Škrabať, či neškrabať brizolit?

Čauko, mam škaredy brizolitový dom a tento rok idem tak trošku urobiť fasádu. Plán je bez zateplenia - na brizolit natiahnuť lepidlo (a sieťku?) a na to fasadnu omietku vo farbe. Nič viac, nič menej. Jeden roboš mi hovorí, že rovno na taký brizolit ako je, len napenetrovať duvilaxom a ťahať. Druhý roboš mi hovorí, či som glupy, že to mi bude treba pomaly jedno vreco lepidla na meter štvorcový, že ho treba najprv ako tak poškrabať, aby bola aká-taká rovina. Ten prvý roboš na to hovorí, že potom sa to už bude sypať až po tehlu. Ten druhý roboš hovorí, že sa nebude, lebo sa zapenetruje. Som z toho magor, čo radíte? Taktiež prvý roboš hovorí, že treba do lepidla aj sieťku, druhý roboš hovorí, že netreba sieťku, lebo že pôvodny brizolit dobre drží (čo je aj pravda, naozaj dobre drží). Takže ako ich rozsúdiť? :D
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Čauko, mam škaredy brizolitový dom a tento rok id…
@arcticcode mmmm co by som ja dal za to, aby som mal na novostavbe brizolit. nikto mi nechcel tuto nesmrtelnu omietku nahodit na zateplovak, tak som musel ist do silikoniku,
Odpovedať

@arcticcode uprimne? Zbytocna robota ked nejdes zateplovat. Kup fasadnu farbu vyvapkuj a natri brizolit ak je problemom len farba a nie opadavajuce casti. Lepidlo a novu omietku das, ked sa raz dostanes k zateplovaniu.
Odpovedať
Aj za mna su sietkovanie a nova fasada bez zateplenia vyhodene peniaze. Ziadna energia uz moc lacnejsia nebude, radsej by som dosetril na polystyren, alebo dovolim si povedat, ze uspora z kurenia z velkej casti zaplati aj pripadny uver.
Odpovedať

@arcticcode za mňa, kedže som to už robil... Isto zatepliť. Ja som si na starší dom tiež s brizolitom dal vlnu. Kedže brizolit drží, neškroabal som nič, je rovný, rovno naň sa lepili platne vlny. Nie na rámik a buchty, ale na hrebeň, nech to drží dobre na podklade a nie sú tam žiadne vzduchové medzery. Nezatepľovať starý dom a dávať naň fasádu mi príde ako blbosť. Ale, ak by si predsalen chcel urobiť to bez zateplenia, tak bude treba to presieťkovať a zjednotiť, nechceš predsa, aby ti vypadol kus novej omietky s brizolitom. Navyše sa to bude dosť zle robiť, lebo z brizolitu ti polezú kúsky kameniva, ktoré budú kresilť v lepidle šmuhy pri zatieraní a roboši sa pôjdu zblázniť, ked budú každú chvíľku vyberať spod gleťáku zrnká brizolitu. Niečo podrží aj tá sieťka, ale len málo.. Až po dôkladnom zahladení môžeš naťahovať omietku, lebo inak by si sa, ako tu už bolo napísané- nedoplatil. Bola by tam veľká spotreba a predsalen kleber je podstatne lacnejší.. Viem o čom píšem, ja som si tak menil nejaký vonkajší priestor na vnútorný, teda musel som zatrieť ten brizolit, aby som ho mohol omietnuť štukovou vápnocementovou omietkou a strašne som pičoval, čo išlo kamienkov brizolitu do lepidla.. Omietať sa to nedá, kým to nemáš úplne hladké..
Odpovedať
Zapojil by som sa do obnovdom, lenze potom si to udajne nemozem svojpomocne, ale len cez firmu
Odpovedať
Už zisťujem, či ako živnostník môžem faktúrovať sám sebe, prípadne na manželku, či by mi to zožrali :D
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@arcticcode uprimne? Zbytocna robota ked nejdes z…
@sousedekovci89 Natrety brizolit už som videl. Ďakujem, už som grcal.
Odpovedať

