Ako dostať od banky čo najviac peňazí?

Dobrý večer priatelia, hodlám si v najbližšej dobe vybaviť hypotéku. Spolu s manželkou máme dostatočný príjem na cca 90000€. Vlastním dom Kocka (10x10) spolu s pozemkom,ktorý chcem rekonštruovať- komplet všetko,ostanú iba steny. A moja otázka na Vás je: Ako vytiahnuť z banky čo najviac peňazí tak, aby nám z hypotéky ostalo aj na zariadenie a práce okolo domu? Moja predstava je,že za rekonštrukciu dám do 50000€ a ďalších 25000€ by som chcel použiť na zariaďovanie a okolie domu. A kedže banka je držgroš a na zariadenie nemyslí, ako mám nadhodnotiť budúcu stavbu tak, aby nám banka dala 75000€...Máte niekto skúsenosti? Ď
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Ja si myslim ze hodnotu ma aj pozemok na ktorom dom stoji (neviem aky je velky) ale banka ti vie ocenit dom na buducu hodnotu tj ked sa dom dokonci. Podla mojho nazoru ta vyda upne v pohode... ;-)
Odpovedať
@jiri_m čiže dajme tomu že to schvália, ako im dokážem že som ich minul len na stavbu, stačia fotky? (pozemok 800m2)
Odpovedať
:-D :-D :-D Predsa so zbranou v ruke 8-) 8-) 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mirko1984 ano dokladuje sa vacsinou fotodokumentaciou. Je aj cestapostupneho cerpania hypoteky, to je z Ti banka da vzdy cast penazi, ty nieco urobis, zdokumntujes a potom ti daju dalsie a dalsie peniazeza ktore prerabas. Ale ja by som asi isiel skor cestou ze ak mi staci zabezpecenie nehnutelnosti (hodnota domu a pozemku teraz) na to aby mi banka dala 75 tis tak zober celu sumu a urobis to naraz. Ale to uz je na Tebe.
Odpovedať
Profilova fotka
@mirko1984 v mnohych bankach stacia. treba sa na to pytat pri vybavovani hypo.
Odpovedať
@mirko1984 vela zavisi od ceny zalozenej nehnutelnosti. cize ak chcete dostat tych 75 tisic, tak vas pozemok + dom by mal mat hodnotu aspon tych 90 tis, aby pozadovana ciaskta bola cca 80% hodnoty nehnutelnosti. a cim vyssku hodnotu ma pozemok + dom, tym vacsia sanca ze vam to bude schvalene. takze v prvom kroku by som si dala nehnutelnost nacenit...
Odpovedať
@anairda presne to ma zaujima, momentalne ma dom s pozemkom hodnotu asi 30000, ja sa potrebujem vysplhat aspon na 75000. Cize ako nacenim hodnotu buducej stavby?
Odpovedať
@mirko1984 mate moznost zalozit dve nehnutelnisti? Napr. aj rodicia. Ta ich nehnutelnost sa da neskorsie vynat a nebude na nej zalozne pravo a bude len na vasom. My to mame tak a brali sme vlastne len 50% a tym sme dostali aj najmensi mozny urok co bol v tom case
Odpovedať
@mirko1984 uuuha, tak to je podla mna prilis velky rozdiel... na taku hodnotu to nedokazes zdvihnut takto vopred =-) to potom fakt budete potrebovat zalozit nejakou dalsou nehnutelnostou... ale ta musim mat hodnotu aspon tych 70 tisic... pokial nehnutelnost v tejto sume v rodine nemate, zvazila by som potrebu celej sumy tych 25 tisic na zariadovanie+ okolie domu... zariadit v prvom kole len to najnevyhnutnejsie a zvysok postupne... ked vezmete mensi uver, mozete si pri danej dobe splatnosti dat nizsiu splatku tak bude vam viac zostavat z vasho prijmu a to mozete postupne buchat do zariadenia... detto okolie domu.
