Absolútna ignorácia

Zdravím. Chcel by som sa spýtať ako mám postupovať v prípade, že mi spostredkoval výpočet a schvalovanie hypotéky NEZÁVISLÝ Finančný poradca nemenovanej spoločnosti v Bratislave, pričom od začiatku (od odovzdania potrebných podkladov na schvalovanie hypotéky) mi začínalo byť jasné, že sa to bude naťahovať skrz vlažného postoja poradcu. Namiesto toho aby všetky podklady odniesol do banky v pondelok tak urobil podľa jeho slov až vo štvrtok no v banke ešte nebolo založené konto budúci týždeň, čiže je zrejmé že si dával na čas. Moje pokusy o telefonický hovor ignoroval a neozval sa ani neskôr. Proste žiadna komunikácia. Čo sa týka podpisu nejakých papierov z jeho spoločnosti o spolupráci, tak nič som nepodpisoval. Až dnes v pondelok po mojom pracnom zistovaní a telefonovaní som zistil, v ktorej pobočke to bolo zadané na schválenie. Samozrejme zmluva bola postavená tak, že do určitého dátumu muselo byť mnou potvrdené schválenie hypotéky alebo preukázané potvrdenie o neschválení hypotéky (už moc času nezostáva). V opačnom prípade by mi prepadla záloha za byt. Nakoniec som sa mu dovolal a zrušil som všetku spoluprácu s ním a že si to budem vybavovať sám. Chcem sa tiež spýtať, či je možné už v čase schvalovania hypotéky meniť údaje na žiadosti o poskytnutie hypo aj napriek tomu, že je to nahodené v systéme banky (pýtam sa preto, lebo tam je vedený poradca ako tretia strana, ktorá to vybavovala) a predpokladám, že mi bude tlačiť podpísanie nejakej zmluvy o spolupráci zo spoločnosťou v mene ktorej jednal, čo mu samozrejme odmietam podpísať a v neposlednom rade tiež čo sa týka vyplácania provízie si myslím, že si to absolútne nezaslúži. V banke neboli s toho moc nadšený, aj keď si myslím, že to je možné, vymazať ho zo žiadosťi a predísť tak ďalšiemu tlačeniu zmluvy z jeho strany k môjmu podpisu prípadne vyplácaniu provízie.
Odpovedať
Po prvé-zistite si jasne či ide o finančného poradcu alebo finančného sprostredkovateľa. Veľký rozdiel. Poradca radí na základe uzatvorenej zmluvy a je platený klientom. Finančný poradca nesmie byť sprostredkovateľom! Finančný sprostredkovateľ je platený bankou a sprostredkúva a uzatvára v mene banky zmluvu o hypotéke. Sprostredkovateľ nesmie byť poradcom a nechať si platiť za svoje služby klientom. Viz Zákon č.186/2009 Minulý rok som mal skúsenosť s jedným špekulantom keď si kamarátka vybavovala hypotéku. Samozrejme povedal,že to robí zadarmo,ale nepozorná podpísala zmluvu,kde bola uvedená druhá jeho sro. a bola v nej platba 700eur za sprostredkovanie pôžičky,bez udania termínu,poskytovateľa apod. Jasný odrb!!! Šla za ním,že veď povedal niečo iné a on ju vysmial,že zmluva je zmluva! Pol dňa som stratil hľadaním východiska. Skontroloval som zoznam NBS a našiel som,že táto firma nemá licenciu,plus som našiel pár iných chýb ktorých sa dopustil v zmluve.Keď som mu doniesol elaborát,čumel jak puk a keď som mu pohrozil,že dám podnet a pošlem kópiu jeho zmluvy NBS vytiahol svoj originál a s chuťou som ho pred ním roztrhal. Ešte bol taký orazený,že mi poďakoval,že on si tie chyby opraví a zapracuje do zmluvy aby ho nemohli ďaľší klienti nachytať. Čistá sviňa.
Odpovedať
Je to sprostredkovatel za spolocnost v Bratislave, vraj nezavisly financny konzultant. A nic ine som mu nepodpisoval iba tlacivo ziadosti banky o poskytnutie hypouveru. Nemal mi nahodou dat este aj zmluvu s jeho spolocnostou, za ktoru on vystupuje? Co sa stane ak mi ju predlozi a ja mu ju nepodpisem?
Odpovedať
@guard financneho sprostredkovatela si overis na stranke NBS, ma s tebou spisat jedine zaznam financneho sprostredkovatela zo stretnutia s klientom, ktory podpisujes a tym suhlasis s udanymi udajmi. dany zaznam ta ma chranit v pripade komplikacii, kopiu si mal obdrzat. podla tvojho popisu sa jedna o maximalne hlupeho sprostredkovatela, nakolko kaslat na klienta v danom biznise je cesta do pekla. ziadaj banku, aby danu zmluvu riesila bez neho ako tretej osoby, minimalne mu banka potom nevyplati proviziu. mozes sa samozrejme na jeho kroky stazovat u danej spolocnosti,, ktoru zastupuje. najma si over, ako dlho trvaju dalsie kroky a ci mas na to cas vhladom k zalohe a pod.
