Odpoveď na príspevok od arcticcode:
Čauko, mam škaredy brizolitový dom a tento rok id… @arcticcode mmmm co by som ja dal za to, aby som mal na novostavbe brizolit. nikto mi nechcel tuto nesmrtelnu omietku nahodit na zateplovak, tak som musel ist do silikoniku,Odpoveď na príspevok od arcticcode:
Čauko, mam škaredy brizolitový dom a tento rok id… @arcticcode uprimne? Zbytocna robota ked nejdes zateplovat. Kup fasadnu farbu vyvapkuj a natri brizolit ak je problemom len farba a nie opadavajuce casti. Lepidlo a novu omietku das, ked sa raz dostanes k zateplovaniu.Odpoveď na príspevok od arcticcode:
Čauko, mam škaredy brizolitový dom a tento rok id… @arcticcode za mňa, kedže som to už robil... Isto zatepliť. Ja som si na starší dom tiež s brizolitom dal vlnu. Kedže brizolit drží, neškroabal som nič, je rovný, rovno naň sa lepili platne vlny. Nie na rámik a buchty, ale na hrebeň, nech to drží dobre na podklade a nie sú tam žiadne vzduchové medzery. Nezatepľovať starý dom a dávať naň fasádu mi príde ako blbosť. Ale, ak by si predsalen chcel urobiť to bez zateplenia, tak bude treba to presieťkovať a zjednotiť, nechceš predsa, aby ti vypadol kus novej omietky s brizolitom. Navyše sa to bude dosť zle robiť, lebo z brizolitu ti polezú kúsky kameniva, ktoré budú kresilť v lepidle šmuhy pri zatieraní a roboši sa pôjdu zblázniť, ked budú každú chvíľku vyberať spod gleťáku zrnká brizolitu. Niečo podrží aj tá sieťka, ale len málo.. Až po dôkladnom zahladení môžeš naťahovať omietku, lebo inak by si sa, ako tu už bolo napísané- nedoplatil. Bola by tam veľká spotreba a predsalen kleber je podstatne lacnejší.. Viem o čom píšem, ja som si tak menil nejaký vonkajší priestor na vnútorný, teda musel som zatrieť ten brizolit, aby som ho mohol omietnuť štukovou vápnocementovou omietkou a strašne som pičoval, čo išlo kamienkov brizolitu do lepidla.. Omietať sa to nedá, kým to nemáš úplne hladké..Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@arcticcode uprimne? Zbytocna robota ked nejdes z… @sousedekovci89 Natrety brizolit už som videl. Ďakujem, už som grcal.Odpoveď na príspevok od arcticcode:
@sousedekovci89 Natrety brizolit už som videl. Ďa… @arcticcode zalezi co za experta to robilo. Jasne ze brizolit sa maluje zle, to potrebujes striekat to som tym mal namysli. Stari rodia to tak spravili a vydrzala im ta farba pekna 10 rokov.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@arcticcode zalezi co za experta to robilo. Jasne… @sousedekovci89 Striekali tak nejednú bytovku v meste a nedalo sa na to kukať, fakt...Odpoveď na príspevok od roman_x:
Nerozumiem načo lepidlo a a načo sieťku? Brizoliť… @roman_x Ďakujem za info... No, tak asi teda zateplím, len mi to zase posralo život :D Pokiaľ budem môcť cez obnovdom fakturovať sam sebe, tak neni problém prakticky s ničim. Pokiaľ nie, potom budem musieť nájsť nejakého známeho koňa, čo mi dá "akože" faktúru.Odpoveď na príspevok od arcticcode:
@roman_x Ďakujem za info... No, tak asi teda zate… @arcticcode cez obnov dom aspon do vyzvy c4 si nepotreboval fakturu vobec. 0prikladam ti fotku toho brizolitu natreteho striekanim moze mas tak 15 rokov od malovania (ked tak teraz premyslam aj viac lebo skoro 5 rokov sa tam nebyva a mali to dlhsie nez 10 rokov predtym kym tam zili ten nastrek). Bruzolit bol povodne v case nastreku sedy dokonca este s tymi sludovymi vlockami na lesk.Odpoveď na príspevok od arcticcode:
