Ako je možné získať financie na stavbu RD

Sme mladá rodina, máme jedno dieťa, manžel zarába v čistom 620e, ja som momentálne na rodičovskej dovolenke. Chceli by sme začať stavať dom, máme pozemok a nejaké úspory. Potrebovali by sme 40 000 e, no keďže sa v danej problematike absolútne nevyznáme, prosím vás o pomoc :) O čo a kde máme žiadať (hypo., úver....?) Požičia nám vôbec banka takú sumu a aká je približná mesačná splátka.... Vopred ďakujem za každú odpoveď.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@mimi1509 Dobrý večer, určite je pre Vás vhodnejšie žiadať o hypotéku. Pokiaľ obaja spĺňate vek do 35 rokov a Váš priemerný hrubý mesačný príjem je do 1067,30 Eur/mes. máte zároveň nárok na štátny príspevok pre mladých. Na základe predbežného prepočtu Vám hypotéka vychádza. Ak máte nárok na príspevok, splátka by bola prvých 5 rokov cca 130 Eur/mes. Rada Vám pomôžem s vybavením hypotéky. Ak budete mať záujem, kľudne ma kontaktujte.
Odpovedať
@mimi1509 Zájdi do banky a spýtaj sa. Nevybavuj pôžičku cez neznámych sprostredkovateľov. VÚB a Slovenská sporiteľňa sú veľké spoľahlivé slovenské banky.
Odpovedať
Profilova fotka
@mimi1509 Najjednoduchšie je o požiadať o hypotéku a ako písala evkaspa, ak spĺňate podmienky nároku na ŠPM, tak môžete ešte ušetriť na úrokoch. Ak chcete hypotéku na výstavbu domu, tak sa pripravte na dve možnosti jej riešenia: - buď ju získate jednorázovo, tzn. celých 40tis. ktoré potrebujete, ale to iba v prípade, že budete ručiť inou nehnuteľnosťou, napr. rodičovský dom/byt, alebo ak momentálne vlastníte svoju nehnuteľnosť, tak založíte tú - ak nemáte možnosť založenia inej nehnuteľnosti okrem daného pozemku na ktorom chcete stavať, tak banka Vám poskytne sumu postupne a to taktiež až v prípade, že stavba domu už bude začatá, tzn. jeho múry budú vytiahnuté min. do výšky 1 metra nad zemou. Častí na čerpanie môže byť niekoľko, záleží od banky, akú si vyberiete. @polystyren máte pravdu v tom, že sprostredkovateľa radšej overeného a najlepšie odporúčaného na referencie, ako niekoho len tak z ulice, s tým s Vami plne súhlasím. No slovenské banky ako také už nemáme ani jednu - VUB sú Taliani a Brazília a SLSP sú Rakúšania.
Odpovedať
@andreah25 Uvedená pôžička vyzerá asi tak, že banka preplatí len to čo sa postaví a pofotí, aj to s oneskorením. Dosť to zdržuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@polystyren toto platí pri postupnom čerpaní, tzn. ak sa ručí rozostavanou nehnuteľnosťou, vtedy totiž banka púšťa peniaze len do výšky aktuálnej hodnoty nehnuteľnosti. Preto ak chcie niekto celú výšku hneď a potrebuje to na výstavbu, tak je potrebné aby založil inú nehnuteľnosť a vtedy je poskytnutá hypo v plnej výške. @mimi1509 a ešte doplním - pri hypo na výstavbu si banky žiadajú často už vydané a právoplatné stavebné povolenie, alebo je potrebné to stavebné povolenie mať vyriešené do určitého dátumu určeného bankou, kde daný dátum je vždy uvedený aj v úverovej zmluve.
Odpovedať
@mimi1509 a ten zvysok penazi mate, alebo dufas ze 40k Vam bude stacit na komplet?
Odpovedať
Profilova fotka
želam pevne nervy pri vybavovani hypoteky ;-) Ak možem poradit určite oslovne neakeho šIKOVNEHO finančneho poradcu v ktori vám pomože pri vybavovani a už len modlit sa ze natrafite v banke na spolahlivu pracovničku,pretože neschopnych zien v bankach je straaašne velaa hlavne SLSP! ;-) My sme už vo VUB a sme velmi spokojny uver nam schalili za 5dni :-) a SLSP nam ho neschvalili za 4 mesiace.Držim palce :-)
Odpovedať
@evkaspa @polystyren @andreah25 @hop377 @matkaondrej Ďakujem Vám veľmi pekne za reakcie a podporu :-) , presne to sme potrebovali vedieť. No peniaze nejaké máme, určite by sme za ne dokázali postaviť to čo by bolo pre banku potrebné k následnej hypotéke. Tak dúfam, že sa nám to nejako podarí.
Odpovedať
my sme brali cez SFRB
Odpovedať
@mimi1509 urcite si obehajte banky a dajte si spravit kalkulacie na hypoteky. nikdy by som nebrala uver v spsp, lebo to je asi najhorsia banka a nma velmi nevyhodne podmienky. my mame v csob.
Odpovedať
Ak vek obidvoch nepresiahol 35, tak určite najvýhodnejší je ŠFRB, kde máš nárok myslím na 50000€ a počas celej doby splácania máš istý úrok 3%...
