Akú značku fasády?

Poradíte značku fasády? Na jar ideme dokončovať,zateplené(sklenou vatou) máme. Nevieme sa rozhodnúť, či sa oplatí investovať do značky,či silikonovú,alebo akrylátovú,či radšej cenovo dostupnú silikonovú,alebo kvalitnejšiu akrylátovú. Poradíte? Manžel pozeral zn. Baumit asi akrylátovú,ale píšu,že samočistiaca. Bojíme sa,aby nebola rýchlo zafúľaná.Tú silikonovú dosť vychvaľujú,čo si všímam tu na fore.
Odpovedať
Pokial mate zateplene mineralnou vlnou, tak jednoznacne silikonova omietka. Co sa tyka znacky tak hlavna vec je aby "majstri" dokazali so znackou pracovat, cize ak mate vybratych majstrov, tak sa porozpravajte s nimi s cim vsetkym pracovali a podla toho sa rozhodujte. Obehajte si urcite viac predajni a nechajte si vypracovat aj ponuky, ktore navzajom porovnajte. Nevyhoda toho vsetkeho je, ze ziadna norma neprikazuje, aky podiel "silikonu" musi obsahovat omietka aby sa mohla nazvat silikonovov. Najjednoduchsie je realny test.... nechajte si nabrat kusok vzorky na nejaky papierik, viecko z vedra alebo nieco podobne (staci si to nechaj trochu natriet, 1x1cm a pockat 10min. Potom to skuste "dat dole". Malo by sa tahat ako zuvacka. Taktiez mnozstvo dostupnych odtienov je tiez indikator kvality. Koli chemickemu zlozeniu omietky a tomu, ze silikon na seba nedokaze naviazat velke mnozstvo pigmentu sa "kvalitne" silikony miesaju v pastelovych farbach. Pokial sa daju aj syte farby, tak je to bud akrylat alebo nejaky hybrid, ktori nedokaze plne suplovat funkcie silikonu. Samotny silikon sposobuje, ze omietka ma mensiu tendenciu na seba viazat prach a spinu. Samocistiace su vacsinou spojene s nanotechnologiou ale aj ich cena prevysuje cenu silikonu. Mineralna vlna je sama o sebe pruznejsie a nachylnejsia na roztahovanie (polystyren nie je), preto by sa pri akrylate mohlo stat ze pri prudsom naraze sa prehne vlne a samotna omietka praskne. Silikon je pruzny, preto je tazsie poskodit ho manualne, aj ked samozrejme nevydrzi vsetko. Avsak nechapem, preco ste zateplenie neriesili komplexne. Samotne lepidlo (stierka) aj ked napenetrujete tak vlhkost ako taku na seba naviaze. Kedze aj mineralna vlna je sava, tak vam bude pri dazdoch a v zime poskodzovat samotne zateplenie a na jar bude trvat aj mesiac, kym stavba "preschne" (odporucal by som urcite merata vlhkost pred nanesenim omietky). Sice niektori majstri tvrdia, ze penetracia zabrani ale nie je to tak a zbytocne robena robota. (keby tomu penetracia branila tak by boli omietky zbytocne). Do jari budete mat lepidlo zaprasene a koli dobremu prilnutiu omietky bude lepsie penetrovat znova, co zase predrazi samotne zateplenie.
Odpovedať
@pepoke ďakujeme krásne za rady. Som zvedavá,čo na to povie manžel keď príde z práce. Dom totižto so svokrom zatepľovali svojpomocne pred 6 rokmi.Dom je po každom daždi príšerne mokrý. Dôvod prečo hneď omietku nedokončili neviem,zrejme financie.Tie brzdia aj nás,aby sme to dokončili ešte tento rok.Myslíte si,že to môže dopadnúť tak,že celé zateplenie,ak je tá vata navlhnutá bude musieť ísť preč a všetko robiť nanovo? To meranie vlhkosti nám spraví firma,ktorá robí omietky a zatepľuje?
