Ako stavať bez ničoho

Ahojte, vedel by mi niekto poradiť,ako by som mala začať stavať rodinný dom, pokiaľ už stavebný pozemok mám kúpeny, išli na jeho kúpu všetky moje finančné prostriedky, takže na samotnú výstavbu mi financie nezostali. Mama ma sporenie wo WSS už tri roky, čiže to by sa dalo na mňa ako dcéru prepísať.Čo si myslíte ako je najvhodnejšie začať?vziať medziúver z wuestenrot?resp. dá sa potom tento medziúver preniesť po ako takom postavení stavby na hypotéku v banke?Ďakujem
Odpovedať
1
2
@smartinka Ahoj ,moja švagriná si dala ,aby jej dali požičku na začiatku stavby do zábespeky mamin dom. Ked postavili hrubu stavbu prepísali požičku na seba. Boli to tažké časy, teraz už len celý život platit a šetrit.
Odpovedať
@smartinka nezacinala by som stavat, je to ako ist preplavat ocean a nemat vestu...
Odpovedať
skuste trochu pockat posporit a uvidite :)
Odpovedať
@smartinka Da sa zobrat bezucelovy uver, postavit za to do vysky metra, nasledne zalozit rozostavanu stavbu, a pri ziadani o hypo sa Vas budu pytat, ci mate nejaky uver a vacsinou navysia hypo, resp. z hypo sa vyplati bezucelovy uver a ostatne prostriedky zostanu na financovanie stavby.
Odpovedať
myslíte že sa dá medziúver z WSS preklenúť potom hypoteky,ak bude dom postavený do 1m múry?
Odpovedať
@smartinka Mal som na mysli bezucelovy uver. Nie medziuver zo stavebnej sporitelne....
Odpovedať
@smartinka kolko mas mesacny prijem?
Odpovedať
mesačný príjem mám v čistom 445eur
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som nezacinal ak by som nemal nasetrenu aspon na 1/4 z investicie... :-|
Odpovedať
@smartinka Ratajte ak postavite za nejakych 60 tis. maly troizbovy dom mate hypo cca 221 € + do 100 € ratajte energie, t.j mesacna splatka Vam vyjde 321 € samozrejme s rastucou vyskou hypoteky to bude viac. Dolezity je prijem domacnost pre schvalenie pozicky a tam ratajte na dospelu osobu ziv. minimum 198 € + spolocne posudzovana osoba 138 € a dieta 90 € a na to sa pripocita vyska splatky na hypo. Takze ak ste sama a chcete len 60 tis. hypo musite mat cisty prijem (po odratani splatok inych uverov ci zavazkov) min. 418 €. Pri splacani je dolezity zaloh ale najdolezitejsi je prijem.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak si aspoň trochu finančne gramotná nepotrebuješ radu. Prímy - výdaje = možná spotreba. Moja rada ak nemáš aspoň 5 tisíc cash, tak je to trápenie.
Odpovedať
@smartinka no, dá sa to riešiť rôzne, od stavebného medziúveru cez dočasný spotrebný úver, s následnou hypotékou, len otázka je postavená inak - rok alebo dva budeš pomaly živoriť a riešiť, ako a čo vyplatíš, aby si mala aj na iné - stojí ti to za to?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@smartinka Pozemok máš, ten ti neutečie. Teraz šetri. Ak budeš mať našetrené aspoň 10.000. tak začni uvažovať o dome. Dá sa začať aj s nulou, ale to je trápenie a neistý koniec výstavby (možno aj neverending story), ktorý môže skončiť nedajbože exekúciou domu. Máš nejakú iné nehnuteľnosť, ktorú by si mohla založiť ako zábezpeku za úver? Napr. rodičovský dom, nejaký vlastný byt (ten asi nemáš, dedukujem zo zadania). Bez zábezpeky ti banka ani SS hypo úver nedajú. Koľko má mama na tom stavebnom sporení nasporené? Ak to máš vo W., tak tam je možnosť zobrať medziúver Akurát Hypo Super, kde prvých 5 rokov máš úrok iba 1,99 % a pritom šetríš na stavebnom sporení. Ale za tú cenu zoženieš aj hypoúver v banke. Samozrejme, potrebuješ v oboch prípadoch nehnuteľnosť, ktorú založíš. Tvoj príjem ale je veľmí nízky, čo sa týka možnej výšky úveru. Pri hore uvedenom medziúvere by to to ledva stačilo na úver vo výške 50.000 a za to dom nepostavíš, ani keby si ho stavala vlastnoručne.
Odpovedať
@finsluzby KEby len rok - dva. Podľa mňa ledva postaví a potom bude živoriť, kým nesplatí úver. Ak dokáže z toho svojho príjmu mesačne odložiť aspoň 250 - 300 EUR počas 5 rokov, tak si môže povedať, že by výstavbu a financovanie možno zvládla.
Odpovedať
založiť nemám čo, jedine kúpený pozemok.
Odpovedať
@smartinka Klobuk dole pred tvojou odvahou.... Ako chces stavat dom ked mas prijem 445 €? Mas aspon partnera alebo manzela, ktory ma tiez prijem?
