnimkám, no na tie nie sú zvyknuté ani banky). Osobne som sa s požiadavkami dôchodcov na hypotéky stretla v súvislosti s konsolidáciou úverov a to banky už voči nim vôbec neradi vidia. Čo by teda presne malo byť účelom daného úveru/hypotéky?
Odpovedať
Profilova fotka
@finsluzby @andreah25 ja sa chcem opýtať, či je možné , aby dôchodca, vek 62r. , dochodok 550,-- + manželka/63 r. dochodok 380,--dostali hypoteku cca 35 000-40 000, keby ručili majetkom v hodnote 80 000-90 000, a na koľko max. rokov?
Odpovedať
@kubikovi úprimne, situácia je nasledovná - ak by šiel aj niekto mladší do úveru ako ručiteľ, potom by dostali úver na cca 12 rokov, pokiaľ by to nebolo možné, úver je cca nereálny, skôr by som sa orientoval na stavebko - výnimky sú síce možné, ale slovíčko ale hrá proti nim, lebo obaja majú cez 60 rokov.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?