Zapustenie parapiet

Ahojte. Aky mate názor na zapustenie krajov parapiet z estetického a funkčného hľadiska? Polystyren je uz dookola a zabudol som na uhly ak by som zapustal. Robia oknari bežne pracu aj tu ze pri osadzani parapiet zarezuju uhol na vloženie parapety? Alebo je to skor vynimka a nejaka príplatkova praca? Hrubku krajovky parapety mam 1.5cm. Ak by som dal oresne medzi pokystyren a len zatiahol lepidlom a fasadnou omitkou cize prekryl cca 3,4mm. Nebude zatekat alebo premakat? Alebo ich nechat sa vytrapit a nastavit to tak aby sa zapustili celkom? Na co si dat pozor ked budu osadzat parapety.? - vyplnenie pod parapetou? Ak by bola medzera vyssia dat im radsej nalepit napr. 1cm pokystyrenu ako tonu purpeny. Vdaka
Odpovedať
Matenejaky napad ako to dat na esteticku aj technickú rovinu?
Odpovedať
Profilova fotka
@truly celkom nechapem ako je mozne ze si mozes vybrat ci zapustit alebo nie? budu ri robit parapety na mieste? ze tiich odrezu ako treba? radsejich zapusti, z technikceho hladiska, ale zas ked mas presahy tak by som tam ani tu krytku nedaval lebo vyzera to otrasne tak ci tak :) nejaku inu elegantnu, neviem ci vobec taka je :) rata s tym ze mas hlinikove parapety? ci plechove ? to je jedno len nepises, a preco by sa s tym mali vytrapit to mi tiez nieje celkom jasne, ved to je uplne easy robotka ci tak alebo tak;)
Odpovedať
Je to základný stavebný detail.parapety vonkajšie musia byť zarezané do boku ostenia na celú šírku bočnej lišty parapetnej plechy cca 1,5-2,5 CM,tak sa to aj vyrába ,je to kvôli vzlinaniu vody ,snehu po osteni okná.kto to robí inak je stavebny analfabet a diletant.uci sa to v prvom ročníku strednej stavebnej školy.
Odpovedať
@jblaze ako parapety sa robia namieste,alebo s oknami,bočné lišty musia byť, alebo zdvihnutý plech.
Odpovedať
@jblaze no ved oni ich narezu na potrebnu dlzku keby trebalo. No vyzera to. Otrasne to mas pravdu, ked je lista cela v polystyrene obstavana. Len ak je to lepsie technicky tak to tak spravim ak nie tak.... Tak vytrapit z hľadiska ze som nezarezal uhly na vlozenie polystyrenu. Tusim plechove @daralbajda cize tak ako v prilohe? Alebo to dat riadne medzi a lepidlo a fasadna tam spravi 3,4mm a zvysok bude vidno. Teda 1cm, alebo to tskto utopit cele?
Odpovedať
Profilova fotka
@truly ak sa da tak to zapust, a ci si opytaju viac to neviem ;)
Odpovedať
@jblaze vies mi to aj nejako odovodnit? V dobrom sa pytam
Odpovedať
@truly áno,toto je správny detail.ma to byť utopené celé,ba dokonca hlbšie a malo by to ísť ešte trochu do šikma a hlbšie.nebude ti zatekat,vzlinat voda z topiaceho snehu,nezanikne ti okolo okna..
Odpovedať
@jblaze ked to aj nezapustis nic hrozne sa nestane vela ludi to nezapusta, lahsie sa to robi ostane viac izolacie na osteni..
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell ved ja nehovorim silou mocou ze to musi byt. len vyzera to hrozne tak aj tak :) ale ak je zapustene aspon tam nemesis gebrit nejaky silicon co len zmeni farbu po rockoch a je to este horsie :)
Odpovedať
@jblaze je tma nejdem fotit na starom dome to neni zle asi s tym silikonom po 15 rokoch. Na tejto foto neni ziadny silikon a je to ok
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell ved tam mas apu listu, ja sa vobec nehadam len vravim co vidim a casto vidim silicon alebo nejaky akryl a vyzera to hrozne, to nieje tvoj pripad ;)
Odpovedať
Článok sa načítava...
