Vyžijete dobře i s hypotékou?

19. máj 20131380
  • My máme hypo na 19 let a vychází to tak, že vyžijem normálně, ale nebudem si nějak extra vyrážet s kopýtka..Splátku máme 8400kč měsíčně...Našli jsme si pěkný domeček větší než náš byt po částečné rekonstrukci.A platit někomu nájem, když tady s barákem nic nechce dělat.. padá tu omítka, je tu ještě stará karma atd..jen rejžovat, nás už fakt nebavilo..A jelikož ten nájem zvedá rychle.Tak jsme taky rychle jednali a našli si domeček kousek od Lipníka v malé osadě, kde je jen 20 domků a nad námi Helfštýn, budem na něj koukat ze zahrady. 😵 😵 Díky této lokalitě cena za domeček krásná..Takový stejný by ve městě stál o 600 tisíc víc, minimálně.Tak se sice trochu uskromníme, ale věřím, že to bude stát za to.On by se časem ten nájem vyšplhal taky na těch 8 tisíc.A navíc jsme se právě dozvěděli, že do nejbližšího okolí se budou stěhovat cigáni ze škodovky z Přerova 😞 😞 Takže Lipník bude za chvilku větší cigánov, než v Přerově.Alespoň kolem nádraží.Ještě, že tu už nebudem..

  • leniik1 spomenula jednu dolezitu vec - ze ten najom je zial niekedy vyssi ako splatka hypo 😠
    my sme mali teraz pokial nam dostavaju byt prenajaty 3-izbovy v koloseu - cize ziadne terno... ale platili sme skoro 30k mesacne ( inak nieco normalne , pekne a ciste, nie daleko od centra sme pod 20 k nenasli...)

    pritom mam viac kolegov ktori ze rodinne domy v ba platia najom okolo 100k mesacne a do hypoteky nejdu - rozmyslaju uplne inak ako slovaci... my to mame asi v povahe ze chceme byt v svojom, zariadit si to podla seba, aby sme mali naozajstny pocit domova 😴

  • Nas byt by se tu dal pronajmout tak za 4tis. 😬 Spis uvazujeme, ze bychom ho prodali a z penez si pak ten pripadny dum zaridili..

  • Sponzor fóra
  • Leniik, tak ze Škodovky se stěhují do Lipníka?
    no vida

    my jsme si na byt částečně našetřili a částečně půjčili, po 6 letech splatili
    kupovali jsme v době, kdy mělo jít ČR do EU, takže ceny letěli raketově nahoru, aspoň tady u nás, a byl problém něco normálního najít, protože samozřejmě lidi čekali s prodejem na vyšší ceny
    ale byt je menší, takže zas pokukuju, že bychom šli do většího, ale počkáme až po MD, teď by nám asi nikdo nepůjčil 😬

  • my s hypo vyžijeme úplne ok, keby sme nemali každú chvíľku zbytočné výdavky z ktorých sa dostávame potom minimálne niekoľko ďalších mesiacov tak sme úplne za vodou (naposledy chlapík prešiel na červenú a zošrotoval nám auto, poisťovňa ho odpísala (staršie auto s extrémne drahými náhradnými dielami, veď na čo platiť opravu za vyše 100 tisíc keď za totálku nám nemusia dať ani len dvacku keď zoberieme do úvahy amortizáciu a ďalšie hlúposti, škoda slov 😠slight_smile:, a potrebovali sme nové) ... hypo (garsónka na 30 rokov) robí 20% našich spoločných príjmov...ale nakoniec sme radi že sme brali garsónku, a nie niečo väčšie, pretože človek naozaj nikdy nevie...teraz máme splátku že ako-tak zvládame aj neplánované výdavky, keby máme väčší byt a teda aj väčšiu hypo tak sme asi v keli...
    určite keď budeme brať hypo na niečo väčšie tak si to riadne premyslíme aby sme boli prichystaný aj na podobné neplánované výdavky, nech nás nezaskočí potom niečo podobné....


