Čo je lepšie, zníženie si doby splácania hypotéky alebo zníženie splátky (SLSP)

Pekný deň prajem. Zaujímalo by ma, kto má aké skúsenosti pri splácaní hypotéky. Aktuálne mám možnosť splatiť úver mimoriadnou splátkou po 2 rokoch od založenia hypotéky. Mám úver v SLSP, 5 ročnú fixáciu. Je výhodnejšie si skrátiť doku splácania alebo znížiť si splátky mimoriadnou splátkou? Každoročne mi prídu nejaké väčšie peniaze mesiac pred každoročným výročím založenia Vie mi niekto poradiť aké más skúsenosti? Určite bude na konci fixácie dôležitá výška istiny a keďže viem každoročne vložiť nejakú mimoriadnu splátku na istinu, preto potrebujem vedieť ktorým spôsobom si znížim lepšie istinu? Ďakujem za reakciu.
Odpovedať
@pavoldubovany lepšie je skrátiť dobu splácania a ponechať splátku v rovnakej výške :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Jednoznačne skrátiť splatnosť a ponechať výšku splátky, pokiaľ nijako nezaťažuje rodinný rozpočet. Ak napíšte, akú máte celkovú výšku hypotéky, na koľko rokov ste ju brali a aký máte na nej úrok a akú výšku mimoriadnej splátky chcete urobiť, plus aké obdobie už hypo splácate, tak Vám cca napíšem koľko ušetríte na preplatku hypotéky tým, že si skrátite splatnosť.
Odpovedať
@pavoldubovany Da sa to aj inak - splatnost neskratite. Rozdiel sumy povodnej a novej splatky bud budete splacat navyse vo forme mimoriadnych splatok kazdy mesiac, ak taka moznost existuje, alebo ich date na nejaky sporiaci ucet a raz za rok pridate k mimoriadnej splatke. Tym znizite istinu a a aj preplatenu sumu. A vzdy mate v rezerve nizsie splatky pre pripad, zeby sa vasa financna situacia zmenila. Ja davam mesiacne 300 eur na mimoriadne splatky. A pri vyroci fixacie si necham znizit splatku a ten rozdiel pridam k tym 300 euram. Keby nastali nejake problemy, tak mam stale moznost okamzite znizit svoje splatky tym, ze jednoducho nebudem davat mimoriadne splatky. Ak sa nic nestane, tak v konecnom dosledku na konci splatim uver ovela skor. ale ako pise @andreah25, zavisi to od toho, v akom stadiu uveru ste - kolko rokov vam este ostava, aka istina a aka je da mimoriadna splatka. Najviac sa tie mimoriadne splatky oplatia na zaciatku, pretoze vtedy je zostatok istiny velky.
Odpovedať
@andreah25 Hypotéku máme od 20.7.2013. Výška hypotéky bola 42 490€. V súčasnosti je zostatok 39 792€. Splatnosť hypotéky končí v roku 2033. Fix je 5 rokov, riadny úrok je 4,19%. Plánujeme vložiť 3 000€ Určite by ma zaujímalo koľko sa dá ušetriť... ďakujem
Odpovedať
Skusim svoj matematicky (nie nauceny financno-poradny) pristup :) Nebudem ratat uroky z urokov, pretoze z 10 eur su to uz len nejake centy :) Ak vlozite 3000 eur a urok ostane nezmeneny, tak usetrite cca 10,5 eur mesacne nasledujuci rok na urokoch. Ak si ponechate dobu splatnosti, tak uspora bude teda tych 10,5 eur mesacne na splatke. Ak si skratite dobu splatnosti, tak vasa splatka bude rovnaka a vy teda budete splacat istinu kazdy mesiac viac o 10,5 EUR. To splacanie istiny vam vyrobi usporu na urokoch. V pripade 10,5EUR a urokovej sadzbe 4,19% p.a. to bude mesacne tvorit priblizne 3,6 centa. Tym, ze si skratite dobu splatnosti onejaky ten mesiac, tak za to dostanete odmenu ani ne 5 centov mesacne. To za cely rok bude cca 50 c. Neviem, ci 50 centov rocne za tych 5 rokov stoji za to, aby ste si skratili dobu splatnosti :). Navise, tie usetrene peniaze (na konci fixacie to bude cca 630 eur) mozete predat k tym 3000, alebo v pripade, ze sa zmeni vasa situacia, tak si ich ponechate v rezerve. Tie cisla nie su uplne presne, ale cca to sedi. Navyse, vasa urokova sadzba urcite klesne, teda ta uspora bude mozno aj o polovicu mensia :) Financny poradca vam vycisli nejake vymyslene hausnumero - ze za celu dobu usetrite zavratnu sumu. Pritom vobec nezohladni inflaciu a ani buducu urokovu sadzbu :). Ono sa to neda vycislit presne, pretoze nikto nevie, aku urokovu sadzbu dostanete, ked vam fixacia skonci.
