Zatepliť 15alebo 20-kou?

Profilova fotka
Dobré ráno, chcem sa spýtať máme obvodove múry 375ytong,akou hrúbkou by ste odporúčali zatepliť? Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
@slavinocka16 prva chyba mury z 375
Odpovedať
Profilova fotka
@slavinocka16 nezatepľuje sa podľa odporúčania, ale výpočtu
Odpovedať
Min 15 cm okna na kraj
Odpovedať
Profilova fotka
My máme múry 30cm a 20cm zateplenie.
Odpovedať
@slavinocka16 Podľa toho, či to má ešte zmysel - čiže nakoľko sa to odrazí v ročnej potrebe tepla, čím sa bude kúriť. Aj to, či už máte osadené okná - pokiaľ nie sú na okraji muriva, tak ťažko dávať tak hrubý EPS - vyzeralo by to zvonku škaredo.
Odpovedať
@slavinocka16 My planujeme 15ku vatu. Steny sú 38 tehla. @cvoky8 A chyba hrúbka múru nieje. Nedá sa generalizovat bez znalosti projektu.
Odpovedať
@slavinocka16 my mame 30cm ytong a bude 20cm zateplenie
Odpovedať
@cvoky8 ziadna chyba.
Odpovedať
@slavinocka16 ja mam tiez 375 a dam 12cm zateplenie, v projekte mam 10cm.
Odpovedať
@pistikus aj poschodove domy sa stavaju z 25
Odpovedať
@originalx a to mas projekt z akeho roku prosim ta? Tak sa projektovalo pred 5-7rokmi
Odpovedať
@cvoky8 2015. Kazdy nech si da zateplenie ake uzna za vhodne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@originalx zateplenie sa ma dat take aby bolo ekonomicke a aby ti usetrilo naklady na kurenie po dalsich 20r
Odpovedať
Profilova fotka
V projekte som našla len celkovú spotrebu plynu. Kde to nájdem? Pod akým názvom alebo kolonkou?
Odpovedať
@slavinocka16 Potreba tepla na vykurovanie Qh. Malo by to byť v Energetickom hodnotení budovy, ako výsledok, niekde v závere.
Odpovedať
Profilova fotka
My mame 30mur porfix a ideme zateplovst 12 sivy polystiren...;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jajussska nevyhadzujte peniaze a v tej cene dajte biely
Odpovedať
@cvoky8 Zasa generalizujes. Ja nie som proti tenkej obvodovej stene a zatepleniu, len jednoducho keď ti architekt nakreslil ozaj čo sa ti páči a technicky je to možné s hrubsim murivom tak prečo tlačiť kaleraby do hlavy.
Odpovedať
@cvoky8 akoze, ked budem mat mur 52cm hruby aj s 12cm zateplenim, tak chces mi povedat, ze budem mat neekonomicky dom? Mozem sa ti zasmiat do ksichtu? 😀 mesacne naklady na vykurovanie a ohrev vody budu cca 50€.
Odpovedať
@originalx Hlavne ze okna si riesil ako keby stavas nulovy dom :-D :-D Nic v zlom, ale ak ta 375 nebola z nejakého iného dovodu nutna, tak zrovna najekonomickejsie riesenie si nevybral :-S
Odpovedať
@14054 ta 375 bola nutna zo statickeho dovodu. Nestaviam nulovy dom ani pasivny, to by som inak riesil projekt.okna mam najlepsie ake som len mohol dat.
