Vybieliť novostavbu vápnom?

ahojte, chcem sa opytat na vas nazor ohladom vybielenia novostavby vapnom pred konecnym naterom farbou podla vyberu. Kedysi sa to robilo kvoli " dezinfekcii" Priecky su tehlove, omietky vapenno-cementove (strojove). Vraj sa to uz moc nepouziva, zlozenie omietok je ine ako kedysi a uz to nie je potrebne..ako je to u vas?? vdaka za kazdy postreh
Odpovedať
Profilova fotka
volakedy sa to robilo, lebo sa tym nahradzala biela farba...... dnes uz velmi nie..... nema to vyznam... staci penetracia a farba :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, my bielime vápnom, mame tiež tehlu. Stena zostáva hladšia. Každú stenu 2 až 3 krát som natierala.
Odpovedať
Neblbnite s tym vapnom. To sa robi akurat tak do chlievov a nie do dnesnych novostavieb. Tak ako pisala @katrin21 pouziva sa penetrak a potom krycia farba. Najlepsie je ked je aj jedno aj druhe od toho isteho vyrobcu, vtedy je to bezproblemove.
Odpovedať
Profilova fotka
@valenca neblaznite !!!!!!!!!!!!!!!! Ak to spravite zle tak vam ostanu nechutne flaky a nedaju sa potom premalovat. Tak ako pise katrin21....
Odpovedať
Profilova fotka
v ziadnom pripade s vapnom... my sme mali strojove omietky take tie z pytlikov ale nie sadrove... a normalne sme dali penetrak a na to dve vrstvy bielej farby .. treba si ale dat pozor aku kupis my sme kupovali znacku het a kryla vyborne... s vapnom mozes tak chlievy vybielit...
Odpovedať
ok,o jednu robotu menej :-D presvedcili ste ma
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
mam asi zastarany nazor, ale som zastanca vapna...
Odpovedať
môžeš použiť vápno alebo penetrák je to na tebe ;-) isté je,že my sme tiež natierali vápnom a nemáme žiadne fľaky ;-) každopádne ťa vyjde lacnejšie ako penetrák
Odpovedať
@katrin21 vapno sa nepouzivalo na nahradzanie bielej farby, ale koly plesniveniu stien, kutov... Trebalo to natierat min 2krat za rok. Vapno (hydroxid vapenaty) je zasadita latka, ktora nici plesne. Dnes je potrebne pri navrhu novostavieb a aj rekonstrukciach splnit podmienkty skladby a detailov tak, aby neprichadzalo ku kondenzacii vodnej pary a tym aj vzniku plesni. @valenca preto si myslim, ze netreba natierat vapnom. V dnesnej dobe na to nevidim opodstatnenie. Ked uz velmi chces, tak mozno neaka starsia spajza, pivnica a pod. ale po aplikovani treba dlho cakat cca 28 dni, a az potom nanasat dalsie vrstvy a aj to treba dat pozor, ktore su vhodne. Riesil by som to bez vapna s napanetrovanim podkladu.
Odpovedať
Profilova fotka
Mam vsetky steny bielene vapnom a nevidim v tom absolutny ziaden problem. Pouzil som vapenno-cementovu omietku a na to stacilo 2x vybielit vapnom a steny su krasne biele bez akychkolvek flakov.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Profilova fotka
@sgt mozes mi dat postup ako si neriedil to vapno ake pomery asi?
Odpovedať
Profilova fotka
@m1stano ja som kupoval vapno rovno namiesane v tusim 15l kybloch. Pred natieraním som to len poriadne premiešal miešadlom a to bolo všetko.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@valenca steny sa nebielili kvôli dezinfekcii, to sa ľudia dozvedeli až koncom 19. storočia. Pôvodný postup bol : omietka sa "poumývala" štetcom s riedkou vápennou vodou (pačokom), odstránilo to voľné zrnká piesku a spevnilo povrch. Až potom išiel vápenný náter, používalo sa niekoľko rokov odležané vápno, kde už neboli zvyšky CaO. Teraz sa nedodržuje technológia, nie je materiál, nahrádza sa to chémiou. No a pre tých, čo to pokladajú za vhodné na bielenie maštalí, to je trochu zastaralá informácia, možno sa to robilo keď ich rodičia robili na družstve, na dezinfekciu priestorov sa už používajú iné prostriedky.
Odpovedať
To vápno nie je vôbec zlé, pracujem na stavbách už 20 rokov a aj predtým som bielil vápnom 30 rokov, takže viem, o čom hovorím. Nemám rád hrdinov, čo nevedia nič v danej téme a búchajú sa po prsiach, akoby boli majstri sveta. Vápno je omnoho hygienickejšie, ničí plesne, steny sú vzdušné a navyše je lacné. Do neho môžte pridávať odtiene, aké chcete. A s tými "šmuhami" - ak ste amatér, tak ich urobíte, chce to trocha praxe. Viem, že je pohodlnejšie kúpiť hotovú farbu a natierať, ale uvediem príklad: Stále sme striekali fasadu domu vápnom, do ktorého sme primiešali nejaký odtieň farby a pridali sme pol litra vodného skla. Stena vydržala v dobrom stave asi 10 rokov. Cena vreca vápna je 3 € + farba a vodné sklo zhruba 10 €. Teraz ma manželka presvedčila na vami spomínanú silikatovú farbu, ktorú som si dal namiešať za 800€. Po roku vyzerala ako 10 ročná, samé šmuhy, špina, prach... skrátka do plaču. Dnes už viem že iba idiot zaplatí darmožráčom za tak drahé farby. Nikdy viac. Práve včera som si kúpil vrece vápna, hnedý odtieň farby, k tomu postrekovač za 50 € (ten mi už ostane na sadovníctvo). Samozrejme, ak maľujete iba malý interiér, ...určite je pohodlnejšie kúpiť hotovú farbu, ale zvonku na dom nikdy!!!!!!!!!
Odpovedať
Ináč maľujem steny dnu aj vonku veľmi často a nevidím rozdiel v bielení, ale ak si majitelia kúpia drahú farbu, je to ich vec - s kľudom ju natriem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?