Fasáda na starom dome.

Rekonštruujem dom z roku 1853 a prišiel čas aj na fasádu. Akú zvoliť? Rada by som zachovala starý vidiecky štýl. Domček nám slúži ako chalupa a má červenú strechu.
Odpovedať
Profilova fotka
pekná chalúpenka. Ja osobne by so zachovala starú fasádu, len by so obnovila farby. V akom stave je tá stará fasáda?
Odpovedať
Akú fasádu zvoliť? Jedine obnoviť tú, ktorú dom má dnes. Alebo chcete túto omietku odstrániť a nahodiť úplne novú? Jedine na miestach, kde je veľmi narušená, odutá a zavlhnutá. Doplniť vápennou novou omietkou a natrieť vápenným náterom takej farby ako je dnes. Ak chcete zachovať štýl domu a nezachovať sa ako barbari, tak nebudete vymýšľať nič nové :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Jednoznacne zachovat povodnu fasadu prip. ju obnovit tak, aby sa nenarusil povodny raz chalupky.
Odpovedať
Profilova fotka
Sucasna fasada je nadherna. Odporucam len nutne opravy a obnovenie farieb ...odbornikom!
Odpovedať
Ďakujem pekne za každý názor. Vzhľadom k tomu, že dom bol dlhodobo vlhký omietka od boku je asi do 1/3 opadaná. Urobila som potrebné opatrenia a teraz je to Ok. Je to potrebné obiť až na kameň a nahodiť nový brizolit a na to omietku. Vápennú? Akú? A na to farbu. Chalúpka bola modrá, biela. V minulosti to majitelia kalili.Okolo okien je to asi pieskovcový ornament neviem. Už v minulosti bol niekoľkokrát farebne pretieraný . Ja mám predstavu bieleho domčeka a ten ornament by mohol byť aj odhalený nepretieraný. Len ako ho vyčistiť? Pieskovaním? Drôtenou kefou?Sokel tak ako bol šedý?
Odpovedať
@bruncak Akého odborníka máte namysli.
Odpovedať
Profilova fotka
Mam skusenosti len s postupom s pamiatkovym ustavom ale v tomto pripade by som Vam odporucil (ak to chcete mat dobre) kontaktoval firmu ktora ma skusenosti s obnovou historickych fasad. Na zaciatok len vyziadajte nezavaznu cenovu ponuku pretoze to moze byt drahsia zalezitost. Ide o to ze neodborna obnova sa nemusi na povodnom murive uchytit a v konecnom dosledku pridete o peknu fasadu a peniaze vyjdu nazmar. Zle zakonzervovanie ornamentu tiez moze viest k jeho postupnemu zaniku. Pred samotnou obnovou je potrebne odstranit dovody ktore viedli k poskodeniu fasady (vlhkost, pouzitie zlych materialov a pod.) Je to ale velmi slaba pomoc riesit takto cez internet. Je lepsie keby to obhliadol clovek ktory sa specializije na taketo obnovy. Ja osobne by som si nechal vypracovat posudok. Veci co viem by som si urobil sam a na ostatne najal odbornika. Aj ked sa cena zdvihne oproti planu. Za obnovu do povodneho stavu vam podakuju buduce generacie a cena nehnutelnosti vyrazne stupne. Posielam Vam v sprave lin na obcianske zdruzenie kde by vam vedeli poradit viac.
Odpovedať
@bruncak Pamiatkovým úradom, ústav bol len do roku 2002, aj keď ústav je to občas kvalitný.... :-D @choka Treba si odpovedať na otázku - je dom vlhký? - ak áno, vypracovať posudok a návrh odstránenia príčin, inak bude aj nová fasáda vlhnúť. Treba si ďalej zohnať človeka, ktorý už niečo také robil a dokáže upevniť štukovú výzdobu - nie obyčajného murára alebo človeka, ktorý povie, že on to dokáže a v živote to nerobil. Zbytok fasády si viete urobiť aj sami. Len nie cementové šprice!!!
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem za opravu:)
Odpovedať
@stanica Okolo celého domu je urobená izolácia. To je ok. Fasáda nebude vlhnúť, môžeme to už urobiť. A kde nie cementové šprice? Čo navrhujete?
Odpovedať
@choka Ak dáte na fasádu cementový špric alebo čisto cementovú omietku, je možné, že časom začne dom vlhnúť. Čistý cement na historický objekt nepatrí, nebol stavaný tak, aby žil s cementom - boli iné materiály. Treba vápennú alebo cementovo-vápennú omietku.
Odpovedať
Pripadne mozete pouzit uceleny system sanacnych omietok (baumit, weber a i.), ktore su urcene presne na taketo ucely...brania opatovnemu vlhnutiu a vykvetom soli. Cena je ale vyssia, ako obycajna omietka.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
nova strecha, nove dvere, nove okna, nova fasada a uz aj nova ohrada. samozrejme vsetko ako povodne.
Odpovedať
@clus a kto Vám to opravoval? firma, alebo ste si objednali pamiatkárov?
Odpovedať
Profilova fotka
@choka dnesni majstri? nie. okna ,dvere sam a fasadu plasticku tiez. firma usla.aj naradie zabudli. este tak rovne steny,to vedia. naplut do dlani a ides ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
@choka ahoj, ako ste nakoniec riešili fasádu? Sme v podobnej situácii...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?