Čo riešiť skôr?

Chceme si dat postavit montovany dom na kluc a neviem, z ktoreho konca zacat..., otazka projektanta je, ze kolko sme ochotni investovat, ale ja zasa netusim, aky vysoky uver sa nam podari v banke vybavit? Takze ako? Mam povedat projektantovi cca. sumu, do ktorej si to asi predstavujeme, alebo ist najskor do banky, aby nam povedali, aku sumu su nam schopni pozicat? Sme manzelia, obaja mame 50 r., zamestnani, vyska cisteho prijmu cca. 1100 Eur. dokopy, bez dlhov, vlastnime byt v trhovej hodnote cca. 40 000 Eur. a pozemok cca. v hodnote 35000 Eur. Mesacne za predpokladu nejakej nechanej rezervy sme schopni splacat cca. 350 Eur. Nejake uspory su, ale to by sa asi minuli na vybavovacky a zriadenie pripojok este pred stavbou.
Odpovedať
Profilova fotka
nešiel by som nad 80m2 zastavanej plochy, môže to stáť podľa úrovne 50-80tis, podľa toho sa zariaďte. .
Odpovedať
Profilova fotka
Najprv choďte do banky.Oni vám povedia,koľko požičajú.Záleží to od príjmu samozrejme.Ale aj vek,koľko rokov budete splácať atď.... Držím palce ,ja mám 42.muž 45 a chceme tiež stavaťmontovaný dom,a mám strach jak bude reagovať banka,že už nejsme najmladší,aký úver nám dajú.Ale už som si tu písala s viacerými nad 40 a vraj v pohode. :-)
Odpovedať
@mimidlo @jan45 píše dobre - nechoďte zbytočne do nejakej veľkej plochy, skôr uprednostnite účel. Z finančného hľadiska Vám banka požičia cca 70.000 - 80.000 eur so splatnosťou na 15 rokov.... dá sa ísť aj na 20 rokov splatnosti, ale do toho by som asi osobne nešiel.... splátka sa totiž hýbe okolo 500 eur mesačne a pri našich dôchodkových istotách...
Odpovedať
@mimidlo obradte sa na financneho poradcu, podla moznosti na takeho, ktory Vam prejde ponuku vsetkych hypotekarnych bank /8/ - nie taky, ktory ma zmluvu iba s 3-4 bankami. Takto dostanete info o financnej moznosti. Potom si pozrite nejake katalogove domy, do danej sumy, aby ste mali prehlad co za dane peniaze mozete ziskat. Banky zvacsa na stavbu domu poskytuju financne prostriedky, ak uz je cast stavby hotova, ale presne podmienky neviem, a neviem , ako pristupuju k montovanym domom. Preto zvazte aj to, ze mozno na zaciatok budete potrebovat vlastne zdroje , kym zaciatok stavby bude splnat podmienky pre banku. Zvazte ist do takej mesacnej splatky, pri ktorej si dokazete Tvorit aj zeleznu financnu rezervu pre pripad, kedy moze dojst k vypadku prijmu a tym horsej schopnosti splacat hypo. Ak bude vsetko v poriadku , a nenastane nepredvidana negativna situacia, tak tu rezervu pouzijete bud na predcasne splatenie hypoteky, alebo na dochodok. :-)
Odpovedať
Jedno z pravidiel pri schvaľovaní hypo je vek žiadateľov. Odporúčam navštíviť banky a dať si spraviť ponuku. Za ponuku nič neplatíte. Dozviete sa, aké máte skutočné možnosti - myslím tým, akú dlhú fixáciu budú ochotní vám dať a od toho sa odvíja aj výška splátky.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?