Ako si financujete prerábky a dorábky?

Ahojte strecháči. Dúfame , že tu nikoho neurazím touto diskusiou...ale možno je nás tu viac. Zrekonštruovali sme starší domček, svojpomocne za pomoci rodiny, nejakých pomocníkov. Rekonštrukcia bola kompletná. Nábytok sme nekupovali , priniesli sme si ho z predaného bytu. Domček sme financovali z väčšej časti z predaja bytu, na doplatenie a prerábky sme si vzali hypotekárny úver. Ja aj manžel sme zamestnaní, máme dve detičky....žijeme skromne, nefajčíme, nepijeme...nechodíme na drahé dovolenky..len také bežné výlety s rodinkou...ale i tak mi nejde do hlavy...kde beriete peniažky na také krááááááááásne prerábky. Síce bývame v domčeku krátko (7mesiacov)..každý mesiac si poviem, že na niečo odložím...lebo nám treba ešte veľa toho (vonkajšie úpravy zatiaľ všade blato a zostatky z prerábok -treba nám : urgentne zámkovú dlažbu, kde sa pohybujeme, upraviť záhradu na niečo čo oko i srdce poteší, altánok-posedenie, novú bránu, oplotenie) nehovoriac o dorábkach v dome (urgentne potrebujeme schody do druhého poschodia-zatiaľ máme rebrík, zatepliť druhé poschodie a urobiť tam pre detičky nejakú spoločnú herňu, izbu pre synka, skladové priestory )....každý mesiac niečo vybehne neplánované a je po šetrení...ja neviem.....ako to funguje ... mne dochádzajú nápady....Či to bude tým, že Vaše albumy sú také krásne, že tu málokde nájdem prerábku bežného strecháča (ak môžte pridajte sem link...nech sa aj na také popozerám...)...a budem si prezerať len také... Teším sa s Vami čo máte také nádherné rekonštrukcie... prosím iba o spoluúčasť na nasmerovaní ..čo ďalej...Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojky, ja sama sice dom nemam a dovolit si budeme moct kupit skor starsi byt, ale napada mi niekolko dovodov, preco ti situacia pripada tak ako popisujes :-) - prerabka, dizajn, zariadenie moze byt krasne a nemusi byt drahe. velmi zalezi na estetickom vkuse majitelov. na dobrej dispozicii (ako z maleho priestoru urobit vacsi), na kombinacii farieb a materialov, na zladeni stareho a noveho, draheho a lacneho - vela ludi pracuje na svojich domoch, bytoch, zariadeni dlhe roky, aj u vas to o par rokov bude vyzerat inak. ;) - nie je vsetko zlato co sa blysti a nikto ti neda na internet nieco, s cim nie je sam spokojny ;-) nikdy nevies co vsetko za tym je, kolko sa ludia musia obetovat - ze nechodia na dovolenky napriklad, alebo maju tak velku hypoteku ze si nemozu dovolit ochoriet, ze nemaju deti napriklad, alebo je to pre nich urcity standart a radsej investuju do byvania ako do inych veci - no a nakoniec, ano, je velmi vela ludi, ktori tie peniaze proste maju :-) vela pracuju, maju dobre platenu pracu a mozu si to dovolit. No a co dalej.. zhodnotit si, co je naozaj dolezite pre teba a tvoju rodinu, kde mate priority. Kolko dokazete a ste ochotni mesacne investovat. Sporit a pocas tohto procesu si ujasnit predstavu, ako chcete aby domcek vyzeral. Komplet - nie robit to po izbach, nech maju jednotny styl, su prepojene aj opticky, nech je ten priestor dobre vyuzity. Mozno by som premyslala aj o rozhovore s dizajnerom/architektom. a nezabudaj ze v jednoduchosti je krasa a ze detaily robia celok :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@tereza0442 si to pekne a výstizne napìsala
Odpovedať
@ingridka78 Presne takýto pocit mám aj ja z mnohých fotoblogov. My sme domček stavali svojpomocne, predtým sme robili obaja v zahraničí, pretože našou prioritou bolo nemať vysokú hypotéku. To sa nám podarilo a počas 5-tich rokov čo bývame pomaly stále dorábame štýlom, že si na všetko našetríme. Nie som zástancom brať si úver na čokoľvek. Všetko má svoj čas a pomaly dokončíte aj vy. Nechodíme po dovolenkách, máme iné priority. S deťmi skočíme na nejaký výlet a stačí nám to. Hlavne nemať veľké oči a neporovnávať sa s inými "prečo má on niečo čo ja nie". Ja som spokojná s tým čo mám a snažím sa nepodriaďovať svoj život len materiálnym veciam. Pomaly dokončíte aj vy, bude to trvať možno dlhšie, no o to viac si budeš všetko čo máš viac vážiť. