Čo zadĺžiť ako prvé pri úvere?

Ahojte, rozmyslam aky by bol najlepsi postup ako zobrat uver - co zadlzit teraz, co zadlzit potom... Chceme si zobrat uver s priatelkou v hodnote dajme tomu 70.000e. Ten sa nam rozdeli na 49.700 (so statnym prispevkom) a zvysok na klasicky uver s nejakym urokom. A teraz: - chceli sme zalozit nas byt (3izbovy) ktory je znaleckym posudkom ohodnoteny na dajme tomu 56.000e a pridat k tomu aj zalozenie pozemku ktory ma hodnotu dajme tomu 35.000e. Je toto dobre riesenie do buducnosti? .... Neskor (po dokonceny stavby domu - cca 1,5 roka) by sme chceli predat byt len neviem ako je to potom s vyplacanim kedze bde byt zalozeny v banke. Rozmyslali sme ze by sme zalozili neskor cely postaveny dom a splatili uver ktory bude teraz napisany na byt a pozemok len neviem ci toto je dobre riesenie. citali sme ze sa to takto nejak robi pri stavbach... vezme sa jeden uver a ku koncu sa zoberie dalsi (vacsi) aby sa splatil ten prvy a dokoncilo co treba na dome.
Odpovedať
@adam_janka To je otazka tak na fin. poradcu ale už to že mate čo založit je plus... skus sa obratit na @finsluzby alebo nejakeho ineho poradcu tu na MS ..
Odpovedať
Profilova fotka
@adam_janka a co takto zadlzit len pozemok, dostat 50% z jeho hodnoty, nasporit si dovtedy este par tisic (tak do 10 by teoreticky mohlo stacit) a riesit to ako hypo stavby????? podla mna daleko jednoduchsie riesenie ;-)
Odpovedať
Zalozit pozemok je problematickejsie. Zalezi na tom ake mate uvery resp. fin. splatky. Pokial ten byt je Vas bez tarchy, tak vezmite uver na rozostavany dom v klasickej banke, SFRB pozaduje predkladanie faktur a blockov, t.j. neviete usetrit na DPHcke a rozne finticky. A velmi vela behaciek si vyzaduje tento typ uveru. A treba si to detailnejsie nastudovat...oni sice poskytnu 49 000 uver ale musite preukazat niekolko tisic vlastnych prostriedkov a tusim teraz najviac davaju uz iba 39 000 Eur. Tiez som nad tym rozmyslal ale tato institucia je uz menej vyhodna ako uvery v bankach so statnym prispevkom pre mladych, Pri uvere z banky na rozostavany dom, cerpate uver bez predkladania blockov, na 5 splatok. Nasledne by ste predali byt a mimoriadnymi splatkami by ste znizili vysku uveru. Berte v uvahu za vsetko co budete zakladat potrebujete znalecke posudky, poplatky atd.
Odpovedať
@kaktusik007 - za 15.000e sa postavia tak zaklady a mury.... a co dalej??? brat dalsi uver - s vyssim urokom kedze jeden uver uz bude a platit opat za vystavenie uveru 300e????
Odpovedať
@oscipovsky - dom este nestoji....
