Ochrana pasivneho domu pred prehrievanim v lete

Ako by ste riesili ochranu rodinného domu (nizkoenergetickeho alebo pasivneho) pred prehrievaním v letných mesiacoch? Strecha bungalovu je plocha bez precnievania na juznej strany. Prva alternativa cez slnolamy kotvene do nosnej vrstvy cez kompozitné materiály kvôli minimalizacii tepelných mostov. Druha alternativa samostatna samonosna konstrukciu pristresku pred fasádou. Exterierove zaluzie budu asi drahe riesenie. Co odporucate, alebo mate ine navrhy? Dakujem
Odpovedať
1
2
7
@stavbar81 ja budem dávať práve tie exteriérové žalúzie ;-)
Odpovedať
@stavbar81 Nazdar, no zalezi aj od orientacie okien. Na vychod / zapad ti nepomoze v podstate nic okrem zaluzii. Slnecne luce dopadaju prilis kolmo rano a rovnako aj vecer (hoci nema az taku intenzitu). Zase na druhu stranu, pokial je na tychto stranach nieje vacsia plocha zaklenia, neriesil by som to. Lebo male plochy v priebehu 2 hodin nemozu sposobit prehriatie (ak ma dom aku taku akumulacnu schopnost). Tiez treba mysliet nato, ze par lucov je predsalen ziaducich. Na juhu planujem dolu samostojacu pergolu , ktora by sluzila zaroven ako ochrana pred dazdom. Na poschodie som 1 velke okno vyriesil balkonom, dalsie 2 su prichystane na Ex. zaluzie. Avsak, chcem najskor spravit "testovacie leto". Na juznej strane cez naj leto sposobi presah izolacie 25 cm tien dlhy asi 1.2m. (cize zalezi aj od vysky okna) Za dalsie, okno ma prestup slnecnych lucov okolo 55percent. Lenze, toto sa podla mna moze menit (meni) od sklonu dopadu lucov, cize cez leto to je tym padom menej - mensie solarne zisky. Problem ex. zaluzii je ich cena a ich "zamrezovanie" okna. Lebo na jednej strane si date velke okna, aby ste sa "prepojili" z exterierom, na druhej strane sa tam daju mreze, lebo je cez ne slnko. Z tohto pohladu mi vychadza, ze koli prehrievaniu moze byt vyhodnejsie riesenie vhodne navrhnutymi slnolanmi alebo pergolou. (ale to je len moj skromny subjektivny nazor)
Odpovedať
Jednoznačne predokenné rolety
Odpovedať
@cvoky8 a jednoznacne preco pls ? Ake maju jednoznacne vyhody oproti zatial predostrenym rieseniam ?
Odpovedať
"kastlik" na predokenne rolety znizuje hrubku tepelnej izolacie fasady nad oknami
Odpovedať
@stavbar81 Zaluzie su drahe. My sme svojho casu rozmyslali nad tienenim pomocou takeho vonkajsieho kolajnicoveho systemu. Videli sme to u znamych. Jednoducha drevena "zaluzia" s pevnymi latkami, na kolajnici pred francuzskym oknom. Ked pride leto a horucavy, tak sa manualne posunie pred okno. To iste v pripade silneho vetra ci dazda, alebo ak ides na dovolenku. Netreba sa o to nijako zvlast starat, znesie to vietor na rozdiel od klasickych zaluzii. Starostlivost v podobe wapky a obcasneho pretretia lazurou/olejom. Vynikajuco sa to hodi k domom s rovnou strechou. Rozbije to velke plochy, nahradi obklad. Pekne to ukaze aj vedla okna v case, ked sa to nepouziva.
Odpovedať
@matorado ahoj, vies sem hodit aj nejaku fotku tohoto riesenia?
Odpovedať
@rillwen @matorado ide o posuvne okenice, ked budete guglit..drahe ako svina, no daju sa spravit aj svojpomocne. Teda drahe najma vtedy, ak su elektricky ovladane.
