Bonita klienta - ovplyvnenie kreditnou kartou

Mam hypoteku v CSOB. Mam u nich aj kreditnu kartu s limitom 600 EUR, ktoru takmer nepouzivam, len obcas ak potrebujem vykryt vacsie vydavky pred vyplatou. Splacam ju vzdy bezurocne. Mam aj povolene precerpanie na beznom ucte s limitom 600 EUR, vyuzivam ho obcas. Chcel by som vediet, ci, ked si hypoteku budem chciet preniest do inej banky, ci mi ta kredtika a povolene precerpanie znizi bonitu a ci by nebolo lepsie pred zaziadanim novej hypoteky zrusit kreditku aj povolene precerpanie. Prinieslo by mi to zlepsenie bonity a tym aj potencialne lepsi urok? Na zaver dodam, ze o prenos hypoteky do inej banky by doslo o cca 3-5 mesiacov. Teda ak by som zrusil kreditku, pripadne aj kontokorent, tak neviem ci by to uz bolo zohladnene v nejakom tom uverovom registri.
Odpovedať
Profilova fotka
bonitu to každopádně sníží, já mám totiž dvě a v ČS bych neprošel, teď sem u HB.
Odpovedať
Bonitu ovplyvni iba po tej stranke ze kreditna karta ako aj precerpanie je vedene ako pohladavka, resp. uver, takze Vam to snizi disponibilny prijem. Ak to nevyuzivate tak to zruste a radsej si vytvorte vlastnu rezervu, ktoru budete vyuzivat.
Odpovedať
No, problem je v tom, ze stale som vo faze "zariadovania" bytu a tvorenie rezervy sice nejake je, ale vzdy sa nieco vyskytne co treba kupit, pripadne dovolenka a tak, preto sa mi ten kontokorent velmi hodi - nemusim byt v strese ze ci bude na splatku hypoteky alebo nebude + moj zamestnavatel na dava vyplatu +/- 7 dni, tak bez dostatocnej rezervy je to velmi prakticke. Kreditku teoreticky zrusit mozem, ale z casu na cas, napriklad teraz na dovolenke sa to hodilo, lebo som s nou platil v obchodoch. Zaobisiel by som sa bez oboch produktov, ale len v pripade, ze by som vedel ze dostanem napr. o 0.5% lepsi urok na hypoteke. Je toto realne? Alebo to ovplyvni len minimalne? Prijem mam dostatocne vysoky, nebojim sa, ze by mi neposkytli potrebnu sumu.
Odpovedať
@rudozmarsu v januari som vybavoval hypo v sporitelni a mam aj kreditku aj precerpanie z inych bank .. co sa tyka bonity, pracovnicka banky mi povedala ze je na zaklade prijmu a registra, kde som nemal ziadny zaznam ... takze spominane produkty urokovu sadzbu vobec neovplivnili, bolo mi povedane ze kreditka a precerpanie je ako vravi oscipovsky pohladavka ,.. takze ak je dostatocny prijem nema to na Vas vplyv ...
Odpovedať
Aha, takze realny problem by bol len vtedy, ked by som napriklad kreditku nesplacal (nesplacal ani povinnu splatku) alebo nesplacal kontokorent? Vtedy by podla vsetkeho vznikol patricny zaznam v uverovom registri.
Odpovedať
@gorgar presne tak, kontokorent a kreditka idú do bonity ako záväzok
Odpovedať
@rudozmarsu ano presne ako vravite a na urok to nema vplyv (aspon v tom case ked som ja bral hypo nemalo) ale potvrdil to aj uzivatel @finsluzby a ten asi prehlad ma :)
Odpovedať
@gorgar vplyv na úrok to môže a nemusí mať - záleží od rizika, nastaveného v bankovom ratingu - napr. svojho času v mbank bola taká stratégia, že kto nemal akýkoľvek úver predtým ako požiadal v mbank, úver sa automaticky zamietal..
Odpovedať
Z uvedeného mi vyplýva, ze ked som nikdy nemeskal so splatkou, ci uz kreditka, alebo iny uver, vzdy som v minuse bol len ozaj kratku dobu, nie permanentne, tak to asi nebude mat vplyv na vysku buduceho uroku a nebudem to riesit, nakolko mat kontokorent a kreditku je pre mna momentalne prakticke.
Odpovedať
Záleží na bance, některá se na to dívá jiná ne. Samozřejmě taky záleží na tom, zda máš záznam v registru nebo ne, to znamená, zda jí pravidelně splácíš. Ale pokud chceš refinancovat a nebudeš měnit podmínky hypotéky, tak už by tvou bonitu zkoumat neměli, teda pokud řádně splácíš :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?