Umiestniť hromozvod pod fasádu?

Chcela by som otvoriť diskusiu na tému umiestnenia hromozvodu pod fasádu rodinného domu. Aký máte na to názor? Počula som, že keď je hromozvod pod fasádou a udrie blesk do hromozvodu, môže to narušiť fasádu domu.
Odpovedať
1
2
5
Profilova fotka
Radsej daj po vonku. Aspon mne to radil elektrikar co mi montoval. Tam je riadna pecka tak naco riskovat.
Odpovedať
po yásahu bleskom ho budete musieť vymeniť, takže fasada sa bude museť royobrať. Ale ta pravdepodobnosť zasahu je mala. Asi by som vyberal podla dispozisie vašho domu, či su tam vyššie objekty.......atd Ale, časté chyby bleskozvodo vo fasade su take, že sa lomia s velkym uhlom pri prchode zo strechy na mur, vtedy je tam riziko že blesk nepokračuje po bleskozvod ale preskoči na blizky predmet.......
Odpovedať
Profilova fotka
@risi100 súhlas
Odpovedať
Profilova fotka
Myslite bleskozvod? :D... tiez ho mame kryty pod fasadou.. ohyb bude dostatocny, to je zaklad pri krytych bleskozvodoch. Nebojim sa dokonca ani toho zeby sa nieco stalo ked uz blesk udrie - vedla je vyssi dom o 3m tak iste si zvoli blesk jeho vysku :)... pri bungalovoch je to lepise, vzdy sa najde v okoli 100m od domu vyssie miesto. Ale sam som zvedavy ako to dopadne u nas.. akurat to riesime :) drzim paste... ale nebal by som sa toho iste uz dnes.
Odpovedať
Profilova fotka
my mame pod fasadou.. vraj je to uplne OK, hore je nejaky obluk vonku, zvysok je pod fasadou..
Odpovedať
Profilova fotka
@ivanka82 Nevidim dôvod pre obavy.treba dorzat spominany uhol lomu ako uz bolo spominane.Neviem preco by sa mal belskozvod po zasahu menit.ak je dobry zemnic tak zberač a zvod to vydrzi.Dnes sa odporuca na kazdy roh domu spravit zvod a zemnic.je to bezpecne.Su na to aj nejake vzdialenosti ale teraz si to nepamätám.
Odpovedať
my mame tiez bleskozvod schovany pod fasadou a asi v metrovej vyske je pristup k bleskozvodu, asi kvoli revizii. Vy, co ho mate takto rieseny, ako ste zakryli teto revizny otvor? Existuje a to biela plastova krytka, ale nie je velmi esteticka.
Odpovedať
Profilova fotka
Ta krytka sa da tiez natiahnut omietkou.drzi to.
Odpovedať
@madyyy - fasadu mame uz hotovu. Da sa to urobit aj dodatocne? Treba najskor na krytku nahodit sietku alebo netreba a drzi to aj bez toho?
Odpovedať
Profilova fotka
@evikg evka to len na krytku natiahneš fasádnu omietku urobiť sa to dá hoci kedy ... sieťku na ňu nemusíš dať :) máme to tak tiež spravené :)
Odpovedať
Profilova fotka
@donya presne tak
Odpovedať
@andyfoto nieje podstatné že je vedla vás vyšší dom o 3 metre. Platí pravidlo, že bleskozvod chráni objekty okolo pod 120 stupňovým kuželom dookola. Ďalej treba brať do úvahy kovové výstupky na streche jedného aj druhého domu, ako aj samotnú krytinu ( škridla / plech )...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@madyyy po každom zásahu je potrebné vykonať revíziu. Revízia preukáže či treba meniť zvody, alebo aj zemnič.
