ČSOB znizila posudok vlasntneho znalca o 28%

Stalo sa to este niekomu v poslednej dobe? Je to vobec mozne? Ziadali sme o hypoteku na kupu pozemku kde rucime okrem pozemku aj bytom a vsetko vyzeralo idealne, vlastny znalec banky nam ohodnotil nehnutelnosti, cenu pozemku urcil rovnaku ako je aj cena v zmluve, pracovnicka banky nas ubezpecila, ze uz by sa hodnota hypoteky uz nejak vyrazne menit nemala. Tak sme zlozili zalohu na kupu pozemku, podali ziadost o hypo a zrazu nam znizili vysku hypoteky o 28%. Absolutne nechapeme ako je toto vobec mozne, ked ich vlastny znalec to ohodnotil omnoho vyssie. Cakali sme ze mozno par tisic sa tam moze skrtnut, ale nie ze miesto slubovanych, internym znalcom potvrdenych 87000€ nam schvalia 62000€. To je brutalny rozdiel. Myslite, ze sa s tym da nieco robit? Vobec nerozumiem na co to ten znalec vobec hodnotil, aby ludi zavadzali?
Odpovedať
1
2
@domkamato Banka okrem samotnej hodnoty nehnuteľností podľa znaleckého posudku zohľadňuje aj bonitu klientov. A tú posudzuje stále prísnejšie. Aktuálne počítajú s finančnou rezervou tuším až vo výške 40% z príjmu. A dokonca vraj vychádzajú z najnižšieho mesačného príjmu za sledované obdobie, kedysi sa počítal priemer príjmu za 6-12 mesiacov. Neviem, či toto všetko nezohralo pri výške poskytnutého úveru u vás rolu. Ja by som nešpekulovala tu na MS a išla sa poinformovať rovno do banky ;-)
Odpovedať
Tomu co to posudzoval nedala v noci žena a takto to dopadlo. Mozno keby ste skusili este raz tak vam to daju.
Odpovedať
Profilova fotka
Dúfam, že v záložnej zmluve (resp zmluve o sprostredkovaní predaja) ste na takéto niečo mysleli a že realitka nebude mať s vrátením zálohy problém. Nikdy sa nejde na istotu do jednej banky. Robia sa viaceré banky súbežne. Toto mi príde ako klasická finta banky, aby ste popri hypo zobrali aj spotrebák. Inak, odvaha brať na pozemok 87tis, z čoho chcete stavať? Ale to sú už len moje vnútorné otázky :-) slsp, hoci je to najhoršia banka, z mojích skúseností, má "vlastných" znalcov, tam ako znalec urobí, tak na 99 percent schvália. V Po sa napr znalci v prípadoch pre slsp boja dať cenu ako je predajná cena, pretože prešovský supervízor v slsp je riadne hovädo :-D ale aj na to je finta, no to som už odbočil...
Odpovedať
Profilova fotka
100% hodnoty kupovanej nehnutelnosti banky nedavaju, aj ked v tomto pripade zakladate aj byt, tak je to trocha divne.. mozbo bonita alebo nelikvidny pozemok.. kazdopadne skuste inu banku. Dufam, ze ste si to dobre prepocitali.. 87k za pozemok, cca 100k za dom....
Odpovedať
@domkamato My sme mali na pozemok hypo a dali nám 50% ale nemali sme nič inšie okrem pozemku založené. Na pozemky nedávajú veľa percent a hypo na pozemky poskytuje len pár bánk.
Odpovedať
Jasne, ze 100% nedostaneme, hodnota pozemku plus bytu bola internym znalcom banky ohodnotena na 110 000, takze riadny skok... praveze tp bol vlastny znalec banky, keby to bol nas znalec, tak tomu rozumiem. Kupa pozemku, co sme chceli nam vyde, ale potrebovali sme nieco naviac..
Odpovedať
Ľudia, veď trocha čítajte :) Nikto im neznížil LTV, ale supervíziou im znížili výšku znaleckého posudku ... @domkamato Pravdepodobne v ČSOB s tým už nič nespravíš. Minulý rok v novembri, tj pár mesiacov dozadu takto somňou vypiekla VUB banka ... Znalecký posudok na budúcu hodnotu stavby znížila zo 183 tis. Eur na 127 tis. Eur, teda o 56 tis. Eur !!!! Skoro ma prekotilo ... Najhoršie je, že na to nemali absolútne žiadny dôvod a nevedeli to ani vyargumentovať. Hlavne, že som tam bol VIP klient ... Samozrejme, keď sme sa to pokúšali riešiť tak mi velkodušne ponúkli, že ma bezproblémov dofinancujú tým ich spotrebákom s úrokom myslím 2,9 percenta ... V praxi však išlo len o čas ... Veril som VUB, nakoľko som tam bol spokojný tak som inú banku neriešil. Schválenie naťahovali, naťahovali a až keď som už naozaj potreboval peniaze aby sa nezastavili práce mi prišlo toto ... Skúšali sme to cez riaditeľku pobočky aj oblastného riaditeľa, nič nepomohlo ... Tak som sa na nich vykašlal a skúsil iné banky ... Najlepšie mi to vyšlo v SLSP kde mi ponížili znalecký len o nejakých 6 tis. Eur s čím som bol absolútne spokojný. SLSP má na toto TOP pobočku práve v NR v OC Centro ... Keď tak napíšte správu. Ale určite sa vykašlite na znalcov z banky, dajte si znalecký spraviť osve a podajte žiadosť do viacerých bánk, lebo takto Vás môže každá naťahovať ...
