Izolácia a úroveň vonkajšej frakcie pri dlažbe

Ahojte, prerabam predzáhradku kde vymienam vymyvanu dlažbu za okrasnú od premávku - graniko . Ako je vidieť na obrázku pani majstri frakcie umiestnili do výšky kde už polystyrén resp. izolácia sa nachádza pod úrovňou. Jedná sa o novostavbu, je toto prosím Vás normálne ? Odkopal som časť či náhodou nenájdem hydroizoláciu, čisto bol použitý styrodur. Tam kde spravili odkvapovy systém, viď foto2 položili len kamene, pod tým sa nenachádza vôbec nič - okrem geotextilie . Najviac ma trápi to či ten polystyrén pod úrovňou frakcie nesaje vlhkost a vodu.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas1215 nie nie je to normalne.. nakopat ich do zadku...XPS nie je nasiakavy to by ma netrapilo. ale tak zadr*** fasadu
Odpovedať
to sa tomu tak hovori "umiestnit frakcie"?
Odpovedať
@richard71 Ďakujem za info, bola by hlúposť obkopať XPS a umiestniť knopovku a následne znova spraviť povrch pre dlažbu ? Knopovú by som vytiahol nad úroveň polystyrénu, akurát nemám s čím zakončiť aby to nebolo viditelné - ukončovacia lišta by asi bola hlúposť, jedine tesne pod polystyrénom .
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas1215 nie nema. okrem toho nopova folia nie je hydroizolacia..v tvojom pripade nema absolutne zmysel.. odober ten strk len po uroven sokla..fasadu owapkuj.. vsjo
Odpovedať
V tom prípade stratím pri balkóne asi 10cm navýšenie a bude potrebné zriešiť výšku podlahy iným spôsobom - menšie schodisko .
Odpovedať
@tomas1215 Ja som dával nopovú fóliu k okapovému chodníku k stene tak, aby končila pod povrchom štrku. Teda aby ju po zasypaní štrkom nebolo vidno. Nikde sa musí predsa ten štrk opierať o stenu. A neviem, prečo chce richard riešiť hydroizoláciu - veď voda stečie po stene dole do terénu vedľa základov. Jedine, že by si chcel odviesť vodu od základov. Potom by si ale musel na spodku zateplenia nalepiť nejakú fóliu a zakopať ju do zeme až po základy. Ale to mi príde zbytočné, základy sú aj tak v zemi a tá je vlhká. Betónu vlhko neškodi. Inak za tou nopovou fóliou aj mne končí zateplenie a pod tým nič iné nemám, iba zeminu. Rovnako je to urobené aj pri tom vydláždení na parkovanie - akurát tá nopovka končí až pod dlažbou. Dlažba je opretá o stenu.
Odpovedať
@tomas1215 Tu je lepšia fotka po dokončení. .
Odpovedať
@tomas1215 Aj tu vidno, ako sa to postupne zasýpalo - na spodku je suchý betón, ktorý drží obrubník, pod tým makadam na geotextílii. Na spodnej fotke vidno, ako to bolo ešte pred navezením makadamu. Tá zemina sa ešte odkopala - cca 20 cm, takže bolo vidno až základy. .
Odpovedať
@richard71 Podľa mňa je to normálne vyhotovené. Ak malo byť niečo iné, než uvádzam nižšie, popíš, ako to malo podľa teba byť urobené. Prípadne daj aj fotky. @tomas1215 Problém u teba je, že si neurobil sokel na dome. Druhý problém je, že na ten okapový chodník sa použil stavebný štrk, ktorý je špinavý. Ten ti zašpinil fasádu. Na okapový chodník treba dať iba kamene, bez toho primiešaného bordelu. Ale asi si šetril peniazmi a miesto toho, aby si kúpil čisté kamene si použil obyčajný štrk. Tie kamene nie sú lacné, ale mne nešpinia fasádu. Tona takých bielych kameňov stojí od 200 aj do 800 €.
Odpovedať
@chrobak7 Super fotky, vizuálne mi to dosť pomôže. Pripájam jednu fotku kde je krásne vidieť úroveň záhrady a situáciu ak by som nechal vonku fásadu, teda znížil plochu hneď za oknami . Ešte ma tak napadá riešenie so samotnou dlažbou, postaviť ich na kant (rozmery 21x14 ) a spraviť ohraničenie a od fasády cca 15cm a zasypať s makadamom 8-16 priamo za XPS alebo XPS-knopovka -makadam-okraj dlažby na kant - samotná dlažba .
Odpovedať
pripájam fotku ..
