EPS Open od Baumitu...dobre riesenie alebo zbytocnost?

Davam namet na diskusiu... chystame sa zateplit (obvody su ytong 30cm). uzrejmili sme sa na hrubke 15cm. ale teraz som dostal ponuku na EPS Open od Baumitu....nie ako cely system, to je drahe, ale ze pouzit len ten Polystyren dierovany a zvysok bezne baumit vyrobky (duocontact, silikatova omietka). Zateplovači argumentuju tym, ze 1.) daju mi ho v rovnakej cene ako EPS 70 F (zrejme im "zostal" zo stavby : ), 2.) stavba viac dycha. Oficialne mi baumit odpisal len taky neurcity zvast ze Open je system a treba ho pouzit ako system (co ale ja si neprosim pri tej cene). Ale zas ...ak by mala stavba "dychat" tak ako pri mineralnej vate a cenou byt na urovni EPS, to by sa mi pacilo. Poprosim Vase nazory alebo skusenosti s Openom. dakujem.
Odpovedať
@pssclient čo znamená to dýchanie a v čom je jeho prínos vo Vašom prípade?
Odpovedať
@blacksr no ja ako laik si myslim ze je to odparovanie vlhkosti cez steny...ci nie? ved preco inak by sa zateplovalo min. vlnou..aku inu ma vyhodu oproti zatepleniu s EPS? (nehorlavost?)
Odpovedať
@pssclient Paropriepustnosť nie je nutná. Ak by ste ale zobrali EPS Open (je to šedý?), tak zvonku musí ísť nie akrylátová, ale silikónová alebo silikátová omietka - aby ste zachovali dif. otvorenosť skladby smerom von. Myslím, že miesto systému sa môže použiť aj zloženie z iných značiek, ale parametrovo musia jednotlivé vrstvy súhlasiť. Dokonca je bežné, že sa napr. na panelákoch použije certifikovaný systém komplet, ale tak nešťastne zvolený, že to má následky ako vlhnutie stien a pod. resp. vlhnutie pretrváva... čiže ak sa dá 5 cm EPS... proste málo na to, aby sa vysunul rosný bod. Na Ytong 30 cm by som dala 20 cm EPS, okná osadiť na kraj muriva. Orientačne kubík bieleho 45 € s dph. Za takúto cenu núkajú ten Open?
Odpovedať
Profilova fotka
open je do neba volajúca sprostosť.Chyták na laikov.Nechce sa mi to rozpisovať.Rozmýšlajte.Technologické skúšky na paropriepustnosť sa robia pri určitej hrúbke materiálu dajme tomu 1 cm. :-) vy idete zatepľovať 15 cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@pssclient zase to dychanie stien a domov.. :)
Odpovedať
@blacksr @mesarosanton ....ja chapem ze pri vyssej cene je to asi zbytocnost...ale ked to mam mat v cene obycajneho (38 eur s DPH/m3)...preto zvažujem.
Odpovedať
@pssclient koľko myslíš že sa ti oparí cez obvodové steny? zabudni na dýchanie domov. Dom dýcha, ale ako človek. Skús si to predstaviť.
Odpovedať
@jaro113...nejdem sa hrat na mudreho ale niekde som cital, ze keby cloveku nedychala koža, hoci by ustami a nosom dychat mohol, tak sa aj tak postupne zadusi...ale to je uz uplne ina tema. stale si myslim ze vacsia paropriepustnost stien nie je na zahodenie. ved inak by vsetci davali obycajnu eps a akrylatovu omietku....
Odpovedať
@pssclient len ti hovorím že dýchaš 99,9% ústami ;-)
Odpovedať
http://byvanie.pravda.sk/stavba-a-rek... jednoduchý článok o "Dýchaní stavieb"
Odpovedať
Profilova fotka
Ten clanok ale o nicom nehovori hlavne preto ze je o vyjadreniach cloveka ktory zastupuje vyrobcov EPS. Naviac aspon mne osobne nejde o vymenu vzduchu cez steny, ale skor o odparenie zbytkoveho vlhka novostavby. Najviac ale u nas zavazila vata z dovodu ze menej chuti kadejakej havedi.
