Vonkajšia fasáda

Prerábame chalupu-rodinný dom z r. 1936, vonkajšia fasáda je brizolit. Obvodové múry sú z pálenej tehly cca 50cm hrubé. Zatepľovať nechceme, pretože všade sú podlahy nezateplené - kamenné dlažby ktoré chceme zachovať a už teraz je tam aj v lete aj pri teplotách nad 30 st.C nanajvýš príjemná teplota. Máme obavy, že zateplením by tam aj v lete bola zima. Brizolit chceme odstrániť až na tehlu. Aká by mala nasledovať povrchová úprava aby to bolo funkčné a nejako vyzeralo? Len žiadne lepidlá, pretože 2 roky sme bojovali so vzlínajúcou vlhkosťou, nad ktorou sa nám vďaka elektroosmóze podarilo zvíťaziť.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivankk Ja som komplet rekonštruoval dom z r. 1937. Našťastie zdravý a neponičený. A našťastie nikdy neprerábaný, takže nezbastardený. Ale my sme komplet zateplili a urobili ho na dennodenné bývanie v lete aj v zime. Takže sme aj zatepľovali (baumit open). Ak nemienite zatepľovať, tak najlepšia by asi bola nejaká baumiťácka omietka s menším zrnom. Majú aj omietky vyslovene na staršie objekty - tzv. sanačné. Ale tie aj stoja oveľa viac, ako klasické...
Odpovedať
Aké máte podlahy? Sú tepelne zaizolované? Ak nie sú zaizolované, nemáte po zateplení fasády v chladnejších dňoch aj v lete zimu?
Odpovedať
Profilova fotka
@ivankk Ak sa pýtaš mňa (vždy klikni na "Odpovedz"), tak my sme to všetko vykopali do hĺbky cca 30 - 35 cm a najskôr sme dali hrubý čierny igelit, naň sme naliali cca 12 cm betónu aj so železnou armovacou výstužou, na to sme dávali cca 12 cm polystyrén... - a na to už išiel vyliaty samonivelizačný anhydrit a navrch plávajúca podlaha resp. dlažba. Takže ÁNO, podlahy sme tepelne zaizolovali. V zateplenom dome treba inak fungovať, ako pred zateplením. :-) Najväčšie zisky sú v zime (menej sa kúri) a v lete (menej sa prehrieva). A na jar a na jeseň treba podľa potreby otvárať okná a púšťať dnu teplejší vzduch. Ale toto platí aj pre novostavby... ;-) Ak ale budete objekt využívať len rekreačne (a teda len občasne) nákladná rekonštrukcia a návratnosť investície do zateplenia sa vráti možno až za takých 20 rokov. Takže toto treba apriori riešiť pri dennom bývaní a pri rekreačnom radšej zobrať kalkulačku... ;-)
Odpovedať
@leonardom Je mi to jasné, naše podlahy sú tepelne neizolované, preto obavy, že v chladnejších dňoch aj v lete bude v dome zima. Tento rok sme rekonštruovali, vybudovali podkrovie a nové strechy na dome aj prístavbe, takže peniaze na izolácie podláh už nezostali. Využívanie je otázne, keďže už nie sme najmladší, neradi by sme sa zaúverovali. Ak však nebude ani na dokončenie prestavby, budeme nútený predať v meste byt a potom možno aj riešiť zateplovanie komplexne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?