@sousedekovci89 Natrety brizolit už som videl. Ďa…
@arcticcode zalezi co za experta to robilo. Jasne ze brizolit sa maluje zle, to potrebujes striekat to som tym mal namysli. Stari rodia to tak spravili a vydrzala im ta farba pekna 10 rokov.
Odpovedať
Nerozumiem načo lepidlo a a načo sieťku? Brizoliť vyčistiť vapkou a môžeš naniesť vápennocementovú omietku - dunajský pieok, tá zakryje všetky nerovnosti. Na omietku môže ísť po napenetrovaní rovno vrchná omietka napr. silikónová. Lepidlo je na lepenie a nemá také vlastnosti ako omietka, na vyplňovanie dier a nerovností je určená omietka, je lenivosťou robotníka, že lepidlo používa ako omietku a to na škodu majiteľa + s omietkou sa krásne pracuje t. j. môžeš ju latou po milimetroch zarovnávať. P.S. 1) čítaj smernice EÚ, ak budeš mať energeticky neefektívny dom, potom ho nebudeš môcť predať a ani sa nebude dať dediť, tá smernica je schválená, rovnako o 2 roky budeme(aj domácnosti) 2.) platiť extra dane na palivo tzv. povolenky na energie aj pre dom8cnosti 3) cena plynu je reálne 4 násobná, potrubnie je zničené, počítam, že koncom let abudú navyšovať ceny pre domácnosti na dvojnásobok resp. cielená energo pomoc štátu domácnostiam s nízkym príjmom a tým pádom zdražie aj drevo na kúrenie resp. bude veľký záujem čo spôsobí rast ceny. Preto zváž či nezatepliť. Kebyže sa jedná o samostatnú garáž z brizolitom, tak to tak sprav, pri dome to ešte raz premysli.
Odpovedať

@arcticcode zalezi co za experta to robilo. Jasne…
@sousedekovci89 Striekali tak nejednú bytovku v meste a nedalo sa na to kukať, fakt...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_x:

Nerozumiem načo lepidlo a a načo sieťku? Brizoliť…
@roman_x Ďakujem za info... No, tak asi teda zateplím, len mi to zase posralo život :D Pokiaľ budem môcť cez obnovdom fakturovať sam sebe, tak neni problém prakticky s ničim. Pokiaľ nie, potom budem musieť nájsť nejakého známeho koňa, čo mi dá "akože" faktúru.
Odpovedať

@roman_x Ďakujem za info... No, tak asi teda zate…
@arcticcode cez obnov dom aspon do vyzvy c4 si nepotreboval fakturu vobec. 0prikladam ti fotku toho brizolitu natreteho striekanim moze mas tak 15 rokov od malovania (ked tak teraz premyslam aj viac lebo skoro 5 rokov sa tam nebyva a mali to dlhsie nez 10 rokov predtym kym tam zili ten nastrek). Bruzolit bol povodne v case nastreku sedy dokonca este s tymi sludovymi vlockami na lesk.
Odpovedať
No hosani, takze idem teda zateplovat. Znace presviedcac 😅 Mozem maximalne desiatkou. Vychadza mi to okolo 340 platni polystyrenu, cize 56 balikov, cize kolko tercikov potrebujem? Zo tisic bude stacit? Ak je desiatka polystyren, 180ky budu dost dlhe?
Odpovedať

No hosani, takze idem teda zateplovat. Znace pres…
@arcticcode pri 10 pozor, chcelo by to prepocitat rosny bod. Aby si si nespravil horsie. Inak 1000 ks by mohlo byt dost. 180 budu v pohode (davaj ich na zapustnu montaz nezabudni teda aj na zaslepky).
Odpovedať
Profilova fotka

No hosani, takze idem teda zateplovat. Znace pres…
@arcticcode ideš si zatepľovať sám? Dúfam že budeš dávať fotky. Nech sa darí
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matko291:

@arcticcode ideš si zatepľovať sám? Dúfam že bude…
@matko291 S ľuďmi, čo sa do toho vyznajú :D Ja nemám trpezlivosť štelovať na milimetre polystyren, aby bol v rovine :D Ja budem len ťahať lepidlo sieťku.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@arcticcode pri 10 pozor, chcelo by to prepocitat…
@sousedekovci89 Samozrejme, že zapustna montáž, kúpil som 1000ks terčíkov s kovovým hrotom, ten vrtak, či jak to mam nazvať, 300 zaslepiek (viac by mi nevošlo do automobilu)... plus ešte 3 exterierove svetla na 230V a dajaku voňavku a ani 300€ som neplatil. Radosť v tom poľsku :D https://www.castorama.pl/kolek-do-moc... napríklad. Po prepočte ca 43€, u nas 200ks za 70€.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_x:

