Ako najrýchlejšie splatiť dlhy?

Ahojte, potrebovala by som poradiť. Priateľ podnikal v autodoprave a trochu mu to nevyšlo. Teraz sme zadĺžení až po uši. Mal auto na leasing, ktoré vrátil, no aj tak mu narátali ešte 15 000,- € (teraz je to už okolo 20 000,- €). Má niekoľko exekúcii, pár vymáhačských firiem, ale aj nejaké bankové a nebankové úvery a pôžičky, ktoré veritelia ešte nepostúpili ďalej. Momentálne strieda zamestnania a snaží sa nájsť najlepší spôsob, ako to čo najskôr splatiť. Ak sa zamestná na zmluvu, exekútor mu hneď siahne na výplatu a potom nám neostane pre ostatných. Väčšinou sa nám podarí aspoň niektorým poslať pár drobných (2 - 50,-€ ). Neviem, čo by bolo lepšie: Dať každému po 3,- € a nesplatím ani úroky, ale oddialim exekúciu alebo si vybrať jeden dlh, splatiť ho a potom pokračovať ďalším? Avšak mi zatiaľ všade nabehnú exekúcie (s vysokými úrokmi). Priateľ nemá nijaký majetok, takže exekútor si veľmi nepomôže. Pôžičky sme brali s čestným úmyslom a chceli by sme ich splatiť, ak to bude v našich silách, ale nevieme ako na to. Už sme rozmýšľali aj nad osobným bankrotom, ale tam je riziko, že prídeme o ďalších 1 700,- €, ktoré treba zložiť na súde a nie je záruka, že by mu to schválili. Alebo splácať aspoň niečo a zvyšok sa (myslím, že po 10 rokoch) exekučne premlčí. Pred 2 rokmi naše dlhy činili okolo 50 000,- €. Teraz to môže byť spolu s úrokmi cca. 70 000,- € Poraďte! Ďakujem.
Odpovedať
1
2
8
v tých dlhoch si písomne aj ty?
Odpovedať
Profilova fotka
To sa az blbo cita! Mam len zopar otazok: Niekolko exekuci, bankove a nebankove uvery a pozicky - na co ste to preboha tolko toho nabrali? Bolo to len v ramci podnikania, kde predpokladam ze mal 1 auto a poziciek na prevadzku asi velmi nepotreboval, alebo vsetko co ste kupovali ste brali na uver a zili ste mimo reality. Alebo ste jednym uverom splacali dalsi? Kolko boli mesacne splatky, ked ste to "zvladali" platit. Ak mate nebankovky, tak asi s pekne mastnym urokom :(. Sorry ... nechcem sa Ta dotknut, ale hlava mi to neberie :-(. PS: Ako sa hovori v jenej reklame v telke: Je jednoduchsie splacat ako setrit. Neverte tomu za kazdu cenu.
Odpovedať
Profilova fotka
byvala na cechoch taka relacia a tam radili o takychto situaciach.. radili jednym uverom splatit najnevyhodnejsie a najdrahsie( uroky) uvery a velmi setrit na vsetkom co sa da.... mali tam na to super odbornikov... s uvermi sa da kadeco robit, ani by ma nenapadlo, co vsetko.... exekutori to uz je horsie..ale asi by som splatila najprv to.... aj segra ma podobnu situaciu, muz krachol v podnikani a tiez zobrala uver aby splatila najhorsie polozky a odbremenila sa od nevyhodnych poziciek, co muz narobil... najhorsie, ze aj byt zalozil ako hypo .. stacilo , ze potom mu par zakaznikov neuhradilo pohladavky a ocitol sa v zacarovanom kruhu neschopný splacat faktury... nic moc.... drzim palce..
Odpovedať
Profilova fotka
marek: by si neveril, coho su niektorí schopny... presne aj moj svagor splacal jeden uver druhym a ani segra nevedela , co vsetko nabral! strasne.... nemusel mat jedno auto.. mohol mat viac aut a mohol robit spediciu a neuhradili klienti.... poznam to, priatel tiez podnika v autodoprave a niekedy je to o drzku.... :-p LTT,ale nastastie v takejto sutuacii nie je.... ale kriza polozila vela firiem a vela firiem sa naopak zachovalo neseriozne.. tu nejde o fazulky.. uz len leazingy na auta, poistky, cestna dan atd atd...... a niekolko € tisicove FA... takze ani nevies ako, a spadnes tam, ked v tom nevies chodit... :-p
Odpovedať
Profilova fotka
Ja Ti osobne asi velmi neporadim. Len cloveku co ma exekuciu, myslim ze len tak dalsi uver nedaju - ak to nezoberie opat z nejakej nebankovky, kde je im to sumak. Potom to budes musiet zobrat Ty, ak s tym este nic nemas a tym padom v tom budes lietat s nim, ak uz nelietas. Z relacie z CZ som videl zopar casti, ale tam to nebolo o takych sumach, skor to bolo ze mali zopar spotrebakov a ako to dat cele dokopy a platit len na jedno miesto, plus setrit kde sa da. Ale neslo tam o 50.000 Eur. Teda ak myslime na rovnaku relaciu.
