Je dobra volba sadrokarton z vnutra namiesto omietky v novostavbe?

Ahojte, rozmyslame ci dame sadrokarton v novostavbe, zevraj je to rychlejsia praca ako davat omietky a vsetko mozne co k tomu patri. Aky mate nazor, Je to tehlovy dom ovostvb ktora bude zateplena minerálnou vatou. Je lepsie ten sadrokarton aby sa nedavali omietky v interieri?
Odpovedať
@seliselka ano
Odpovedať
@seliselka @peto99 Ja si myslim, ze to dobra volba nie je. Ani rychlejsie ani lacnejsie a este to prinasa problem s elektroinstalacnymi krabicami, pri neskorsej dorabke elektroinstalacie (doplnenie zasuvky, presunutie vypinaca,....) to tiez bude zaujimave a najviac by som sa bal praskania jedtnotlivych spojov samotneho SDK. Ale je to len moj nazor a uvaha, mozno to niekto vyvrati. Kazdopadne my mame sadrove omietky (Rigips Glet XL) tahane rucne (cca. 320m2) a boli hotove za 4 dni. Cena za m2 6,9EUR bez DPH komplet aj s materialom. Neverim, ze ten SDK urobia skor a lacnejsie.
Odpovedať
@seliselka Ja idem robiť to isté a je to lacnejšie a určite rýchlejšie,ved si len spočítaj kolko máš m2 a vykráť to z cenou čo berú za m2 mna osobne by vyšli omietky okolo 1500 eur a sadrokartón ma vyjde na okolo 500 eur a tam mám aj sadrokartón na strop zarátany tk nech mi nikto nehovorí že sadrokartón je drahší ;-) a aj ked ma bude stáť material dalších 500 eur čo nebude určite aj tak je to lacnejšie ale samozrejme že si to musí človek robiť svojpomocne.
Odpovedať
@seliselka aj my sme davali sadrokarton, bola to podstatne lacnejsia volba
Odpovedať
@danculd ak by bola aj cena rovnaka, ziadna omietka nebude taka rovna, ako SDK. Odpada nutnost stierkovat. Krabice by som neriesil, za tym je murovana stena, nie vata.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd ja to vyvraciam :), inak ta tvoja cena je zaujimava, u mna nechcel pod 10€/m2 nikto pohnut ani prstom.
Odpovedať
@peto99 Ok, beriem spat. Aj ked mozem povedat, ze som mal stastie na omietkarov a mame ich perfetkne rovne. @majkoj Mozno je to tym, ze ty mas tehlu :-). Ja mam hrubku omietok 5mm, na tehlu by to bola asi mala vrstva. Ytong pekne prebrusili, napenetrovali a islo sa na vec.
Odpovedať
Kamarat si chcel robit oblozenie stien sadrokartonom. Pocital s cenou 4€/stvorak, s tym , ze si to urobi sam. Nakoniec nasiel partiu omietkarov, ktori robia strojove omietky v cene 7,50€/stvorak pri ytongu a 8,50€ pri tehle. Cena bola s DPH a zahrnala material aj pracu. V pripade zaujmu viem zistit kontakt.
Odpovedať
Profilova fotka
Sádra má skoro nulovú tepelnú akumuláciu .Vypnete kúrenie a za pár hodín cítite chlad.Na druhú stranu rýchlo vyhrejete dom ,ale popri tom je v ňom extrémne sucho.Ja som mal kedysi dom z plnej pálenej tehly ( zateplený) .Tomu sa nič nevyrovná.Je to to najlepšie čo zatiaľ stavebníctvo vymyslelo.
Odpovedať
@mesarosanton predpokladam, ze clovek rozumny od omietky akumulaciu velmi neocakava ci? Inac mi unika pointa tvojho prispevku, nepomylil si si temu?
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter Postavil som za svoju kariéru niekoľko stoviek domov(nie sám ) bol som v niekoľko tisícok domov . Býval som v dome z panelov , škvárových kvádrov, plnej pálenej tehly a momentálne v dome z nepálenej tehly.Dokážem porovnať tepelnú pohodu v jednotlivých tipoch domov.Zopakujem najlepší stavebný materiál z tepelno akumulačnými schopnosťami je plná pálená tehla omietnutá klasickou vápenno cemetovou omietkou.Všetky tie prechemizované paškvily ktoré na náš trh začali prenikať najmä po 1990 roku sú jeden veľký zdravotný omyl. To že máte vy iný názor neznamená že ja som nerozumný.