Odpovedať
@madyyy po každom zásahu je potrebné vykonať revíziu. Revízia preukáže či treba meniť zvody, alebo aj zemnič. Ten uhol som sa pomýlil, nie 120 ale 112 stupňov. Počet zvodov sa určuje nasledovne: ♦ Ak je pomer šírky k dĺžke 1:5 a menší podľa dĺžky objektu, tak na každých 15 m dĺžky objektu musí byť jeden zvod. ♦ Ak je pomer väčší ako 1:5, alebo ak pôdorys má iný tvar, je inak členitý a pod., tak na každých 30 m dĺžky obvodu pripadne jeden zvod. ♦ Menšie objekty majú mať aspoň dva zvody, čo najďalej od seba, v proti- ľahlých koncoch systému. Jednoposchodové budovy s obvodom do 40 m, ktorých dlhšia strana neprekračuje 15 m, môžu mať len jeden zvod. ♦ Objekty vyššie ako 30 m nad zemou musia mať zvod na každých aj začatých 15 m dĺžky pôdorysu.
Odpovedať
doporučujem revíziu bleskozvodu raz za 5 rokov v rodinných domoch, samozrejme aj elektro inštaláciu hlavné prúdové chrániče !!!! doporučuje sa raz za pol roka odskúšať tie prúdove sám doma !!! samozrejeme to Vás eletrikári poučili ked Vám odovzdali " eletriku " Pri zasiahnuti bleskom ti môze poškodiť fasadu ak to nemás dobre urobene malo by to byt v chráničke min, priemer 29 mm, a poriadne upevnené. ( samozrejme skúšobné svorky ) Samozrejne treba dodržat "obluciky" blesk je elektrický impulz ak to máš zle spravené sa vrati odraz mám to rozpisovať ,,,,,, Francúzi doporučujú aktívne bleskozvody ,,,, stoja cca 2900 € , že je lepsie ak vobec neudrie blesk do domu ,,, ale máš to jedno keď udrie do rozvodnej siete NN a nemáš prepätové ochrany môžeš to zabalit :) Ja som robil zakladový uzemnovač a mam 1,75 ohm-mu, čo je skvelé ..... robo
Odpovedať
risi100 zvody treba VžDY 2 KS, tie ostatne veci ti môžem skopírovať z STN 62 305: 1-5 aj keď je to trestné :(
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
mna zaujima, ked davam zvod bleskozvodu pri zateplovani polystyrenom pod fasadu a je v chranicke, ci treba v okoli zvodu zateplit vatou.. dakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
zvod treba pod zatelpenim umiestnit v stene hlboko cca 10cm a poriadne upevnit - najlepsie po celej dlzke :-D
Odpovedať
pozor aby bol hromozvod v chraničke podľa normy, niekedy elektrikári zvyknu dať menši priemer
Odpovedať
Profilova fotka
Ako sa tu dozvedam, je v poriadku, ak hromozvod nie je vedeny tesne pod strechu. Ale aj tak sa mi zda neesteticke, ze mi moji majstri z polovice mura vyviedlo hromozvod a volnym oblukom nasmerovali na strechu. Alebo je to tak O.K.?
Odpovedať
Profilova fotka
@riama276 Ahoj takto nejako by to malo byt spravene.neviem ci to bude dobre vidno.
Odpovedať
Profilova fotka
Skusim inu mozno to bude lepsie vidno
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem, je to dobre viditelne, teda mne to potiahli v obluku od polovice mura. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem, je to dobre viditelne, teda mne to potiahli v obluku od polovice mura. :-) Hromozvod pojde cely pod omietku?
Odpovedať
Profilova fotka
@riama276 Cela stena ma byt zateplena vidno bude iba ten oblucik co ide uz na strechu.
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Urcite ven - my ho mame pripevneny k okapu, takze neni nijak videt....
Odpovedať
Som presvedceny, ze ak sa prizna hromozvod na fasade, esteticnost domu vobec neutrpi. Ved dom znamena nielen okienka, balkoniky, zahradka a pod...ale aj technicke detaily patriace k domu. To bz sme mohli maskovat aj komin. Preco skryvat tieto veci? Dokonca este aj najmodernejsia architektura priznava tieto technicke prvky na fasade. Treba si skor premysliet, ci cely koncept domu stoji za to, a bleskozvod je to najmenej.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
@hhranolka prosím ťa, akou hrúbkou a čím máte zateplené? Tiež by som to takto chcela, hromozvod dať k dažďovému odkvapu, len neviem či to bude OK. Chceme dať sivý eps 25cm. Ako sa upevňoval ten odkvap k múru? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@daniela.u. Polystyren 15cm... Podivam se, zda mam nejake foto upevneneho okapu..
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?