ideálne je ak krytka lícuje s omietkou,je teda zapustená. Napriek všetkým ktorí tvrdia opak,je lepšie parapety dávať pred zateplením,keďže však ľudia väčšinou nevedia ako vyjde zateplenie tak chcú aby sa oknári vytrápili. Môj názor je,že ak majiteľ vie,že chce prekryť napr.polovicu šírky rámu tak je jednoduché parapety dať rezať na mieru a osadiť s oknami.Izolácia je v rôznych šírkach takže sa dá pekne dopasovať. Nieje úplne bežné aby som pri montáži rezal každú parapetu na mieste preto by to mal mať investor vyjasnené... Ak chce niekto aby som sa vytrápil tak si priplatí,musím prísť opäť a robiť prácu ktorá mohla byť hotová pri jednom.Ono je to tak,že montáž parapety pri montáži okna neúčtujem zvlášť,ale montáž dodatočne vyjde od 3 až po 5 eur za bežný meter podľa šírky a prácnosti. Je rozdiel namontovať parapetu za 5 minút alebo 20, hrať sa s vyrezávaním,dopasovávať atď.
Odpovedať
@dodok som. Ochotný priplatiť :)
Odpovedať
@dodok majiteľ nemá čo vedieť koľko sa má prekrývať rám okna,to musíš vedieť ty ak práci rozumieš..to ako keby sa ťa doktor pýtal kde ťa má rezat.Su zásady pri obsadzovaní okná ktoré sa musia dodržať.ty obsadzujes okná denno denne,mal by si o Tom vedieť všetko.ten majiteľ to možno robí raz za život.....najradšej mám odborníkov ktorí prídu a pýtajú sa : panička ako to chcete?
Odpovedať
@sysell hrozný detail..za toto by som nezaplatil a silikón im natlačil do....kto nevie dáva silikón...
Odpovedať
@truly ty im nemáš čo hovoriť ako to majú urobiť. Ak sú profíci musia tomu rozumieť.jednoznacne zapustiť o hrúbku bočnej lišty....čudnú odborníci keď im musíš hovorit ako to majú robiť...ale určite neprilepit parapety ako lastovičky hniezdo.a parapety pred fínalom omietky..aké vytrapit....nech to urobia tak ako sa má...
Odpovedať
@jblaze hej foto je ako to vyzera ked das zarovno s polysryrenom - parapet bude aj tak trochu zapusteny vdaka hrubke omietky, foto so silikonom reraz nemam ale na podlah to neni tiez uplne zle aj ked je pravda ze sa ten silikon casom oddeli a treba to spravit znova. Ten silikon tam v podstate moc toho nenarobi, omietka sa dotyka kde vznika mala trhlinka silion by to mal zatesnit ale je to take vies ake... lepsie je to potom zapustit ale pride mi to co sa tyka presakovania vody malo podstatne ta voda sa tam nejako extra netlaci - nema dovod @daralbajda vidis a mne sa zas bohvie ako nepaci ta tvoja montaz
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell ved to aj tak zavisi hlavne od co mas pod omietkou, ak rovno murivo alebo minieralnu izolaciu tak ked sa tam dostane nejaka voda tak narobi problem ,, ked eps/xps, tak co :) ja na panelaku na severnom okne,, to mam najhorsie spravene ako sa to dalo, a tiez v tom problem nieje, je to tak uz 10 rokov, je to stale rovnake, zo severu rovno , akot am fajne slaha dazd aj sneh.
Odpovedať
@sysell pacit sa ti to nemusi ,ale tak to ma byt...voda sa nemusi tlacit ,voda moze aj vzlinat ,ak vie co to je a kvoli tomu sa to robi..
Odpovedať
@daralbajda No vidíš ja som za 17 rokov nezistil aká je jediná,správna zásada pri prekrývaní rámu okna. Z hladiska úspory tepla čím menej rámu,tým menší únik čo však zasa niekomu nevyhovuje z estetického hľadiska. Preto rozhoduje majiteľ. Budú tam sieťky,budú tam vonkajšie žalúzie alebo rolety? To všetko má vplyv. Ale rád sa poučím takže ako to je správne s prekrytím rámu,tá zásada ktorú ja nepoznám a ty ju spomínaš? Krytka má byť jednoznačne zarovno omietky,nie trčať ani zapustená viac pretože ak je hlboko tak omietkari majú problém tento detail spraviť pekne zospodu,krytka im slúži aj ako ukončenie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Profilova fotka
Ahojte , ja som to zase vyriesil takto - vid obrazky. Pouzil som tu istu silikonovu omietku a zatial to vypada fajn a sa aj drzi na plaste… 😉
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?