No hosani, takze idem teda zateplovat. Znace pres… @arcticcode pri 10 pozor, chcelo by to prepocitat rosny bod. Aby si si nespravil horsie. Inak 1000 ks by mohlo byt dost. 180 budu v pohode (davaj ich na zapustnu montaz nezabudni teda aj na zaslepky).Odpoveď na príspevok od arcticcode:
No hosani, takze idem teda zateplovat. Znace pres… @arcticcode ideš si zatepľovať sám? Dúfam že budeš dávať fotky. Nech sa daríOdpoveď na príspevok od matko291:
@arcticcode ideš si zatepľovať sám? Dúfam že bude… @matko291 S ľuďmi, čo sa do toho vyznajú :D Ja nemám trpezlivosť štelovať na milimetre polystyren, aby bol v rovine :D Ja budem len ťahať lepidlo sieťku.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@arcticcode pri 10 pozor, chcelo by to prepocitat… @sousedekovci89 Samozrejme, že zapustna montáž, kúpil som 1000ks terčíkov s kovovým hrotom, ten vrtak, či jak to mam nazvať, 300 zaslepiek (viac by mi nevošlo do automobilu)... plus ešte 3 exterierove svetla na 230V a dajaku voňavku a ani 300€ som neplatil. Radosť v tom poľsku :D https://www.castorama.pl/kolek-do-moc... napríklad. Po prepočte ca 43€, u nas 200ks za 70€.Odpoveď na príspevok od roman_x:
Nerozumiem načo lepidlo a a načo sieťku? Brizoliť… @roman_x platiť extra dane na palivo... Daj link kde si to vyčítal. Skôr ale ako toto si myslím ze schvália dane z fotovoltiky a studní, aby ti co jednorazovo zainvestovsli s cieľom uspori boli pokarhani.... Skôr je take uberanie SR.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@arcticcode pri 10 pozor, chcelo by to prepocitat… @sousedekovci89 Veľa ľudí v okolí tu má 10kou zateplené, už roky rokúce a nesťažujú sa. Žiadne problémy, priamy sused má už 9 rokov zateplené desiatkou a pohoda... Z môjho pohľadu toto nepríčetné zatepľovanie nemá význam. Miestami už mám pocit, že najlepšie by bolo, keby človek postavil dom asi z 3D tlačierne o hrúbke nosnej konštrukcie 5cm a na to trepol pol metra polystyrenu. :DOdpoveď na príspevok od arcticcode:
@sousedekovci89 Veľa ľudí v okolí tu má 10kou zat… @arcticcode toto je jediny dovod preco davas 10?Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@arcticcode toto je jediny dovod preco davas 10? @sousedekovci89 A čo prachy? To je ten hlavný dôvod. Okrem toho mám dosť úzky balkón, ešte keď ho teraz zužim o 10cm, tak to bude ešte horšie :DOdpoveď na príspevok od arcticcode:
@sousedekovci89 A čo prachy? To je ten hlavný dôv… @arcticcode s tym balkonom je to ina debata. No pokial ide o peniaze rozdiel medzi 10 a povedzme 15 cm bude "smiesny" oproti celej investicii. Ale uspora hovori za vsetko. Nezatepleny dom iba okna plastove salamander 72 s trojsklom,spotreba za rok 18 MWh (dom komplet na elektrinu). Zateplenie strechy- 14 MWh. Zateplenie fasady- 11 MWh. (A to som zacal v lete aj klimovat). Ta uspora je vyrazna. Nasi maju zatepleny dom 8 polysom a dnes by najradsej pridali. A to sa im v tom case smiali ze naco tolko. Matematika a fyzika su neuprosne v tomto.Odpoveď na príspevok od arcticcode:
