Fasáda bez omietky - môže ísť farba priamo na lepidlo?

Profilova fotka
Ahojte. Chcem sa spytat, ci je mozne vynechat omietku a farbu naniest priamo na lepidlo. Mam zahradny domcek, nova stavba z porobetonu. Momentalne je fasada zateplena a osietkovana. Na nu este ma ist poter redsim lepidlom, vsetko Duocontakt. Vsetky rohy som chcel oble, preto som nepouzil rohove listy, ale obycajnu sietku, ktoru som lepil na zabruseny polystyren. Ten som tesne predtym presiel dokladne stetcom s lepidlom, aby sa lep v oblinach dobre chytil. Pacila sa mi praca s lepom a stetcom, preto premyslam, ci by bolo mozne nechat ako finalnu vrstvu lep a na to dam uz len silikonovu farbu. Povodne som chcel dat omietku Baumit Creativtop, ale ta cena je vysoka. Obycajnu nechcem dat, to sa mi nepaci. Vlastne nic z moderneho/bezneho sa mi nepaci. Preto by som chcel dat na lep priamo farbu. S lepidlom a stetcom si viem dotvarat povrch aky sa mi paci. Dakujem
Odpovedať
@sabian269 ja by som to nedaval priamo na lepidlo na omietka na nieco je, skus si najst inu variantu lacnejsiu, ale omietku by som kazdopadne dal aspon tenku vrstvu.
Odpovedať
Profilova fotka
Rozmyslal som nad lacnejsou, ale nenasiel som. Ta Baumit creativtop ma niekolko sposobou, ako ju finalne upravit. Mne sa paci stietkovanim. To vsak viem spravit aj s lepidlom, aby to vyzeralo podobne, resp. tak ako sa mi to paci. Ta omietka ma vyjde 600€ a skor by som si za tie peniaze spravil terasu :).
Odpovedať
@sabian269 a neda sa takto upravit aj hocijaka ina (lacnejsia) omietka?
Odpovedať
Profilova fotka
@sabian269 farba urcite nebude taka trvacna ako omietka... neviem ked si uz tolko investoval - porobeton , zateplenie.. zvaz to riziko znehodnotenia celej stavby... rok ti to vydrzi aj v sietke . nasetri radsej o rok ako nikdy :)
Odpovedať
Profilova fotka
No ved prave, nechcem to dokafrat. Ja len ze ci to uz niekto neskusal. Nemam s omietanim ziadne skusenosti, radi mi stryko, a taku vseliaku nepravidelnu omietku nerobil, len to videl v Nemecku, tam to vraj frci. Mozno by sa to dalo aj lacnejsou omietkou, ale nemam ani s takou skusenosti. Ale mozno ked natiahnem aj lacnu omietku a pohram sa stetcom, tak dosiahnem nejaky nepravidelny tvar, ale to by som zas musel dat hrubsiu vrstvu.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan No to by som potreboval zistit od skusenych.
Odpovedať
@sabian269 stena ochránená omietkou vydrží určite dlhšie, ak ale trváš na nátere, tak potom nejaký kvalitný silikónový a aj viac vrstiev.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav Presne tuto variantu som zvazoval, kvalitny nater vo viacerych vrstvach. A ma to tak niekto spravene?
Odpovedať
Profilova fotka
Pokiaľ vám nevadí štruktúra tak to môžete kľudne natrieť farbou.
Odpovedať
Ak ti to nevadi ako pisali, staci viac vrstiev silikonoveho poteru. Ale neviem ti povedat kolko to vydrzi, ja by som to radsej nechal tak a nasetril a o rok urobil poriadne.
Odpovedať
Profilova fotka
Myslis pouzitie fasadnej farby priamo na kleber, ano? Na tych farbach je pisane, ze sa mozu pouzit priamo na beton a su odolne poveternostnym vplyvom. Tak na klebri by mohli drzat v pohode. Ja sa chystam skusit namalovat betonove tvarnice v zahrade, ale zatial som len studovala cim. Vyskusane nemam. A zvazujem prave fasadnu farbu. Biele, resp. bezove svahovky nevyrabaju, tak preto rozmyslam nad naterom
Odpovedať
@sissik na klebri na fasade by to malo fungovat, ale podla mna na betone neustale vlhnutom z negativnej strany to dlho drzat nebude.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@gashtaan ako to myslis z negativnej strany? Ze zvnutra ta svahovka vlhne od zeme a to natrete zvonku nebude drzat?