Odpovedať
@chrobak7 Problém u teba je, že si neurobil sokel na dome. Druhý problém je, že na ten okapový chodník sa použil stavebný štrk, ktorý je špinavý. Ten ti zašpinil fasádu. Na okapový chodník treba dať iba kamene, bez toho primiešaného bordelu. Ale asi si šetril peniazmi a miesto toho, aby si kúpil čisté kamene si použil obyčajný štrk. Je to viladom kolaudovaný, kupovaný ... opravy robím sám kedže ako laik vidím že to v takomto stave nieje v poriadku . Len info, ja s peniazmi nešetrím, plus na takýchto miestach sa neoplatí šetriť . Tie kamene budem tiež meniť to mi je jasné že tam nemsie byť žiadna zemina . Tam to bude tiež vykopané, fasáda očistená, následne nové kamene prípadne makadam ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tomas1215 Tak potom šetril pôvodný majiteľ. Ten štrk vybrať, na spodok makadam frakcie 16-32, na vrch štrk, aby kamene neboli ostré. Odtieň je už na tebe - aby sedel k fasáde domu. To špinavé bolo pod tou dlažbou? Či tie prvé fotky sú iba okapové chodníky bez dlažby?
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 HI mi nechyba , reagoval som iba na prvy prispevok ked @tomas1215 "Odkopal som časť či náhodou nenájdem hydroizoláciu, čisto bol použitý styrodur.." a mal som pocit ze chce v tejto suvislosti pouzit nopovku ako HI. Sokel tam je. obr. č.2 nema povrchovu upravu. Ak mal byt strk na "okapovom "chodniku zarovno fasady nema ani zmysel. K pouzitemu strku sa tiez nevyjadrujem. To nebolo rozhodnutie @tomas1215 kupil to takto..
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 naco by tam daval frakciu 16-32? nebude to mat prdsa chodnik...chodnik pojde vedla. nie? @tomas1215
Odpovedať
@chrobak7 To špinavé bolo pod tou dlažbou? Či tie prvé fotky sú iba okapové chodníky bez dlažby? Prve 2 fotky su okapové, tretia fotka s frakciou 4-8 je povrch pod vymývanou dlažbou, ktorá už je aktuálne preč. @richard71 čo by si odporučil do okapového ? Nechať priamo za XPS čisté kamene príp. zmeniť frakciu a dať tam niečo vačšie ? Tá časť vedla fasády, resp. chodník bude slúžiť maximálne pre kvetináče počas sezóny .
Odpovedať
aktuálny stav
Odpovedať
@richard71 Postupne sa dozvedám podrobnosti, nevedel som napr. že to tak kúpil. Nevedel som, kam si myslel tú HI, preto som ti písal. Tiež si myslím, že HI tam nepotrebuje riešiť. A máš pravdu, že ak tam nebude chodník, tak je v podstate jedno, aký podklad použije. Môže byť aj ten pôvodný štrk, akurát na neho potom treba dať väčšiu vrstvu kameňov, aby sa nemiešali. Ešte by som chcel vedieť, ako to bude chcieť spraviť pod tou dlažbou. @tomas1215 Tomu tvojmu popisu o dlažbe na kant som nepochopil, čo chceš urobiť. Nešpekuloval by som a dal dlažbu pekne až k fasáde. Pozri ako to mám ja, medzi fasádou a dlažbou je možno 0,5 cm medzera, ktorá je vysypaná drobným drvivom.
Odpovedať
@chrobak7 Tomu tvojmu popisu o dlažbe na kant som nepochopil, čo chceš urobiť. Nešpekuloval by som a dal dlažbu pekne až k fasáde. Pozri ako to mám ja, medzi fasádou a dlažbou je možno 0,5 cm medzera, ktorá je vysypaná drobným drvivom. áno pozeral som ako to máš, akurát že u mńa je problém, že tá fasáda je ovela nižšie. Ak som Ťa správne pochopil, myslel si dlažbu "až k fasáde" kde je horná hranica XPS alebo priamo k fasáde kde sa nachádza dolná hranica zateplenia. Tým pádom úroveň zeminy v záhradke bude ešte nižšie a pokial chcem mať spád ako taký smerom k plotu musím komplet vyberať aj zeminu. Už teraz som nižšie keďže som bral preč 5m3 zeminy ktorá obsahovala všetko možné - bordel po stavbe . Keď si lepšie pozrieš poslednú fotku, je vidieť za tvárnicou vonkajší trávnik, spoločnú čásť pozemku, ktorá je ovela vyššia. To samozrejme nieje problém, len informačne .
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas1215 je to na tebe. je to skor vec estetiky co sa ti paci.. ci okruhle kamene prirodne, biele . Ja mam drveny taky skor do zlta... frakcia cca 8-16 v hrubke cca 7cm
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?