Da sa preniest hypoteka?

zdravim pred rokom som kupil rodinny dom na hypoteku v hodnote 50 000 eur, fixaciu mam na 3 roky.Dom teraz predavam, chcem sa spytat ci sa da ta hypoteka preniest na druhy dom.
Odpovedať
Stačí spraviť znalecký posudok domu, na ktorý ju chceš presunúť a potom to celé zrealizovať. Banka s tým bude súhlasiť, pokiaľ je hodnota domu dostačujúca.
Odpovedať
@piter83 v pohode, len ideálne bude, ak nová nehnuteľnosť bude mať hodnotu o 140% vyššiu ako tá, kde máš hypo
Odpovedať
@finsluzby ...o 140% vyššiu alebo ak bude mať hodnotu 140% ceny pôvodnej nehnuteľnosti, tiež o tom uvažujem.
Odpovedať
@tykat možno som to trocha neohrabane napísal - netvrdím, že banka nemusí povoliť presun záložného práva, ak to nebude, ale príkladovo - ak je výška úveru 50.000 eur, potom by hodnota novej zakladanej nehnuteľnosti mala byť min. 65.000 eur... totiž v odpovedi som uvažoval o cca 100% hypotéke, čo nemusí byť splnené...
Odpovedať
@finsluzby ...ok, nesedelo mi tam práve to, že ak mám teraz hypo na dom za 50tis. € tak nový dom ak by mal mať cenu o 140% vyššiu tak by musel mať hodnotu 120tis € čo mi prišlo šialené...takže to beriem že banka bude súhlasiť s prenesením ak hodnota novej nehnuteľnosti bude 70tis.€ ....je to tak?
Odpovedať
Profilova fotka
@piter83 spýtajte sa vo Vašej banke na presné podmienky presunutia záložného práva. Nie je pravidlom, že banky trvajú na 143% hodnoty nehnuteľnosti oproti hypotéke - možno bude postačovať aj nehnuteľnosť v rovnakej hodnote ako bola tá pôvodná:-).
Odpovedať
@tykat cca áno, ale je dosť podstatné, aké interné predpisy má banka, resp. ako sa na to pozrie ich znalec - mám prípady, kedy to prešlo aj pod 140% a niekedy to dokonca neprešlo ani, keď bolo viacej ako 140% - je to dosť individuálne...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?