Odpovedať
Profilova fotka
@adam_janka zaklady a mury ti stacia na to, aby ti kataster dom zapisal na LV ako rozostavanu stavbu, a aby ste cerpali dalsiu tranzu uveru - ved to beriem tak ze si beriete hypo na cely dom, takze sa bude vychadzat z rozpoctovej ceny, banke budete dokladovat napr. fotkami co vsetko ste uz postavili a banka bude postupne uvolnovat peniaze.... ved toto je klasicka hypo na stavbu domu, dohodni si stretnutie v pobocke nech ti to presne vysvetlia ze ako to funguje ;-)
Odpovedať
@oscipovsky - myslel som prave ten uver so statnym prispevkom pre mladych. nechceme ani my blocky
Odpovedať
Treba detailnejsie popisat situaciu. Tak som to pochopil ze mate hypo na byt, mate pozemok a chcete stavat? A to ze dom este nestoji je jedno. Banky poskytuju uvery na postupnu vystavbu. Podmienka pre poskytnutie uveru je vacsinou dostat sa na 1 m nad teren, t.j. zaklady a vymurovane 3-4 rady. Uver je zalozeny rozostavanym domom s pozemkom, peniaze banka uvolnuje postupne. Posledna splatka uveru sa uvolnuje az po obhliadke pracovnikom banky (znalcom), vydavky sa v banke dokladuju iba cestnym prehlasenim. Tento typ uveru takisto poskytuju banky so statnym prispevkom. Pokial mate na Vas byt hypoteku a chcete stavat inak ako predajom bytu to neporiesite s tym ze pocas vystavby by ste boli v podnajme. Alebo mate taky prijem ze budete byvat v byte, platit hypo, vezmete dalsi uver a po dostavani predate byt a splatite jeden uver. Pri statnom prispevku pre mladych pozor, mozte cerpat iba jeden prispevok, a dostanete ho iba na nadobudnutie novej nehnutelnosti. Ak splatite uver skor ako po 4 rokoch od poskytnutia uveru s prispevkom musite vratit aj cely poskytnutý statny prispevok.
Odpovedať
@oscipovsky - boli sme informovany ze splatit uver prispevkom pre mlady sa ned skor ako po 4 rokoch. Nie byt este nie je zalozeny - len sa chystame aby sme dostali taky uver ako chceme - 70.000e. + aby sme dostali tuto sumu musime zalozit aj pozemok ktory sme kupili
Odpovedať
@adam_janka splatit uver sa neda, no je vsak povolena jedna mimoriadna splatka. aspon u mna v TB
Odpovedať
zoberte si uver kolko vam daju s tym, ze zalozite len byt.. zato by ste mozno mohli postavit hrubu stavbu a ked bude hotova, poziadate o navyseni euveru s tym ze tarchu prenesiet ena rozostavanu stavbu a ta by mohla mat aj s pozemkom vyssiu hodnitu, navyse pri rozostavanej stavbe vam znalec ohodnoti aku hodnotu by mala dokoncena stavba a nato Vam daju vyssi uver...Alebo mozno ani by ste nemuseli brat viac ak prenesiete tarchu z bytu na dom, tak byt mozete predat a za tieto peniaze rychlo dokoncite abyvate za ten cas pojdete byvat do podnajmu alebo ku rodicom.. na zaciatok nie je dobre vsetko zatazovat lebo su to zbatocne vydavky na znalecneposudky katastralen poplatky a podobne... vyhoda zalozenia bytu je aj v tom, ze Ti banka vyplati celu sumu hned a mozes stavat a dokladovat staci fitkami cize miozes svojpomocne... ak zakladas pozemok, tak banka vypusta peniaze postupne a to vsetko stoji nejake poplatky....
Odpovedať
@manilla uver sa splatit da v den vyrocia mozes splatit a dokonca bez poplatku.. my sme splatili predcasne s a zplatili sme 5 percent s vysky istiny ale mali sme tak nevyhodne podmienky, ze sa nam to oplatilo....
Odpovedať
Článok sa načítava...
@adam_janka Podla mna ...zobrat uver na pozemok, dostaneš 50-70% z jeho hodnoty, postavit z toho čo sa da..pričom by ste žiadali 49 000e so štatnym prispevkom pre mladych (to je max do akej dava štat ulavu prvych 5 rokov)... zatial by som predala byt, kym miniem peniaze z uveru, išla by som na čas do podnajmu alebo k rodine a z penazi z bytu dostavala.. Brat hypo a potom predčasne splacat uver a platit banke poplatky za predčasne splatenie sa mi zda byt blbolst.. ked ti peniaze ostanu..čo..moc ich asi nebude..daš na terminovany alebo si v prvej hypo vezmeš menej..podla toho za kolko odhadujete že postavite..či svojpomoc či firma... My sme sa stahovali nie do bytu ale ešte vlastne na stavbu..boli sme sice bez plynu a aj par dni bez vody..spali sme na madraci na zemi ale všetko sme zvladli ... ked chce sa da najst viac riešení..treba oslovit poradcu, ktorý taketo riešil x krat..najlepšie poradi..
