Opätovné zateplenie.

Profilova fotka
Dobrý deň. Potrebujem poradiť. Pred 14. rokmi sme zateplili dom. Na juhovýchodnú stenu som dal iba 5cm polystyrén. Múr sa skladá z 5cm vnútorná omietka, 30cm suchá kvadra ,4cm brizolit, 5cm polystyrén, sieťka s lepidlom a akrylátová omietka. Všetko bolo OK pokiaľ sme si tam nepremiestnili spálňu. Teraz sa na vonkajšom rohu v spálni v zime robí pleseň. Stena na dotyk studená a miestnosť malá tak sa ani nečudujem. Teplota cca 22 stupnou, už si ani dvere nezatvárame ale plesen sa aj tak urobí, iba trošičku menej. Čakáme bábo a chceme tam dať synovu postel. Rozmýšľam celú stenu znovu zatepliť 12cm bielym polystyrénom. Chcem ho priamo nalepiť na akryl omietku lepidlom. Stretli ste sa už niekto s takýmto riešením ? Bude stačiť 12 cm ? Po prípade máte lepšie riešenie ? Za rady vopred ďakujem. PS: Strhať starý polystyrén mi neradte. To robiť nebudem !!!
Odpovedať
Tych 5 cm bolo dost nestastne riesenie, vela ludi to tak davalo. Neporadim vam kolko, ale ked mate problem ktory vznikol neodbornym navrhom zateplenia, tak druhy raz by ste to mali nechat na odbornikov, nie na forum. Moj nazor
Odpovedať
Profilova fotka
@jurajm17 @eva_fekiacova_remeselnikova No nikto Vam neporadi rovnako kolko je dobre 🙂 Uvediem co pise Isover na ich stranke: Pri výpočte hrúbky izolácie na zateplenie domu, jeho strechy, podlahy alebo fasády, je potrebné vychádzať z novej tepelnotechnickej normy STN 730540-2, ktorá požiadavky na izolácie stavieb značným spôsobom sprísňuje. Požadovaná hodnota tepelného odporu R sa v prípade vonkajších stien a striech po roku 2021 zvýši na cieľovú hodnotu 6,5 m2. K/W pre fasády a 9,9 m2. K/W pre strechy. V praxi to znamená zvyšovanie hrúbok izolácií použitých pri zateplení domu. Bývalý štandard, ktorým bola v prípade zateplenia fasády domu izolácia s hrúbkou ca. 10 cm, je z hľadiska platnej normy nedostačujúce. Prikladam nejake foto. Z fotky teda vyplivaju dva veci - ta prva hodnota je odporucana hodnota podla sucasnej normy, ta druha hodnota je cielova hodnota po roku 2021. Ja som dal 16cm sedy EPS - takze stredna cesta 🙂 Otazka je ci sa to da lepit priamo na akryl omietku, vyriesis to jednoducho: zavolaj na technicku podporu vyrobcu danej omietky, ochotne Ti poradia.
Odpovedať
@eva_fekiacova_remeselnikova pleseň je lebo malo vetrate, vidíš že pred tým nebola, teraz je tam vkhcunq z dýchania atď, riešenie lokálna rekuperácie, nakoľko človek oknom nikdy nevyverá dosť. Ak není problém to zatepliť len tu jednu resp 2 steny tak určite pomôže aj to, starú omietku očistiť wapou a mali by to chytiť, osobne by som to lepil radšej asi penou, rýchle a bude dobre držať na porovitom povrchu.
Odpovedať
Profilova fotka
@eva_fekiacova_remeselnikova Žiadny problém zatepliť +cm polystyrénom navyše . Lepiť môžeš penou,alebo klasicky lepidlom + kotviť .S penou je to jednoduchšie a rýchlejšie....bez problémov robiť svojpomocne. Aký hrubý pridávať je na Tebe ,ale určite by som nešiel menej ako +10 cm. Ja osobne mám 30 cm pórobeton + omietky a riešim 15 cm polystyrén.
Odpovedať
Profilova fotka
@zmrzlina_sk @sysell @eva_fekiacova_remeselnikova - Ja niesom zastancom rekuperacie (nechcem dalej rozozberat - je to na inu diskusiu), ale pravidelnym a vhodnym vetranim sa daju dosiahnut dobre hodnoty CO2 a plesne sa robit nebudu i ked to nieje jediny dovod ich tvorby. Ako pisal Zmrzlina - aspon +10 a hlavne riadne kotvit. A nezateploval by som len jednu/dva steny ale pekne cely dom dokola.