    leniik, my (teda vlastne moji rodičia) máme víkendový dom (kedysi rodičovský) v týne 😉 Je tam nádherne, ten výhľad na helfštýn je naozaj úžasný 😵

  • kessi: my sme tiez sli do mensej hypo(a mensieho bytu) ako by sme mohli-kvoli tomu, ze sme chceli byt financne v poho na materskej. Teraz cakame 2.mimco, idem z jednej rodicovskej dovci na 2.matersku a zatial sme v poho, moc si nevyskakujeme ale nej. problemy nemame, boli sme min. rok aj s malou na dovci pri mori, splacame aj auto-vzali sme si na uver.
    ked sa vratim po rodicovskej naplno do prace, auto uz budeme mat splatene a chceme si tak zdvojnasobit splatky hypo, zaplatit do 5-6 rokov a kupit si starsi dom(al. novy) a zrekonstruovat. Ale obavame sa, ze podobne uvazuje vacsina ludi okolo nas, tak si myslime, ze bude za par rokov vela nepredajnych malych bytov a velke byty a domy budu niekolkonas. drahsie. Co si o tom myslite?

  • susik, prave ty male byty budou vzddycky dobre prodejne. A ne vsichni chteji jit do domu

  • kristi-no, uvidime ake budu trendy,. mozno fakt pojdu ti z domov skor do velkych bytov do mesta, uvidime...hovorim si, ze ked nam nevyjde dom, tak by sme isli aspon do 4+kk bytu...

  • my to taky tak planujem, tak doufam, ze to bude v pohode

  • chcete 4+kk v centre?

  • jo 🙂 nejlepe tady jak bydlime ted

  • susik, vždy budú mladí ľudia ktorí budú ešte len začínať pracovať a tí si budú brať malé byty a nie domy 😉

  • kessi: jj, ale myslim, ze nie tolko ako nas-slavne 70-rocniky
    😎 teraz sa prave stavalo hrozne vela 2+kk...az moc 😒

  • kristi; jj, aj my by sme brali neco podobne ako mame teraz: blizko prirody, dobra dostupnost na metro...

  • ja myslim, ze i ta generace jako ja a jeste ti mladsi, cca do roku 1990, tech je fakt hafo. a nebojim se,ze by maly byty nekdo nechtel

    a doufam,ze ty velky se tim padem zlevni, protoze na to spousta lidi nebude mit, zvlast tady v Pze

  • Sponzor fóra
  • ja som 86tka a je nás strašne veľa 😉 dosť zle sú na tom ale ročníky ktoré teraz končia základku/sú na začiatku strednej, tam je ich máličko, aspoň BA a okolie, neviem ako sú na tom inde, ale pravdepodobne tam je podobný vývoj...ale kým tí dorastú na kupovanie bytov, tak máme ešte kopec času 😉

  • no, uvidime. my by sme chceli predavat byt tak za 7-8 rokov...

  • Já lanařila manžela na hypo už před pár lety, dnes jsem ráda, že alespoň jeden z nás měl rozum... 😃 Nebavím se o jakékoliv konkrétní výši ,ale člověk nikdy prostě neví.U nás se toto bohužel potvrdilo a stačila na to jedna návštěva doktora..Mít tu mou tenkrát prosazovanou hypotéku, tak jsme dnes na dlažbě...

  • susi, my bychom si radi i tento nechali 🙂 stehovat urcite nez pujde M do skoly

  • gigi: to je pravda...ale da sa tomu zabranit tak, ze mas 1.zivotnu poistku
    2. vyska hypo je taka, ze na to staci tak 50 a menej percent jedneho platu ( kazdeho z vas) takze keby s jednym neco bolo, druhy to nejak(s odretymi usami) zaplati 😴
    Ja som rada, ze sme si zobrali hypo , mesac. splatka nam tvori asi 1/4 spoloc. prijmu, takze sa nemusime stresovat 😴

  • susik: proti celoživotnímu chronickému onemocnění tě nikdo bohužel nepojistí...to není jako třeba zlomená ruka.v našem případě by pojistka pokryla max.6 splátek a pak by se to muselo řešit dál.
    A pokud je jeden z partnerů takřka trvale na nemocenské, tak z toho druhého platu by byla i čtvrtina moc.