Odpovedať
Čo sa týka hrúbky polystyrénu, veľmi záleží v akej lokalite sa stavia. Je rozdiel Poprad a napríklad Hurbanovo..... Takže tými hrúbkami 20, 25, 30, 40 cm polystyrénu by som sa nezaoberal, ak sa stavia na západe. Na 37,5 cm (ideál by bol 30 cm) by malo stačiť z hľadiska rosného bodu 15-16 cm polystyrénu a to aj z hľadiska tepelných požiadaviek. Rozdiel medzi hrúbkou polystyrénu 15 cm a 20 cm 30 cm pri zachovaní rovnakých ostatných parametrov zateplenia obvodového plášťa robí cca 2,50 eur - 6 eur/ mesačne, podotýkam na západe Slovenska. Hrúbka zateplenia má zmysel,keď sa jedná o 100 ročný dom, hrubý 50 a viac cm, kde tepelný odpor múru má hodnotu 0,50. Áno, vtedy nie je jedno, či je 10 alebo 20, poprípade 30 cm zateplenia. Pri nových domoch (murivo) je návratnosť pri použití polystyrénu 15 cm a medzi 30 cm aj 15-20 rokov. Je to na každom nech si to zváži. Radšej by som si priplatil za okná, lebo to má oveľa väčší účinok na tepelné straty (obzvlášť dnes, keď sú v móde velikánske presklené plochy). Ja som sa teda tým riadil a neľutujem. Samozrejme horské lokality, to je iná vec...
Odpovedať
@pistolpete Nooo tak to zas tak nie je uplna pravda. U nas je rozdiel medzi 15 a 30 cm presne 1275 eur. 15 kotvit musis, 30 cm nie - uspora. Plyn na hranici pozemku ale? Ked zateplim 30, tak naco plyn, staci elektrokotol (elektriku musi mat kazdy) - uspora. Ziadny plyn - ziadny komin - uspora. Nizke tepelne straty - nad krbom som ani nerozmyslal - uspora. Murivo namiesto 30 staci 24 - uspora. atd atd A tych 15-20 rokov tak to snad z prsta, ci? Ved hlavne zalezi, cim kurim. Ak drevom a mam za domom les, kde som aj urbarnik tak nad zateplenim mozno ani nerozmyslam.
Odpovedať
@originalx @originalx Takze staviame hrad! :-D Ked mas dom, kde je 375 nutna zo statického dovodu ( co pochybujem), tak to by som chcel vidiet. Noo a okna? Ved kdesi je diskusia, co si dokonca riesil aj 4skla :-D A to nekonecne spamovanie tem o oknach od teba... si si nakoniec namontoval hadam aj sam, ked ta strecha moc nevysla :-x
Odpovedať
@14054 neviem ci fetujes, alebo to robi alkohol. Ziadne 4sklo som neriesil, ked tak sklo s foliou v strede. Ja niesom hocikto, aby som si daval odpad na dom co tu vacsinou firmy nukaju a ovce z radostou kupuju. Este nieco?
Odpovedať
@originalx :-D uber pary, lebo ta tie ovce zozeru. Mozno to stym 4sklom bol iny "odbornik", to vies, ja som si ta uz zaskatulkoval do kategorie ****** a pochybujem, ze sa znej vyhrabes :-( beee @slavinocka16 ale k teme, kedze sa zatepluje tak, aby ziadna z poloziek strop, stena, podlaha nebola zbytocne pre alebo poddimenzovana co sa tepelneho odporu tyka, tak je tazko radit. Lebo sa to musi riesit komplexne ako cely dom a nie len stena. Ale rozdiel v € medzi 15 a 20 cm EPS nie je vobec velky a ak si do idete robit svojpomoc, siel by som do vacsej hrubky, pokial to nebude skodit vizualu ( utopene okna atd...)
Odpovedať
@14054 mas pravdu 😀 Pozri si vyrobcu okien drevar. Radsej byt ****** ako medzi ovcami.
Odpovedať
Profilova fotka
@pistikus hrubsie murivo sa nepouziva ked je to technicky mozne, ale ked je to technicky nutne. Naozaj by som chcel vidiet zdovodnenie pre nutnost 375 mm steny :)
Odpovedať
@jan45 dobry den, myslite si ze sedy polystyren je len marketingovy tah, alebo inak o co je lepsi v porovnani s bielym? dakujem.
Odpovedať
@fianceedea lepší je o niekoľko percent, myslim, že 20 alebo 16 a používa sa len pre úsporu miesta... Je rozdiel dať 30 šedého a 36 bieleho lebo okná potom vychádzajú niekde inde ... napr... To isté v podlahe, dam šedý a mám inú výšku stropu ako pri bielom...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?