Odpovedať
áno, mám priateľa ktorý ma o niečo vyšší príjem ako ja.
Odpovedať
Profilova fotka
@smartinka nájdi si bohatého chlapa :-) alebo aspoň zamestnaného...
Odpovedať
@chrobak7 dnes sa stavia rýchlo... kolaudáciu zvládneš, zvyšok je otázka...
Odpovedať
@smartinka Neviem, nakoľko je váš vzťah vážny, ale asi nie moc, keď ho vo svojich plánoch nemáš. Až bude isté, že budete spolu žiť, môžete si spolu plánovať budúcnosť. Zo spoločného príjmu skôr postavíte, ako len ty sama. Zatiaľ platí to, že šetri.
Odpovedať
@smartinka tak vsetko sa da, ked sa chce. Treba navstivit banku, povedat situaciu. Zalozit sa da aj len pozemok a brat hypo na tranze...
Odpovedať
@smartinka Sice prispevok starsieho data, ale stale sa da postupovat aj takto: http://reality.etrend.sk/byvanie/hypo...
Odpovedať
Profilova fotka
@smartinka Je to také jednoduché: stačí zájsť za finančným poradcom a ten Ti to celé namaľuje. Ale ak máte s partnerom okolo tisícky mesačný príjem, z čoho chcete dať dokopy minimálne 60 tisíc...? Lebo aj keby ste to stavali svojpomocou, dokonca ten najmenší možný dom a nábytok brali zo sekáča, pod 60 tisíc sa nedostanete, lebo treba pamätať ešte aj na cenu projektu, povolení, kolkov, certifikátov, zameraní... zemných prác, výkopov, okopov, plotov, brán... a cenu peňazí. Sama si si totiž aj odpovedala, že z ničoho sa stavať nedá...
Odpovedať
samozrejme že ideme do toho obaja, len nie sme zobratí,tak tých možností je tam asi menej,nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@smartinka mozete figurovat 2 ziadatelia o uver a potom budete vlastnici podla podielu, na akom sa dohodnete. ale ak nemate vobec nic, tak sa do toho nepustajte. keby ste mali aspon cim rucit a mali aspon na zakladovu dosku nasporene, tak s odretymi usami by sa dalo, ale inak je to velmi odvazne
Odpovedať
@smartinka Ak ma od do 600 tak je to aj tak bieda, pokial ste mlady, nie je vazne a nie ste zobraty neriesil by som, takych uz bolo co sa rozili a ostali oci pre plac. Dalej aky velky chces dom? ma ti to kto stavat alebo firma? Kolko stal pozemok? Ma chlap nasetrene? malo udajov si dala, popis co si predstavujes. AK chces maly dom - ozaj maly 2-3 izbyý jednoduchy da sa urcite do 50- 60 ale to by ste museli robit sami a dovolim si povedat pokial nemas ochotneho otca, brata, svokra tak sa to neda. Ak nemas moznost ziadnej financnej pomoci od rodiny rovno by som to kaslal.
Odpovedať
Profilova fotka
"Ten chalan je saman... Urobil z nicoho nieco..." Konec citatu. Sorry ale bez financii a z nizkym prijmom je to nerozumnema nebezpecne. Ja by som do toho nesiel. Treba mat peniaze. Ci iz na stavbu alebo na splatky... Tiez by som chcel novu audinu... Ale nemam na nu... Tak si ju bohuzial nekupim... Ludia ti radia dobre... Skus setrit... Aspon rok... Dokazes odlozit 1/2 - 2/3 svojho prijmu a normalne fungovat?
Odpovedať
Kde byvate teraz? No z nicoho tazko navarit .....
Odpovedať
kamoska tak stavala, a dopadla asi takto: Firma stavala na kluc, dosla po urcite stadium, dala jej fakturu na 30 000 eur. Ta ju zaniesla do banky nech uvolnia tranzu. Banka urobila odhad a uvolnila 20 000 eur, a 10 000 bud doplati alebo banka s radostou ponukla spotrebny uver. Firma nepokracovala kym nebolo uhradnych 30 000 eur, Potom to pokracovalo podla rovnakeho scenara. Kym firma nedostala, nepokracovala a banka nikdy nedala to co bolo na fakture.
Odpovedať
treba sa dobre vydať :-) ale teraz vážne,ako píšu predomnou šetriť,šetriť páči sa mi tvoja odvaha,na druhej strane treba si dať dolu ružové okuliare,ja by som nič nikdy neriešila s priateľom,ale iba s manželom,ale ja som stará škola,toť nedávno som sa rozprávala s človekom ktorý sa zaoberá hypotékami,teraz sú lacné peniaze myslím pôžičky povedal ked skončí fix to bude iný harmatanec nejedným to zatočí,jasné keby človek takto uvažoval nikdy by nič nemal ináč sa nedá,ked si človek zoberie z banky e mal by mať v zálohe niekoho kto by mu trošku pomohol ja tomu vravím zadné vrátka,keby náhodou?! nemohol nejaký čas splácať. @smartinka
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?