Oprava kamennej steny rady

Dobry den, chcem Vas poprosit o radu. Chystame sa rekonstruovat vonkajsie steny starej hospodarskej budovy, ktoru v buducnosti planujeme vyuzivat ako chatu. Steny su postavene z kamena a hliny, ktora sa drobi. Ako vidno na fotke, na stene je aj stara omietka, ktora uz na vacsej casti poopadavala. Steny by sme chceli opravit tak, aby sme ich spevnili a vyzerali dobre ako v Toskansku:) Radi by sme staru omietku odstranili (aspon na vacsej casti) a skary medzi kamenmi vysparovali, aby sme mur spevnili a zaizolovali. Aky material by ste poradili na vyplnenie skar? bude vapenna omietka vhodna? predpokladam, ze potrebujeme material, ktory sa dobre naviaze na ten povodny. Niektore casti muru su postane z mensich skal, ako by ste spevnili tie? nesparovat, ale prekryt? Vopred dakujem za rady!
Odpovedať
nizsie najdete fotky
Odpovedať
Profilova fotka
@simasm treba rešpektovať pôvodné postupy, omietka chránila murivo, maľovka chránila omietku. Čo opadáva odstrániť, ak nechcete nahadzovať hrubú vrstvu tak natenko preomietnuť vápennou maltou, do čerstvej omietky zatlačiť sieťku, dorovnať vrchnou omietkou. Po vytvrdnutí natrieť vápennou farbou. Používalosa malé náradie, rovina nebola cieľom
Odpovedať
Profilova fotka
@simasm treba rešpektovať pôvodné postupy, omietka chránila murivo, maľovka chránila omietku. Čo opadáva odstrániť, ak nechcete nahadzovať hrubú vrstvu tak natenko preomietnuť vápennou maltou, do čerstvej omietky zatlačiť sieťku, dorovnať vrchnou omietkou. Po vytvrdnutí natrieť vápennou farbou. Používalosa malé náradie, rovina nebola cieľom, spárovanie je diskutabilné pretože cement nie je vhodný (napr. nespojí sa z hlinou, dokonca sa nemusí stvrdnúť) a vápno nie je pojivo na pevnosť. Pevostné pojivo z vápna sa robilo z nepáleného vápna a horúcej malty
Odpovedať
Ja som to robil takto:zobral som vap-ku ,rotacnu trysku a vsetko vyvapkoval....potom som vyskrabal skary do hlbky...potom som to vyskarovsl zmedou flexiklebrua vap.cem stuku,som s tym spokojny ak sa mi podari poslem foto.
Odpovedať
V prvom rade musí byť budova staticky zabezpečená, aby sa múry nerozchádzali. Ideálne sú oceľové tiahla, aj v prípade, že je strop klenbový. My máme celý dom postavený z pieskovcov a opuky spájaných len hlinou a stojí už storočia. V tom problém nie je. Pokiaľ tá hospodárska budova slúžila v minulosti pre ustajnenie dobytka alebo uskladnenie hnojív, múry sú zasolené - prejavuje sa to obvykle bielymi chumáčmi na stene. Nová omietka po čase do seba natiahne tieto soli a opäť ich bude vidno na povrchu. Odsolenie sa robievalo hlineno-vápennými omietkami, ktoré sa nechali soľami nasýtiť a potom sa oklepali - volali sa preto obetované omietky. Sanačná omietka sa tiež nasýti soľami, len to bude dlhšie trvať a bude to drahšie. Hotovú namiešanú odsoľovaciu omietku má Remmers. Ako konečná úprava je najlepšia omietka, pretože ak necháte múry odhalené, soli sa budú ukladať v kameňoch a po xx rokoch sa začnú kamene rozpadávať. Omietka sa dá ľahšie opraviť, než vymieňať múr. Na kameň sa neodporúča používať cement ani rôzne lepidlá; ideál je hlina, vápno, piesok. Historické omietky sa robili z haseného vápna, ktoré roky zrelo v jame. Čím vyzretejšie vápno, tým pevnejšia omietka. Dnes sa to dá trochu napodobiť naložením klasického vápna v sakli do barelu s vodou (pozor na vyšplechnutie, je to žieravina), vápno musí byť pod vodou, aby nestvrdlo. Po pár mesiacoch ho môžte použiť na maltu aj omietku - stane sa z neho vápenná kaša, ku ktorej sa pridáva piesok. Čím menej vody, tým je omietka pevnejšia a menej praská. Tvárnosť dostane hustá omietka dôkladným prepracovaním - asi ako termix, je tuhý a zamiešaním stekutie. Tak aj vápenná malta premiešavaním nadobúda plasticitu. Hotová namiešaná malta sa dá dlho spracovávať, aj nasledujúci deň, ale musí byť zakrytá, aby nevyschla. Pre lepšie vyzretie nanesenej omietky sa praktikuje jemné kropenie. Týmto dochádza ku karbonatácii - omietka vytvrdzuje vlastne späť na vápenec. Karbonatácia môže prebiehať aj desaťročia, záleží na podmienkach.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@jan45 existuje čosi ako BAUMIT sanova a ešte iné zmesi práve na takého rekonštrukcie, zisťovala som to u poradcu...my to ideme tak robiť..
Odpovedať
Profilova fotka
@danielagre ja som poradca, robil som na najväčších pamiatkach Slovenska Baumit je síce dobrý, ale asi x krát drahší ako moje rady
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@jan45 Dobrý deň. Tak čo teda použiť na to škárovanie? Ja sa chystám na interiér, aj exteriér. Ďakujem za odpoveď vedúcu k zdarnému koncu. 🙂 Priložím nejaké foto... K dispozícii mám ale v tejto chvíli fotky len pivnice a vchodu do pivnice.
