Ako a čím ručiť pri hypotéke za drevodom?

ahojte, potrebujem poradit, brali sme si spotrebný uver na pozemok po roku si chceme zobrat hypoteku 120 tis. spotebny chceme vyplatit. ručíme rodičovskym domom len to nestačí hodnoda 90 tis. a my potrebujeme na montovany drevodom cca 120 tis. Čo teraz ? v banke nam povedali, že ešte treba založiť další rodičovsky dom. Zatial to vybavujeme vo VUB, máme skusit inú banku? alebo treba založit všetky domy ooch ! na hlavu cela SR ! ako maju mlady ludia postaviť ?
Odpovedať
skusila by som este PSS
Odpovedať
@9nikuska8 bezni mladi ludia nikde na svete nestavaju dom, ale byvaju u rodicov, pripadne v malom byte. Kedze ste sa rozhodli stavat bez vlastnej hotovosti, musite akceptovat podmienky banky. Nedavno mi v banke vysvetlovali nevyhody rucenia viacerymi nehnutelnostami za jeden uver a doporucovali radsej na kazdu zalozenu nehnutelnost zvlast hypo.
Odpovedať
@9nikuska8 Čo je na hlavu ? Že banka sa bráni ľudom, čo chcú ísť stavať bez vlastnej koruny ? :) Prepáč, ale to je podľa mňa celkom logické ... Ale k téme ... Každá banka môže hypotéku poskytnúť aj s postupným čerpaním ... To by Vám mali povedať aj vo VUB ... Osobne, by som si na Vašom miesto zobral hypotéku na rodičovský dom len menšiu, tak veľkú, aby stačila na vyplatenie spotrebného úveru (aj s pokutou) a na postavenie hrubej stavby montovaného domu ... Samozrejme, netreba zabúdať na poplatky okolo, tj prípojky, projekt, povolenia, atď. Následne to dáte na katastri zapísať ako rozostavanú stavbu a vtedy Vám už v podstate hoc aká banka pustí prvú "tranžu" ... Tá bude rátať aj s hodnotou pozemku ... Za tie ďalšie peniaze zaplatíte ďalšiu etapu výstavby a akonáhle peniaze miniete, tak napríklad VUB čke stačí poslať foto, čo sa porobilo, zmenilo, oni to prehodnotia a uvolnia ďalšie peniaze ... A takto pokračujete, až bude dom stáť :) Akonáhle bude dom postavený a skolaudovaný, dostanete zvyšok a pri správnej matematike by mal byť dostatočne veľký, aby ste vyplatili hypo na rodičovský dom, pripádne si aj v tomto postupnom vyplácaní nezoberiete až tak veľkú hypo a následne si ju presuniete na dostavaný RD ...
Odpovedať
@martina833 Tá im nič nepomôže, pokiaľ tam doteraz nesporili ... Resp. nič výhodnejšie neponúkne ...
Odpovedať
@lubk0 no nam pomohla a tiez sme nic nesporili :-) lepsie nevyhodnejsie ako nic....
Odpovedať
"na hlavu celá SR" Ľudia boží tak chodte žiť inde, kde to neni na hlavu a banka všetko zafinancuje bez dostatočného krytia.
Odpovedať
@martina833 Ale veď tu je situácia riešitelná s prehľadom :) Ak majú obaja dostatočný príjem na poskytnutie 120 tis. Eurovej hypo a aj daná nehnutelnosť, bude ohodnotená na dostatočnú sumu, tak je to easy :) Problém by mohli mať, ak by nemali čo založiť, ale to nie je ich problém ... Treba si uvedomiť základný fakt, ktorý je úplne logický. Banka musí mať svoju pôžičku krytú. Preto sa netreba čudovať, že Vám nedá 120 tis. Eur ak to neviete kryť ... Ak však za čiastočnú hypo (na rodičovský dom) budú mať na krytie k dispozícií 2 nehnutelnosti (rodičovský dom + hrubá stavba s pozemkom) tak sú v kľude :)
Odpovedať
@lubk0 ahoj mozes mi povedat co je pri drevodome hruba stavba? Pouc nas, ked je to podla teba take jednoduche...
Odpovedať
@kralkingofpop Hruba stavba u drevodomu je komplet postavena konstrukcia oplastena z exterierovej strany (teda ak nemas konstrukciu z montovanych panelov, tam je to snad jasne) a dokoncena strecha (staci bez zvodov a bleskozvodu). @9nikuska8 drevodom sa da financovat postupne tak ako ti radi @lubk0 . Staviame takto, sme tesne pre dokoncenim. Banka vypocita buducu hodnotu nehnutelnosti na zaklade znaleckeho posudku (rataj s tym ze ti pravdepodobne poriadne znizia hodnotu - osobna skusenost) a potom ti na zaklade prestavanosti bude uvolnovat postupne tranze. ALE najprv musis prestavat istu ciastku ktoru ti potom banka ma zaklade vlastneho uvazenia preplati. Ak nemas vlastne peniaze na dokoncenie aspon hrubej stavby, porozmyslaj nad dalsim, preklenovacim, uverom. PSS teraz dava tusim do 50 000 bez zalozenia nehnutelnosti. Samozrejmostou je ale ze budes dostatocne bonitna, takze treba si to poriadne prepocitat. A nikto ti nezaruci ze banka ti poskytne hypo v takej vyske aby si pripadne vedela vyplatit aj cely medziuver. Hold, takto to funguje. Drzim prsty nech to vyjde :).
