Odvetrana fasada(CETRIS), drevodom - prakticke skusenosti

Ahojte, je tu niekto kto ma na dome odvetranu fasadu? Pripadne nejaky stavebnik ktory taketo fasady realizuje? V kratkom case budeme na nasu novostavbu takuto fasadu realizovat, zaujimaju ma skusensoti, na co davat pozor, comu sa vyvarovat, co je a co nie je dolezite. Vela ludi (hlavne stavebnikov) mi hovori ze pozna niekoho kto si to daval a uz ma na tom natiahnutu sietku a lepidlo. Ak je to vas pripad tak ma zaujima preco ste to spravili. Ak mate takuto fasadu uz dlhsie a ste spokojny, tak aj vase skusenosti ma zaujimaju. A ak ste clovek ktory to realizuje na stavbach, tak presne vas hladam. :) Aby som zamedzil zbytocnym prispevkom tak tu su odpovede na najcastejsie otazky: 1.) Ano viem kolko to stoji. 2.) Teoreticke znalosti ma nezaujimaju. Teoriu mam nastudovanu, taktiez aj vypracovane a skonzultovane CP s niekolkymi vyrobcami. Zaujimaju ma len prakticke skusenosti.
Odpovedať
@trippler konecne otazka ktoru sa snazim neako sformulovat, ze co vedie ludi na slovensku zabalit drevodom do umelej hmoty, totizto vlastnim taky dom o com pises ale je to dost daleko -CANADA, v 81 som odisiel na vylet a zabudol som sa vratit takyto dom som postavil vlastnymi rukami o par rokov a to mam gympel. Dodnes funguje nehnije neodfukol ho vietor nie su v nom misi nezjedli ho termiti vlete je tam prijemne a vzime teplo. nemam v nom ziadnu elektroniku ani rekuperaciu a predstav si ze to mam manzelku s dobre situovanej rodeny. o peniz neni nouze. zlozenie stien je z vnutra sadrokarton hranoly 20x5 medzi to vlna nejaky speci papier ziadna priep. folia a obite doskami ale tak americky doska cez dosku. Ono sa to tam tak robi. tiez by som mal otazku na odbornik co vy nato seriozny nazor alebo namietky vyhrady to iste chcem postavit tu tehlovy mam das ist hruza. nazory typy rady beriem vsetko len nie spekulacie typu financii mam ich na slovenske pomery pozehnane. diky za veskere odpovede.
Odpovedať
Robil som takto par domov a zatiaľ nikto nedal sieťku a lepidlo. Aj mne sa to páči a keby som nemal zrub tak mám aj ja. To že budeš odlišný od susedov, na to kašli a daj si na dom čo sa si páči. Ak vieš teóriu, tak už len 1 krok k praxi.
Odpovedať
@slonikpo vies mi poradit co sa na tom da pokazit? Uvazujem o tom ci si to urobim sam alebo si na to niekoho najmem. Nemyslim si ze som uplne nemehlo ale nemam vela volneho casu. Na druhej strane nechcem aby sa to niekto ucil robut na mojom dome. Navyse neviem ako riesit detaily, zlomy, ukoncenia a prechody (bude to oombinovane s cedrovym sindlom).
Odpovedať
@trippler Pokaziť sa dá všetko. Daj len pozor na detaily, aby voda nezatekala. Ťažko takto písať, čo a ako. Treba vidieť, ak tak urob nejaké foto detailu keď budeš mať problém a poradím ti.
Odpovedať
A co zvieratka? Ako zamedzit tomu aby tam nalietali a zahniezdili sa do medzery medi obkladom a izolaciou? Staci mriezka?
Odpovedať
@trippler staci ale ak mozem poradit daj nejake kvalitne nerez alebo plastove,obycajna sietka po rokoch zhnije
Odpovedať
Profilova fotka
@trippler keby ste to mali naštudované tak viete,že je to blbosť, plné izolácie (PS) to nepotrebujú, u minerálnej vlny to znižuje účinnosť.