Odpovedať
to je presne ten tah ako spominali ostatni aby ste si potom na dofinancovanie museli zobrat spotrebak lebo presne na tych oni najviac zarabaju. v takomto pripade je ale lepsie potom vyskusat nejaku inu banku
Odpovedať
@lubk0 Toto iste urobila Vubka nam, dlhorocnim klientom, stiahla znalecky o 42.000 a ponukla spotrebny, tiez to natahovali, az kym bolo 22.12. a prisli s touto ponukou..supervizor, ktory to znizil povedal, ze on sa k tomu nebude vyjadrovat..
Odpovedať
@maracana99 Veď oni to robia schválne ... Veľká časť ľudí im následne kvôli časovej tiesni prikývne a majú zarobené ... Resp. veľa ľudí je stále pohodlných a nechce sa im meniť banku, takže to takto hrajú ...
Odpovedať
ak sa nenahneváte, pripletiem sa do debaty. Ak sa mýlim, opravte ma, ale viem, že ČSOB je jediná banka, ktorá dáva záruku dopredu. V našom prípade to bolo tak, že sme skúšali hypo v 3 bankách a iba ČSOB nám prikývla na 100%, že nám poskytnú istú časť peňazí do určitého stropu. To sme podpísali a následne sme už iba hľadali nehnuteľnosť. Bolo to tak aj vo vašom prípade? Ja neviem ako to funguje pri pozemkoch, ale tú hodnotu, ktorú nám odklepli, nám odklepli aj po dodaní nehnuteľnosti len sa opravila cena.
Odpovedať
My sme riesili hypoteku tiez v CSOB a tiez nam to riadne podcenili a este mudrovali ze aj to je vela oproti znalcovi o skoro 50 000 eur a to iste robia aj pri postupnom uvolnovani, uplne to hodnotia pod cenu aby za kazde cerpanie zarabal,i lebo kazde cerpanie stoji 15 eur.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Za mňa najlepšia banka SLSP. Zatiaľ nemali s ničím problém a radi pomohli, poradili.
Odpovedať
@vitaz my sme si vyhliadli pozemok a potom sme isli do banky nech nam povedia ake su moznosti s tym, ze ak to vyde, kupime, k nie tak kasleme na to. Tak nam ich vlastny znalec ocenil pozemok aj byt a pekne nam vychadzalo ze nam vedia dat 87 000. Este si vravime ze ak by aj par tisic nepreslo, tak pohodicka, ideme do toho. Zlozili sme zalohu a podali ziadost. Prislo toto bez odvovodnenia. Tak sme dnes ziadost zrusili a mozu si... boli sme sa pytat zatial v tb, tvaria sa ze v pohodicke, vraj davaju na pozemky az 60%. V slsp sme boli este pred tym ale natrafili sme na tetusku co tam bola hadam mesiac aj s cestou a tej to nejak nevychadzalo. Tak sa chystame este na inu pobocku a uvidine kto nam ponukne viac.. uz v minulosti sa nam stalo, ze nam csob vyrazne znizila posudok od nasho znalca, ale ze ich vlastny znalecky ma nulovu vypovednu hodnotu sme vobec necakali..
Odpovedať
Profilova fotka
@domkamato skús fin. poradcu, ak natrafíš na dobrého, vybaví aj nemožné, ako mne...
Odpovedať
Profilova fotka
@quintes hehe, mne vybavoval poradca v uni credit, hoci som mal ucet v TABA. Vsetko bola super bombasticke. Akurat, ked som mal podpisat zmluvu mi banka vyviedla presne hore popisane. Poradca hladal vseliake kombinacie. Poslal som ho do kytek, zasiel do domovskej TABA a dostal uver bez problemov a lepsim urokom. Potom ma stasil ako po najblissej fixe ma TABA zoderie na urokoch, nic take sa nestalo.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj preto som písal dobrého, nie dobrého o..bováka :-p
Odpovedať
U mna to zriesil rovno znalec ze hodnotu domu s pozemkom dal celkom nizku (hlavne koli koeficientu polohovosti) SLSP sa mi zda ze uz hodnotu velmi neznizovali a schvalili mi 90% LTV.. Kebyze skusim inu banku mozno vyjdem lepsie, ale bolo to uz po viac ako dvoch tyzdnoch cakania a peniaze som uz potreboval, tak som podpisal
Odpovedať
Profilova fotka
@quintes u Vas to maju napisane na cele ?