@sousedekovci89 A čo prachy? To je ten hlavný dôv… @arcticcode zabudol som doplnit ze strecha 26 cm vaty s lambdou 0,035 a 16 cm polystyrenu na fasade (12 sokel).Odpoveď na príspevok od arcticcode:
Poradili by ste mi ešte jednu srandu? Riešim mate… @arcticcode vôbec nemusíš ísť do marmolitu, je zbytočne drahý a nie až taký trvácny. Ja som dal na základ 6cm xps, pod ním som nechal kabrince, ktoré držali, takže som lepil na hrebeň a kotvil.. Na vrch kleber-sieťka a na to som dal omietku v tmavšej verzii, ako fasádnu. Fasádu som zatepľoval 12 nobasil, pred asi 7mimi rokmi. Robil som šambrány okolo okien vo farbe spodného základového soklu a tiež cca 30cm pod strechou pás tiež tou tmavšou. Vyzerá to dobre a hlavne fasáda drží lepšie, ako marmolit. A tiež lepšie dýcha ako marmolit. Pri starších domoch je vhodné, aby fasáda trošku dýchala, aj ked xps je vlastne celkom slušný a nenasiakavý izolant. Ked máš rovný brizolit, tak skôr odporúčam dať to na hrebeň.. Je to bez vdzuchových medzier a lepšie to drží na podklade. Na buchty a rámiky sa dáva ked je stena veľmi krivá a je treba vyrovnávať. . Ale niektorí majú problém s hrebeňom. Samozrejme urob si to podľa seba, nenosím tvoju košeľu. Ale marmolitu by som sa vyhol. Tiež som nad ním uvažoval a som rád, že som ho nedal. Kamošovi sa cca po desiatich rokoch začal odúvať a odlupovať od podkladu. A je oveľa drahší, ako omietka.Odpoveď na príspevok od zicher:
@arcticcode vôbec nemusíš ísť do marmolitu, je zb… @zicher Akurát dnes som kúpil dva vedra "predraženého" marmolitu v merkury vo farbe, akú chcem za 33€/vedro :D To mi moc predražené nepríde.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@arcticcode XPS je nenasiakavý, EPS má nasiakavo… @frantisekca Ako prebieha taká "prišalácia"? Vlastne predpokladám, že musím obložiť balkón tak, aby mi vznikol priestor, kde nakydám beton. Tam rátam, že musí ísť karisieť aspoň 6ka, vlastne karisieť asi ani nebude stačiť, musí tam ísť celé to viazanie (jak keby dvojposchodová karisieť, však? A napojí sa to na existujúcu konštrukciu jak? Roxory hrubé na chemicku kotvu? Nedzigne to? :D Viem, že dnes sa už dá kadečo zrobiť, ale priznám sa, že som toto nikdy neriešil.Odpoveď na príspevok od arcticcode:
@zicher Akurát dnes som kúpil dva vedra "predraže… @arcticcode z merkury to aj taka zivotnost bude 😃Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@arcticcode z merkury to aj taka zivotnost bude 😃 @sousedekovci89 Nooo, by si sa divil niektorým veciam z merkury... ale musíš si to vyskúšať na vlastnej koži... Napríklad Atlas nivelačky sú rozhodne lepšie jak nejake trapne den braveny za 150% cenu :D Niekedy merkury predavalo omega dolina gips (sádra "finiš"), teraz už to nemajú, ale rigips oproti tomu mohol ísť do pr...dele a vrecko 25kg stálo 6€, kdežto rigips stál 10€ v tej dobe (2017, 2018). Tiež som zobral aj omietky z merkury - silikonove. Svetlá 31,30€ a tmavá 34€. Jak pre mňa. S tou omietkou má už mnoho ľudí skúsenosti a pochvaľovali si, žiaden hejt som nečítal. Naše stavebniny ma chceli ošudiť, akryl predať jak silikon za super cenu 40€ :D Ale som na to prišiel skôr, ako som u nich objednal.