Odpovedať
Dnes som sa od realitaka dozvedel ze spiseme dodatok k zmluve o buducej kupnej zmluve kde mi lehotu predlzia o 2 tyzdne co je fajn ale nic to nemeni na nespokojnosti s financnym sprostredkovatelom. Ja som s nim nic nespisoval iba papiere z banky co je ziadost o hypouver. No a co sa tyka vyplacania provizie a ziadosti zrusenia tretej strany mi v banke uviedli, ze im priniesol vsetky papiere a tym splnil vsetky podmienky a provizia by mu mala byt vyplatena a vraj uz sa neda vymazat lebo ziadost o hypo uz bola zadana v banke do systemu a tam on je vedeny ako sprostredkovatel. A vraj je rozdiel medzi ziadostou o schvalenie poskytnutie hypoteky a samotnou zmluvou podpisovanou predavajucimi a mnou uz po schvaleni hypoteky. Ze na tu prvotnu ziadost uz nikto nepozera, ze to uz sa potom neriesi. Aj ked si myslim ze nema narok na proviziu pokial mu nepodpisem na tlacivo jeho spolocnosti suhlas so spolupracou. V opacnom pripade by mohli byt v banke vykonavane podvody, uvediem priklad. Ja fyzicka osoba kupujem nehnutelnost, odnesiem si vyplnenu ziadost do banky, bankarka ma znameho financneho sprostredkovatela, tak potom inkognito sa tam dopise ako tretia strana a po schvaleni mu vyplatia proviziu. No a podla slov bankerky uz po povodnej ziadosti o schvalenie kde je dodatocne dopisany fin. Sprostredkovatel ani pes nestekne. Ale iba za predpokladu ze netreba dolozit banke tiez samostatne tlacivo spolocnosti a fyzickou osobou o spolupraci a zastupovani- toto som si neni isty ako je. Dakujem za rady.
Odpovedať
A co sa tyka staznosti v spolocnosti na ich zamestnanca, nasiel som na ich stranke nejaky eticky kodex kde som nasiel zopar poruseni jeho povinnosti, ale tak to uvidim. Prip. Dodatocne po celom procese ako to prebehne a tak.
Odpovedať
guard pises: Ja fyzicka osoba kupujem nehnutelnost, odnesiem si vyplnenu ziadost do banky, bankarka ma znameho financneho sprostredkovatela, tak potom inkognito sa tam dopise ako tretia strana a po schvaleni mu vyplatia proviziu. Uz ako katka888 vyssie spominala, financnemu sprostredkovatelovi musis podpisat zaznam o financnom sprostredkovani, ktory moze kedykolvek skontrolovat NBS. Takze na takyto podvod by sa rychlo prislo.
Odpovedať
@guard seriozne by ma zaujimalo z akej je spolocnosti. Aj ked je pravda a to nechcem teraz priamo niekoho obhajovat, ze chyba moze byt len zo str. toho sprostredkovatela. Ak mozes, napis spolocnost aby sa mozno dalsi vedeli lepsie pripravit na pripadne oslovenie zo str. danej spolocnosti. I ked by ako som uz pisal, nemusel byt problem v spolocnosti ako takej. Ale konkretne menovat cloveka nie je spravne.
Odpovedať
Spolocnost ti napisem do spravy. Dalsia vec on ako sprostredkovatel ma byt odborne pripraveny a ovladat ponuky financnych spolocnosti. On mi ponukol jednu, vraj najlepsi urok a nikde inde by mi to nevyslo, ale nedalo mi to tak som sa zbehol spytat do pobocky inej banky a vychadzalo to este lepsie s o splatkou nizsou o 30 eur.
Odpovedať
Profilova fotka
@guard S finančným sprostredkovateľom nemusíte mať podpísanú zmluvu o spolupráci - takúto zmluvu ma podpísanú spoločnosť, za ktorú daný predajca vystupuje a má ju podpísanú s bankou. Finančná spoločnosť má potom podpísanú zmluvu alebo dohodu o spolupráci ohľadne sprostredkovania finančných služieb. A čo sa týka provízie, tak pokiaľ je to skutočne človek, ktorý vystupuje pod hlavičkou nejakej tej brokerskej spoločnosti, tak banka vyplatí províziu danej spoločnosti a tá potom posúva províziu tomu predajcovi. Čiže ak sa budete sťažovať v spoločnosti na toho človeka, tak je dosť možné, že provízia mu vyplatená nebude, alebo mu bude aspoň krátená. Ak sa však jedná o samostatného finančného sprostredkovateľa, tak provízia ide priamo jemu od banky, v tom prípade môžete podať v banke žiadosť, že si neželáte viac komunikovať s daným človekom a že si všetko chcete riešiť priamo v banke a popíšete dôvody prečo ste sa tak rozhodli, potom je už len na banke ako sa k tomu postaví a s dotyčným si to bude riešiť sama. Určite Vám neodporúčam robiť so žiadosťou hypotéky nejaké zmeny v zmysle, že chcete toho človeka odtiaľ dostať preč a aby to nebolo v systémoch banky, že on Vás banke odporučil. Totiž dá sa to zo systému dostať jedine tak, že daná žiadosť o hypo bude stornovaná a následne pracovníkom banky nahodená nová žiadosť - vyzerá to byť OK a jednoducho, ale pri novej žiadosti treba znova robiť dopyt do registra a pôvodný vyhodnotiť ako ,,odvolaný" a každý dopyt do registra môže ovplyvňovať jeho hodnotenie, teda hodnotenie Vašej úverovej bonity. A základ o daného finančného sprostredkovateľa je, že ste s ním mali podpísať mimo žiadosti o hypo minimálne aj súhlas so spracovaním Vašich osobných údajov a informáciu o finančnom sprostredkovateľovi, či úverový dotazník. Ak toto nemá od Vás podpísané, má skutočne problém...
Odpovedať
No to je to, ze ja som mu nic take nepodpisoval, ziadny suhlas so spracovanim osobnych udajov ani nic podobne
Odpovedať
Profilova fotka
@guard aj mna zaujima spolocnost, ak mozem poprosit do spravy, dakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?