90% financovanie kúpy pozemku - máte skúsenosti?

Ahojte! Prosím Vás máte niekto skúsenosti s 90% financovaním stavebného pozemku? Ide o pozemok priamo v Senci (pri Bratislave), nie v satelite, má všetky IS, priamy prístup na pozemok a v okolí sú rodinné domy. Bohužiaľ vačšiu sumu sa nám doteraz nepodario našporiť a založenie rodičovskej nehnuteľnosti principiálne odmietam. Momentálne máme kúpeny 2-izbový byt v Senci, ktorý je financovaný tiež hypotékou. Dopredu som kúpu pozemku nikdy neplánovali, chceli sme kúpiť priamo rodinný dom, ale kvôli zhoršeniu podmienok pre hypotekárny úver by sme to radšej riešili tak, že budeme bývať v byte a stavbu domu budeme financovať postupne z vlastných zdrojov. Okrem toho priamo v SC je nedostatok pozemkov a veľmi rýchlo sa všetky schopné minú. V podstate nás nič netlačí ku kúpe pozemku ani výmene nehnuteľnosti, len by sme radšej investovali voľné prostriedky týmto spôsobom. Ďakujem pekne za odpoveď.
Odpovedať
ak som to pochopila správne, tak budete splácať hypo na byt v ktorom žijete, hypo na pozemok a ešte financovať stavbu?
Odpovedať
Profilova fotka
investuju sa vlastne peniaze, nie pozicane....nemyslim, zeby akakolvek banka dala 90% na pozemok, hoc je to lukrativna lokalita. Ako spravne poznamenala @mateson chcete splacat 2 hypoteky a este stavat z vlastnych zdrojov? Neviem, ci je to realne,ked ste si doteraz nenasetrili viac. Ale mozno mate dostatocne prijmy, len ste neboli motivovani ;-)
Odpovedať
@mateson @anica Dakujem za odpovede. Ano, chceme splacat aj byt aj pozemok a zaroven stavat. Stavat vsak nechceme ihned, najskor chceme zacat tak za 2-3 roky, zatial chcem vyuzivat pozemok rekreacne, dat si tam maly zahradny domcek, nieco nasadit a tak. My sme pred 2 rokmi kupili 2-izbovy byt s 80% financovanim, minuly rok sme kupovali druhe auto a tento rok sme mali svadbu, preto nam tak malo penazi ostalo. A vlastnych zdrojov mame skoro 7 000 eur, preto to beriem ako "investovanie". V SC je trocha problem so stavebnymi pozemkami, preto ked sa teraz objavilo nieco dobre, tak nad tym uvazujeme. Spojila som sa s financnou poradkynou, 80% nie je problem, 90% sa da na vynimku, s tym, ze zalozime ako keby este raz zvysnu cast bytu. Uvidime, ako sa to vyvrbi, len som chcela vediet, ci ma niekto s tym skusenost.
Odpovedať
Profilova fotka
@momo90 podľa mňa, veľmi zlé rozhodnutie, ak ste schopný splácať 2 hypotéky, tak najskôr došetrite, zbavte sa prvej hypo a potom stavajte. V živote to nie je všetko nalinkované ako si predstavujeme, choroba, nezamestnanosť, nejadbože, rozvod, strata partnera...fakt by som sa do toho nepúšťal bez vlastných zdrojov.
Odpovedať
@momo90 zalozit jednu nehnutelnost na dve hypoteky bude asi problem :) "Poradcovia" vedia vymysliet vela nezmyslov. Keby som sa riadil "radami" tej nasej, tak by som teraz velmi lutoval. Ak mate hypo na byt, mozete si poziadat o navysenie - s tym, ze zalozite byt a k tomu dalsiu nehnutelnost. Dostanete jeden uver ktorym mozno budete moct financovat kupu pozemku. Ale dva rozne uvery na jednu nehnutelnost? O tom pochybujem ;)
Odpovedať
treba byť finančne gramotný.
Odpovedať
@momo90 daj kolko mate prijem dokopy
Odpovedať
@sysell ty sa teda nes.rieš :-)
Odpovedať
totok nemoze dopadnut dobre. Ked je kupa toho pozemku naozaj lukrativna, tak chodte do toho (ak vam to vlastne banka da). Ak je to obycajna kupa tak pozemkov este bude dost.
