Doma robený špric - nie kupovaný

Štít prístaby, prečnievajúci asi meter nad strechou domu, bol kedysi dávno nadstavovaný. Pôvodný štít prístavby je nepálená tehla, nadstavené to je už pálenou - asi pol na pol - do dnešného dňa neomietnuté... a tu sa mi vnucuje robota, omietnuť to. :-) Aby mi na to omietka chytila tak ako má, potrebujem na to nahodiť špric a potom nejakú vonkajšiu umietku. A tu je podstata diskusie - aký pomer piesku, cementu, (vápna?) namiešať, aby ten špric dobre držal aj na pálenej, aj na nepálenej tehle (prípadne na starom šedom kvádri) a následne potom na tom aj omietka? Piesok mám žltý, jemný, omietkový - dá sa použiť? A následne otázka na pomer "surovín" do hrubej omietky, ktorú by som na ten "fajermúr" nahodil. Pôjde to aj z takého jemného piesku? Niežeby som nemohol či nechcel kúpiť vrecovaný špric aj omietku, ale "zdedil" som s domom aj kopu piesku a potrebujem sa jej rozumne "zbaviť"... :-D Za vecné pripomienky ďakujem...
Odpovedať
Profilova fotka
Piesok by som nechal detom do pieskoviska, prip.do vresoviska na miesanie s raselinou... :-D
Odpovedať
Niečo k veci poprosím... Deti z pieskoviska už vyrástli... ;-)
Odpovedať
Netreba z toho robit vedu... Milion domov ma doma robeny spric a na milionoch domoch to aj drzi... Presny pomer si urcite vygooglis polahky my sme davali zhruba 1:2:5 cement vapno piesok, vody podla konzistencie... Ale presne sme to nemerali, cisto od oka..., tak ako to davali od oka aj pred xxx rokmi a nechcel by si tu omietku obijat...
Odpovedať
Profilova fotka
Pálenú tehlu je dobré pred špricovaním obiť rabicovým pletivom.Kváder navlhčiť.Špric závisí od piesku . Ťažko sa k tomu vyjadriť keď nieje piesok ako piesok . skúsim cca pomer 3 diely jemného žltého piesku zrnitosť 0-2,+1diel piesku 0-4,+ 1 diel vápenného hydrátu +0,3 diel cement.+ voda to samé platí aj pri hrubej omietke ,len menej vody.
Odpovedať
Ja som sa s tym nestval zobral wapku a natvrdo to owapkoval... Bolo navlhcene aj zbavene prachu... Akurat tazko povedat v akom stave je stavba, ci je to u teba mozne... Ale zvonku by som sa neobaval, co sa namoci, rychlo aj vyschne..
Odpovedať
Pripajam sa k chumovi, myslim ze pomer 1:2:5 je v pohode. Ja som si omietal cely dom (palena tehla) rucne. S hrubymi omietkami som skoncil minuly mesiac. Spric som miesal v udavanom pomere, aj ked si myslim, podla toho ako sa to tvarilo, ze na spric staci vapna aj menej, len jeden diel, a vody proste uz podla toho aky je piesok. Omietky samotne sli asi zhruba v tom istom pomere - malicka miesacka, vzdy som si namiesal len dva furiky. 10l kybel vapna (to som kupoval nehasene a hasil ho sam - neda sa porovnavat s tymi predhasenymi sra*kami) na to 5l kyblik cementu a do toho islo nejakych 10 kopcovych lopat piesku. Clovek sa nauci vidiet potom aj uz aj okom, ci ja ta malta ok, alebo nieco chyba.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?