Ako zložitý je predaj založeného bytu?

Ahojte. Chcela by som sa spýtať, či má niekto skúsenosť s predajom bytu, ktorý je zábezpekou hypotéky. Máme nový byt kúpený na HÚ. Uvažujeme o predaji a stavbe domu. Vieme, že predať sa dá aj byt založený v prospech hypotéky, len by nás zaujímalo, či ten proces niekto absolvoval a nakoľko je zložitý..ďakujeme za každú odpoveď ;-)
Odpovedať
Nie je to lacná záležitosť, lebo ti to musí povoliť banka. Byt zaťežený HU ťažko predáte, lebo nový vlastník bude musieť pokračovať v splácaní HU a prevziať záložné právo. Tým pádom musíte ísť s cenou bytu dole. Ale záleží tiež aký je to byt, kde a v akej lokalite.
Odpovedať
tuka, taky proces som sice neabsolvovala ...ale nesuhlasim s andreou,ze musite ist cenou dolu... nemusite ... mate dve moznosti : bud to predate s tym, ze ten nový zajemca kupi byt v hotovosti ( vy doplatite hypoteku co sa predrazi a zbytok Vam ostane) alebo ten zajemca prevezme hypoteku na seba... ako rychlo a ci sa to podari ,zalezi na lokalite kde sa byt nachadza... drzim palce...z.
Odpovedať
My jsme letos zastavený byt kupovali v Praze. Banka, u které byl zastavený, vydala prohlášení, že souhlasí s prodejem zastavené nemovitosti, předčasným splacením úvěru a další zástavou v pořadí a že se po splacení úvěru zástavy vzdá. To jsme pak dali naší bance (bance, kde jsme brali úvěr my) a bylo možné byt normálně zastavit. Část kupní ceny pak šla rovnou na splacení původní hypotéky, poté stará zástava zanikla. V Praze je poptávka po bytech velká, zastavené byty se prodávají běžně. Nevím jak to bude u vás, asi je třeba počítat s tím, že nezastavený byt se prodává o něco snáze než zastavený a že tedy bude třeba maličko upravit cenu nebo déle čekat na vhodného kupce. Poptejte se ve vaší bance jaké jsou možnosti (převedení hypotéky na nového majitele, předčasné splacení, apod.) a kolik budou stát (poplatek za předčasné splacení může být velký).
Odpovedať
tulka3, vôbec nebude musieť kupujúci prevziať úver. Dá sa to spraviť tak, že z vyplatenej sumy za byt (povedzme zálohy ) sa vyplatí záložné právo, kataster vymaže ťarchu a byt môžete takto predať. Optimálne by bolo ak by ste kupujúci mohol platiť v hotovosti. Dnes sa mnoho bytov predáva týmto spôsobom, je to už pomerne častý jav. Záleží aj v akej banke máš úver. A vôbec nemusíte ísť s cenou bytu dolu. Dôležité je mať dobrého právnika, aby obe strany boli "ošetrené".
Odpovedať
dakujem baby..poplatok za predcasne splatenie mame 4%, cize pri nasej vyske uveru 80 tisic, co je zanedbatelne pri 2 100 000.- uvere. dufam, ze sa nam to teda podari, ak sa do toho pustime..mame novy velky byt vo vilovej stvrti medzi novymi rodinnymi domcekmi v devinskej novej vsi v blave, tak sa nam snad podari najst kupcu..este raz vdaka :-)
Odpovedať
tulka3 ved mozes prepisat hypoteku na inu nehnutelnost neviem sice kolko to stoji ale v banke by to nemal byt problem ak znalecky posudok bude na rovnaku sumu. Nasi znami chceli stavat a nemali prachy, tak akoze kupili byt od rodicov, ziskali peniaze, postavili dom a prepisali hypoteku na svoj dom.
Odpovedať
chyba: áno, je to tak, je to tzv. zmena predmetu záložného práva, ale nový byt musí mať podľa ocenenia banky min. takú hodnotu ako je výška úveru, ktorý kryje. Poplatok je myslím cca 5.000 sk ako v ktorej banke. TB má tuším najvyššie poplatky.
Odpovedať
tulka: 80 000 za predcasne splatenie?to mi pripada drsne :-( inak, aj my to mozno casom predame s uverom, ale ta cena ma zaskocila =-)
Odpovedať
Profilova fotka
pokud budeme chtit stavet, tak nas to taky ceka,.. mame pujcku od lisky na byt,... my bychom ale radi splaceli dal, byt prodali a nejak to prepsali na baracek,... to je mozne? nebo lze prevest pujcku na pozemek? nevim, zda jsem se spravne vyjadrila... snad chapete co tim myslim :-N
Odpovedať
hhranolka: bude to veľmi ťažké. Ak nechceš kúpiť dom ale stavať dom, treba si uvedomiť, že taká nehnuteľnosť sa musí ešte ako rozostavaná stavba dať vpísať na LV. Predtým ju musí oceniť znalec a to stojí nemalé peniaze. Banka ti požičia len do sumy, do akej si schopná založiť nehnuteľnosť. Čiže ako sa stavba stavia a stúpa na hodnote, vždy sa oecní a banka ti požičia. Stojí to veľa peňazí na poplatkoch.
Odpovedať
tulka my sme mali založený byt a predávali smeho kupujúca si tiež brala hypotéku my sme si z bytu presnuli na rozostavaný dom a v zmluve s kupujúcou na náš byt sme si dali lehotu pol roka na vysťahovanie za ten čas sa spravil notár kataster boli sme v banke a každá má iné podmienky, ale cenu sme neznižovali predali sme za normálnu trhovú a sťahovali sa do domčeka ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?