Zatepliť 50cm múry alebo nie ?

Je to starý dom z nepalenej tehly 50cm hrubé steny ( veľmi dobrý izolant) Je treba takéto steny zatepľovať ? Ak áno je polystyrén dobrou voľbou ?? Ďakujem za odpovede . Západný kraj .
Odpovedať
@leo1234 osobne pri takomto hrubom obvodovom múre by som od zatepľovania upustila a ešte na západe:) Nuž, ale dala by som si prerátať tepelný odpor muriva pred a po, aby ste zbytočne nevyhodili peniaze na to, čo by malo min. účinok na prestup tepla.
Odpovedať
Polystyrén na nepálenú tehlu? :-D :-D Skús čo na to google..
Odpovedať
janetbla-bavíme sa o Nepálenej Tehle !!
Odpovedať
@jaro313 aký druh tehly - stav. materiálu muriva som prehliadla :) nevygooglim suč. tepelného odporu ?
Odpovedať
@leo1234 aj ja mam starsi dom s nepalenej tehly aobvodove mury mam tiez 40cm a idem zateplovat 12cm sivy polystyren tak to mam v projekte ale miesto bieleho si dam sivy.Projektant s tym suhlasil.
Odpovedať
@leo1234 spočítaj si náklady na kúrenie teraz a po zateplení a úsporou v € vydeľ investíciu na zateplenie v €. Ak ti vyjde návratnosť do 10 rokov, choď do toho. Ak ti vyjde návratnosť nad 20 rokov, kašli na to. Ak ti vyjde návratnosť 10-20 rokov, rozhodni sa aj podľa iných okolností, napr. či treba odstrániť zateplením plesne, alebo odniekiaľ sála zima...
Odpovedať
@janetbla R skoro 0,7 pri pol metrovej hrúbke. @leo1234 tá poznámka ( veľmi dobrý izolant) je dúfam ironická. Na Slovensku nemáme kraj kde netreba domy zatepľovať ak nechceš plytvať energiou. Polystyrén nie je zlá voľba pokiaľ je stavba dobre izolovaná od zemnej vlhkosti a má dobre zabezpečené vetranie, aj keď pri nepálenej tehle môže mať nedostatočné vetranie menej negatívny vplyv ako pri moderných materiáloch (okrem sadry), a samozrejme ak nie si dáky eko puritán - to potom musíš siahnúť po drahších materiáloch. Hrúbku izolantu by som volil aspoň 15cm, ale zatepliť treba nie len steny.
Odpovedať
@jakino alebo môže túto logiku úplne zbúrať a počítať tak, že aj keď bude mať návratnosť 30rokov pôjde do toho a na dôchodku bude platiť polovicu toho čo by platil v nezateplenom a pri slovenských dôchodkoch to bude úspora na nezaplatenie. poznámka pre hejterov (nemrhajte energiou): nikto nevie čo bude o 30 rokov, životnosť týchto materiálov je aj cez 50 rokov pri primeranej starostlivosti, v zmysle ekonomických pravidiel bude s najvyššou pravdepodobnosťou všetko drahšie ... :-) @leo1234
Odpovedať
Určite zateplíme aj strechu kadiaľ uniká najviac tepla . Dom je komplet podrezaný . Z vnútra sú ešte aj sadrokartónové steny . Preto rozmýšľam či zatepliť alebo nie .
Odpovedať
@leo1234 -odporúčam ti prečítať si diskusie na www.obnova.sk, je tam toho o nepálenej tehle a rekonštrukciách popísané dosť.
Odpovedať
@leo1234 myslíš predsadená sadrokartonová stena pred hlinenou? ak ano, a ešte je v nej aj izolant, tak výhody nepálenej hliny v stenách sú tu tam a so zateplením by som neotáľal a vetraniu bude treba venovať tiež náležitú pozornosť, nehovoriac o tom že bez prepočítania tep. a vlhk. charakteristík by som neodporúčal s tým nič robiť. Dá sa to dosť pokaziť.