Odpovedať
Profilova fotka
my mame Baumit open ako komplet system na dome s Nanopor omietkou a kym bol len v lepe bez omietky tak bolo v miestach otvorov vidno vlhke body, takze nieco mozno malo ale nieco na tom je, btw. dali sme reflex open a v lete dom skvele drzi chladok, vykyv leto/zima je u nas asi 1C, sme spokojni aj ked je pravda ze to bolo dost drahsie, sme s tym najskor 2 roky vahali
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pssclient tak ak to máš v cene obyčajného tak si ho kúp, inak je to zbytočné, jedine že "musíš" mať difúzne otvorenú stenu a z nejakého dôvodu nechceš použiť minerálnu alebo sklennú vatu. Vlhkosť z konštrukcie sa dostane cestou ľahšieho odporu, tj. ak ju nepustíš cez fasádu vyparí sa do interiéru a oknami (alebo vzduchotechnikou) ju pustíš von. Prevádzková vlhkosť sa zo stavby v drvivej väčšine (skoro všetka :-) ) dostáva von tiež vetraním. a zasa zopakujem: dýchajú ľudia, nie domy !
Odpovedať
dakujem za prispevky. nakoniec teda beriem ten open, lebo mi chlapik z Tech.skus. ustavu potvrdil ze je to dobre riesenie aj s obyč. duocontactom. (systemovo by to bolo vraj lepsie, ale zas aj drahsie)
Odpovedať
treba hlavne nehat stavbu vyzret nie hned o tyden davat klejber a hned nato fasadu, to je chore, potom sa kazdy cuduje co ma plesen a vlhnu mu steny
Odpovedať
@pssclient Tak ho berte. A obyčajný nedokážu dať so zľavou? Čiže za ešte menej než 38 €.
Odpovedať
@blacksr ..obycajny im "neostal" : ). uz to lepia s tym openom. dik za nazory.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@katik5000 mozem sa spytat, jak ste spokojna s fasadou? Akurat zhaname firmu na zateplenie+fasadu a jedna z nich nam odporucala prave ten Baumit Open ako celkove riesenie. Referencii je ale minimum.
Odpovedať
Profilova fotka
@mimoto ahojky, zatial sme velmi spokojni, velmi a velmi lepsie ako som cakala zima aj leto, fakt dobre este raz by som do toho sla, akurat ta cena bola fakt dost vysoka
Odpovedať
@katik5000 A v com ste spokojni ak smiem vediet?
Odpovedať
@lubomird Ze ich to stalo viac financii ako s normalnym EPS a efekt je rovnaky :-), ak nie horsi lebo Open ma horsie tepelnoizolacne schopnosti ako obycajny EPS. Ale tak nejako si to ludia musia vzdy ospravedlnit.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird tu chcem napisat ze dierky v open robia co maju, pokial este nemate omietku na systeme cez lep v mieste otvorov vidno presne perforovane otvory kade ide vlhkost nanopor samocistiaca: invazia slimakov co znecistili omietku naozaj slnkom, vetroma dazdom ide sama dolu, rovnako blato z lastoviciek co sme mali, nie je lahke ho cistit v nedostupnej vyske, takze toto bey starosti a mame open reflex s bielym poterom na reflex slnka v lete a chladok je skvely cela stavba ma vykyv leto-zima cca 1,5C pri beznom pouzivani a mame bleducko sivu ktora je stale ziariva, abs.ziadne riasy ako u susedov na severnych stenach takze takto
Odpovedať
@katik5000 Naozaj si stojis za tvrdenim, ze cez zimu mate vnutri 23°C (to je ok) a cez leto v horucavach, ked je 38°C cez den a minimalne 20°C v noci mate doma maximalne 24,5°C? Mozno tak par dni a potom jedine s aktivnym chladenim.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd stojim si za tym ze v zime kurime tak na 21,5C a v lete v horucavach mame prizemie 20-22C!!!!!!!!! pat rokov za sebou!!!! poschodie pod strechou ide v horucavach k 24C, na viac nejdeme ani na poschodi faktom je ze mame ale aj exterierove zaluzie Z90, ktore robia mamutiu sluzbu v horucavach a chrania aj v zime
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
@jaro113 autor clanku riaditelka zdruzenia vyrobcov EPS,takze trochu ucelovy clanok 8-(
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?