Odpovedať
@rillwen Uz som to hladal, ale nemam nic odfotene, sorry. @janvirostko Elektrika ma vyhody, ale v pripade okna na terasu kym najdes ovladac, tak uz si vonku a zatvoris aj rucne ;-) Ja by som to dal urobit normalnemu stolarovi. Ked zvladne dvere, zvladne aj takyto "rost", natriet a nahodit na kolajnicky svojpomocne.
Odpovedať
@rillwen matorado asi myslí "drevený posuvný slnolam" . Daj si vygugliť. Tiež si myslím že sa dá spraviť svojpomocne. Koľajnice, kovanie na posuvné dvere, drevo na na ten slnolam a ešte kompozitné kovanie na uchytenie koľajníc do muriva.
Odpovedať
@matorado osobne vzdy doporucujem davat pre okna/dvere pri terase nejake vodorovne tienenie nad nadprazim. V tychto miestach je zvisle tienenie nelogicke.
Odpovedať
@floydian prečo? Pretože otázka je jasná, tienenie pre NED alebo PD - potrebuješ cez deň predísť a v noci zabrániť únikom tepla. Perfektne si cez deň nastavís množstvo prechodu svetla a aj tepla pretože rolety ti najviac odtienia prechod tepla než len žalúzie. V zime ti dokážu pri stiahnutí taktiež ušetriť energiu tak že ti teplo neuniká oknami a z vonku neprepustí bližšie k sklu zimu a to ti dokážu udržať len rolety. Takže pre PD je to super voľba
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
zasadit listnaty strom......, v lete tien.., na jesen opada......, a bude slnko........ :))
Odpovedať
http://www.drevenerolety.sk/sk/Posuvn... aj s podrobnosťami...
Odpovedať
Profilova fotka
Folie na okno niekto skusal ? Mame to v praci na oknach a dost to znizuje intenzitu slnka a vidiet je cez to skoro ako cez obycajne sklo.
Odpovedať
@stavbar81 Zaluzie a rolety mi prijdu ako najhorsie riesenie. Tepelne mosty, znizena izolacia, buchanie vo vetre. Pri manualnom ovladani to treba kazde rano pred odchodom do prace nastavit, inak to nebude mat ucinok. To uz by fakt chcelo elektricku automatiku ... Strecha, alebo pristresok je ovela jednoduchsie riesenie. Pri dobrej orientacii na juh to funguje na 100% v lete aj v zime, ked sa dobre vypocita velkost pristresku. No a co sa tyka kotvenia, tak by som siel jednoznacne do samonosnej konstrukcie prisadenej k fasade.
Odpovedať
Profilova fotka
@muskaat to nie je riesenie pre pasivny dom, pretoze v zime to slnko taky dom potrebuje.
Odpovedať
@muskaat Nazdar, problem tychto folii je, ze funguju rovnako dobre nielen v lete, no aj v prechodnom obdobii a v zime. Cize ked od slnka chces, aby ti interier troska prehrial, tak budes cakat marne. Svetlo prenikne, ale teplo sa odrazi...
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj slnko v zime je nizsie a tym padom splna ucel,tj vyhrieva dom,ako to tu niekto spominal ,treba ju vypocitat,aby to takto fungovalo :)
Odpovedať
@stavbar81 Ochrana proti letnému prehrievaniu: 1) Akumulácia = tepelná kapacita domu. Napríklad železobetónový strop. 2) Obyčajnú žalúzie v oknách. 3) Orientácia veľkých sklenených plôch smerom na juh - nevhodné ak to nie je smerom do vlastnej záhrady. 4) Dostatočná izolácia. Projekt treba posudzovať ako celok, preto ho zverejni.
Odpovedať
Profilova fotka
@lupus ano slnko je nizsie a prave preto sa to riesi presahom, ktory sposobi, ze slnko v lete do okna nesvieti :). Pri PD tvoria slnecne zisky velku cast, preto tazko tu foliu nejak "spocitas", kedze pomer ziarenia v lete a zime je cca 3:1.
