Zateplenie 40 rocneho domu postaveneho z plnej tehly 30cm

Profilova fotka
Potrebujem poradit, ci je vobec potrebne zateplit fasádu starého domu. Múry sú z plnej tehly hrúbky 30cm. Mam vyslovene obavu zo zateplenia lebo dom je v sucasnosti suchy a hoci sa v nom teraz len temperuje,pekne sa tam teplo udrzi. Jedine vsak ze na dotyk su steny chladne. Je mozne, ze sa nemali ako prehriat ked sa v nom zatial len temperuje. Obavam sa, ze zateplenim sa zadusia steny a zacnu vznikat plesne. Mam skor pocit,ze zateplovnie hlavne polystyrenom a min.vlnou je len taka dobova mania... Viete niekto poradit? A ak teda ze nutne by to malo byt, tak cim? Architekt mi odporuca Styrcon. Dakujem vopred za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
pri temperovaní sú aj nižšie tepelné straty, skúste chvíľu kúriť na prevádzkovú teplotu a porovnajte náklady Podľa výpočtov ak teraz kúrite na 10st a chcete kúriť na 20st, náklady stúpnu viac ako o 50%. S ponukou nech Vám pán architekt urobí aj ponuku ceny a porovnanie s inými výrobkami.
Odpovedať
@lydia_b zatepľuje sa preto aby si nekúrila do neba,pred 40r bolo kúrenie za babku, nikto nemusel zatepľovať, to myslíš že dnes každý zatepľuje preto aby mal všade plesne?
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 & @lydia_b Jeden pán, čo sa tomu venuje, dokonca tvrdí, že každý 1°C navýšenia predstavuje v našich zemepisných šírkach + 6,7% na nákladoch . Takže zvýšenie teploty z 10 na 20°C by malo predstavovať navýšenie o 67%. Ale na rovinu: Slovenkám nevonia 20°, chceli by minimálne 22 - 24°C. ;-) @lydia_b Stenou prebieha len cca 10% výmeny vzduchu v objekte. V stavbách, ako máš Ty, zabezpečovali výmenu vzduch vždy netesné "socialistcké" okná. Takže až výmena okien za moderné-tesné Ti môže spôsobiť problémy s výmenou vzduchu a plesňami. Môže a nemusí. Ja som si napr. do rekonštruovaného 75-ročného domu - 40 cm plná tehla + 18 cm izolácia polystyrén baumit open - dal do hlavného priestoru malý výkonný rekuperátor za cca 300 €, ktorý zabezpečuje výmenu vzduchu prakticky bez tepelnej straty, takže počas vykurovacej sezóny absolútne nevetrám a mám čerstvý luft. @duzu Žeby pred 40 rokmi bolo kúrenie až tak za babku....? Veď uhlie bolo napr. na prídel a ľudia cez deň odstavovali kúrenie. Skrátka boli iné priority: bývať za každú cenu. V tom čase sa inak nazeralo na svet. A bohužiaľ to pretrváva aj dnes, pravda, @lydia_b ....? ;-)
Odpovedať
@leonardom Mladi netusia ze volakedy sa kurilo len v jednej izbe kde vsetci spali, jedli a zili :-D
Odpovedať
@leonardom ani netreba ist 40 rokov dozadu... "V roku 1999 stal 1m³ zemného plynu 3,58,-Sk".
Odpovedať
@leonardom uhlie bolo na prídel tak v 50r.vtedy asi na všetko, lístkový systém si pamätám, od 60r. už bolo dosť, naší ho kupovali po 11-14 Kčs /q, a max ani nebrali,vtedy platilo ja som baník kto je viac, dnes je baníkom len samovrah veľmi dobre dotovaný, no sám robí za almužnu, keby všetkým dnešným baníkom vyplácali po 1000 Eur do ich dôchodku ,dotácie sú len zlomkom, ako na udržanie nehospodárnych baní a elektrárne @gashtaan- cena niekedy a dnes podľa peňazí je neporovnateľná, porovnávaj koľko si musel niekedy robiť za jednotkovú mieru a koľko dnes na všetke tovary a služby
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu Sorrrry, nemám záujem mystifikovať, ale si moc dobre pamätám, že naši známi v dedinke pri Zvolene mi v roku 1985, keď sme boli u nich na návšteve, tvrdili, že množstvo uhlia majú limitované a keď sa k nim nasťahoval ženatý syn, oni dole mali doslova zimu, aby mohli mladým na poschodie pustiť viac tepla, lebo museli šetriť uhlie. Toto si pamätám podľa toho, že v januári v 85-om sme kúpili auto a išli sme sa k nim pochváliť. ;-)
Odpovedať
mávali sme niekedy uhoľné prázdniny, no len preto že vagony zamrzli , bývali zimy i -35st C
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu Nooooo... vidíš, osviežil si mi pamäť. Uhlia bolo málo, preto bol odber limitovaný. To nebolo tak, že kto chcel, kúpil 20 a kto chcel tak 80 metrov. ;-)
Odpovedať
@leonardom neviem my sme mali i drevo a preto veľa uhlia nebrali, vtedy sa nekúrilo nonstop, ráno všetko do práce do školy kto skôr prišiel domov zakúril . no nikdy sme nemali problém žeby nebolo čím kúriť, vtedy sa všetko stále ani nevykurovalo, nebol taký luxus ako teraz.
