Ako previesť hypotéku z bytu na dom?

Ahoj vsetci, mame hypotekou zalozeny byt v ktorom budeme v januari byvat uz pat rokov. Moji rodicia stavaju maly bungalov a velky rodinny dom nam chcu darovat, s tym ze musim vyplatit dve sestry, aby neboli problemy pri nejakych dedicskych konaniach dufam ze v dalekej buducnosti. Co bude lepsie - po predaji bytu vyplatit povodnu hypoteku a zobrat si novu hypo uz na dom aby sme mohli sestry vyplatit alebo previest len tarchu v katastri a v banke z bytu na dom a vyplatit ich z penazi ktore dostaneme za byt? Prijmy mame take podobne ako ked sme vybavovali hypo pred 5 rokmi len s tym ze vtedy sme boli len dvaja a teraz sme uz traja. Poradi niekto?
Odpovedať
lacnejsie ta urcite vyjde len prevod zalozneho prava na inu nehnutelnost - tam robis odhad plus poplatky na katastri ak si budes brat novu hypoteku, budes znasat nielen hore uvedene - odhad a poplatky na katastri, ale aj poplatky za poskytnutie hypoteky. ak by si ju samozrejme nemala v nejakej akcii bez poplatkov. Potom uz len prepocitavat, ci dnes nedostanes lepsie uroky.
Odpovedať
pri vyske uveru 54670€ na 30rokov a momentalne pri rocnej fixacii platime bez poplatku za vedenie uveru 346€ v TB. ma niekto podobny uver a vybavoval ho teraz?
Odpovedať
@simonahu všetko je v rovine nákladov a zisku: - presun záložného práva z bytu na dom - náklady sú spojené s vypracovaním znaleckého posudku na dom (cca 170 eur), s výmazom záložného práva na byt v prospech banky (pokiaľ viem, tak to je zadarmo), zápis záložného práva na dom (66 eur), zmena zmluvných podmienok úverovej zmluvy (cca 150 eur) - reálne náklady odhadujem na úrovni cca 400 eur - nový hypotekárny úver - náklady sú spojené so splatením skôr poskytnutého úveru (ak je to bez pokuty, tak je to ok), znaleckým posudkom na dom (cca 170 eur), s výmazom záložného práva na byt v prospech banky (pokiaľ viem, tak to je zadarmo), zápis záložného práva na dom (66 eur), poplatku za poskytnutie úveru (cca 300 eur). Ak to vezmem matematicky čisto podľa nákladov, tak lepšie je prevádzať úver ako vziať nový. Ale na druhej strane vzhľadom na vysokú úrokovú sazdbu, ktorú máš (mne to vychádza na úrovni až cca 6,5%), pokiaľ by si mala predčasné splatenie úveru bez poplatku a poskytnutie nového úveru bez poplatku, tak by bol pre teba nový úver lepší. V prípade potreby popíš IP.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?