Aký je rozdiel medzi akrilovou a silikonovou fasadnou omietkou.

Chcem aby mi to niekto poriadne vysletlil,ja viem možno tu už bola táto téma ale nechce sa mi to hladať tak poprosím repete ;-) Nechcem platiť stovky eur navyše za nejaký merketingový ťah ;-)
Odpovedať
Akryl..premalujes to cimkolvek a je to vodou nasiaknutelne Silikon - farebne staly a fasada je umyvatelna a hlavne nenasiakava vodu, takze nehrozi v zime nasiaknutie zamrznutie a popraskanie. Takze na vonkajsiu fasadu len silikon
Odpovedať
@boywonder513 mám akrylovu vonkajšiu stierku už asi 15 r. Absolútne bez problémov čo sa týka stalosti farby, nijaká nasiakovost vody, ináč na EPS zrejme nemá význam sledovať. Som spokojný, hlavne ak uvažujem o vtedajších cenových rozdieloch.
Odpovedať
@viktor811 aha a ak mas dom pri ceste kde jazdi kopa aut..tak urcite uz nemas rovanku farbu na kazdej strane...a silikonovu raz za rok vystriekas wapkou a je ako nova... Akrylovu rovno znicis..
Odpovedať
na akryle casom zacnu rast plesne, co mnoho ludi povazuje za nasadany prach. Nejde to dole. Na silikone nerastu a silikon umyje aj silnejsi dazd
Odpovedať
@zita19, @cvoky8 nič takého nepozorujem, hlavne nie pleseň a ani nasadený prach. Zatiaľ som nemal dôvod umývať omietku a ak by som mal striekať Vapkou tak zničim aj silikónovú stierku , teda bez problémov, ak mi bude na tom záležať. Ináč pleseň je skôr záležitosť silikónových omietok, ktoré sú studené a teda zráža sa na nich vlhkosť.
Odpovedať
Pri zateplovani bytoviek okolo roku 2000 sa zacalo zateplovat hrubkami 5-8cm a pouzivali sa akryl. omietky. Po priblizne 15 rokoch vidis nasledky. Tie bytove domy vyzeraju horsie ako s povodnou fasadou. Tu by som asi nevahal a nesanoval peniaze. Neni to taka velka cena aby sa to oplatilo. Pri tych prvych zateplenych bytovkach je vidiet chyby technologie. Slabe zateplenie nasledne plesne... Lepenie na buchty... atd
Odpovedať
@lukas2589 tak ja nemám taký smiešny rozmer polystyrténu a ani tieto novodobé rozmery 10-15 cemetrov,ja som dával 20 cm a lepil som to purpenou a buchty nech robia naše ženy v kuchyni
Odpovedať
@boywonder513 hrubka izolantu neovlivny stav fasady. Myslel som plesne v budove. Myslel som komplexne chyby pri realizacii ktore vznikali prvych obnovach.
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý večer, omietky sú odlišné na základe bázy, z ktorej sú. Silikónové omietky sú na báze silikónových živíc. Akrylátové omietky sú zväčša označované fasádne omietky na báze disperzie. Existujú aj omietky z čistého akrylátu, využívajú sa hlavne pre sýte odtiene, tie majú trochu iné vlastnosti, ale hneď ich rozoznáte aj podľa ceny, sú výrazne drahšie. Čo sa týka vodotesnosti, silikónové aj disperzné omietky majú +- rovnaké vlastnosti. Disperzné spojivo lepšie viaže rôzne tipy pigmentov, preto sú tieto omietky často dostupné aj v širšej škále farieb, hlavne také ostrejšie, jasnejšie odtiene oproti silikónu. Čo sa týka špinivosti fasády, tú neovplyvňuje len samotná omietka, ale aj okolie, detaily a pod. Ale zo skúsenosti, silikónové omietky vydržia čistejšie oproti disperzným omietkam. Naopak u tých špeciálnych akrylátových je fasáda odolnejšia voči špinivosti. Čo sa týka paropriepustnosti silikónové omietky majú nižší difúzny odpor, preto sú napríklad vhodné aj na zateplenie s minerálnou vlnou alebo na murivo z pórobetónu a pod. Výber fasádnej omietky závisí aj od vašej skladby a aj prostredia, kde sa nachádzate. Ideálne je si urobiť zoznam plusov a mínusov a vašich požiadaviek, čo od fasády očakávate a tak sa rozhodnúť. Pre niekoho je na prvom mieste cena, pre iného dlhodobá čistota fasády, iný si zvolí zlatú strednú cestu. Sortiment fasádnych omietok je naozaj široký.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?