Odpovedať
@jan45 konecne si sa ozval , mas super nazory a preto mam k tebe prosbu ako si urcite hore cital pobehujem medzi kanadou a slovenskom a to este svokrovcou mam v italy takze na nic nemam cas ,pocitac je pre mna spanielska dedina a tym padom aj nedovera voci modernym technologiam, porad prosim ta skladbu vonk.steny drevodomu difuzne otvorena v kanade sa nato ide vacsinou vid hore, ale nechcel by som tu nedodrzat nejaky predpis a potrebujem splnit normy. na penziu chcem postavit drevodom lebo je super minat peniaze ElizabethII na slovensku.to len aby bola sranda. jeden som uz postavil v kanade ale tu to je volajake cudne kazdy tu spieva o KVH a v kanade to robime z 2 roky suseneho dreva na vzduchu prosim oradu a rozumne vysvetlenie
Odpovedať
@jan45 nic v zlom, ale snazim sa riadit faktami a logikou. Som tu novy, pre mna si teda len random diskuter, ktory dal svoj subjektivny nazor bez toho aby ho podporil nejakymi faktami. Ano viem ze na slovensku je trend natiahnut na drevostavbu lepidlo a sietku. Aha, sorry, "difuzne otvorenu omietku".. Q_Q no comment. Ak mi chces dokazat aky si tu maco a jak ti budu vsetci pritakavat lebo "mas super nazory" tak zbytocne minas svoj cas a energiu. My uz svoj dom finishujeme a podobnych ludi som pocas vystavby zazil kopu. "Naco take zaklady to nikto tak netobi". "Naco retenciu", "Naco uzemnenie hlavneho rozvadzaca", "naco tolko vaty", "naco take okna velke".."to nikto nerobi", "to som tak este nevidel" a rozne ine "odborne" nazory, uz som ich fakt zazil, su onicom, zaujimaju ma fakty nie nazory. Ak mi chces pomoct napis fakty..
Odpovedať
@trippler hovoris mi zduse som tu tiez kratko precital som tu rozne clanky ale nikdy som sa tu nic normalneho nedozvedel. tu sa dozvies len jedno akej farby kupit nejaku hlupost prevelice potrebnu k zivotu slovaka ale inac vobec nepotrebnu, hadat sa o typoch klimatizacie napr. najlepsia je wifi ja osobne ked chcem sniekim telefonovat tak zavolam zene a nie klimatizacii, zbohatlicke panicky od rozkose buzeruju robosov a stukaju co jak vela robos pyta, id na zapad a odpadnes co stoji robota a tu ked povie 24r. chalan kolko ma penazi na dom ta je zlodej nie nie je zlodej iba zarobil na hluposti tohto naroda, ja ked som v 92 povedsal svojej zene ze ideme na slovensko lebo klondaik je tam tak nechapala je totiz talianka, pochopila v momente prveho obchodu, auta kupovali jak teple rozky, joj ta to barz dobre bo to americke, ked som presiel na ksefty s domami tak som tam nadzgal najlacnej si polsky smejd ale somari kupily lebo som dal drevenu podlahu a zena perfekt zariadila bola o polku lacnejsia nez laminat, vsak rychlozbohatlik nevidi na druhu stranu kachlicky ze made in poland predavala zena aby som nepriznal svoj povod kupily lebo vsak predavaju kanadania, a to je recept na zarobenie milionov hlupost vlastneho naroda a posledny postreh preco slovaci budu cely zivot stavat domy z kvadrou a cim hrubsia stena tym lepsia lebo si volia fasistov a jeden nikdy nevie. bohu vdaka ze mi komunisti odobrali statne obcianstvo mam kanadske a jedno ti povie je lepsie zit ako poddany kralovnej Alzbety ako byt ficovim otrokom. cau.
Odpovedať
Profilova fotka
@kavar používaš nesprávny termín,to, čo používajú v Kanade, nie je odvetraná, ale po našom paropriepustná, (ako píše kavar - difúzna), používajú drevený obklad. Odvetraná fasáda je obklad z nepredyšných dosiek ale pod nimi prúdi vzduch, Riešiť skladbu konštrukcie tu na fóre je strata času, je to práca pre projektanta. Ale ľudsky mi je Ťa úprimne ľúto. @trippler svoje názory som získal vzdelaním a rokmi skúseností, rád poradím, ale školenia tiež nemôžem robiť zadarmo. A na uznaní kvázi odborníkov,ktorí už mali na stavbe "odborníkov" už nie som odkázaný.
Odpovedať
@jan45 to co som potreboval som sa uz vsetko dozvedel od jedneho velmi rozumneho cloveka ktory sa venuje drevostavbam nasiel si na mna cas a bol velmi ustretovy odporucam FABO s.r.o.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Odvetranu fasadu mam aj ja. Tehlovu...