Odpovedať
Tak v akom stave je vlna je tazke povedat. 6 rokov je dlha doba. Na druhej strane, pokial vam nevlnu aj steny z vnutornej strany, tak vlna este nie je podla mojho sukromneho nazoru vlna znicena.... Myslim ze koli meraniu vlhkosti volat firmu je blbost. Treba sa opytat po okoli, ci niekto nema alebo nepozna a za par drobnych nezmeria, alebo skusit niekde pozicat. Pokial vam firma nebude robit omietku, tak zbytocne platit len za meranie vlhkosti...... Urcite nestaci, ked bude pocit, ze z vonku je vsetko suche na dotyk, minimalne tyzden kvalitneho tepla je lepsi. Najhorsi scenar toho ked bude murivo vlhke (aj s mineralno vlnou) je, ze o par rokov sa na farebnej omietke vytvoria flaky (prirodzena sol rozozerie farbivo a vzniknu biele flaky). Nejake opadnutie omietky je katastroficky scenar, pri ktorom by vlhkost muru urcite nebol jediny faktor a muselo by tych faktorov viac. Pokial to manzel robil so svokrom svojpomocne tak niektore murarske veci musia ovladat, preto by s vlhkostou mali urcite pocitat. Avsak ako kazdy chlap, treba mu moj nazor davkovat jemne len ako postoj niekoho, koho peniaze do toho investovat nebudete :-D . Predsa len je kazdy na nejaku kritiku vlastnej prace viac haklivy.
Odpovedať
No každopádne Vám ďakujeme.Aj omietka mala byť robená svojpomocne,ale aj manžel našťastie uznal,že nejaká firma,alebo murár,čo s tým robí roky má predsalen väčšie skúsenosti a keď už človek za to dá toľké peniaze,tak nech to aspoň nejak vyzerá.
Odpovedať
@pepoke
Odpovedať
Tak volte urcite remeselnikov. Kedze sme na slovensku je moznost vymozitelnosti reklamacie ziadna. U remeselnikov mate sancu ze im bude zalezat na mene a budu robit poctivo. Manzel nech si s nimi sadne na jedno chladene este pred robotov a necha si pekne vysvetlit ako budu postupovat. Kludne nech si nastuduje aj postup na internete a to co sa dozvie na internete nech diskutuje s nimi. Urcite je dobre aby vedel od nich presny postup prac aby sa nezlakol a zaroven ich vedel aj mierne kontrolovat. Pokial mate na okoli firmu, kde pradavaju omieky, treba ist tam a aj od nich si nechat poradit postup (hladajte predajnu, ktora nerobi zateplenia iba predava aby vam nevynukovali ich firmu). Spravny majster vam to vysvetli pekne polopate aj ked si bude mysliet ze nie ste kompletni. Urcite vela sa pytat aj na kazdu hlupost.... Teoreticky by na kazdy meter vysky mali byt dvaja pracovnici plus jeden, dvaja na "zasobovanie" (nosenie vedier, vody, pripadne inych potrebnych veci). Taktiez cas "tahania" omietky je dolezity (vela ludi povie ze nie). Idealne je zo skusenosti ktore mam (len ustne podanie, pracoval som prave ako predajca farieb a omietok) omietky tahat v skorych rannych hodinach vzdy prec od slnka, aby stena, ktoru aktualne robim bola vzdy v tieni. Taktiez pokial je na dome lesenie je lepsie lesenie hned po natiahnuti omietky ho rozobrat, kedze koli tieneniu som uz aj zazil roznost odtiena na fasade (ale to skor pri tmavsich odtienoch). Pokial budete mat omietku kupenu ako hotovu vo vedre, tak sa tam uz nesmie pridavat voda (niektori majtri to radi robia, omietka sa lepsie nanasa), pretoze sa priadnim vody omietka znehodnoti a straca niektore vlastnosti.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?