Odpovedať
@mirko1984 Nám podľa príjmu vychádzalo 105.000,-€. Hodnota nehnuteľnosti v znaleckom posudku bola 80.000€ a banka nám požičala len 67.000 € :-( (Potrebovali sme aspoň 75.000€ a tak sme potom museli riešiť 10.000,-€ spotrebným úverom. )
Odpovedať
@anairda no budem rucit buducou hodnotou domu...oni mi daju najprv tych 30000€ ako aktualnu hodnotu no a potom pocas vystavby im poslem fotky a oni uvolnia zvysnu cast penazi? nefunguje to takto? ak mi znalec ohodnoti buducu odnotu domu na 75000€ tak by sa to dalo dat nie? takto si to aspon myslim ze to funguje, kto ma skusenosti, sem s nimi
Odpovedať
@ninka23 znalecky posudok vam robili na buducu hodnotu objektu?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mirko1984 Nie, lebo banka to nechcela tak uznať. Najskôr sme ručili bytom (80.000€) a potom sme prekladali ťarchu na rozostavaný dom a vtedy sa musel urobiť nový znalecký na skutočnú hodnotu - bol tam ohodnotený dom v stave hrubej stavby len strechou a ohodnotenie pozemku a vtedy nám to spravilo cenu 96.000 € . A aj keď sa v znaleckom uvádzala predpokladaná hodnota celej nehnuteľnosti 165.000€, tak banku to nezaujímalo a nemohli sme navýšiť úver :-( Odporúčam Ti radšej obehnúť banky a spýtať sa na to, či budú akceptovať budúcu hodnotu.
Odpovedať
Profilova fotka
napr. http://www.pss.sk/produkty/uvery/fina... alebo v banke: postupné financovanie (PF), pri kt.sa prostriedky z úveru čerpajú postupne (v tranžiach), podľa toho, ako sa zhodnocuje stavba. Podmienkou je, že v každom momente čerpania úveru ho zabezpečíš nehnuteľnosťou v hodnote čerpaného úveru. Na začiatku v tvojom prípade rozostavaný dom. V prípade PF predkladáš stavebné povolenie, projektovú dokumentáciu, list vlastníctva k pozemku a znalecký posudok na pozemok. Pri rokovaní s bankou o zmluvných podmienkach pozor na podmienky čerpania úveru či čiastkového čerpania. Niektoré banky vyžadujú zdokladovanie čerpania vopred – to znamená, že peniaze môžeš čerpať až po predložení faktúr či iných dokladov. Neplatí to však pre všetky banky. Sú aj ponúkajúce možnosť čerpať úver formou preddavkov s následným zdokladovaním použitia peňazí. Ak sa rozhodneš realizovať stavbu svojpomocne, môžeľ požiadať o úver na výstavbu bez dokladovania faktúr. V takom prípade bude banka požadovať čestné vyhlásenie o použitých materiáloch, ako aj fotodokumentáciu prebiehajúcej výstavby.. Výška prvej tranže závisí od aktuálnej hodnoty zabezpečenej nehnuteľnosti. Ďalšie tranže banka uvoľní postupne podľa toho, ako sa stavba zhodnocuje.
Odpovedať
A vaše reálne skúsenosti s podobným prípadom? ako ste riešili peniaze na zariadenie ak hodnota vašich rekonštruovaných domov bola na začiatku nízka a potrebovali ste sa dostať na nejakú cieľovú sumu, ktorá bola vyššia ako budúca hodnota domu? ide tu ako, ako banku čo najlepšie oklamať tak, aby uverila, že všetky peniaze ktoré žiadame pôjdu na rekonštrukciu....riešil niekto toto?
