Vonkajsie zaluzie - smart alebo klasika?

Zdravim Vas, v hrubej stavbe zaciname s elektrikou a niesom rozhodnuty ci nainstalovat aj pripojenie pre motorceky vonkajsich zaluzii. (Externe zaluzie chceme). V praci mame klukove vonkajsie zaluzie - pride mi to jednoduche - nerozbitne. Ale doba ide dopredu a mame tu rozne smart riesenia ovladania zaluzii , ktore mozu sice zvysit naklady ale potom usetrit na prevadzke. Otazky: 1, Mate niekto smart riesene zaluzie? Ste spokojni? 2, Neviete ci pri elektrickom pohone je stale moznost manualneho ovladania (v pripade vypadku el. prudu alebo poruchy? 3, Nepoznate v Zilinskom kraji odbornikov na tuto problematiku? Vopred vdaka za kazdu odpoved a radu
Odpovedať
Mame elektrické z90tky a nevieme si vynachváliť, že sme ich dali na motor a na diaľkové ovládanie! Praktickejšie ako nástenné ovládanie pri vypínači.
Odpovedať
Jednoznacne urob pripravu na elektricky ovladane zaluzie. Ak to aj v buducnosti nevyuzijes, cena za par metrov kabla a trochu prace je zanedbatelna. Ak to teraz neurobis, v buducnosti sa moze stat, ze budes lutovat alebo vseliako dorabat.
Odpovedať
1) urcite sprav pripravu elektriny. Neviem si predstavit to v dnesnej dobe manualne ovladat. Smart, vypinac alebo dialkove vies riesit aj dodatocne. Aj keby tam vypinac nakoniec nedas, tak to zaslepis. 2) myslim si ze nie, ale tak zalezi ci ich planujes mat stale zatvorene, otvorene, stiahnute. Mam na dome asi 7 kusov, a s vynimkou 1 ci 2, ktore su stale dole a len sa meni naklopenie lamiel, ostatne su vytiahnute a stahujem ich len podla potreby. V takej situacii to ako problem velmi nevidim. 3) ja som mal firmu z NO (spolu s oknami) a to byvam okres MA
Odpovedať
@mmjoy99 dal by si mi prosim nazov firmy z NO, poslal by som im dopyt. Vdaka
Odpovedať
@trojliter jednoznačne si daj aspoň tú predprípravu, ako hovoria @epto @mmjoy99. Ale v každom prípade by som išiel do "smart" žalúzií. Už len preto, že ich vieš ovládať aj keď nie si doma. Napr. ako ja dnes - nie sme doma, ale na kamerách vidím, že od rána svieti slnko. Tak si odtiahnem žalúzie, aby sme mali aspoň nejaké tepelné zisky počas dňa. Keď slnko poobede zalezenie, tak ich znova komplet zatiahnem a mám pokoj 🙂
Odpovedať
@trojliter Tak ako vsetci radia. Elektricky, nie manualne. My ovladame vonkajsie zaluzie aj na dialku a je to super. Nachajte si urobit aspon predpripravu. Dorobite potom hocikedy. Odporucam firmu Grman-Profimont z Nitry. Oslovte ich, nechajte si urobit cenovu ponuku.
