Aku farbu domu áno a akú nie???

Dobrý deň. Chcem sa Vás všetkých opýtať, akú farbu domu zvoliť. Chcel by som vedieť, ktorú vyslovenie nie a ktorú áno a prečo? Počul som, že na niektorých radi budujú svoje impéria lastovičky a pod. Ďakujem :-)
Odpovedať
1
2
Nejaku jemnu,ta bude vzdy nadcasova a moderna. Vsetky tmave cukrikovo farebne sa vam casom obkukaju ;-) ...zlta pritahuje muchy a komare
Odpovedať
My mame svetlosivu s tmavosivou ale svetla je skor biela.no a neviem cim to bude ale lastovicky si u nas postavila 11hniezd i ked nasiroko daleko u nikoho toto nevytvorili.Vraj si hladaju dobrych ludi...nieco na tom bude lebo v bytovke sa tiez usadili len u nas... mozno je to fakt farbou :-D
Odpovedať
my máme zelený dom, svetlo zelená s tmavozelenou až takou hrachovou, ale ble :-D určite by som nevolila žiadny výrazný odtieň, lebo zopár rokov keď sa má nato človek pozerať... :-| druhý raz budem vyberať z nejakých zemitých pastelových farieb :-)
Odpovedať
béžová, čokoládová, sivá, biela, smotanová..bledomodrá
Odpovedať
@miskoajanka ja som raz čítala,že dom nemá byť fialový ani modrý,ale prečo?!
Odpovedať
Lebo ke to hnusne a susedom by bolo z toho zle.
Odpovedať
Profilova fotka
@marta2610 vseobecne pri fasade zateplenej EPS sa neodporucaju tmave farby koli teplote v lete.
Odpovedať
Ako bolo napísané :) Dom ladený do "čierno - biela" bude vždy nadčasový a z módy nikdy nevyjde :) To je asi jeden z hlavných benefitov. Samozrejme, výraz "čierno-biela" je uvedený v úvodzovkách, patria sem mnohé odtiene šedej, grafitovej, smotanovej atď atď ... Stačí sa pozrieť na dnešné zateplené paneláky na sídliskách. Keď bol X rokov dozadu boom oranžovej farby, tak som ju videl všade, všetci to mali nacápané na domoch, bytovkých, všade ... Dnes už je "OUT" ale nikto kvôli tomu neprerobí fasádu, že ? :) Menej je niekedy viac ... BTW = neviem, ako to je s farbami iných fasád, ale v rodine máme poschodový dom, spodok domu je svetlejšia sivá farba, veľa grafitového obkladového kameňu, napr okolo garáží a vrch spravili silno, výrazne červený. Vyzeralo to perfektne, no po pár rokoch už tá červená nie je taká, ako keď ju prvý rok naniesli. Proste trocha "vyprašivela" ,...
Odpovedať
Profilova fotka
já bych nikdy nedala fasádu barvy: červená, oranžová, modrá, fialová, hnědá, tm.zelená apod. Mám ráda neutrální barvy (i v interiéru), takže budeme mít fasádu šedé barvy (je to dáno také tím, že jeden soused má červený dům, druhý tm.zelený, třetí modrý,... :-D )
Odpovedať
U nas vo stvrti je kazdy dom ciernobiely, skor si myslim, ze ludia nemaju odvahu riskovat inu farbu, navyse na bielej nevidno zlu robotu majstrov a staci aj lacny material. Vyberte Caparol 2 mm ryhovanu, nie suchanu, maju vsetky farby krasne. Dom sa da premalovat, po par rokoch.
Odpovedať
@marta2610 podla feng suej by nemal byt dom vo farbach "vody" aby neodplavalo stastie a tak isto ani vo farbach zelenej, lebo zelena je prilis "ziva" a moze vniest nestabilitu do rodiny. Vhodne su vsetky "zemske" farby, takze vsetko od pieskovej, cez sivu, hnedu a pod... A bez ohladu na nejake cinskefilozofie je modra a fialova na fasade ble :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi na ulici máme cukrikovo ruzový hroza a des
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Toto je odpoved na vseobecnu otazku aku farbu davat na fasadu. Nie je to priama reakcia na autora prispevku. Otazku ohladom farby fasady je potrebne riesit velmi opatrne. V prvom rade je potrebne zamysliet sa nad tym, ze odtien fasady sa neda zmenit zo dna na den preto pri rozhodovani ohladom farieb je potrebne si nechat cas a neriesit to na poslednu chvilu. Dalsim nemenej dolezitym faktom je, ze fasada sa stava sucastou verejneho priestoru a ci chcete alebo nie bude ju kazdy vidiet. Tym padom sa stava sucastou pohladu do krajiny. Farbou fasady teda mozete vyrazne ovplyvnit aky prijemny tento pohlad bude. Je pravda, ze na svojom dome mozete mat farbu aku chcete, teda pokial nevlastnite historicku budovu. Je vsak nutne mysliet na to, ze svoj zivotny priestor zdielame s ostanymi a mame teraz v rukach moznost ako velmi tento priestor sprijemnime alebo naopak. V mojom portfoliu je vela rodinnych domov kedy majitelia trvali na vybere svojich farieb a casto tymto rozhodnutim svojej architekture uskodili. Prvy boom farebnych fasad nas uz pomaly opusta a ludia tuto moznost zacinaju vnimat vaznejsie. Vo vseobecnosti by sme pri rozhodovani mali posudzovat podla toho co spolu ladi-neladi, ktore materialy sa navzajom doplnaju, pripadne to to tu uz bolo (alebo este stale je). Z mojho pohladu pomaly smerujeme k pouzivaniu jednej max. 2 farieb v menej vyraznych odtienoch + doplnkovy material. Moze dokonca viest upusteniu od farieb a pouzivaniu plastickych modifikacii na fasade. Obdoba stylizovanej stukovej vyzdoby. Prajem dobry vyber farby:)
Odpovedať
Ani čierno - biela kombinácia nemusí dopadnúť dobre - sused z nej vyčaroval krematórium :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@stanica tak to ten sused niekde asi prehnal.Sestra stavia cierno, bielo, sivy-antrazit a je nadherny elegantny.Zalezi aj na tvare domu, ale vziadnom pripade ziadne extremne ziarive farby.