Odpovedať
@martiner33 nei neni to na diskusiu lebo nemas ziadny argument ohladom rekuperacie. proste nemas pravdu. tak definuj pravidelne a vhoidne ked je vonku -8? co vecer o 22:00 otovrim nma 5 minut? dam budik na 2:00 otvorim dokoran na 2 minuty idem spar? rano o 6:00 otvorim zas, to je vhodne vetranie? a zakazdym znizim teplotu? tak mi to vysvetli. naco riadne kotvit vies mi vysvetlit? akoze ak je podklad dobry co odtrhnes celoproste nalepeny tablu na penu? Preosim ta prid ku mne napepim na stenu takto dosku a ak ju odtrhned tam ti 10 000e aka n nei ty mui das 7000 a zapaltis novu cast fasady, ok? 10k zadara do zne dobre nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell No existuje aj nieco ako vlastny nazor ako aj pravda nieje len jedna 🙂 Skus naprv to pochopit. Ja proste rekuperaciu nechcem, diskusii na tuto temu je viac nez dost. Nevravim ze to je zla vec, ale zil som a zijem aj bez toho - a v dome budeme mat super - ako je aj v inych kde som bol a kde rekuperacia nebola. Rekuperica nieje lacna vec a nemyslim si ze vetranim ochladim dom natolko aby som mal take velke straty na kureni ze sa mi to oplati. A vyvytrat nam problem nerobi, samozrejme nie ako pises ty 🙂 Naco riadne kotvit? Podla mna je to dobra poistka, Nejako tej pene osobne neverim - zasa moj nazor. I ked penu nici UV a nemalo by sa jej nic stat pod tym EPS. Dobre kotvy mi dovolia spat kludnejsie ze to drzi ako ma. Kotvit na penu sa da jedine ak je podklad super rovny. A vies ako bude drzat pena na fasadnej omietke? To si niesom isty. Ponuka na odtrhovu skusku dobra ale verim ze to neodtrhnem - rucne. Lepil som na termo penu XPS a drzalo to neskutocne.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem všetkým za svoje názory. Teda zatiaľ to zhrniem, že by som mal dať mim. 12cm lebo 5cm už mám, spolu je 17cm, viď tabuľka. Vetráme vždy ráno a večer pred spaním. Rekuperácia u mňa neprichádza do úvahy. Dom je zateplený celý , dve steny 5cm a dve 8cm. Spolu cez 300m štvor. , takže skúsim túto jednu a časť a ak sa to osvedčí potom môžem pokračovať. Omietka je čistá a drží . Otázka 1: Musím to kotviť, keď to dám na penu ? Akú penu mi radíte ? 2: Musím to kotviť, keď to prilepím lepidlom ? Aké lepidlo ? Poprípade výhody jedného alebo druhého. Za odpovede vopred ďakujem.
Odpovedať
@eva_fekiacova_remeselnikova Tak, ako vám radia vyššie, hrúbku zateplenia ste mal pred 14. rokmi dať vypočítať odbornikovi. Teraz rovnako a nie zatepľovať z brucha. Aby ste tu o 5 rokov znovu nepísal a nezatepľoval tretí krát :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Poprosím o odbornú radu na to kotvenie. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@eva_fekiacova_remeselnikova Norma STN 73 2902 vravi ze kotvit sa ma avsak pripusta ze sa nemusi ak su budovy nizsie ako 10m, avsak spomina tiez ze je nutne brat ohlad ci je stavba vo veternom prostredi, kde moze vzniknut sanie vetra ktore odtrhne EPS. Nizsie je link aby si mi verila. Takze ak mas buduvu do 10m vysky a nezijes vo veternom prostredi nemusis to vobec kotvit. Ja by som to vsak neriskoval a ukotvil to, nic tym nepokazis. Je jedno ci to budes robit na penu alebo na lepidlo avsak musi sa to lepit po obvode a potom do stredu 2-3 terce. 1. Typ peny - Styro 753 pripadne Dan Braven Thermo Kleber. Vyhody, rychla a sucha montaz, odpada Ti cely komplikovany proces miesania lepidla. 2. Lepidlo - Na grafitovy EPS sa musi pouzit nieco silnejsie ako obycajne lepidlo na EPS - ja budem brat BEK Kleberspachtel. Vyhody? No ja beriem lepidlo skor subjektivne ze je lepsie, nejako tej pene neverim 🙂 Moja realizacia - Grafitovy 16cm EPS na lepidlo, kotvy Fisher Ecotwist 10-30. Kotvit sa uz nemusia T spoje ale pekne 3 kotvy na kazdu dosku. https://domabyt.sk/mechanicke-kotveni...
Odpovedať
Profilova fotka
Zavolajte profi.firmu ,poradia ,vypočítajú rosný bod a presne vám povedia akú hrúbku polystyrénu tam dať. Podľa mňa to nebude nejaké drahé,keď prídu a poradia. Tu je ťažko povedať.✋
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@nano10476 Uz len najst tu profi firmu 🙂 A verte ze 3 profi firmy Vam kazda odporuci inu hrubku. Polystyren nieje drahy, tak tam by som nesetril - ja osobne by som doteplil minimalne + 15cm biely EPS, alebo troska tensi grafitovy.
Odpovedať
Profilova fotka
@martiner33 aj tak by som skùsil.✋
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za rady. Dám vedieť ako to dopadne.
Odpovedať
rosny bod https://www.modrastrecha.sk/forum/zat...
Odpovedať
Profilova fotka
@eva_fekiacova_remeselnikova Nejake nove info?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?