Odpovedať
@polystyren projekt som si robil sam. jedna sa o obdlznikovy 4 izbovy bungalov. orientacia izieb juzna, akumulacia vo vnútorných muroch a ŽB strope. Uzitkova plocha 98m2, zastavana plocha 116m2, plocha strecha. rekuperacia. Potreba tepla na vykurovanie Qh=2400 kWh/rok, merna potreba tepla MPT = 21 kWh/m2a. Izolacia je sa samozrejmost: sucinitel prestupu tepla U podlaha 0,146; U fasada 0,116; U okna max 0,8; U strop 0,075. Este chcem vyriesit ochranu pred prehrievanim v lete (aby to bolo funkcne, pekne, nie drahe a bez tepelných mostov).
Odpovedať
@stavbar81 Obvodové steny postav z hrubého porobetónu 400 kg/m3. Ušetríš na zateplení a nepolezú ti tam mravce. Akumulácia stropu stačí. Na ŽB strop daj plochú strechu. Je to nezničiteľné a kvalitné riešenie, V stavbe nepoužívaj drevo, môže zhniť a podobne.
Odpovedať
@stavbar81 Čím chceš kúriť?
Odpovedať
Uvazujem s nizkoteplotnym vykurovacim systémom - podlahove kurenie s mediom voda. Zdroj tepla este riesim bud plynovy alebo elektricky kotol. Pri elektrike by naklady mali byt cca 75€/mesiac.
Odpovedať
@stavbar81 Plyn sa oplatí zaviesť, ak je blízko pozemku. Vráti sa ti to za pár rokov. Treba aj teplú úžitkovú vodu, a tú izolácia nevyrobí. Deti sa radi kúpu. K podlahovému kúreniu nemám dôveru. Vírenie prachu, nepríjemné teplo od nôh, problém opraviť. Stačia väčšie radiátory, tuším o 50 %, a účinnosť kotla bude porovnateľná ako s podlahovkou. Dokonalá vzduchotesnosť neexistuje, na drahé technológie by som sa vykašlal, vsadil by som na plyn + teplovzdušný krb ako romantika a záloha.
Odpovedať
Alebo kotolňa s kotlom na drevo aj na plyn. Nemám dobrý pocit z Ukrajiny, aj keď vypnutie plynu zrejme nehrozí.
Odpovedať
Katastrofický scenár: Rusi vypnú plyn. Odstavia podniky. Bude regulovaná teplota v bytoch na 16 C. Časom dôjdu aj zásobníky. Budú výpadky elektriny. Jediná dostupná energia bude drevo. Riešenie: kotolňa na drevo a plyn, prístrešok na drevo, pivnica so zásobami potravín, zbraň. :-)
Odpovedať
@stavbar81 ak ešte nie je dom postavený, tak by somriešil zatienenie južnej strany presahom. Či už presahom celej strechy, presahom iba nad okennými otvormi, alebo tou samonosnou konštrukciou prístrešku pred fasádou. Správne navrhnutý presah Vám môže v lete tieniť a v zimnom období zasa pustí slnečné lúče čo najviac dovnútra. Viď obrázky. V prípade zimného slnovratu aby slnečné lúče cez okno dopadali nie len podlahu ale aj na stenu, ktorú by som spravil akumulačnú. Ale všetko záleží od umiestnenia domu a klimatických podmienok v danej oblasti. Lebo počet slnečných hodín od jesennej rovnodennosti po jarnú rovnodennosť sa výrazne líši na Slovensku podľa konkértnej lokality. Podľa zemepisnej šírky kde bude stáť dom, šírky múru na južnej fasáde, výšky a umiestnenia okna, umiestnenia presahu sa dá presne vypočítať v ktorom dni ako budú dopadať slnenčné lúče. Tu je jednoduchý výpočet síce české mestá, ale podobnú zemepisnú šírku si tam nájdete. http://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-v... Resp. nájsť architekta ktorý Vám to presne nasimuluje. Takýto presah by mohol byť najlacnejší spôsob, aj čo sa týka nákladov na začiatku, aj do budúcnosti čo sa týka prípadnej údržby. Resp. porovnajte si to s cenami tých externých žalúzii a so životnosť a údržbou toho ktorého spôsobu zatienenia.
Odpovedať
Zabudol som na obrázky takže presah strechy na vrchnom poschodí a na prízemí samonosná konštrukcia prístrešku pred fasádou. Zimné a letné obdobie.
Odpovedať
1
2
7
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?