Odpovedať
@sissik ano, tomu sa hovori negativna strana... kym nemrzne, nemusel by to byt problem, ale v zime prilnavost takehoto nateru dostane riadne zabrat.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan no tie svahovky su vacsinu casu suche. Aby tam nieco zilo, treba to polievat. Ak to bude v zime suche, tak to bude aj tak opadavat?
Odpovedať
@sissik skus to prekryt igelitom, ziskas predstavu ako to bude suche este predtym ako to natres "igelitovym" naterom :) Ale to je len moj nazor, budem rad, ak to vyskusas a podelis sa o skusenosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@sabian269 skúsiť to môžeš, ale neviem koľko to vydrží, každopádne chytí to a aj to bude držať. Len tá štruktúra bude divoká, ale písal si, že tebe to nevadí. @sissik načo to budeš používať?
Odpovedať
@sabian269 pár sporovlivcov v okolí som to tak videl aplikovať, z diaľky žiadne defekty zatiaľ nevidieť.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan priamo na farbe je napisane, ze je paropriepustna. @daniellito kuk moj blog, mam tam svahovky pri bazene. A koli stylu prostredia okolo bazena mi tam pasuju viac biele tvarnice. Ale to nevyrabaju a treba mi nieco vymysliet - stredomorsky styl tam chcem Tak preto ma zaujala tato diskusia a pridala som sa ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Riešim niečo podobné, ale v interiéri. Mám tam taký veľký kvetináč ktorému som chcel dať betónový vzhľad. Tak som zasietkoval a dva krat zatiahol klebrom. A napodiv to chytilo celkom dobry look. Keby sa s tym clovek trocha vyhral, tak tam teoreticky ani betonovu stierku nepotrebujem. Akurát by to chcelo asi nejakú povrchovú úpravu ... Našiel som nejaké ochranné laky na stenu, to by asi celkom šlo. Ale ešte by bolo fajn niečím zvýrazniť tú štrukúru...
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za rady. Mne osobne bude viac vyhovovať vzor omietky " ťahané štetcom" a preto to spravím tak, že druhú vrstvu lepidla natiahnem klasicky a za čerstva pretiahnem štetcom...a nechám tak. Potom už len natriem dvoma-troma vrstvami.Ono omietka, ktorú som chcel, Baumit CreativTop, je dosť drahá, ale investoval by som, lebo ten štetcový efekt sa ňou dá spraviť. Ale na čo, keď to viem urobiť aj lepidlom a len pretrieť? Ušetrím čas a aj peniaze a s omitkou CreativTop ani neviem či niekto v okolí robil, či by som zohnal majstra. A skúsiť to sám s investíciou 600€ s tým, že neviem čo ma čaká, je risk. S lepidlom to už viem, mám tp "v rukách". Keď to bude hotové, pridám fotky. Len ešte otázka....PENETROVAŤ? Ale asi áno, pre istotu.
Odpovedať
Profilova fotka
@avesys Toto sa mi páči, to experimentovanie, robiť výnimočné veci. Avšak majstri sa tomu vyhýbajú. Tak musíme skúšať sami a tu sa o zlé a aj dobré výsledky podeliť. :)
Odpovedať
Profilova fotka
@daniellito Ja tú štruktúru vyžadujem, nie že mi nevadí. Ďakujem pekne za odpoveď :)
Odpovedať
Profilova fotka
@sabian269 presne tak :-) este som nerobil finalny povrch, ale skusil som to zalakovat a okrem toho ze to dobre vyzera, zostalo to aj pekne odolne voci oderu...takze pojdem asi do toho, trocha sa s tym vyhram a potom to nafotim
Odpovedať
Profilova fotka
@avesys Mohol by si sem hodiť foto už nalakovaného povrchu :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Ahojte, nepáčia sa mi oporné betónové múry na terase a chcel by som im dať južanský look. Chcem na betón natiahnuť flex lepidlo so sieťkou a namaľovať to silikatovou fasádnou farbou (bez exteriérovej omietky). Čo mám dať pod lepidlo - penetrák, alebo adhézny mostík? Sú to cca 7 ročne betónové múry. Na lepidlo, pred maľovanim dám penetrak a potom farbu. Vďaka.
Odpovedať
Kamarát má betónový plot a ten má natretý fasádou farbou, neviem teda akou, ale má to takto urobené roky a bez nejakej ochrany a OK
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@avesys nazdar, ako si to vyriešil nakoniec tento betonovy look v interieri ? je možné dať len kleber a nato nejaký priesvitný matný lak alebo ? rozhodujem sa že či kupovať betonovú stierku alebo to viem aj takto lacnejšie vyriešiť 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?