Odpovedať
Čiže nezateplovat ? Je to sádrokartón lepený priamo na stenu . Vlhkosť sa drží na cca 52-59.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@leo1234 EPS je nevhodny na stare mury z nepalenej tehly, je difuzne uzavrety t.j. (nedycha :-x).. a moze viac skodit ]-( ako osozit! Pri takychto murov je dolezite zachovat difuzne otvorenu konstrukciu (prestup vodnych par z interieru von) inak hrozi vlhnutie a tvorba pliesni.! ;-( Lepsia volba je zatplit vatou + obvetravana fasada :-).
Odpovedať
@slavoslav @euro_ @janetbla @jakino @petka Tak ako EPS alebo nie ? Každý píše niečo iné
Odpovedať
@leo1234 ak máš dobrú hydroizolaciu múrov, EPS môže byť. Keďže si písal, že dom je podrezany nevidím v tom problém.
Odpovedať
@leo1234 v prvom rade je potrebné spraviť teoretický návrh, t.j. spočítať súčasné parametre prostredia a konštrukcií a navrhnúť riešenie. Je so štandardný postup pri návrhu každej stavby. Určite by som to ale neriešil s niekym kto ešte v dnešnej dobe rieši dýchanie stien difúzne otvorené konštrukcie a podobné veci bez elementárnych znalostí fyziky a biológie. Takému človeku sa nedá vysvetliť, že tam kde je teplo a sucho vlhkosť ani plesne nevznikajú a nepotrebujú na to ani deravé steny. Určite sa taká stavba dá zatepliť aj s EPS.
Odpovedať
@leo1234 kľudne môžeš dať EPS, ale radšej sivý, ako biely
Odpovedať
@leo1234 nájdi niekoho kto sa takýmito rekonštrukciami a stavbami zaoberá tu ti viacmenej nik neporadí možno niekto v diskusiách kto takéto niečo rekonštruoval skús pohľadať a z vlastnej skúsenosti viem že na hlinené či kamenné domy nieje vôbec vhodné aplikovať dnešné materiály ktoré sú vhodné na kváder, tehlu starších stavieb a novostavby ... ja som zástanca zatepľovania ale do takýchto domov ani sadrokartón ani polystyrén by som nedala v žiadnom prípade...
Odpovedať
Profilova fotka
@leo1234 daj si na vlhku spongiu igelit a pockaj niekolko hodin......., hned budes mat odpoved ci davat eps na valkovy dom... v interieri mat sdk na hline je tiez otazne.... uz len anglicania su lepsi napad....., na sdk maju hlinikovu foliu a tak to ide na stenu.. potom mas sice zatepleny dom, ale nekonecny boj s nebezpecnou plesnou...
Odpovedať
@mimms Z vlhkosťou nemám problém nakoľko je dom podrezaný . Vola sa to sucha omietka dáva sa koli tomu aby sa nerobili mokré procesy v dome . A s plesňami nemám problém len chcem vedieť či polystyrén alebo to nezateplovat vôbec . Dom si teplotu drží v týchto teplotách sa neprehreje. A v zime stačilo zakúrit v krbe a dom si teplotu držal aj po vyhasnutí pod 18 stupňov to nekleslo a to sme tu nebývali ešte .
Odpovedať
@leo1234 by som povedala že práve si si sam odpovedal ak sa ti teplota takto drží nemáš čo riešiť polystyrén zbytočný ... inak také hlinené omietky miesto SDK by určite dom zniesol ;-) aj keď sú pracnejšie..
Odpovedať
@leo1234 urcite EPSkom sa zateplit da vsetko..ale nie vo vsetkom co je zateplene EPSkom sa da zdravo byvat! Dom z hlinenych tehal postaveny v dobe ked zo zateplenim neratali by som EPS nerizkoval .. a ak zateplit, tak niecim odvetravanym.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?