Odpovedať
@trojliter Posielam Vam este strucny prehlad pripravenosti stavby na instalaciu exterierovych zaluzii od nich: 1. Hrubá stavba-zateplenie prekladu 2.vyvedenie elektriny-elektroinštalácia na ovládanie motora (3 žilový kábel x1,5- nad okno a 5 žilový x 1,5 k vypínaču-ak nebudete riešiť diaľkové ovládanie, v prípade DO Vám stačí 1 kábel nad okno, najlepšie v strede otvoru) 3. Obhliadka + zameranie otvorov, okien (pri Purenitových boxoch osadenie boxov a púzdier na vonkajšie lišty) 4.Montáž hliníkových krycích plechov a púzdier 5.Zateplenie + fasáda 6.Zameranie presných rozmerov žalúzií 7.Montáž žalúzií
Odpovedať
@trojliter U nas takto:
Odpovedať
@trojliter určite by som neriešil len Smart žalúzie. To by boli vyhodené peniaze a nevyužitý potenciál. Zaluzie vedia reagovať spolu s kúrením aj osvetlením a podobne. Jednoznačne treba spraviť prípravu. Ideálna je hviezda, ale ak neviete čo všetko chcete tak natiahnite jeden kábel dookola celého domu a nechajte ho zmotany v krabici (foto príloha - červený kabel). Potom sa na tento kábel priamo do instalacnych krabíc dá namontovať malý aktor (takisto v prílohe) ktorý ovláda žalúzie, svetlá, ventiláciu, no a niektoré veci budú pripojené priamo (hlavice podlahového kúrenia ak je teplovodné, možno integrácia alarmu, možno automatická zavlaha a podobne). Môžete použiť aj meteostanicu a ovládať žalúzie aj od slnka prípadne ich vytiahnuť od silného vetra. Takže do prípravy by som vám navrhol jeden kábel J-Y(St)Y - 2x2x0,8 v rámci domu, jeden na povalu (strechu) a možno 2...3 káble smerom von z domu (zavlaha, intercom, čerpadlo, prístup atď). Ak pôjdete do zbernicovej prípravy tak vás vyjde do 100 euro aj s prácou ale ťahá to vás elektrikár spolu s ostatnými káblami takže si myslím že to bude v cene 🙂... Následne po dostavani máte možnosť si vybrať aký systém budete doma mať , je ich veľa... TapHome, Loxone, free@home, NIKO atď. Takže ponuky zozbierať od viacero ľudí možno aj od malých živnostníkov 🙂 ti to veľa krát majú ako vec ktora ich baví a sú to nadšenci... Nerobia to primárne pre peniaze.
Odpovedať
@trojliter a ešte som zabudol doma máme Smart (nie len žalúzie). Pri Smart zaluziach treba dať k oknu kábel CYKY-J 5x1,5. Mechanické si neviem predstaviť lebo pri montáži dosť rozvrtaju rám okna a predsa len ako hovorite doba pokročila. No ak chcete mať systém plne funkčný a stále dostupný dáte tam UPS a tam vám systém podrží. Sme nad mieru spokojný so systémom riadenia.
Odpovedať
Tak ako sa už písalo vyššie, minimálne by som dal spraviť nejaku prípravu na to, keby ste si to aj teraz nedali ale v buducnosti si to rozmysleli, tak nemusíte rozbíjať potom stenu a tahat káble odznovu. My osobne to doma ešte nemáme ale tiež nad tým rozmýšlame lebo je to štýlovejšie a praktickejšie. To s výpadkom energie je zaujímavá otázka a osobne neviem, ako sa to ptoom rieši pokial nemáte aj manuálne ovládanie, ale zas uprimne koľkokrát sa Vám stalo, že Vám vypadla elektrika a nemohli ste potom používať aj iné spotrebiče, čiže toto je podla mna najmenší problém.
Odpovedať
@emill22 ako som spomínal vo svojom príspevku, ak je výpadok energie až taký problém a ste v stave výstavby dá sa urobiť sekundárny okruh ktorý ide plne zo záložného zdroja, napr núdzové svietenie ale aj napájanie žalúzií. Predpokladám že by ste nepotrebovali sa v čase výpady s roletami hrať, šlo by iba o núdzové vytiahnutie. Inak aj ak prípravu nemáte a chcete riešiť Smart Home v dnešnej dobe to už nie je problém. Je množstvo systémov ktoré fungujú wireless (ako napr FIBARO), ale samozrejme kábel je kábel 🙂
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@trojliter ahoj, ja som dal zaluzie na vypinac, dialkove som nechcel..len som zistil ze kazde rano 6ks zaluzii otvarat a vecer zatvarat je trochu otrava tak musim dat smart bezdrotove vypinace legrand netatmo co neni najlacnejsie riesenie..urcite si sprav predpripravu na smart ovladanie.
Odpovedať
Profilova fotka
Pred par rokmi bol minimalny rozdiel v cene. Teraz predpokladam ze elektricke budu mozno aj lacnejsie.
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Tiez sme uvazovali co dat a nakoniec sme isli do vnutornych roliet. Nie obycajne ale skor to smart riesenie. Ovladane s dialkovym s mobilom alebo sa da nastavit na automatiku.
Odpovedať
Profilova fotka
Kolko vas cca vysli zaluzie? Rozmyslame nas vonkajsimi na 2 klasicke okna (cca 150x150cm a na terasu 2,5x2,4m) 🤔
Odpovedať
@zipsuliak Ved si to dajte nacenit roznym firmam, potom ponuky porovnate. Kazdy tu ma ine rozmery a pocty okien.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?