Je lepšia akrylátová alebo silikónová omietka?

Poraďte je lepšia akrylátová alevo silikónová omietka? čím áte zateplené vy?
Odpovedať
1
2
ja mam akrylovu a sme spokojnyyy :-D
Odpovedať
Profilova fotka
silikon ryhovana zrno 1,5 mm točená odporúčam. Silikón je trvácnejšia farba lepšie odolná vči poveternostným vplyvom ale aj namáhaniu materiálu (rozťažnosť) samozrejme je drahšia..
Odpovedať
Urcite silikon, my sme ho tiez davali. trvacnejsi a ked sa to zaprasi ostriekas wap-kou...
Odpovedať
Profilova fotka
Najvacsia sranda je ze silikonova je vlastne akrylatova vsak? ;-) Len akrylatova ma v sebe + silikon, ktory moze odtial aj vyprchat po 10tkach rokov a bude to v konecnom dosledku akryl... Zaujimava to moja uvaha.. Chcelo by to chemika ;-) Este dalsia polemika, kolko ludi umyva dom vapkou?
Odpovedať
Profilova fotka
@mio23 ja umyvam vapkou bežne aj strechu chodníky, kamenné obklady a drevený plot
Odpovedať
@philos Dobrý den. To je divné, neživíte se tím ? Já jsem střechu za 22 roků nemusel umývat. Dřevěný plot jsem umýval pouze jednou před nátěrem a betonový chodník také jednou, abych odstranil mech. Čili na rozdíl od Vás, který to dělá běžně, já to dělám asi výjmečně. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@mio23 , my sme už umývali dom vapkou lebo nám tam spravili chalani odtlačky od zablatenej lopty, no a keďže dom je biely tak to nebolo najvkusnejšie.. tak to manžel umyl vapkou..
Odpovedať
Profilova fotka
@dedian Aha tak oka ;-) Ja som si vzdy predstavoval pri tej vyhode, ze to tak z nudy sa raz niekto rozhodne ze poumyva cely dom. Ma nenapadlo, ze su aj situacie ze kopu deti loptu o dom, a oni su.
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva ;-)
Odpovedať
Jednoznacne silikonova .... pozri si ako vyzera budova po nejakom case a hned pochopis.
Odpovedať
Profilova fotka
@mio23 Máte pravdu.Tiež som sa to kedysi snažil vysvetlovať , je to zbytočné.Veľa vecí je v stavebníctve postavené na hlavu.Funguje to ,ako televízia s peknými obrázkami .Dokážu presvedčiť aj hluchého, že počuje.Internetové diskusie sú tomu živnou pôdou.Experti čo postavili jednen bungalow s plotom ,vedia všetko. Nepokúšajte sa to vysvetlovať ,je to boj s veternými mlynmi. @ivetka1975 Silikón má vyššiu paropriepustnosť.Pôvodne bol určený na nezateplené murivo,nanášanie priamo na fasádnu omietku domu.Pokiaľ idete zatepľovať dom tak je úplne jedno či tam dáte akrylát ,silikón alebo silikát.Vštko čo vnímajú laici je len konečná vizáž omietky .Nosný materiál s tým nemá nič spoločná.Takže ak kúpite kvalitu od Baumitu,Terranovy,JUB,Ceresitu,Edison,tak je úplne jedno ,ktorú z týchto omietok použijete .Ak trafíte správnu farebnú kombináciu ,ktorá bude pasovať k vášmu domu výsledok bude vždy rovnaký.Na pohľad z metrovej vzdialenosti ani človek čo sa tým živí nerozozná ,ani po rokoch či je to akryl ,alebo silikón.Všetko ostatné je reklama a marketing.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
a čo klasické minerálne omietky na fasádu? používajú sa ešte?
Odpovedať
@antonmesaros ďakujem :-)
Odpovedať
@mio23 , no to by musel byť totálny freak aby umýval dom z nudy, ;-) ale napr. susedia mali okolo polky domu kečupovú čiaru, pri grilovačke im zmizla fľaša s kečupom a objavila sa na stene :-D ... tiež majú detičky... prosto je to tak že chodiť to poriadne nevie, rozprávať to poriadne nevie ale mrdník to urobí okamžite a bez námahy... :-) takže my sme za umyvateľnu omietku naozaj vďační, lebo ešte nevieme čo z nej všetko budeme umývať :-D
Odpovedať
@mio23 Tu wapku som este nepouzil. Momentalne sme este neni ani prestahovani, ale dom ma z juznej strany velke polia a ked fuka a nasi polnohospodari vytiahnu tie velke stroje tak sa prachu nedoratas...Tak preto ta wapka...A inak deti mam tiez, neveril by si co ich vie napadnut... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som sa až v tejto diskusii dozvedel, že akrylát je vlastne silikón. No čo, človek sa učí celý život :-D ... Ani s tou informáciou, že je jedno, či použijete akrylát, silikón, alebo silikát, sa nemôžem stotožniť. Ak vám ide o kvalitu a dlhodobú stálofarebnosť, menšie znečistenie, tak si zvolíte silikón.