Odpovedať
Mňa čaká to isté, ale našťastie len na základoch ...ja to asi nebudem robiť podla "správneho technologického postupu" ale bez cementu to určite robiť nebudem... stará omietka už skoro celá opadala, kde sa drží tak ju odstránim, špáry vyčistím od hliny ako sa bude dať (budem to robiť po častiach aby sa to náhodou cele nerozpadlo) a zašpárujem to klasickou murovaciou maltou, keď bude celá stena takto spravená a malta bude tvrdá, popribíjam do nej rabicové pletivo a ošpricujem to cementovým špricom v pomere 1:1 s pieskom a nakoniec to omietnem klasickou vápenno cementovou maltou...ale ako vravím, nedávam sem návod ako by sa to malo robiť, ale ako to budem robiť ja. Tiež som dlho hľadal, ako by som to mal opraviť, nakoniec mi známy poradil, ktorý má celý dom zo skál a takto to už má asi 7 rokov a bez problémov...
Odpovedať
Profilova fotka
@dtwest funkciou týchto priestorov bolo skladovanie, vlhkosť bola súčasťou podmienok skladovania, omietka mala esteticko- hygienickú funkciu. Nedokážete zastaviť vzlínanie, vápenná malta prirodzene umožňovala odparovanie. Použitím cementovej malty by ste len posunuli vzlínanie vyššie. odstrániť uvolnenú maltu, mechanicky, opieskovaním, Wapkou, nanovo omietnuť . Všetky hotové zmesi obsahujú plasty, sú nevhodné na omietky s takýmito požiadavkami. Buď urobiť vápennú maltu alebo kúpiť Sakret sanačný (sú aj iní výrobcovia)
Odpovedať
@jan45 Niektoré skaly sú trochu uvoľnené. Môžem sa teda spoľahnúť, že vápenná malta mi ich spoľahlivo udrží na svojom mieste? (Hotové malty som ani nemal v úmysle použiť. Neverím im, čo sa týka nezávadnosti ich zloženia) Ďakujem za reakciu.
Odpovedať
@koloman55 No mne ide o to priznanie kamenných stien. Ako v pivnici, tak v izbách. Pivnica je prirodzene vlhká a v izbách som vlhkosť neregistroval. Tak sa chcem informovať, čo použiť na škárovanie. Nech mi to nepraská a nech je to čo najmenej zdravotne závadné. A ešte sa chcem pána @jan45 opýtať, či sa taká "škárovacia" vapenná malta môže prifarbovať. Napríklad farbami do maliarskych farieb, keby som chcel svetlohnedé alebo krémové škáry.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@dtwest vpenná malta netvrdne od vody ako betón, ale od kysličníka uhličitého, preto sa na stavbách kúrilo v železných košoch otvoreným ohňom. Ele trvá to trochu dlhšie, Pevnosť na udržanie skál v murive to bude mať dostatočnú. akékoľvek farbivo sa dá použiť, ale treba počítať s tým, že vápenná malta je silne alkalická a môže farbivo ovplyvniť. Preto sa používali len minerálne pigmenty.
Odpovedať
@jan45 Ďakujem.
Odpovedať
Zdravím Vás pán @jan45 Tiež mám v pláne priznať kamene v stene. Budova pred tým fungovala ako skladisko dreva prípadne sena. Chcem z toho spraviť altánok, no škárovačka sa medzi kameňmi drobí. Pochopil som dobre, že to ide vyspraviť vápennou maltou? Jedná sa o vápennú maltu bez cementu, alebo môžem použiť aj cement?
Odpovedať
Profilova fotka
@daliak bezne sa take steny opravovali horucou vapennou maltou (bez cementu), len z nehaseneho vapna a piesku. Posledne roky sa robi vyskum s fortifikacou tychto malt metakaolinom, ktory ma puzolanove vlastnosti zname v antike a stredoveku (rimsky beton). Metakaolin zozenies napriklad tuto: http://www.cluz.cz/en/mefisto-l05 Nehasene vapno bud lokalne, alebo Calmit 90.
Odpovedať
@mgx Ďakujem
Odpovedať
@jan45 A čo by som mohol použiť ako minerálny pigment? Konkrétne v odtieňoch hnedej. (Ak by ste vedeli poradiť...)
Odpovedať
Profilova fotka
@dtwest je viacero predajcov, hľadajte práškové farby do betónu
Odpovedať
@jan45 prosím vas, aky pigment by sa dal použiť na maľovanie steny, ktorá je nabielena vapnom. Ked som použila klasicky pigment čo sa dava do farieb, tak vydrzal asi rok, potom to uplne vybledlo. Potrebujem modru farbu ( spalety okolo okien) na tradicnom dome z nepalenych tehal.
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi nie som odborník na farby, ale všetky kontrastné pigmenty sú problematické pre tmavší odtieň treba veľa pigmentu. Modrý odtieň na domoch získali pridaním svetličky, pamätám si tie flašky, ale neviem zloženie. lenže vtedy sa domy ob rok maľovali. V Prievidzi je firma, ktorá trvá na modrej tmavej fasáde, už ju reklamovali a maľovali niekoľkokrát, bez výsledku.
Odpovedať
@jan45 vďaka za odpoveď. Moja mama si pamätá tiez len to, ze mali flasku farby a bielilo sa každý rok a oni mali tiež farebné spalety a nebledlo im to. No budem pátrať dalej, ze cim to spraviť.
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi bol to kremičitan kobaltnatodraselný), dnes už ťažko dostupný, dá sa nahradiť školským modrým atramentom
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?