Dá sa skombinovať refinancovanie HU so stavebným sporením?

Koncom tohto roku nám končí viazanosť HU v Tatra banke (TB). Teraz máme úrok 3,25%, mesačnú splátku 510,- € a zostatok HU bude cca 67000,- €. Zo stavebného sporenia môžeme dať dokopy cca 25000,- € (cca 12500,- € našetrené + 12500,- € úver s úrokom 2,9%). Predkladám, že TB si nás bude chcieť udržať a ponúkne o niečo nižší úrok. Je možné súčasne pri výročí fixácie vyplatiť časť HU (sumou ktorú by sme mali zo stavebného sporenia) a zároveň žiadať, aby výška doterajšej splátky HU ostala približne rovnaká ? Teda aby sme HU mohli splatiť skôr ako bolo dohodnuté na začiatku ? Pôvodne bol HU na 20 rokov, ale radi by sme sa ho zbavili skôr. Alebo nás bude banka "tlačiť" do nižšej splátky, aby sme jej boli zaviazaní dohodnutú dobu 20 rokov? A oplatí sa použiť stavebne sporenie (s garantovaným úrokom 2,9%) na splatenie časti HU , keď hypotekárne úroky sú o min 1% nižšie ? Asi ta otázka vyznieva hlúpo, ale nevieme ako s tým stavebným sporením naložiť. Pri uzatváraní stav. sporenia sme kalkulovali s takýmto použitím (šetriaci úrok bol myslím 0,1% + štátna prémia, za cenu garantovaného úveru za 2,9%), ale odvtedy sa dosť výrazne zmenili úroky na HU v neprospech stav. sporenia. Nepotrebujeme (nechceme) stavebne sporenie použiť na vylepšenie terajšieho bývania, alebo nákup niečoho. Chceli by sme len čo najskôr striasť hypotéky. Viete mi v tom niekto poradiť. Ďakujem.
Odpovedať
No u nas sa prave toho stavebka chceme z bavit.nemame to sice ako vy mame zo stavebka 20000eur uver a ideme ho sklbit z hypo 47000eur.lebo tie uroky co mame mi na stavebku su nenormalne za 7 rokov splacania vyplatime len o 2000eur menej.a ked clovek rozmysla nad tym kolko budete platit za hypo plus zo stavebka ci splatky nebudu vyssie ako mate teraz.mi platime za stavebko 150eur plus hypo 203eur.a na vyrocie si mozte zvolit vy ci si prenesiete hypo do inej banky alebo date urcitu sumu na znizenie hypo alebo ju celu vyplatite.je to na vas a je to vtedy bez poplatku.
Odpovedať
Profilova fotka
Odporúčam dať mimoriadnu splátku z tých peňazí, čo máte našetrené. Určite neriešiť žiaden stavebný úver, treba si ponechať iba hypo a mimoriadnou splátkou si dať skrátiť splatnosť a ponechať si pôvodnú výšku splátky. Banka na to úplne v pohode pristúpi, nerobia s tým žiadne problémy.
Odpovedať
ja som mala stavebny uver a zbytocne sa ti to iba cele predrazi.. potom som vyplacala stavebny uver inym aby som mala lepsiu urokovu sadzbu a teda aj vysku mesacnej splatky...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?