Akú hypotéku?

Prosííím poraďte,vlastníme polovicu domu aj pozemky pričom dom je rozdelení na dve polovice.Chceme si zobrať hypotéku na svoju polovicu domu s tim že ju prerobíme a kúpime si od rodičov aj druhú polovicu domu.Boli sme vo VUB banke ale tam nás hneď odmietli,že v prípade nesplácania by nemohli polovicu domu predať aj napriek tomu že sme ich dlhoročný klienti,ktorým poskytli nie jeden krát pôžičku a nikdy nenastal žiaden problém.V slovenskej nám najskôr tvrdili že nebude žiaden problém ale nakoniec nám ju nedali,bez udania dôvodu.Teraz to skúšame znovu ale z nižšou sumou,pretože nám bolo neskôr povedané že žiadaná suma bola vyššia ako cena domu.Keďže máme obavy či nám ju schvália rozmýšľam aj nad inými možnosťami ale nemám skúsenosti z inými bankami.Nepotrebujeme veľa stačí nám do 30000€ aby sme mohli odkúpiť aj druhú polovicu domu a ešte dačo poprerábať.Myslíte že nám nejaká banka poskytne úver?Manžel pracuje v štátnej službe a ja som na materskej teda ešte rok budem potom do prace,máme síce pôžičku ale túby sme chceli vyplatiť.
Odpovedať
@moncicakova ak by ste s rodicmi urobili kupno-predajnu zmluvu, a tu predlozili v banke,aby mali zaruku ze bude ten dom cely vas.... Inak, so SLSP mame podobnu skusenost, cez 10 rokov tam mame ucty ja aj manzel. Potrebovali sme pozicku, okolo 6 tisic eur, odmietli nas s tym, ze mame prist o pol roka. Idem ich hned vymenit, hadam inde si klientov vazia viac.
Odpovedať
Profilova fotka
Pokiaľ si budete chcieť zobrať hypotéku, banka založí celý dom, čiže aj rodičia budú musieť podpisovať záložné zmluvy. ak by ste to riešili týmto spôsobom, nemal by byť problém. Ak by bolo účelom odkúpenie druhej polovice domu, nemal by byť problém.
Odpovedať
No čo sa tíka rodičov,tak absolútne v ničom nám nechcú pomôcť,takže to týmto spôsobom riešime iba pre to aby v druhej polovici domu mali doživotné právo a to musia mať zapísané aj katastri.Takže oni nám záložné zmluvy nepodpíšu a ani nedajú bez toho aby mali doživotné právo.Ale keby sme si zobrali tie peniaze aj z nebankovky tak ich to trápiť nebude.Jednoducho je to zložité a komplikované,no nemáme na to aby sme si postavili vlastní dom.
Odpovedať
@moncicakova tvoj problém je asi LV a čo tam máš uvedené - reálne to môžeš mať stavebne rozdelené na 2 časti, ale podľa LV je to len jeden rodinný dom, t.j. ak chceš úver, v banke musíš založiť celý dom, na polovicu ti nedá nikto úver. Osobne to vidím na 2 možnosti - buď si zmeníte LV na rodinný dom s dvomi bytovými jednotkami, čo ťa bude stáť dosť času a peňazí, alebo vezmete úver a založíte celý dom. Vzhľadom však na výšku úveru by možno stálo za to riešiť stavebné sporenie, kde by si nemusela asi dom ani zakladať
Odpovedať
Profilova fotka
@moncicakova Žiadna banka nevezme do zálohu rodinný dom iba z polovice. Tak ako bolo písané predo mnou, ak to na polovice nie je rozdelené aj na katastri, tak bohužiaľ. A so zápisom doživotného práva už vôbec nie je taká nehnuteľnosť bankou akceptovaná. Takže jedine sa s rodičmi dohodnúť, ale vzhľadom na vzťahy by bolo lepšie skôr uvažovať o samostatnom bývaní niekde inde. Byty u Vás vo Vašej oblasti sa dajú kúpiť aj v lepších cenách, takže by bolo asi lepšie sa dať tým smerom.
Odpovedať
No práveže to máme rozdelené aj na katastri.Uvažovať o inom bývaní?No mali sme už pred šiestimi rokmi,teraz toho veľmi ľutujeme ale v tedy bola iná situácia a my mladý sprostý,naivne verili sľubom:(...teraz máme pôžičku a tie peniaze sme vrazili do domu a teraz tomu už veľa netreba a je nám ľúto sa toho len tak vzdať,zvlášť keď sme ten dom zachránily pred exekúciami,vysporiadali dom aj pozemky pretože z právnej stránky to bola čierna stavba na cudzom pozemku a je toho ešte oveľa viac ...Chyba bola že ho manžel v tedy ešte slobodný nedal hneď celý napísať na seba ale nechal im polovicu...
Odpovedať
Profilova fotka
@moncicakova keď je to rozdelené na katastri tak ok. Ale aj tak ak sa na to pozriem zo strany banky - aká je možnosť predaja časti rodinného domu? Kto by si kúpil byt v rodinnom dome? A taktiež väčšina bánk dokonca ani neakceptuje takúto nehnuteľnosť ako záloh vôbec. Z chýb sa treba len poučiť a ísť ďalej. Osobne by som Vám radila nájsť si komplet vlastné samostatné bývanie.
Odpovedať
@moncicakova ak je dom na LV rozdelený, potom je ideál sadnúť si s nejakým súdnym znalcom na kus reči, lebo on je znalý zákona a popýtať sa, čo tam môže byť za problém. Finančný poradca ti vie pomôcť len tak, že ti nahodí úver do banky, samozrejme, že úver bude zamietnutý, ale zároveň zistí aj skutočný dôvod zamietnutia - nevhodné zabezpečenie je všeobecné nič nehovoriace vyjadrenie, ktoré sa odvoláva buď na lokalitu, skutkový stav nehnuteľnosti, právny stav, resp. cenu nehnuteľnosti alebo iné intergalaktické dôvody, ale z toho nie je nikto múdry.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?