Odpovedať
@rkorba sak od prijmu sa to vsetko odvija nie... mozno maju dost a da s ato ked 2 auto svadba a este maju dost kesu
Odpovedať
dost kesu? maju 7000 a aj to urcite vyzbieralil na svadbe :-D Hovorim ked je ten pozemok za dobre peniaze s vyhliadkou pripadneho vyhodneho predaja, tak je to investicia a oplati sa to, pokial sa len poblaznili, tak to nie je dobry napad.
Odpovedať
@sysell praveze od prijmu sa uz skoro nic neodvyja. Hypoteka musi byt zabezpecena kupovanou nehnutelnostou. Ved to nie je holubnik. Podmienky sa este budu sprisnovat.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@joxe neviem neriesim hypoteky ale prave podmienky sa budu sprisnovat ze nebudu davat plne sumy. Ak mas mesaccne prijem 5k a chces byt za 60k asi problem mebude ako ked mas 500€ nie? A este ma napadlo nemas pravdu,kamarat kupoval nehnutelnost v hodnote okolo 200k potreboval len okolo 50 chcel rucit nehnutelnostou, pripadne dalsim pozemkom a banka ho vyfakovala ze oni nie su realitka.
Odpovedať
@sysell presne tak, my sme chceli 45.000, hodnota nehnutelnosti cez 200.000, prijem cisty nad 2.000 a normalne sme mali problem a to sme predajom vyplacali povodnu hypo cca 30.000, samozrejme bez problemov splacanu, doteraz nechapem, kde bol problem
Odpovedať
Stavebna sporitelna dava 45 alebo 50 tisic bez zalozenia. vychadza to okolo 220 € mesacne. Ale ako prve odporucam prehodnotit vlastne moznosti. Teraz prijem moze byt ale treba ratat aj s tym ze nie vzdy mozete si udrzat dobre platenu pracu - choroba, uraz, kriza a prepustanie a pod. Za dalsie kupovat pozemok na dlh ako investiciu je blud, toboz pri sucasnych premrstenych cenach a to nehovorim este v Senci s ohladom na momentalne dochadzanie do BA. Financovanie stavby z vlastnych zdrojov...???Myslite? 30 000 € len zaklady, mury, okna a strecha. DAjme tomu ze prvy rok date zaklady 7-8000 €, dalsi rok mury, veniec 5-8000 €, dalsi rok strecha (krov 2-3000 € + krytina 4-7 000 €), dalsi rok okna 4-7 000 €....sledujete? 4 roky odkladate a mate hrubu stavbu, ktora sa da stihnut do jedneho roka a to nevravim ze Vam do tej stavby prsi, prazi sslnko a mrzne. Ano potom predate byt a by ste chceli pokracovat, to sa da do roka ak su peniaze. Ale nezabudajte aj v tom nejnevhodnejsom okamihu moze prist nejaka komplikacia s prijmom a potom budete sa musiet rozhodnut ci predat rozostavanu stavbu alebo narychlo najom a nejako doklepat ale tazko schvalia nejaku pozicku ak ten jeden prijem vypadne. Skratka uvazujte aj s tymi negativnejsimi scenarmi.
Odpovedať
My sme brali úver túto jeseň od stavebnej sporiteľne bez založenia nehnuteľnosti 50 000 eur, kupujeme z tohto pozemok a chceme postaviť co sa bude dat, síce vyšší úrok ale potom chceme založiť nový dom
Odpovedať
Profilova fotka
@fiancee19 kolko je urok?
Odpovedať
Vyše 4 %
Odpovedať
@nicicka
Odpovedať
Profilova fotka
@fiancee19 dost...
Odpovedať
Bolo by to všetko v pohode ak by tam bola nula navyše pri vl.prostriedkoch v tvojom prípade. Ja ak by som mal 7 000€ možno idem stavať dom, ale ja som špecka :-D
Odpovedať
@momo90 Ak by som mal 7 tis. :-S by som rozmýšľal len nad výmenou novšieho auta nie na dom 8-(
Odpovedať
@nicicka je ale potom ked refinancujeme snad to bude lepšie, nechceli sme zakladať rodicovsku nehnuteľnosť tak inu ponuku sme nenašli
Odpovedať
Profilova fotka
@fiancee19 ved ano, ked sa inak neda...aj my mame moznost zobrat za 4% bez rucenia ale nie s banky, ale asi do toho neideme...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?