Odpovedať
Profilova fotka
ved ano, som to uviedla ako priklad.. chcelo by to DOBREHO fin. poradcu.. otazka je kde takeho najst..
Odpovedať
Profilova fotka
Ako splacat jedne uver druhym, je len cesta do pekla, ak sa clovek nezbavuje dlhov, len mu dalej narastaju. Pisala ze mal auto na leasing, co vratil - predpokladam, ze to bolo to s ktorym podnikal. Pri spedicii by mal vacsie lhy ako 50 tis Eur.
Odpovedať
Profilova fotka
lebo dneska je fin., poradca kazdy kto predal 4 poistky pomaly... chce to ale odbornika
Odpovedať
No najidealnejsie je splacat uver s najvyssim urokom ako prvy a ostatne splacat minimalnou moznou splatkou. Po splateni toho s najvyssim urokom potom zvysit splatku na dalsom s najvyssim urokom a postupovat dalej. Urcite vsak maju tie uvery aj nejake priority. Ak by sa dostal k peniazom na zaplatenie nejakeho z uerov jednorazovo tak nech zaplati ten ktory nema ziadne sankcne uroky za predecasne splatenie.
Odpovedať
Profilova fotka
hmm.. marek´. ak mas velmi nevyhodny uver - napr. od nebankovky, tak je urcite lespie zobrat iny, s mensim urokom a splacat ten.. ale je fakt, ze taky uz len tak nedostanes, ked je na tebe exekutor...
Odpovedať
Profilova fotka
sulasim s andrejo :)
Odpovedať
Ja som ručiteľ len na jednej pôžičke, ale tiež nemám nijaký majetok a dom sme prepísali na deti. Začalo sa to, keď chcel zobrať auto na leasing. Najprv musel urobiť dobré daňové, platili sme 50 000,- Sk daň. Potom musel uhradiť sociálku, akontáciu... aby dostal leasing. Vtedy sa prvýkrát brali pôžičky. Leasing mal 40 000,- Sk/mesiac. Skoro 2 roky sa to zvládalo s oškretými ušami. Potom prišla kríza, firma, pre ktorú vozil stačila ceny za km ešte nižšie, nafta išla hore. Nemal začo natankovať. Keď už bol s nervami na dne, tak som ho presvedčila, aby vrátil auto, že to bude menší pocit prehry, ako keď mu ho prídu zobrať. Prišli sme o zdroj zárobku a na potvoru sa mu 4 mesiace nedarilo nájsť robotu. Tým pádom sa všetko začalo rúcať, banky nás začali obháňať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Nežili sme si na vysokej nohe. Podnikal z ruky do úst, ale nechcel sa toho vzdať. Veril, že sa to zmení. Keby sme vedeli, v akých sračkách skončíme, ani by s podnikaním neskončil. Bolo to o držku, ale aspoň bol aký - taký príjem a pôžičky sa síce s meškaním splácali.
Odpovedať
no pokial sa nedostanete teraz na stabilny mesacny prijem nech je akykolvek vysoky ale stabilny tak dovtedy sa asi nepohnete dalej. Idealne je riesit prvy krok s exekutorom. Inak sa k zarobenym peniazom nedostanete vobec ak to bola zivnost a ma bloknuty ucet. Ked vam budu nabiehat kazdy mesiac peniaze potom mozete uvazovat o tom ako a co budete platit prioritne a co s minimalnou splatkou na ktorej sa da s bankou dohodnut.
Odpovedať
Profilova fotka
50.000 Sk dan nie je az take hrozne, ale asi podnikal aj predtym, kedze robil dan na 50.000 Sk. To nemal ziadne peniaze na zaciatok podnikania? Proste pozicali ste si na akontaciu a socialku, zobrazli auto na leasing za 40.000 Sk mesacne a zivorili 2 roky, nemali ziadnu rezervu? Prepac, ale to je fakt neskutocne poziciavat si aj na socialku a na akontaciu pri leasingu. Nedalo sa to trochu prepocitat pred zaciatkom podnikania - aka bude vynostnost? Uz je ale neskoro to analyzovat - proste ste to urobili ako ste to urobili a nevyslo to :( . Takze: Splatit pozicku kde mesacne narasta na uroku najviac - pozor nemusi to byt s najvyssim urokom. Je rozdiel mat pocizanych 10.000 Eur na 8% a 1.000 Eur za 16%. Podla toho co je na aku dobu a pod. Na to sa ale musi pozriet financny poradca.
Odpovedať
exekúcia je síce premlčaná po určitom čase, ale stačí poslať nejaký list a opätovne začína plynúť lehota na exekúciu... v tvojom prípade by bolo dobré vyplatiť istinu ideálne jedným úverom, tým pádom nebudú narastať úroky a doriešiť zbytok....
Odpovedať
úver nám nikto nedá. Ja som na materskej a priateľ je už v katastri neplatičov.
Odpovedať
@janaajanka a si v registri neplatičov aj ty?