Odpovedať
barz sumne ale namakal si sa urcite poriadne
Odpovedať
Profilova fotka
@zbrdlowski Mne to moc ako odvetrávaná fasáda nepríde nevšimol som si nasávacie otvory na spodnej strane a ani tá fólia mi nepríde ako paropriepustná skôr mi to pripomína fasádu z uzavretou vzduchovou vrstvou ak sa to na hornej strane domúra a uzavrie.
Odpovedať
@zbrdlowski este som zabudol ze sa priprav na mnozstvo vedeckych teorii kolo toho ale uz ma jeden vedec predbehol
Odpovedať
Profilova fotka
@kavar To nieje vedecká teória pýtam sa preto že mi to odvetranú fasádu nepripomína ak je odvetraná aby som si rozšíril obzory. Prepáč že nie som Kanadsko-Košický predavač áut čo rozumie do všetkého mimochodom mal by som otázku aj na teba videl som že plánuješ stavať dom na slovensku chcel by som sa spýtať čo ťa vedie k návratu na slovensko keď sa ti poľ tvojich slov zdá táto krajina a jej obyvatelia tak nanič.
Odpovedať
@martosko folia vyzera byt naozaj paronepriepustna a otvorov (resp miest) na nasavanie tam je pozehnane - v spodnom rade je vidno viacero miest, kde je ponechana spara medzi tehlami volna, okrem toho su tam aj dalsie neuzavrete miesta.
Odpovedať
@martosko 1.nie som odbornik na vsetko, 2.po revolucii aj slovenske devi sa ukazali ako zlatokopky takze dom tu uz idem stavat druhy mam 2 deti na slovensku,3.iba nad tym uvazujem zenu mam talianku takze dalsia moznost, 4.prachy sa najlepsie utracaju v chudobnejsej krajine a zarabaju v bohatsej,5.preco mam taky nazor na ludi pretoze ak idem na stranku o stavani tak ma tu vobec nezaujima kto ma akej farby steny, co vsetko ma doma, a ako sa vybavuje uver, a na zaver trochu srandy este nikoho nezabilo ber zivot s humorom hned sa ti bude lepsie darit, treba sa predsa zabavat a nie stale rozmyslat nad peniazmy, peniaze boli su a budu ale mi tu nebudeme je jedno co mas doma a s coho zivot mame len jeden treba si ho uzivat
Odpovedať
@martosko prepac ale to najdolezitejsie som zabudol nezavid 24 rocnym chalanom ze maju 75000,- eur lebo keby si vedel kolko mam ja mohlo by ta stoho od zavisti aj klepnut a slovenske zdravotnictvon na tom neni najlepsie, vela zdaru a nezabudaj s usmevem jde vsechno lip
Odpovedať
@zbrdlowski Pekne, tiez sme rozmyslali aj nad tehlovou verziou, ale je s tym strasna piplacka :) tehlicku po tehlicke sa nam ukladat nechcelo a nas architekt nam navrhol zaujimavu fasadu vyskladanu z CETRISu, tak sme sa rozhodli pre tu. Robil si to svojpomocne alebo si si na to zaplatil firmu? Prisiel som na to ze je celkom problem najst firmu kora ma skusenosti s odvetranou fasadou.
Odpovedať
@trippler 0948647462 fabo s.r.o. prepac ze pisem tu ale pre mna je pocitac spanielska dedina, minule chceli fotky ta skorej nakreslim jak odfotim to som sikulka na elektroniku co. hahaha
Odpovedať
Profilova fotka
ďaľšia nesprávnainterpretácia, nemôže byť odvetraná fasáda niečo, čo je difúzne uzavreté už pri vzniku, tu ide len o prevetrávanú vrstvu za obkladom
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko Nie som odborník... Ale toto má na stránke uvedené tá firma, čo mi dom stavala: Odvetraná fasáda rodinného domu Princípom odvetranej fasády je vzduchová medzera medzi drevenou konštrukciou obvodovej steny a lícovým murivom fasády. Týmto vzniká sendvičová stena s otvorenou difúziou, ktorá je odvetraná cez vzduchovú medzeru, v ktorej prúdi vertikálne vzduch cez nasávacie otvory v lícovom murive. Odvetraná fasáda prispieva pre nasledujúcu kategóriu rodinných domov ROBY®. V spodnom rade tých tehál je pravidelne vynechávaná medzera kvôli prúdeniu vzduchu. Je tam vložená aj sieťka proti hmyzu.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?