Odpovedať
len akuratked si kupiš kilo slaniny tak 4 ju zedia na posedenie a o hoťku su lačny a socialistickej -sedliackej tak by vladali po svete chodiť dlho spotrebiče na 2 roky potom ich vyruti a.td. takže kam to ideme s vydobitkami? a kurenie -len tam kde sa žilo a ked bolo sa doma -roboty po dvore stale bolo nie ako teraz mozole na riti-
Odpovedať
Profilova fotka
O.K. Vráťme sa k meritu veci. 8-) @lydia_b Styrcon by som dával len vtedy, ak by som mal moc vlhké murivo. Je drahší, menej izoluje a ako som písal už vyššie, cez obvodové murivo budova až tak veľmi "nedýcha". Skôr by som sa zaujímal o rekuperáciu, ak by som sa chcel vyhnúť rizikám vlhnutia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vrajmantak koľko si niekedy musel robiť na auto,dovolenku ,či elektroniku? nevyťahuj len pikošky porovnávaj všetok tovar a služby, garantujem že dnes robí každý za priemerný plat , na všetko menej, okrem bývania, to je dnes všade drahé
Odpovedať
Profilova fotka
Okna mame vymenene za plastove. Pri temperovani nevlhnu. Ale kedze sme tam este neni ubytovani a nekuri sa naplno lebo dom je len pred rekonstrukciou asi ani nie je dovod na vlhnutie. Jedine v pivnici nam vlhnu niektore steny, ale to poriesime so stavbarmi a zistime kde je chyba. Ak teda odporucate zateplit, ktorym materialom? Polystiren uplne odmietam. Existuje nieco zaujimave mimo mineralnej vlny co by stalo za prestudovanie? Vdaka.
Odpovedať
Profilova fotka
.
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom aky material na zateplenie by ste odporucili? Dakujem
Odpovedať
@lydia_b dalsi odmietac polystyrenu... dvovod okrem pocitu? Okna nevlhnu... a preco by mali? v dome neni ziadny zdroj vlhkosti urcite ani idelaen netesni vzduch sa moze vymienat. Este k vate, uz pocujem mojho susenda co si dal striekat stropy penou a vatu nechel ani vidiet nakolko ju ma vo forme a vlhne a termokamera mu ukazala hrozne veci.
Odpovedať
@lydia_b Rekonstruovali sme tiez 40 rocny dom. Okna plastove 3-sklo. Zateplenie obvodovych stien 10 cm sedym polystyrenom (keby sme predsunuli okna, hrubka zateplenia by bola vacsia). Kedze u nas nie je plyn, kurime kotlom na pevne palivo. Napr. dnes, pri celodennej vonkajsej teplote okolo 0 st. C, vnutorna teplota 21 (radiatory) - 23 st. C (podlahovka). Nikde nic nevlhne, v dome ziadne plesne - z coho aj, ked vlhkost je max. 40 %. Ak by som bola na tvojom mieste a mala pochybnosti, dala by som na odborny nazor a prepocet.