    Jasně, tohle je netypický příklad a určitě nezapadá do statistik, a člověk musí někde bydlet.Sami začínáme stavět domeček,také musíme použít nějaké úvěry,ale raději hodně malej s malýma dluhama, než obří za cenu hypo a nějakých stresů.
    A dům je jen za cenu, že nám zůstává byt, takže při sebemenších finanačních problémech ho můžeme eventuelně prodat.

  • ja osobne som s hypotekou spokojny lebo pokial na to mate vek tak sa da natiahnut az na 30 rokov, neznamena to ze ju budem 30 rokov splacat, ale cim dlhsia doba tym mensie splatky a vacsinou aj mensia urokova sadzba,ta sa sice odvija aj od dlzky fixacie ale to uz je moc detailov 🙂 my mame hypo od slsp a je to VIP hypoteka ktoru na vybavil nas financny poradca, predpokladam ze asi malokto alebo mozno nikto z vas tu nepocul o balonovom splacani 🙂 vytvorili si ju manageri slsp pre seba a pre svojich známych ale kedze je zaevidovana v NBS a my sme si ju vypytali tak slsp bola povinna nam ju poskytnut, su tam mensie uroky a preplatime ju len o nejakych 60% kdezto normalna hypo sa preplaca az o 120-130% 😕 ak by niekto z BA a okolia chcel kontakt na nasho fin. poradcu tak piste internou postou, on sa ursite tiez potesi 🙂

  • sikka - co je balonove splacanie??? 🤔 v zivote som to nepocula.

  • rozdiel medzi normalnou a touto VIP hypo je v tom ze pri nasej hypoteke istinu neplatime banke, ale platime ju formou poistky a toto sa v slsp vola balonove splacanie (netusim preco 🙂 ) do slsp platime iba uroky, nasa istina sa takto zhodnocuje a ked sa tam nazbiera dostatok penazi na jej splatenie banke tak poistku zrusime a peniaze z nej pouzijeme na splatku istiny, aspon takto mi to vysvetloval fin poradca

  • jaj, jasne. ja som to tusim pocula pod nazvom "svajciarska hypoteka", ci take nieco.
    btw, musis mesacne splacat aj zivotnu poistku, z ktorej peniaze na konci neuvidis, ako je bezne pri poistkach, hej? aj tak ti to este vychadza vyhodne? to len tak naokraj - by ma to zaujimalo 🙂

  • ak si nechas poistku s hypotekou na celu dobu povedzme tych 30 rokov ako mame my tak sa ti tam peniazky pekne nazbieraju, istina sa nasetri po nejakych 15-20 rokoch takze bud si splatime predcasne hypoteku - istinu a usetrime na splatke urokov, alebo si to tam nechame po celu dobu a to co nam po splatke istiny zostane je nase a podla vypoctov to fakt nieje zanedbatelna suma, vychadza to tusim na 50000 €, musel by som najst papiere kde to mame vypocitane 🙂

  • tak to ste natrafili potom fakt na fajn podmienky. ono asi urcite vela zavisi aj od vysky hypo, ale super, ze vam to vyslo!

  • co myslis ze manageri si pre seba vymyslia nieco nevyhodne? 🙂 je super ze sme sa k tomu dostali, teraz skoro vsetci moji známi si prefinancovavaju svoje hypo prave cez tento produkt.

  • hehe, tak to urcite nie 😃

  • sikka,
    mozno to znie drzo ale mozem sa ta spytat kolko si bral hypoteku a aku mas mesacnu splatku na ako dlho?
    dakujem

Pridaj príspevok

    Nenašli ste čo ste hľadali?

    Články od našich partnerov
    Rekonštrukcia kúpeľne v panelovom byte má svoje pravidlá
    Nový PREKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný má variabilný priestor na vonkajšiu tieniacu techniku
    Ako sa zbaviť vlhkosti a plesne v zrekonštruovanom dome s vetracou jednotkou
    Archív článkov od partnerov