Sietka s lepidlom - vhodny cas realizácie

Profilova fotka
Ahojte, planujem tahat sietku s lepidlom, len si niesom isty ci momentalne pocasie cca 28 stupnov nieje vela a k tomu vietor + slnko. Urcite to sposobi rychlejsie schnutie. Nieje to neziaduce? Dakujem za radu.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
čo tak rýchlejšie robiť? Lepidlá nie sú závislé na chemických reakciách ako vápno a cement, musia uschnúť
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Jasne....to s rychlostou nieje problem. Skor mi slo o uistenie ci rychlost schnutia nema vplyv na kvalitu vytvrdnutia, resp. nejake popraskanie.....popripade ine neziaduce veci. Ved odporucaju napr. lepenie polystyrenovych dosak lepidlom pri teplote do 25C. Tak tahanie sietok moze byt nieco podobne.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Ešte jeden dotaz....píšete, že lepidlá niesú závislé na chem. reakciach tak ako vapno, cement atd. Lenze lepidla sú cementové nie? Všade sa uvádza cementová lepiaca malta, cementové lepidlo. Tak ako teraz?
Odpovedať
Profilova fotka
@piti255 niečím to musí byť vyplnené, keby to bolo čisté lepidlo, bolo by toho málo a drahé. Určite ak necháte na priamom slnku tenkú vrstvu lepidla a voda popretrha štruktúru rýchlym uvolnením, neprospeje to, preto sa lešenia zastierajú. Ale an veľká hrúbka lepidla sa nedáva, pretože vnútorná voda sa nedostane von a lepidlo je dlho mäkké. Ale chemik nie som.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Ani ja niesom chemik. Žiaľ. Preto som chcel od niekoho radu z vlastnej skusenosti. Prípadne skúsenosti niekoho iného. Na to človek nemusí byť chemik, nie?
Odpovedať
@piti255 @jan45 Fasadne cementove lepidlo rozhodne neobsahuje cement len vo funkcii plniva... Cement samozrejme chemicky reaguje s vodou, plus je tam este dalsia zuslachtujuca chemia. Treba sa drzat technickeho listu lepidla a nie spekulovat. Ja som teda videl dávať fasady do lepu vždy buď skoro ráno alebo na večer.Z technickeho listu CT80: Výstužnú vrstvu nezhotovujte na stenách vystavených priamemu slnečnému žiareniu. Čerstvo nanesenú vrstvu chráňte do jej úplného vytvrdnutia pred dažďom. Odporúčame použitie ochranných sietí na lešení. Materiál spracovávajte v suchom prostredí, pri teplote vzduchu a podkladu od +5 °C do +25 °C. Všetky technické údaje boli overené pri teplote +23 °C a relatívnej vlhkosti vzduchu 50 %. V prípade iných klimatických podmienok počítajte so skrátením, príp. predĺžením doby vytvrdnutia, resp. vyschnutia.
Odpovedať
Profilova fotka
@piti255 Sú lepidlá na armovanie kde sa uvádza teplota do +30°
Odpovedať
Každé lepidlo má v návode stanovenú min a max teplotu spracovania stupňov, na fasáde do ktorej sa opiera slnko to bude ešte viac. Na dostatočnú pevnosťt základnej vrstvy potrebujete aby to pomaly zasychalo, niekto ďalšie dni robí vodnú hmlu a tým udržuje výstužnú maltu vo vlhkom stave aby čo najdlhšie schla. Čas je momentálne nevhodný, nestihnete to urobiť systémom mokré do mokrého. Maximálne večer ak stíhate niatiahnuť komplet stenu. Ste z okolia Košíc, na najbližšie dni máte výstrahy pred teplom, teploty nad +30, búrky, slnko vám to vysuší a prudký dážď vám môže poobede zničiť robotu.
Odpovedať
Jednoducho pri vysokých teplotách sa robí rovina veľmi ťažko, rýchlo to zasychá a zle sa to potom vyhladzuje, museli by ste byť minimálne dvaja, aby ste to stíhali. Ideálny čas na fasády - jar, jeseň a ustálené počasie. Ak môže prísť poobede prudký dážď, tak ani nebudem naťahovať omietku, snáď neexistuje profi zatepľovač, ktorému by fasádu nezničil dážď.