Nerozumiem načo lepidlo a a načo sieťku? Brizoliť…
@roman_x platiť extra dane na palivo... Daj link kde si to vyčítal. Skôr ale ako toto si myslím ze schvália dane z fotovoltiky a studní, aby ti co jednorazovo zainvestovsli s cieľom uspori boli pokarhani.... Skôr je take uberanie SR.
Odpovedať

@arcticcode pri 10 pozor, chcelo by to prepocitat…
@sousedekovci89 Veľa ľudí v okolí tu má 10kou zateplené, už roky rokúce a nesťažujú sa. Žiadne problémy, priamy sused má už 9 rokov zateplené desiatkou a pohoda... Z môjho pohľadu toto nepríčetné zatepľovanie nemá význam. Miestami už mám pocit, že najlepšie by bolo, keby človek postavil dom asi z 3D tlačierne o hrúbke nosnej konštrukcie 5cm a na to trepol pol metra polystyrenu. :D
Odpovedať
Poradili by ste mi ešte jednu srandu? Riešim materiál a keď človek venuje chvíľu času tomu, aby porovnal ceny, tak normálne ušetrí doslova tisíce... Chcem zatepliť aj základ, ale tam chcem dať niečo menšie, povedzme 7ku polystyren, aby vznikol nejaký ten "zub". Povrchová úprava bude marmolit (na základe). Či lepšie na základ dať XPS? Základ je kamenný, nie práve najrovnejší... Tu neplánujem dať tie začiatočné lišty (soklový profil sa to volá myslím). Proste prilepim a keď zatuhne, šup kotvy. Prinajhoršom podložim kamene, dosky, hocičo, kým to vytvrdne. Keď bezprostredne nad tým hodlám pokračovať už stenami, dáva sa tam soklová lišta, či rovno čapnem EPS desiatku na ten základový a bude vytrčať? Teda soklové lišty by som vlastne nemusel riešiť vôbec, či jak? A ešte jedna vec - lepenie na penu, či na lepidlo buchty, alebo lepidlo hrebeň? Mám 10 pen na polystyren direk určených, len nemám tucha, na koľko dosiek asi vystačí jedna pena. Oni stáli dačo pod 5€, takže ak by mi ich trebalo na celú fasádu 100, tak to je zbytočne veľká investícia... Známi ma presviedčajú že na penu sa lepšie lepí ako na lepidlo, lebo netreba miešať a bla bla bla... lenže každá pena, aj keď je nizkoexpanzna - vytláča. Každá a jedna a neverím, že nie. Lepidlo sa namieša a už nič nevytlača. Tak čo by sa mi oplatilo viac?
Odpovedať

@sousedekovci89 Veľa ľudí v okolí tu má 10kou zat…
@arcticcode toto je jediny dovod preco davas 10?
Odpovedať

@arcticcode toto je jediny dovod preco davas 10?
@sousedekovci89 A čo prachy? To je ten hlavný dôvod. Okrem toho mám dosť úzky balkón, ešte keď ho teraz zužim o 10cm, tak to bude ešte horšie :D
Odpovedať

@sousedekovci89 A čo prachy? To je ten hlavný dôv…
@arcticcode s tym balkonom je to ina debata. No pokial ide o peniaze rozdiel medzi 10 a povedzme 15 cm bude "smiesny" oproti celej investicii. Ale uspora hovori za vsetko. Nezatepleny dom iba okna plastove salamander 72 s trojsklom,spotreba za rok 18 MWh (dom komplet na elektrinu). Zateplenie strechy- 14 MWh. Zateplenie fasady- 11 MWh. (A to som zacal v lete aj klimovat). Ta uspora je vyrazna. Nasi maju zatepleny dom 8 polysom a dnes by najradsej pridali. A to sa im v tom case smiali ze naco tolko. Matematika a fyzika su neuprosne v tomto.
Odpovedať
@arcticcode XPS je nenasiakavý, EPS má nasiakavosť asi do 10%. Niečo medzi tým je soklová doska (aj cenovo). Soklová lišta? Jasné, nemusí byť. Keď budú myši, tak si na ňu spomenieš, že si mohol dať. Lepiť na buchty? Si tu už nejakú dobu, aby si vedel, že sa to tak nemá... Pena za 5€? No vyskúšaj. A potom kúpiš poriadnu, odskúšanú, za 7€. (Teraz som kupoval 850ml CT84 po tých 7€ ešte aj dve pištole v cene). Jedna pena vraj na 10m², takže reálne na 7m², pri "plytvaní" 6m². Lepidlo 25kg, z tých lacných vyjde teda na rovnaké €/m². Ja som balkón prišaloval o 30cm...
Odpovedať