Odpovedať
@marek27 suhlasim. nazor " je jednoduchsie splacat ako setrit" je hroza tohto naroda, kedy sa ludia zadlzuju a vsetko maju na dlh, aj zariadenie domacnosti, aj auto a pod. A potom ich osklbe banka/nebankovka. Nic nie je lepsie ako si radsej nasetrit...a nikomu neplatit nic navyse a uz toboz nie, ked si clovek pozicia na mladom. uver napr. 3000 EUR a vrati o 500 EUR viac. Je to chore!
Odpovedať
ja nie som v registri nepaltičov
Odpovedať
@janaajanka kontrolovane požičať je OK, ale na Slovensku je ideálny zadĺžený klient až po uši, navyše máme aj reklamu od VUB holdingu na tému "Ľachšie je si požičať a splácať ako sporiť" - čo je smutné, v mnohých maklérskych firmách je ideálny maximálne zadĺžený spolupracovník - bude totiž robiť to, čo sa od neho chce, t.j. životné poistenie....
Odpovedať
Profilova fotka
a preto ja sporim a sporim :) a radsej si nic nepoziciavam...ale priatel ma hypo... :(
Odpovedať
@katrin21 mohla si aj 15 rokov sporiť a bývať v podnájme..
Odpovedať
Profilova fotka
ved ja aj byvam doteraz v obecnom najomnom byte... ale zase cast z penazi co platim za prenajom( 120€) uz mohla byt 1/2 splatka na moju hypo mozno.... takze vsetko ma aj svoje za aj proti... ;-) ale mne to takto vyhovujem, krasne usetrim a nemam na sebe tarchu a mam novy byt v novostavbe.... takze sa mi byva super...
Odpovedať
@katrin21 o to presne ide - ak mám nízky nájom, môžem rozdiel medzi potenciálnou splátkou hypo a nájmom sporiť alebo splácať hypo
Odpovedať
@janaajanka neviem ake vysky maju ktore z uverov. Zbavit sa ich nezbavite len sa vam navysia. Preto najmotivacnejsi postup je tento: vyber si najmensi uver co mate. ak je to 1000 Euro tak ten a posielaj tam aj 10 euro mesacne. Ak mozes tak skus co najviac. Ked ten splatite mate o jedneho vymozitela menej a tak sa mozete sustredit na ostatne. Podla mna bez toho aby ste to zacali riesit sa dostanete len do vacsich problemov. 10 rokov ani ziadna premlcacia doba neexistuju a na Slovensku sa riesia niektore vymahania dost drasticky takze komunikacia a odstranenie exekucie s uctou je prvy krok co musite urobit.
Odpovedať
Profilova fotka
@finsluzby ja setrim viac ako je len rozdiel :)omnoho viac:)
Odpovedať
@katrin21 myslim ze si v situacii do ktorej sa malo ktory mlady clovek dostane. Myslim tym ten najom 120 Euro a odkladat slusnu sumu. No ja som mal stavebne a splatil ho len na to zacal byt byt maly pre 3 tak sme hladali iny a samozrejme ze sa riesila kupa. No a s tym spojena hypoteka. Takze teraz mi 40% platu ide do banky. Myslim ze je lepsie sporit a potom kupit avsak ked si v situacii ze si mozes dovolit hypoteku a potrebujes vacsi byt tak vacsina ludi siahne po tej alternative. Ja osobne by som sa najradsej tej hypoteky zbavil no tak ako sme to planovali sa nedari kedze sme uz 4 a to pri 2 detoch sa ani nezda ako peniaze odchadzaju. Radsej som teda deckam zalozil stavebne lebo tak nam odchadzaju peniaze ale niekam odkial sa neminu a budu po urcitom case k dispozicii.
Odpovedať
Profilova fotka
ono, keby som vedela kde budem natrvalo, ked som ziadala o byt, mozno by som si radsej aj kupila,ale takto je to lespie, a nemam potom problem, co s bytom - hladat nejakych podnajomnikov a pod.. samozrejme, ze k tych 120€ idu este energie a plyn atd,ale aj tak sa to da,a tretinu prijmu odkladam :) a aspon budeme mat na dokoncenie domu, alebo nejake rezervu, lebo bez penazi by som ja nemohla byt :) som tak vychovana, ze vzdy ma byt nejaka rezerva niekde na sporiacom ucte a myslim, ze tak je to OK.. ked si predstavim, ze nasi mali 3 deti a kazdej co to nasporili :) tak je to chvalyhodne.
Odpovedať
@katrin21 toto je nieco co ja velmi obdivujem na rodicoch aj starych rodicoch .. pri 3 aj viac detoch vedeli kazdemu nasporit tak aby sa v zivote nestratili. Ta rezerva je super vec, a pravdu povediac tiez by som bol rad keby som mal dostatocnu ale momentalne sme sa rozhodli skor poistit uvery a niektore situacie co sa v zivote mozu stat. tym padom to co by som odkladal na rezervu ide teraz do poistiek.
Odpovedať
1
2
8
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?