Odpovedať
Profilova fotka
@roman_x @kejsix @eagleowl Ahojte dakujem za postrehy. Predsa sme sa do toho pustili. Neprsalo nam, je pravda ze v teplom pocasi nam to schlo rychlo, ale stihali sme to robit tak ze sme natiahli cca 1,5m do vysky, potom sme prisunuli kozy a znova 1,5m nasledne pas sietky. Je pravda ze prepojenia jednotlivych pasov je vidiet no nemal by to bytp roblem. Niesu odskoky cize pri robeni finalnej omietky to bude OK. Snazili sme sa robit vzdy v tieni tak ako sa tocilo slnko. Takze aspon nieco. Samozrejme idealne pocasie na jar - jesen je sice fajn, no nemozem si dovolit cakat do jesene. Ved teraz v lete sa tiez zatepluju bytovky. Cele poschodia sa tahaju lepidla so sietkami a tie ochranne siete co veju na leseniach v podstate nemaju vyznam.....Povecsine ich vietor dotrha a firmy na nove "nemaju".
Odpovedať
:D naco sa pytas ked vies, ze to budes aj tak robit... ja to nepochopim. Uz je tu X alebo aj X na druhu otazok, ktore skoncia vetou - aj tak som to spravil ako som chcel. Ti ludia tu potom naco to pisu? Divny svet.
Odpovedať
@piti255 waav, aký odborník je z teba zrazu. No takže....tie siete sa nekupujú. Dostáva sa to zadarmo....je tam logo výrobcu zatepľovacieho materiálu. ;-) . Za druhé to zatvrdnute - zhorené lepidlo na spojoch sa brúsi....a nanesie sa na celú fasádu ešte "mlieko" a to sa ešte pred omietkou preskrabne lyžicou . Ale o tom asi netreba hovoriť. Aj tak to neurobíš
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@tominohorvath Ano presne tak. Brusi sa je na to taka skrabka. Je ich asi X, Y na trhu. Neviem ci su original na to, ale su skor univerzalne na brusenie kadecoho. Este jedna vec. Par ludi tu tvrdi ze sa v lete pouzivaju siete aby na stenu nesvietilo slnko. Ak robim dom resp. stranu domu kde je tien, neje to to iste ako keby som mal siet? Nevravim ze neurobim veci ktore mi niekto poradi ze sa to ma robit. To s tym mliekom som nevedel. Ja odbornik niesom TY si ma tak oznacil. Ked si odbornik tak mi prosim ta vysvetli to s tym mliekom.
Odpovedať
Bytovky sa robia, lebo tam je to kazdemu jedno. Vlastny dom by som v takych horucavach nerobil.
Odpovedať
@piti255 čo ti mám natom vysvetľovať? Kúpiš liter mlieka a dáš na stenu. :-)
Odpovedať
@piti255 Pod mliekom sa mysli normalne fasadne lepidlo rozrobene do tekutej konzistencie, samozrejme tak, aby na tej fasade stale drzalo.
Odpovedať
Trochu chemie teda...vsetky lepidla su na baze cementu...cement je hydraulicke pojivo ,tvrdne a tuhne teda aj pod vodou , vapno nie , vapno potrebuje vzduch a vzdusnu vlhkost.do lepidiel sa pridavaju specialne spomalovace tuhnutia a plastifikatory.na to aby cement stvrdol potrebuje urcite mnozstvo vody (myslim 0.063lna 100kg) tuto vodu chemicky viaze ,ostatna voda je kvoli spracovatelnosti a teda sa odpari,preto je najlepsi suchsi beton..prudke odparovanie moze mat za nasledok nenaviazanie chemicky potrebnej vody.cim je lepidlo lepsie tym pomalsie tuhne ...no a ma na tovplyv aj jemmost mletia...takze nie je dobre prudke vyschnutie ,ale menej vadi ako hnany dazd...
Odpovedať
Profilova fotka
@tominohorvath To mi je jasne....skor som myslel nejaky konkretny nazov. Od ktoreho vyrobcu odporucas, s ktorym si robil. Nejake negativne/pozitivne skusenosti. Druha vec...nemyslis tym mliekom nahodou penetracny nater?