Odpovedať
Profilova fotka
@mesarosanton čo si tým chcel povedať? že je nejaký markantný rozdiel v akumulícii medzi sádrovou omietkou a sadrokartónom? a myslíš si, že ľudia si dávajú omietku alebo sadrokartón kvôli akumulícii? to snáď nemyslíš vážne takýto komentár... úplne z cesty...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@mesarosanton ale tu sa rieši omietka a nie z čoho je najlepšie postaviť dom... dobré ráno stará mama...
Odpovedať
@mesarosanton dalsia odpoved od veci. Aky velky je rozdiel v tepelnej akumulacii plnej palenej tehly s vapennocementovou omietkou a plnej palenej tehly so sadrovou omietkou?
Odpovedať
Profilova fotka
@mesarosanton akurat, ze ta sadra ma v skutocnosti vacsiu tepleni kapacitu (1080J/kg/K) ako ta vapennocementova omietka (840J/kg/K) :-), ale na to sme u teba zvyknuti...
Odpovedať
juuj paaani len sa tu nehadajte.....vela ste mi nepomohli teraz, len mam opat otaznik v hlave :( nejde mi o tepelne vlastnosti, skor sa obavam ci to nemoze mat dopat do buducna, ci to nemoze nejako plesniet ked dom bude zatepleny 15cm min.vatou a z vnutra na tehly este sadrokarton...ozaj neviem teraz co bude lepsie a zdravsie riesenie...hmm
Odpovedať
Profilova fotka
@seliselka o plesne si myslím, že nemusíš mať strach, môj názor je, že to je vec vkusu - ja napr. by som nechcel mať sadrokartonovu stenu - je mi to nepríjemné už len na dotyk - s omietkou sa to nedá podľa mňa porovnať - napr. v podkroví keď budem robiť priečky zo SDK tak dám na ne aj tak omietku. Takže je to každého osobná vec - ak je tvoja priorita úspora a nevadí ti ten sadrokartón na vnútornej stene, tak si ho tam predsa daj a nedaj na druhých názory ale riaď sa svojim názorom.
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo Nepríjemné na dotyk? Ty si mucha, že chodíš po stene? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@seliselka ja tak mam spraveny cely dom a spravil by som to znova.
Odpovedať
@seliselka ja SDK nemam, ale ked som musel stierkovat krive omietky, asi by som ho bol radsej urobil
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 predstav si ze sa bezne dotykam steny a fakt mi je SDK neprijemny na dotyk asi aj preto ze je taky hladky, ale nikdy som sa nad tym hlbsie nezamyslal. Mam z neho spraveny komplet strop aj dole aj v podkrovi a jemne drsna omietka mi je prijemnejsia - aj ked aj tu mam sadrovu. Este nejaky problem?
Odpovedať
@puxo priorita to az tak nieje..skor sa bojim dobuducna ci nebudu problemy..taktiez sa obavam ci nebudu pri sadrokartone vidiet tie spoje?
Odpovedať
@peto99 ....tak to ti verim :)
Odpovedať
Puxo .ked sa ti nepaci sdk ze je hladky stacilo to malovat farbou z kremicitym pieskom nemusiksj robi omietky
Odpovedať
@kolarcikd ahoj, mohla by som poprosit o kontakt a odkial su majstri?
Odpovedať
mozno zalezi aj na tom ci je stavba uz sucha a presla mokrym procesom nie? Ja ked mam novostavbu asi tie mokre procesy este potrvaju nie? Inac neviem ci mate taku skusenost, ale ja mam stale mokre tehly spodok a to hruba stavba stoji od septembra, ako je to mozne? a spodnu vodu nemame, je to ilovita poda nik nema vodu v okoli...uz ste sa s tym stretli? vsade okolo lepenky mokre aj spodny rad tehal...z coho to moze byt?
Odpovedať
@seliselka v prvom rade tehal sa drzi voda, ktora tam naprsala, kym bol hotovy veniec. Treba pockat do jari, aby vyschol, a urobit SDK v lete, a zateplit najskor pred zimou, idealne v jeseni 2017
Odpovedať
ja by som bežne omietky žiadny sdk
Odpovedať
@peto99 voda sa moze drzat tak dlho? veniec bol hotovy uz v auguste a teraz mame februar, myslis ze to este moze byt tym?
Odpovedať
@vrajmantak aj ja sa zacinam priklanat beznej omietke asi...hmm
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?