Odpovedať
Profilova fotka
@ninka23 nam sa stalo podobne, ale pobocka banky v BA nam zhodila hodnotu nehnutelnosti o 50 percent, nezdalo sa im ze sa to nachadza pri Ziline. potom nam vybavovali vynimku, ale ani to nebude stacit. tiez budeme este riesit dofinancovanie
Odpovedať
Profilova fotka
@manilla dat sa daju zalozit aj dve, ale mne to pride trosku velky risk
Odpovedať
@juskovci risk pre dalsiu nehnutelnost v mojom pripade nieje. ak by sa nahodou daco stalo a prestala by som platit hypo, siahnu po mojej nehnutelnosti a ta im bohato staci na pokrytie chybajucej ciastky. treba to mat len dobre zmluvne podchytene. hlavne ak uz postavia, da sa druha nehnutelnost vynat a ostane zalozne pravo len na jednej.
Odpovedať
@mirko1984 spravte si projekt a dajte odhadnúť budúcu hodnotu domu. Dostanete napr. 80%-90% z ceny budúcej stavby. Vypočítajte si to tak aby Vám to vyšlo podla Vašich predstáv (suma €). Banka Vám bude postupne vyplácať €, posledná tranža býva zvyčajne 10% z celkovej hodnoty. Vy si to pravíte podla Vás a poslednú 10% nezoberte. Z bankou to uzavrete a budete mať čo ste chceli. Nemusíte sa presne riadiť podla projektu ale robte si to podla Vás. Dokladovať budete foto.
Odpovedať
@mirko1984 v pohode, nie je s tým problém, dokonca aj so štátnym príspevkom pre mladých - banky dnes už nechcú faktúry (česť výnimkám), im stačia fotky alebo znalecký posudok po dokončení :-D
Odpovedať
@mirko1984 podľa mňa je banke šuma fuk na čo peniaze použiješ, ide len o to aby si mal dostatočné zabezpečenie nehnuteľnosťou (uver 70% hodnoty nehnuteľnosti) väčšina bánk už teraz bločky nežiada. Inak tiež sme čerpal úver na rozostavanú stavbu a robilo sa to po tranžiach. Založili sme pozemok a rozostavanú stavbu a na čerpanie dalšej tranže bolo treba preukázať zrealizovanie konkrétnych vecí (strecha a tak) Je to síce už dávnejšie ale predpokladám že to tak stál funguje.
Odpovedať
Dala niekomu banka aj úver so 100% hodnoty nehnuteľnosti?
Odpovedať
@mirko1984 mnohým ľuďom, niektorým aj 120%, ale pred piatimi rokmi :-D
Odpovedať
@mirko1984 my sme dostali minulý rok 100% hodnoty nehnuteľnosti, ale bol to byt, ktorý už stál, novostavba v Ba, takže to Ti asi nepomôže.
Odpovedať
Profilova fotka
@mirko1984 isteze da... ked mas vilu v BA pod hradom :-D Niektore banky to riesia tak, ze sice dostanes akoze 100% ale z toho je 70-80% naozaj hypo a zvysok spotrebny uver, ale v tej istej urokovej sadzbe.
Odpovedať
@jancusa2000 no nie niektoré, ale všetky, lebo zákon pozná len 70% hypotéky (10% z portfólia môžu byť aj 100%, ale banky ich majú rezervované na zvláštne príležitosti) :-D
Odpovedať
@jancusa2000 @finsluzby presne tak to mame aj my...dostalo sme myslim 95%, ale kedze zakon je taky aky je, tak v zmluve je z toho len tych 70% hypo a zvysok spotrebak za sadzbu ako hypo..
Odpovedať
Čo sa týka tých %,ktoré ti banka požičia je hlavne závislé od bonity nehnutelnosti. Napr.aj na byt su ochotny dat väčšie % ako na dom,lebo byt lahšie predaš ako dom. Tak isto lokalita. Na taký istý dom v Ba ti daju kludne 100% ale napr. Hornej Dolnej len 70%
Odpovedať
@miggell nie od bonity nehnuteľnosti, ale od lokality :-D, ale správne hovoríš :-D
Odpovedať
podľa príspevkov vidím že väčšina z Vás dostalo hypoúver akurát na stavbu (prestavbu). Ako potom riešite ďalšie výdavky na zariadenie? beriete ďalší úver alebo ako?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?