Odpovedať
tu je o tom par viet :-) http://www.asb.sk/stavebnictvo/materi... akrylátové omietky – spojivá na báze akrylátových živíc a syntetických polymérov silikónové omietky – spojivá na báze silikónových živíc a syntetických polymérov @mio23 ma skoro pravdu :-D @peterpb
Odpovedať
@peterpb človek sa tu dozvedá vecí ,,ale skutočnu odpoved sa tu nedozvieš,,
Odpovedať
Profilova fotka
Skutočná odpoveď už bola povedaná, najkvalitnejší je silikón, niektorý výrobcovia ale kvôli cene do neho primiešavajú akrylové živice, ktoré sú lacnejšie. Samozrejme, zákazník sa to zvyčajne nedozvie... Ťažko však kúpite silikónovú omietku v cene akrylovej, a to sa dnes u niektorých značiek deje...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
@ups Áno minerálne omietky sa stále používajú.
Odpovedať
Jednoznačne silikónová napr.od Baumitu.To sa nedá porovnať s akrylátovou.Pokiaľ nechceš mať zanedlho špinavú fasádu určite by som doporučovala silikónovú omietku.
Odpovedať
poviem to takto,akrylat od baumitu je urcite lepsia volba ako silikon od nejakej lacnej znacky.po druhe,ak mas dom cca 200 stvorakov doplat 200 ecka a mas silikon baumit aver ze budes spokojny dlhe roky.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
prečo Baumit prečo nie Stomix alebo Caparol, videla som omietku, ktorá vybledla za 1 rok
Odpovedať
určite preto.že Baumit je Baumit je síce drahší ale za kvalitu sa oplatí priplatiť. Má originál receptúru myslím, že ako prvý začal s niečim takým na trhu.Najmä čo sa týka použitých kvalitných farebných pigmentov.Táto farba ti určite len tak nevybledne,vlastná skúsenosť.Čo sa nedá povedať o tých napodobeninách,ktoré sa len tvária,že sú to kvalitné omietky.Potom sa nečudujme že vyblednú.Na určitých veciach sa jednoducho neoplatí šetriť.Za málo peňazí,málo muziky.
Odpovedať
ja by som sa chcela spytat, ako mam umyt silikatovu fasadu, nemam ziadne vymozenosti na dome..len kybel a kefku :-D V tyzdni sme davali fasadu a zabudli sme vratit spat rynu, do rana naprsalo a kedze nemame este teran okolo domu upraveny, ta blatova voda sa odrazala miestami na dom. Fasada je uplne bleducka, takze to vidiet. Po zaschnuti mi radili oprasit to s metlickou...ale nepomohlo, su tam stale hnede frkance od blata. takze ako a s cim to skusit umyt?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
moje odporúčanie je silikon 1,5 alebo 2 točená pripadne v niektorých odtieňoch vyzerá veľmi dobre aj väčšie zrno, ale ryhovane (to chce zručného majstra) a ak náhodou bielu tak väčšie zrno ryhovane ju zatraktívni (ale to je možno len moja vyskúšaná mienka) nedá sa nereagovať .. najmä na antonmesaros @mio23 vo viac bodoch lebo dobre to nakusol 1 je pravda, že pri zateplenej budove niektoré parametre strácajú opodstatnenie 2 aj hneď aj po rokoch rozoznám akryl - silikát - silikón .. možno po 10 už nie .. práve dnes som bol skontrolovať chlapov pri premaľovaní staršej budovy a niečo sa mi nezdalo, omylom kurie priniesol Baumit silikát namiesto silikón a oni neskontrolovali nápis na vedre. ( silikónová ma v sebe ako keby určitú "mastnosť - lesk" je pravda že časom mizne) skúsim vysvetliť prečo ja vždy silikón: ak ste po majstroch pratali odkvapnutú omietku (ostáva niečo aj po nás :-) ) viete, že akrilovú špachtľou odlamujete a silikónoú odlupujete a keď ju vezmete do ruky je ohybná a ťažko ju zlomíte, skôr roztrhnete. .. od tohto sa odviniem 1 krycou schopnosťou trhlín, prasklín, puklín a drobných povrchových nezrovnalostí je výborná, prípadne ak ma na novom podklade vzniknúť prasklina (stane sa aj na novostavbách) najlepšie to zvláda silikón lebo malé pnutie mu nerobí problém 2 umývači budova vám povedia silikón ( výrazne menej sa to naň chytá a najlepšie sa omýva) prebehnúť silnejším prúdom vapky (aj pod odkvapy) a je ako nová a ak ide o cenu nie je to až taký skok ak zvážite jej výhody .. určite si pýtajte zľavu z cenníka a nemyslím 10% :-) nakoniec (záleží na veľkosti bežného domu) si poviete že 100 - 150 Eur pridám a ušetrím keď majstrom lešenie postavím v noci sám :-)
Odpovedať
mate niekto omietku Graymix Coral silikon alebo nejake skusenosti ? sused ju ma, kupoval ju z Madarska a vyzera celkom pekne tak nad nou uvazujem aj ja.
Odpovedať
Profilova fotka
Mňa by tak trochu zaujímalo, ako sa voľakedy farbil brizolit. Lebo na dome čo staval dedo začiatkom 70-tych rokov je ten brizolit stále modrý, samozrejme biela sa rokmi zafúľala do šedivejšej bielej, ale aj tak by ma zaujímalo, ktorá z fasádnych omietok dneška také niečo vydrží :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?