Odpovedať
Profilova fotka
@pavoldubovany Prepočet som urobila s celými rokmi, nedelila som to na jednotlivé mesiace, takže počítam s tým, že splácate hypo teraz celé dva roky. Prepočet ušetrenia som urobila len do výročia fixácie, tzn. o tri roky a pri tomto úroku aký máte. Ako správne poznamenal @joxe, je zbytočné robiť prepočet ušetrenia na celú dobu splatnosti, nakoľko nevieme, aký úrok získate po výročí fixu. Ušetrenie znázorním na zostatku istiny pri výročí fixácie. Ak teda urobíte mimoriadnu splátku 3tis. eur teraz k dvom rokom splácania hypotéky, tak ak si dáte znížiť výšku splátky, tak tá bude mesačne cca 242,85 eur (momentálne máte myslím 261,75 eur). Čiže rozdiel v splátkach bude mesačne cca 19,39 eur a istina bude za tri roky v zostatku cca 32.412,36 eur. Ak si mimoriadnou splátkou dáte skrátiť splatnosť a ponecháte výšku splátky, tak splatnosť sa Vám zníži cca o necelé dva roky, tzn. miesto zostávajúcich 18 rokov budete splácať ešte 16 rokov, tak zostatok istiny bude pri výročí fixu za tri roky cca 31.629,13 eur. Tzn. ak si dáte skrátiť splatnosť, tak ušetríte za tieto tri roky sumu cca 783,23 eur, o ktoré zaplatíte menej na úroku banke. Prepočet je informatívny, nezohľadňuje presný počet dní v mesiaci, presný počet dní terajšieho splácania a zostatku dní do výročia fixácie. +/- však na predstavu postačuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@pavoldubovany čiže pri ponechaní si splátky a znížení doby splácanie sa Vám zmení pomer úroky/istina v prospech istiny a teda tá sa rýchlejšie spláca, úročí sa mesačne nižšia suma, čo sa premieta do znížené preplatenia hypotéky. A samozrejme ak sa rozhodnete aj pri výročí fixácie refinancovať hypo do inej banky, tak refinancujete nižšiu výšku hypo, ako v porovnaní ak si znížite mesačnú splátku.
Odpovedať
ďakujem za info. podobne som uvažoval, nebol som si ale istý.
Odpovedať
ja splacam 20% bezplatne vzdy s tym, ze si znizujem mesacne splatky... aj tak nemam v plane splacat hypoteky 30 rokov.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@andreah25 ahoj, prosim ta vedela by si aj mne poradit a vyratat, ci sa oplati vlozit mimoriadny vklad do hypo aj nad ramec povolenych 20% (ak je vobec tolko) z ceny zostatku hypo.alebo ako to spravit, aby to bolo pre nas najvyhodnejsie.lebo ked pojdem do banky, tak neocakavam cenbe rady :-D dakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?