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj chápem, kam tým mieriš. je to asi o šťastí
Odpovedať
@majkoj tak ako si hladas referencie na stavebne ci ine firmy, musis si hladat referencie aj na fin. poradcu, potvrdzujem ze @quintes ma pravdu, dobry poradca je vyborna vec a nic ta to nestoji (ps: nie som fin. poradca :-) )
Odpovedať
Profilova fotka
@codyy nuz, ja som mal na neho vyborne referencie ! PS: si natolko naivny, ze si myslis, ze je nieco zadarmo ? :)
Odpovedať
@majkoj evidentne zo zlych zdrojov :-)
Odpovedať
nam to v csob urobili a dokonca 2x. nastastie sme to prvykrat dokazali vykryt. to bolo pred 10-timi rokmi, ked sme kupovali byt. druhykrat sa o toto iste pokusili, ked sme ziadali hypo na stavbu domu. rucili sme bytom v ziadanej lokalite (byt bol uz bez tarchy, plus byty sa tam predaju za 48 hodin, doslova) a pozemkom tiez v ziadanej stvrti krajskeho mesta. druhykrat sme si to ale uz nedali. moj chlap ma v csob osobny aj firemny ucet, banka dobre vie, ake ma obraty a ako sa firme dari. tak do nich nahucal, co sa dalo a pohrozil odchodom do inej banky. na druhy den bola hodnota podla posudku schvalena na 100%.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj nie je to zadarmo, a @codyy písal, že to ICH nič nestojí. Ani mňa, a predstav si, z domu som musel len raz, do banky podpísať zmluvu... Inak, dnes ti ide, picháš vkuse od rána
Odpovedať
Profilova fotka
@codyy @quintes nuz to, ze nikto nepytal peniaze navyse, neznamena nutne, ze to nic nestoji. Dlhy cas som v pokoji domova nechal riesit veci financneho poradcu a mal som pocit spokojnosti. Potom som zasiel do banky sam, trochu pritlacil a cuduj sa svete, vybavil som lepsie. Ja Vam tu nechcem brat iluzie, ale vzhladom na to, ze manzelku nahovarali na financne poradenstvo a absolvovala nejake skolenia a trochu praxe, videl som trochu do zakulisia . Nakoniec s tym sekla lebo na to nemala zaludok. Myslite si vsetci, co chcete, peace :)
Odpovedať
@majkoj esteraz si to dostuduj a zistis ze klient to ma zadarmo, to ze ho plati banka ta zaujimat nemusi, on ti da prehlad z viacerych bank a ked je dobry tak sa ti nepodari ziskat lepsie podmienky ako jemu, to ze ty si pracoval s nejakym luzrom je problem tvojho vyberu :-) Aj ked ti da desat ponuk nemusis si ziadnu vybrat a nic mu neplatis.Ked si das spravit graficky navrh do studia napr. na kuchynu, musis im zaplatit aj ked nie si spokojny ci s kvalitou alebou cenou, tu nie :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@codyy ano, ano s touto verziou za mnou prisiel zatial kazdy poradca a na tom, ze tomu ludia veria je cely biznis zalozeny. Toto bol predmet hned prveho skolenia :-D. Takze , zelam uspesnu spolupracu s tvojim neluzrom a pokusim sa zdrzat komentarov na dalsie odborne doporucenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj chápem kam tým mieriš. Mne už trikrát riešil tieto fin záležitosti ten istý človek (hypo na byt, refinanc, hypo na pozemok), a asi som mal fakt šťastie, párkrát som mal pri ňom pocit, že ma tlačí do banky, do ktorej nechcem. Tak som zašiel do domovskej banky sám, za známou, ktorá mi rovno povedala, že to, čo mi on ponúkol, by som u nej nedostal ani náhodou, že asi čaruje, keď vybavil také podmienky.. To bol len jeden z dôkazov, že vie, čo robí, nechcem tu ďalej písať o veciach ako kataster a pod. Čiže ja si myslím, že fakt musíš natrafiť na dobrého, s dlhoročnými skúsenosťami (aj známosťami). Za ďalšie, mám skúsenosti s realiťákmi, ktorí stoja za prd vo vzduchu, a ktorí ti dvihnú telefón aj o polnoci, tých je málo samozrejme, tak isto aj poradca, ktorý zodvihne telefón hocikedy, keď to ja potrebujem, pretože debaty o financiách na kúpu pozemku a stavbu sa doma vedú skoro stále, a je skutočne nápomocný. Čiže nie je to len o vybavení peňazí.
Odpovedať
@codyy nic nie je zadarmo! Vzdy to musi niekto zaplatit. A kto tomu veri je len ovca a tych je veru dost a preto ten system funguje.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?