Odpovedať
@kralkingofpop No skús nás poučiť ty, v čom je to také zložité ... Sú rôzne stavebné firmy na drevodomy, no väčšina z nich tie vie konkrétny projekt odovzdať na lúč, ako holodom alebo ako hrubú stavbu ... A aj danej firme, ktorá ti to stavia, sa platia peniaze postupne, podľa etáp = neviem o takej, ktorá by chcela od teba 100 percent popredu :) Navyše väčšina firiem ktorá takéto domy stavajú, vie poskytnúť aj komplet finančné poradenstvo pre funancovanie prostredníctvom hypo ... Takže neviem, čo viac ti treba vysvetlovať :)
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 aj kolegovi poskytla taka firma poradenstvo, mali vraj zmluvu s VUB. Kolega zasiel do banky, ze aku hypo by mohol dostat povedali 106k. Dosiel do firmy povedal, aky dom by chcel. O par dni dosla ponuka na....106k :)
Odpovedať
@majkoj V tom prípade je kolega hlupák :) Nič viac, nič menej :) Odporúčam si najskôr vybrať dom, konkrétny projekt, nechať si to záväzne naceniť na konkrétny pozemok a až potom riešiť financie :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@lubk0 nepochopil si pointu :), firma oficialne nevedela aku hypo by dostal, on im to nepovedal :). Ten dom samozrejme nezobral.
Odpovedať
@majkoj Ale hej, pochopil :) Ale proste kolega to robil opačne :) Financovanie úverom riešim, až keď mám finálne vybraté, čo vlastne chcem a nie naopak :) Keby zvolil opačný postup, tak by pravdepodobne tá firma nemala priestor ho "obsrať", aj keď iba pri ponuke :)
Odpovedať
@9nikuska8 aby som nebol zly, kolkomas rokov, kolko ma rokov muz a kolko zarabate?
Odpovedať
@9nikuska8 Prosím ťa prečo práve montovaný ? To čo máte za cenu? Asi vás chce niekto pekne osklbat a k tomu ešte budete mať problémy s financovaním. Ak si tu pozistujes za koľko ľudia dokážu postaviť dom a murovaný tak ten váš potom musí mať cez 200m2. Mna dom vyjde cca. 70000 za 130m2.
Odpovedať
Viete mi niekto povedať - keď mám zmluvu s firmou, ktorá mi postaví dom a je tam celková suma za výstavbu (napr. 100 000), rieši banka ešte jeho hodnotu, alebo je táto suma braná do úvahy?
Odpovedať
@elka86 Banka ma uplne na haku sumu za vystavbu ktoru mas ty dohodnutu s firmou (prepac za vyraz ale naozaj je to tak :) ) Banku zaujima hodnota nehnutelnosti ktoru by ziskala predajom ak by si nesplacala uver. To pre teba znamena ze musis dat vypracovat znalecky posudok. Banka si ale aj tak spravi svoj interny posudok na zaklade ktoreho ti navrhne vysku hypoteky (ja viem je to na hlavu, ale takto to bohuzial funguje). Ty to mozes akceptovat, alebo vyjednavat/ ist do inej banky.
Odpovedať
@adius, je to fakt na hlavu, ale myslela som si, že to tak funguje. Diky
Odpovedať
@adius a myslite si že každy znalec ohodnoti rodinny dom rovnako na istu sumu? existuju nejake tabulky podla ktorych postupuju ? alebo ? ako to funguje u znalcov ?
Odpovedať
@9nikuska8 uff tazka otazka. Ano existuje na to vyhlaska tusim 492/2004 ale kazdy znalec si moze zvolit svoj koeficient (od do vramci vyhlasky) ktorym ti moze zvysit resp znizit hodnotu domu/pozemku. Cisto teoreticky by mala byt cena u kazdeho cca rovnaka. Prakticky sa to moze a pravdepodobne aj bude lisit. Odporucam zistit si znalca ktory vypracovava posudky priamo pre banku od ktorej budete brat hypo, pokusit sa s nim dohodnut na ocakavanej sume a dat mu vypracovat posudok. Banka v takom pripade zvacsa akceptuje znalecku hodnotu domu/pozemku bez dalsieho preverovania. Ale zarucit sa ti za to nezaruci nikto...
Odpovedať
@elka86 nie je zaco
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?