@sousedekovci89 A čo prachy? To je ten hlavný dôv…
@arcticcode zabudol som doplnit ze strecha 26 cm vaty s lambdou 0,035 a 16 cm polystyrenu na fasade (12 sokel).
Odpovedať

Poradili by ste mi ešte jednu srandu? Riešim mate…
@arcticcode vôbec nemusíš ísť do marmolitu, je zbytočne drahý a nie až taký trvácny. Ja som dal na základ 6cm xps, pod ním som nechal kabrince, ktoré držali, takže som lepil na hrebeň a kotvil.. Na vrch kleber-sieťka a na to som dal omietku v tmavšej verzii, ako fasádnu. Fasádu som zatepľoval 12 nobasil, pred asi 7mimi rokmi. Robil som šambrány okolo okien vo farbe spodného základového soklu a tiež cca 30cm pod strechou pás tiež tou tmavšou. Vyzerá to dobre a hlavne fasáda drží lepšie, ako marmolit. A tiež lepšie dýcha ako marmolit. Pri starších domoch je vhodné, aby fasáda trošku dýchala, aj ked xps je vlastne celkom slušný a nenasiakavý izolant. Ked máš rovný brizolit, tak skôr odporúčam dať to na hrebeň.. Je to bez vdzuchových medzier a lepšie to drží na podklade. Na buchty a rámiky sa dáva ked je stena veľmi krivá a je treba vyrovnávať. . Ale niektorí majú problém s hrebeňom. Samozrejme urob si to podľa seba, nenosím tvoju košeľu. Ale marmolitu by som sa vyhol. Tiež som nad ním uvažoval a som rád, že som ho nedal. Kamošovi sa cca po desiatich rokoch začal odúvať a odlupovať od podkladu. A je oveľa drahší, ako omietka.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@arcticcode vôbec nemusíš ísť do marmolitu, je zb…
@zicher Akurát dnes som kúpil dva vedra "predraženého" marmolitu v merkury vo farbe, akú chcem za 33€/vedro :D To mi moc predražené nepríde.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@arcticcode XPS je nenasiakavý, EPS má nasiakavo…
@frantisekca Ako prebieha taká "prišalácia"? Vlastne predpokladám, že musím obložiť balkón tak, aby mi vznikol priestor, kde nakydám beton. Tam rátam, že musí ísť karisieť aspoň 6ka, vlastne karisieť asi ani nebude stačiť, musí tam ísť celé to viazanie (jak keby dvojposchodová karisieť, však? A napojí sa to na existujúcu konštrukciu jak? Roxory hrubé na chemicku kotvu? Nedzigne to? :D Viem, že dnes sa už dá kadečo zrobiť, ale priznám sa, že som toto nikdy neriešil.
Odpovedať

@zicher Akurát dnes som kúpil dva vedra "predraže…
@arcticcode z merkury to aj taka zivotnost bude 😃
Odpovedať

@arcticcode z merkury to aj taka zivotnost bude 😃
@sousedekovci89 Nooo, by si sa divil niektorým veciam z merkury... ale musíš si to vyskúšať na vlastnej koži... Napríklad Atlas nivelačky sú rozhodne lepšie jak nejake trapne den braveny za 150% cenu :D Niekedy merkury predavalo omega dolina gips (sádra "finiš"), teraz už to nemajú, ale rigips oproti tomu mohol ísť do pr...dele a vrecko 25kg stálo 6€, kdežto rigips stál 10€ v tej dobe (2017, 2018). Tiež som zobral aj omietky z merkury - silikonove. Svetlá 31,30€ a tmavá 34€. Jak pre mňa. S tou omietkou má už mnoho ľudí skúsenosti a pochvaľovali si, žiaden hejt som nečítal. Naše stavebniny ma chceli ošudiť, akryl predať jak silikon za super cenu 40€ :D Ale som na to prišiel skôr, ako som u nich objednal.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?