Odpovedať
@marrad nie som odbornik ale bez poplatku to vo fixacii myslim nejde... po fixacíí už nesmu banky požadovat poplatky za predčasne splatenie ..
Odpovedať
@katarinka2010 - nechapem co si napisala. zobrat uver 50-70% na pozemok a postavits toho co sa da. Ale ako dostaneme tych tych 49.000 ked pozemok ma hodnotu dajme tomu 32.000 ????? Vsak to ten pzemok nepokrije
Odpovedať
@oscipovsky zmiešal si SFRB a hypoteku pre mladych Hypo pre mladych davaju paru resp manželom vo veku od 18-35 rokov v max sume cca 50 000e -zavisi od typu banky a uveru či dokladuješ bločkami http://totalmoney.etrend.sk/spravy/hy... žiadaju manželia s max spoločným prijmom 1999,4 euro SFRB dava hypo na vystavbu max do tej výšky 38 000 aj nejake drobne..vybavovanie je zložitejšie, tam dokladuješ fakturami http://www.sfrb.sk/fond.html
Odpovedať
@marrad - paci sa mi najviac tvoj napad len musime zistit ako budu ohodnocovat tu hrubu stavbu. Aby to pokrylo uver ktory zoberieme teraz a ak by sme ete potrebovali dalsie peniaze.
Odpovedať
@adam_janka Ved v banke pr. budeš žiadat 50 000eur, založiš pozemok, z hodnoty pozemku ti daju 50-70% v 1. tranži (50% z hodnoty pozemku - 17500e)..z tých 17 500 treba postavit zaklady a mury, potom založit rozostavanu stavbu a daju ti zvyšok penazi teda zvyšok do 50 000.. Moj pozemok ma hodnotu 39 900e tiež ideme takto brat uver..
Odpovedať
No alebo aj to je riešenie a lepšie ako piše @marrad ...založit byt a zobrat fin. na hrubu stavbu...len ako marriad piše že čerpanie v 2. tranžiach stoji poplatok tak aj prenašanie tarchy z bytu na dom stoji poplatky a takisto sa zaklada rozostavana stavba...
Odpovedať
Profilova fotka
@katarinka2010 ja mam pocit ze @adam_janka nerozumie tomu, ze takyto typ uveru existuje... a potom je tazko vysvetlovat... a je to unavne ;-)
Odpovedať
@katarinka2010 @adam_janka je lepsie zalozit existujucu nehnutelnoat, pretoze ti banka pusti peniaze naraz a mozes ich dokladovat fotodokumentaciou... ak beries na pozemok, tak ti pustia po castiach.... @adam_janka tu hrubu stavbu aj s pozemokom ti ocenia ze daju cenu skutkoveho stavu a tiez aku cenu bude mat stavba po dokonceni, to urcuje znalec podla projetku.... Ked by ste zakladali byt ten sposob ako som pisala ja nato potrebujes znalecky posudok na byt a stavebne povolenie na dom ..... to aby su urcila ucel.... Pozemok zakladaju taki, ktori nemaju nieco ako vy mate byt na zalozenie.....
Odpovedať
@adam_janka no ved ked prehodis tarchu z bytu na dom, mozes navysit uver, pretoze dom bude mat vyssiu hodnotu a peto nebude problem s navysenim....
Odpovedať
@marrad ak zakladaš pozemok tak ti pušta peniaze v dvoch častiach a tiež dokladuješ fotodokumentaciou
Odpovedať
@marrad @katarinka2010 - ci v jednom alebo druhom sposobe by sme prekladali tarchu a teda platitli za poplatok. Dakujeme Vam, spytame sa v banke ako to co najlepsie vyriesit.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?