Aký je rozdiel medzi 3r fix a 5r fix?

Vie mi niekto poradiť aký je rozdiel medzi tými to fixami so štátnym príspevkom a čo je výhodnejšie. Ďakujem za každú radu
Odpovedať
ECB nedavno znizila ur. sadzby a priestor na znizenie este ma, takze aj uroky na hypotekach este pojdu dole. Ja osobne, keby idem brat hypo, tak v tychto casoch volim radsej kratsi fix, ktory byva casto aj vyhodnejsi a po skonceni fixu sa mozes porozhliadnut po niecom vyhodnejsom
Odpovedať
Ja som pocul ze banky zneuzivaju fakt ze statny prispevok treba pri jednorazovom vyplateni hypoteky do 4och rokov od zacatia poberania komplet vratit a teda po skonceni 3r fixu mozu zdvihnut urok nakolko vedia ze sa ludom neoplati prechadzat do inej banky. Bolo by vsak dobre keby to potvrdi niekto co ma s tym osobnu skusenost.
Odpovedať
@aduska_ba pokiaľ berieš úver so špm, tak je lepšia 5 ročná fixácia ako 3 trojročná - banka ti totiž počas piatich rokov nezmení úrokovú sadzbu, navyše celková výška štátnej bonifácie sú 3% a pri týchto hypotékach úroky nikdy neklesnú pod 3%, lebo to by ti musela banka doplácať :-D
Odpovedať
@finsluzby ahoj, vidim ze sa v tom trosku vyznas, mam taku teoreticku otazku - da sa prefinancovat hypoketa (5rfix) po 3rokoch (pravdepodobne s pokutou za nedodrzanie fixu), s tym ze pri prvej hypo sme nedostali znizeny urok (hypo pre mladych) kvoli vysokej vyske prijmu nas obidvoch, teraz som ja na materskej, takze prijem mame ovela mensi a este by sme tu hypoteku chceli navysit z povodnych 26OOO na 5OOOO. - hodnota domu na ktory mame hypoteku je teraz asi 7Otisic, prvy znalecky pred rekonstrukciou sme mali na 3Otisic. dakujem :)
Odpovedať
@linda20111 hypotékou so špm nemôžeš splatiť inú hypotéku (teoreticky možnosť tu je, ale to už treba vidieť úverovú zmluvu, ale 99% sa to nedá - bohužiaľ, zákon je tak napísaný). Jedine, čo môžeš urobiť je buď zobrať nový úver so špm, ale bohužiaľ od tej istej banky, resp. refinancovať to do inej banky, ale s pokutou, pričom budeš mať 2 úver - so špm na 24.000 a bez špm 26.000.
Odpovedať
Profilova fotka
@aduska_ba Ja osobne pri štátnom príspevku pre mladých preferujem 5 ročný fix ak je rozdieľ od trojročného fixu maximálne do +0,30%. Hypotéku pre mladých je možné predčasne splatiť už po 4 roku a to bez poplatku za predčasné splatenie i keď je úroková sadzba zafixovaná na 5 rokov. Ak splatíte hypotéku pre mladých do 4 rokov, musíte vrátiť uplatnený štátny príspevok pre mladých.
Odpovedať
@smartbrokers Dakujem velmi pekne za radu.Chcem sa opytat , po akej dobe mozem byt prefinancovat ?
Odpovedať
Profilova fotka
@aduska_ba Nerozumiem otázke. Ak potrebujete spätne prefinancovať kúpu bytu, tak je to možné až do 24 mesiacov od nadobudnutia bytu.
Odpovedať
@smartbrokers zaujímavý postup s prefinancovaním so špm :-D - síce použiteľný len v prípade, ak sa zároveň neručí kupovanou nehnuteľnosťou, ale predsa dobrá myšlienka
Odpovedať
@smartbrokers @finsluzby v decembri nam schvalili hypot. uver na novostavbu ,ktora sa zacala stavat .V marci mame zaplatit 40% z kupnej ceny .Novostavba ma byt dokoncena v decembri.A chcem sa opytat po kolkych rokoch mozme prefinancovat hypoteku.Ci az po 5 rokoch?
Odpovedať
@aduska_ba fixácia? špm?
Odpovedať
@finsluzby fix na 5 rokov a spm
Odpovedať
Článok sa načítava...
@aduska_ba pokiaľ máš fix na 5 rokov, refinancuješ bez pokuty až po piatich rokov - dá sa aj skôr, ale do 4 rokov by si vracala špm a to sa ti neoplatí
Odpovedať
Nieje vyhodnejsie teraz v obdobi najnizsich urokov zobrat si hypo na 10r fix? Pochybujem ze o 3-5 rokov budu lepsie uroky.
Odpovedať
@brandy12 všetko je veľmi diskutabilné - napr. slsp dávala cca 5% s fixáciou sadzby na celú dobu splácania - je to síce super, ale stačí dať jednoduchú otázku - čo bude o rok? reálne ani srnka netuší a pokuta je na svete. Pokiaľ by bol dobrý desaťročný fix, aj keď banky od neho upúšťajú, tak je to fajn, ale musíš byť pripravený na to, že reálne, čo ušetríš na splácaní a problémov pri prefixácii, môžeš doplatiť na pokute, ak by došlo k niečomu nepredvídateľnému.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?