Ukotvenie striešky nad vchodové dvere

Dobrý deň, potreboval by som poradiť čo najjednoduchší a zároveň samozrejme aj bezpečný spôsob ukotvenia striešky nad vchodovými dverami. Strieška má polo oblúkový tvar, polykarbonát, nosnosť 4,5 kg, uchytenie v troch bodoch. Zateplenie je 120 mm polystyrén + lepidlo, dierované tehly. Fasádu ešte nemáme. Myslel som, že dám 12 hmoždinku takú dlhú, že bude skrz polystyrén až do tehly (čiže dĺžka 15 - 18 cm), do diery ešte natlačím chemickú kotvu, aby sa hmoždinka pri doťahovaní nepretočila. Vychádzam z toho, že v nosnej konštrukcii tej striešky sú vyvrtané tri diery s priemerom 6 mm. Ale neviem, či je to dobrý nápad a či existujú také dlhé hmoždinky.
Odpovedať
@zdenokov použi závitovú tyč, nakotvy na chemicku kotvu a nezabudni použiť sieťku na chémiu, keďže pôjde chémia do dutej tehly, sú aj hmoždinky do hrúbky zapletenia 200mm
Odpovedať
@zdenokov Problém bude s tým, že pokiaľ to dáš na tie dlhé hmoždinky, tak strieška bude tlačiť na EPS zateplenie a to sa môže vtlačiť dnu. Teda strieška ti zdeformuje fasádu. Podklad, kde to budeš uchytávať má byť pevný, nestlačiteľný. Ja som to riešil tak, že ešte pred zateplením som uchytil do venca závitové tyče a okolo nich som nalepil Ytong v rovnakej hrúbke, ako zateplenie. Tým pádom sa strieška môže oprieť o fasádu a nestlačí ju. Budeš musieť použiť závitovú tyč miesto dlhých hmoždiniek. Tam zase bude problém tú tyč uchytiť, lebo tak dlhý aplikátor na chem, kotve nie je. Budeš to musieť nejakou trubičkou predĺžiť.
Odpovedať
@chrobak7 No, je to bohužiaľ jedna z nedomyslených vecí ešte pred tým, než sa nalepil EPS. Nevzniknú tepelne mosty pri tom variante so závitovou tyčou a chemickou kotvou? Alebo je to zanedbateľne a netreba to riesit? Problem tiez sú tie predvrtané diery v konštrukcii striešky. Majú priemer 6 mm, čiže cez ne neprejde ani 6 tyč. Jedine ich o 1 mm prevŕtať.
Odpovedať
zdravim, my sme to riesili zavitovymi tycami a chemickou kotvou. Najprv matica, potom strieska a opat matica, aby strieska netlacila prilis na fasadu. Tepelny most to samozrejme bude, kedze to prechadza z vonkajsieho prostredia cez izolaciu az do muriva. No ak sa na to nemyslelo skor, inej cesty asi niet, jedine nejake zavitove tyce s prerusenym tepelnym mostom? Neviem ci vobec existuje nieco take.
Odpovedať
@zdenokov @milan_vt Nemyslím, že by tých pár závitových tyčí nejako zásadne ovplyvnilo spotrebu domu. Koľko toho tepla môže odviesť zo steny jedna tyč o hrúbke 1 cm pri dĺžke 20 cm - t.j. cez celé zateplenie?
Odpovedať
Po osadení závitových tyčí odporúčam naskrutkovať predľžené matice zarovno fasády čím sa odľahčí zatepleniu aby ho strieška nepretlačila .
Odpovedať
@zdenokov A načo ti je taká malá strieška? Nič ti nepomôže keď bude riadna pršať, keď bude snežiť. Urobte to na spôsob terasy a prekryte to.
Odpovedať
@chrobak7 ze to zasadne ovplyvni spotrebu domu som nevravel ani ja :) len ze to je tepelny most, pre niekoho zanedbatelny, pre niekoho nie :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?