Odpovedať
@piti255 penetracny nater sluzi na spojenie s podkladom.jeho ulohou je odstranit prach a zaplnit pory v podklade , nemal by byt kratsie ako 8 hodin a dlhsie ako 48 hodin,sietka sa na lesenie dava aj preto aby prach nezaniesol penetracny nater ..
Odpovedať
Penetrák sa dáva až tesne pred omietaním, po správnosti pri dlhšej dobe, medzi stierkou a omietku by sa mali naniesť dva penetráky, jeden po vyzretí stierky a druhý tesne pred omietkou. V praxi stačí jeden, tesne pred omietkou. Penetrák daj od výrobcu omietkovej zmesy.
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda @roman_x no a ako to je s tym mliekom co tu spominal kolega?
Odpovedať
@piti255 Ty mas kabel... penetrak je akoze to mlieko, lebo tak vyzera. Aj ked nie vzdy, resp. casto sa uz aj penetrak tonuje podla farby fasady.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix ja mam kabel, ty mas kluce....pocuj niekto tu par riadkov vyzsie spominal ze mlieko je lepidlo rozrobene na riedko....tak mohol by si uvies veci na spravnu mieru? Alebo radsej nereaguj ak nechces pomoct.
Odpovedať
@piti255 Nic take uz tahat netreba ani sa to nerobi ale ok, porad si sam.
Odpovedať
@piti255 premliekovat fasádu znamená druhá vrstva lepidla. Riedka vrstva,film. Rychlokvaseny - YouTube majstri také nepoznajú. Potom vidno kusy polystyrénu a pásy kde je sieťka. :-D Už mi 2x vyrezali kontrolny štvorček....a merali šublerou hrúbku lepidla (áno aj NA TO je predpis) :-) .
Odpovedať
Profilova fotka
@tominohorvath dakujem za info. Takze nepriamo si oznacil kejsixa za rychlokvaseneho majstra? On tvrdi ze nic take netreba. Ludia musim povedat, ze ak sa spytam 5tich majstrov kazdy povie nieco ine....Tie technologicke postupy ma asi kazdy svoje. @kejsix tominohorvath tvrdi ze mlieko je potrebne aby sa prekryli drobne nedostatky, sietka atd. co ty nato?
Odpovedať
@piti255 Ze ma ta sprostost pobavila.
Odpovedať
@piti255 dovolím si povedať že sa to dá spraviť iba jedným spôsobom a to DOBRE!. Všetky ostatné spôsoby sú len ulahcovanie si práce...elektrikár alebo čašník nechodí na školenia....tak isto keď som videl raz ako sa robí plochá strecha a viem používať utahovacku a kocúra, tak akože po zvareni dvoch pásov fatrafolu som už frajer. :-( Veď čo je natom poukladať polystyrén...položiť textiliu ..naskrutkovat OSB...veď to zvládne hocijaký Maťo...PVC voľajako dogabem. :-D Asi tak. Technologické postupy sú len jedny. Rovnaké. Diagonalne vystuhy a zámky už ani nebudem spomínať. Idem radšej už späť na dnes bolo forov dosť...akurát dal čávo na FB fotku sdk stropu s rozostupom 60cm a dal protipožiarny sdk, že si hľadá prácu😂😂😂😂
Odpovedať
Profilova fotka
@tominohorvath este jedna vec.....pred "mliekom" je treba stenu penetrovat aby to chytilo alebo netreba?? Inac pocul si uz o nievom takom? Co to podla teba sposobuje? https://forum.tzb-info.cz/127099-rany...
Odpovedať
@piti255 - pozri si techlogické postupy, tam máš všetko zrozumiteľne popísane a graficky znázornené detaily - ostenia, dvere, otvory, atď. Druhá, tenká vrstva sa natahuje do 24h, niekto to robí, niekto nie. Určite nie riedke ako mlieko. Bežná konzistencia, tak aby sa ti z ňou dobre robilo, tak či tak ju dokážeš vyhľadiť na hrúbku zrna. Ak si zatepľoval šedým EPS, tak odporúčam druhú vrstvu(bez sieťky), celkovo to spevní. Samozrejme, nikde by nemala trčať sieťka, treba postrážiť detaili - ostenia, rohy atď. Penetrák tak ako som písal, až po vyzretí lepidla, teda až po 7 dňoch po druhej vrstve lepidla resp. tesne pred omietaním.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?