Odpovedať
Profilova fotka
@petertn max je 55 tisic eur ak splnas vsetky podmienky vratne projektu a urok su len 2% po celu dobu splacania s fixnou splatkou na 20 rokov, s tym ze ak mas nizkoenerg.dom, po 5 rokoch vies vydokladovat spotrebu energie, vedia ti urok znizit este o 0,5% co je uplne super.. :) @manasko ahoj, my sme chceli tiez tento rok ale chyba nam byt osobnom vlastnictve, ako dlho ste cakali na peniazky? chceli by sme podat hned v aprili 2015..dik
Odpovedať
Článok sa načítava...
my sme posielali ziadost na konci septembra a peniazky sme mali na ucte v decembri
Odpovedať
@manasko ak sa môžem opýtať, akú sumu ste si zo ŠFRB požičiavali a akú máte mesaćnú splátku?
Odpovedať
@manasko ako na ucte? SFRB predsa neposiela peniaze na ucet, ci?
Odpovedať
@reni1512 a je nutné mať nejakú nehnuteľnosť v osobnom vlastníctve?
Odpovedať
Vykašlite sa na ŠFRB. Vo VUB mate pozicku za 3% a menej, bez podmienok a hneď. Ručiť musíte všade, na začiatok treba peniaze na pozemok.
Odpovedať
Profilova fotka
@mimi1509 bud mas hotovost nejaku (myslim ze je tam urcene ze aku) alebo mas nehnutelnost v os.vlastnictve, ak mas hotovost tak rucis pozemkom a stavas hrubu stavbu, ak mas nehnutelnost (hociaku, hocikoho, len v os.vlastnictve) rucis nehnutelnostou, ALE len do casu kym stavbu neskolaudujes (cize staci postavit hrubu stavbu) potom ťarcha prechadza na dom. :)
Odpovedať
Profilova fotka
@reni1512 Nam poslali peniaze do dvoch tyzdnov od schvalenia uveru a uver nam schvalili za 5 dni :-)
Odpovedať
@reni1512 ďakujem za info :) vy budete podávať žiadosť na SFRB?
Odpovedať
@reni1512 my tiež nemáme nehnuteľnosť, tak neviem :(
Odpovedať
Profilova fotka
@matkaondrej wau a podavali ste ziadost kedy? niekedy medzi prvymi alebo neskor?
Odpovedať
Profilova fotka
@mimi1509 ano budeme podavat v Prešove...no a nehnutelnost mame len byt mojich rodicov, ale musime najprv poziadat aby sme mali byt v osobnom vlastnictve az potom poziadame..lebo taku hotovost nemame sancu nahrabat do buduceho roka..
Odpovedať
Profilova fotka
@reni1512 My mame uver z banky so štatnym prispevkom pre mladých nie zo štátneho fondu.
Odpovedať
Profilova fotka
@matkaondrej aha,tak nic potom...toto nam neschvalia, som na materskej
Odpovedať
Profilova fotka
ked zaraba manžel aspon 600eur mesacne v cistom tak schvalia aj kamoške tak schvalili.treba skusit ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@reni1512 A prečo by Vám neschválili hypotéku v banke so štátnym príspevkom pre mladých keď ste na materskej? Kde Vám podali túto informáciu? Z vlastnej skúsenosti Vám môžem potvrdiť, že je možné získať hypo aj keď je žienka na materskej :-) . A určite je vybavovanie v banke oveľa jednoduchší a rýchlejší proces ako financovanie cez ŠFRB. Ak máte záujem, popíšte mi bližšie Vašu situáciu, trebárs aj do IP a môžem sa Vám na to pozrieť.
Odpovedať
Profilova fotka
@andreah25 no v slovenskej sporitelni, lebo sme rodina a prijem nezodpoveda a tiez na vystavbu domu nedavaju, len na kupu bytu alebo domu...Dakujeme, ale uz sme sa rozhodli na 100% pre SFRB, pre nas je to aj ovela vyhodnejsie. :)
Odpovedať
Profilova fotka
@reni1512 Nerozumiem definícii - ,,lebo sme rodina a príjem nezodpovedá a na výstavbu nedávajú, iba na kúpu, ...." Ak spĺňate príjmovú hranicu na ŠFRB, tak ju spĺňate aj na hypotéku so ŠPM - spoločný príjem manželov nesmie presiahnuť v hrubom 2134,6 eur za predchádzajúci rok, tzn. za rok 2013. A ak sa v SLSP vyjadrili, že na stavbu nedajú, tak treba ísť do inej banky. Hypotéky so ŠPM sa na výstavbu domu bežne dávajú a taktiež aj rodinám so ženami na materskej dovolenke - ako som uviedla, ja presne takú splácam :-) . Osobne by som Vám odporučila si vrámci riešenia ŠFRB, ktoré je zložitejšie a zdĺhavejšie, podať žiadosť aj v banke a podľa výsledku sa rozhodnite, čo bude nakoniec pre Vás tá lepšia cesta.
Odpovedať
@magic08 u kazdej schvalenej ziadosti a ziadatelovi je pridelený kvazi účet v jednej statnej banke , z ktorého a to preplaca a tuto sumu mame minut...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?