Odpovedať
Profilova fotka
@lydia_b To je individuálne. Ja som zatepľoval 75 ročný dom z plnej tehly (40 cm) polystyrénom - baumit open - 18 cm. To je taký dierkavý, vhodný najmä pre staršie objekty.... Odvtedy už uplynulo 1 a 1/2 roka a nebadať, že by boli problémy. Ale riešili sme VŠETKO. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lydia_b Ešte detail:
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
@leonardom Uz dlhsiu dobu citam diskusie na tomto webe (kupili sme dom zo 60tych rokov a planujeme rozsiahlu rekonstrukciu), ale az teraz som sa prihlasila a vytvorila si konto. Neda mi nepochvalit: tento domcek je tak krasne opraveny! To sa casto nevidi. :) Neviem, co by na to povedal moj kamarat pamiatkar, ale mne to pripada ako dizajnovo velmi citliva rekonstrukcia. :) Mam len otazku: okna mate drevene? A inspirovali ste ma tou rekuperaciou. Pozriem sa na to. Dakujem.
Odpovedať
@leonardom co to je za rekuperaciu? Link nevieme? To mas len na chodbe a stiha vymienat vacsinu vzduchu?
Odpovedať
@mon_chm @matoztt tu si pozrite tam sa to riesilo je tam aj link http://www.modrastrecha.sk/forum/kure...
Odpovedať
@sysell Skvele, vdaka! :)
Odpovedať
Profilova fotka
@mon_chm Vďaka za pochvalu... Dom je z roku 1937 a - našťastie - na ňom nikto nikdy nerobil žiadne úpravy. Iba niekedy okolo r. 2005 potomkovia staviteľa vymenili strechu, ktorá spadla... Vnútri to nemám na žiadny vintage či retro-babičkovský spôsob. Súčasný nábytok - tak trochu v nadčasovom dizajne (svetlé dekóry). Okná sú plastové - v drevenom dekóre, izolačné 3-ojsklo v pasívnom štandarde. To, čo som sa snažil zachovať, sú PROPORCIE (vhľad, kukuč....) medzivojnovej vidieckej architektúry Vedel som, že to chcem takto. Pochodil som veľa dedín (napr. aj Španiu Dolinu, Spišskú Sobotu...) - hľadal som inšpirácie, vzory. Ak by sme si boli nechali panelákový byt, túto chalúpku by sme možno aj znútra riešili viac v nejakom "retro" štýle. Ale máme vedľa seba 2 domy. Tento + novostavbu. Takže nakoniec sme toto zrekonštruované riešili zvonku ako zachovanie pôvodného štýlu a z dnu v intenciách súčasných nárokov, nie ako chalupu... Takže nie som si istý, čo by povedal Váš kamoš - pamiatkár.....(?) Ale ak vidím, čo ľudia naokolo robia s takýmito domami (vybúrajú pôvodné okienka do ulice a nahodia tam "panelákovské" 3-ojokno a podobne), je mi smutno. 8-(
Odpovedať
@leonardom Dakujem za odpoved. Je to pochopitelne, ze ked tam clovek chce byvat, mozno potrebuje troska pomenit dispoziciu. Dnes su predsa len ine naroky na byvanie. Mne je tiez smutno, ked vidim 'socialisticke' / panelakove okna na takychto starych domoch. Chvalabohu aspon niektori ludia maju cit pre harmoniu a historiu. :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@leonardom to je pekná blbosť😂ja bývam tiež v dedinke pri Zvolene celý život aj moji rodičia cca 70rokov v rodinnom dome a nikdy nebolo uhlie na prídel...kto koľko potreboval tak si kúpil...aj my sme kúrili uhlím a drevom...fakt nič takè nepamätajú ani naši😃možno tí známi len chceli šetriť...
Odpovedať
Profilova fotka
@saxana1506 Možno som sa zle vyjadril: nebolo na prídel, ale svojim spôsobom regulovaný predaj bol. Veď ani mäso nebolo v 70-tych rokoch na prídel, ale napr. vo Zvolene (kde som býval) mäso vozili v utorok a v piatok. Keď na Teba nevyšlo, mal si smolu. Toto môžem odprisahať - tak to bolo. Mäso sa dalo kúpiť v hlavnom meste, v exponovaných centrách a v baníckych mestách... Ale nie vo Zvolene. Podobne to predsa bolo aj s autami: veď sa stanovalo pred mototechnou, kto chcel žiguli... - napriek tomu, že oficiálne autá neboli na prídel. A takto to v podstate bolo aj s uhlím. Keď ho bolo treba pre školy a priemysel, uhoľné sklady pre verejnosť zívali prázdnotou a obyčajný smrteľník ho mal problém kúpiť. Takže preformulujem to: bol problém zohnať uhlie. Aspoň moji známi, ktorých som navštevoval, ten problém mali.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?