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ingridka78 je to presne tak, ako napísala @tereza0442 - nie všetko pekné, musí byť aj drahé :-) . Jeden taký príklad, zháňala som stoličky do jedálenskej časti v obývačke, zapáčili sa mi jedny v Skonte, ale..... máme na krku 120tis. hypotéku a mám zásadu, že peniaze z hypo v žiadnom prípade sa nepoužijú na vnútorné zariadenie, na to používam peniaze, ktoré si ako tak zarobím i teraz počas materskej - čiže som musela stoličky za skoro 300 eur oželieť a čakať - nakoniec som presne tie isté vyšpiónčila na nete za 166 eur aj s dovozom tak už sú stoličky doma :-). Tiež veľmi veľa pri zariaďovaní urobí aj, ak sa nejaký starý kúsok napr. len premaľuje a hneď to dodá tomu interiéru iný šmrnc :-). A pri stavbe samotnej ušetriť? Dá sa, ale treba si na to dať pozor, pretože nestaviame/neprerábame si domy/byty na krátke obdobie, robíme si to zväčša všetci na celý život, čiže sú veci, na ktorých sa šetriť nedá. Sú však aj veci, na ktorých sa ušetriť dá, napr. netreba mať obklad v kúpeľni za cca 30 eur za meter, stačí aj za 10 eur za meter či menej no i ten vie byť krásny. A nie všetko drahé, vie byť krásne a pôsobiť luxusne - na to treba mať aj trochu toho estetického cítenia, ktoré mám pocit, že mne tiež veľmi často chýba a preto chodím na MS aj pre inšpirácie, čo ako urobiť - a sledujem aj tie ,,drahé" albumy ale s tým, že uvažujem, ako si také niečo urobiť, ale za desatinu ceny :-) .
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, trosku som ta nepochopil. na zaciatku pises, ze rekonstrukcia bola kompletna. a potom pises, ze nemate, zamkovu dlazbu, plot, altanok - (to nie je nevyhnutne), zateplenie stropu, schody...teda mne sa to zda, ze do skompletizovania je este daleko. to sa asi neda len tak lahko tahat z vyplaty. prepac, ale neviem si predstavit ze po predaji bytu + dodatocnemu uveru by som mal dom v takom stave a zvysok tahal z vyplaty. To musi byt tazke.Ale mozno su za tym veci, ktore nevidim, tak nic v zlom a drzim palce. Uplne chapem ak sa niekedy veci tahaju pomalsie. My byvame uz dva roky a tiez nemame na kompletku. Chyba nam zavlazovanie, k tomu potrebujem cerpadlo-co nie je najlacnejsie, nemame este krb a take drobnosti v dome ktore nejdem rozpisovat..,.. tiez uz len z vyplaty tahame. co sa tyka obmedzeni, tak na dovolenke som nebol uz 4 roky. Takze nie si jedina kto ma podobne starosti :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ingridka78 ja pridám ešte jeden môj pocit kde môže byť problém - nikto z tých čo stavali a stavajú nehovorí pravdu koľko ich táto "sranda" stála/stojí. Tým pádom tu vzniká všeobecný dojem, že dom sa dá postaviť za 50-100tis. EUR čo sú úplne blbosti (česť výnimkam ale tie domy za 50tis hrubá stavba nie sú klasické domy, ktoré stavia väčšina z nás). Ja sám to už mám skoro za sebou a dobre viem čo všetko stojí a koľko to stálo aj mňa - a to som tiež väčšinou vecí zháňal so zľavami, dával som si naceňovať do viacerých firiem a verte mi, že sa dá na tom strašne veľa ušetriť. Je pravda, že som nešetril na kvalite materiálu a doprial som si do domu kvalitné veci kvalitných značiek, ale aj tak celková cena rodinného domu ma viac ako prekvapila a ak chce mať človek okolo domu oplotenie, chodníky a parkovisko zo zámkovej dlažby a iné "drobnosti", ktoré podľa mňa k domu patria (nebudem predsa bývam v dome kde nemôžem ani auto zaparkovať vonku kvôli terénu), tak príde na to že ten dom zrazu vyjde raz toľko ako počítal na začiatku (tiež musím brať ešte aj hypotéku k už existujúcemu úveru zo ŠFRB, ale bez toho by to nešlo). Takže moje riešenie je - POVEDZTE TO TU VŠETCI NAHLAS, ŽE AK CHCETE MAŤ DOM KVALITNE SPRAVENÝ A KOMPLET HOTOVÝ A ZARIADENÝ, tak Vám na to nebude stačiť 50tis, ani 100tis. a dokonca niekedy ani 150tis EUR!!! Ľutujem totižto ľudí, ktorým niekto povie že do 100tis. Eur postavia dom, pretože Ferko z Hornej Dolnej povedal, že on to za to postavil, osobne majú našetrené cca 50tis. Eur, vybavia si hypotéku ďalších 50tis. Eur a pri dorábkach prídu na to, že im neostalo na nábytok, na kuchynskú linku, na kúpeľňu, na vstavané spotrebiče, na oplotenie, na chodníky, na fasádu, niekedy ani na izoláciu. Nehovorím samozrejme o malých bungalovoch s rozmermi 80-90m2, bez pevného stropu a skoro aj bez pozemku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?