Odpovedať
Nevravim, ze farba fasady nie je dolezita, ale co je podla mna dolezitejsie, je zladenie vsetkych viditelnych prvkov - to znamena farba strechy, farba fasady, farba okien, farba plota, farba zamkovej dlazby, a tak dalej. A to ako si vsimam v nasej novej zastavanej casti, dokaze malo kto.
Odpovedať
... a čo by ste povedali na žlto-oranžovú?
Odpovedať
Profilova fotka
@miskoajanka aky typ domu staviate?
Odpovedať
Profilova fotka
@miskoajanka dom s rovnou strechou by sa mi pacil biely s ciernymi doplnkami, ak staviate so strechou tam by mi jemnucko zlto -oranzovy nevadil.moj nazor:-)
Odpovedať
@sarinka2005 ...nestaviam, rekonštruujem. Strecha nieje rovná a je hnedá...
Odpovedať
Profilova fotka
@miskoajanka ku hnedej streche sa vam zlto- oranzovy bude hodit, to su podobne farby.Ale ako som uz napisala nie extremne ziarive farby, skor jemne otiene. :-)
Odpovedať
@miskoajanka záleží z akého materiálu a v akom odtieni sú okná, vstupné dvere...či sa dom nachádza v hustej zástavbe alebo je viac v zeleni. Žlto-oranžová sa podľa mňa hodí ku dreveným oknám a dverám, ktoré sú v hnedom odtieni /dub, orech.../ a skôr sa hodí do hustej zástavby, keď sa v susedstve nachádzajú domy žltých, oranžových farieb. Záleží aj od toho, či sa jedná o dom umiestnený na slnečnom pozemku. Keď je dom v zeleni, na slnečnom pozemku, tak žlto-oranžová fasáda môže pôsobiť príliš rušivo. Aj v zimnom období, keď okolie domu pokrýva sneh a príroda sa sfarbí na sivo-čierno-bielo pôsobia fasády oranžovo-žlté rušivo, pokiaľ nie je dom v hustej zástavbe.
Odpovedať
Profilova fotka
@evabb35 Nie som celkom tvojho nazoru, je mi jedno aku fasadu ma sused a okolie..Keby sa mal kazdy prisposobovat, tak by bolo vsetko na jedno kopyto.:-)
Odpovedať
@sarinka2005 ty mozes byt rada, ze byvas na Slovensku :) Pred 20 rokmi sme si prerabali nedaleko Milána domcek a miestny stavebny urad nam dal na vyber 3 (slovom: tri) mozne farby fasady.. Casom som pochopil, ze aj kvoli tomu sa mi paci taliansky a rakusky vidiek, ze tam absentuje divocina farieb, aku pozname zo Slovenska. Farba domu v ziadnom pripade nieje vylucne vecou stavebnika, je to cast vnimaneho verejneho priestoru a preto treba k vyberu farby pristupovat zodpovedne.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser :-)a kto ti povedal , ze zijem na Slovensku? Zijem 16 rokov na severe Talianska.zalezi v akej oblasti zijes a pred 20 rokmi si to viem predstavit.Ked sme nadstavovali v 2002 nad svokrovcami, tiez sme si nemohli nadstavit ako sa nam pacilo, ale abyto sadlo k okoliu.O farbe nebol problem, len projekt musel schvalit urad, co dnes neni tema ani tu.Vidis vsetky typy domov aj farieb.Za kriklave farebne odtiene som tiez neni, tiez sa mi nepacia, su rusive, ale jemne zlto oranzovy dom? Nevidim problem, aj keby bol jedinny v okoli.:-)
Odpovedať
@sarinka2005 ...presne tak :-)
Odpovedať
@miskoajanka Dosť záleží aj od výrobcu fasády. Niektorí výrobcovia ponúkajú žlto-oranžové fasády, ktoré síce vo vzorkovníku vyzerajú pri umelom osvetlení ešte ako jemné, ale akonáhle na ne zasvieti slnko, západné letné slnko, tak sa zmenia na sýte farebné odtiene. Sú aj takí výrobcovia, ktorí sýte farebné odtiene ani v ponuke nemajú.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser stotoznujem sa
Odpovedať
Profilova fotka
@miskoajanka Jemnymi pastelovymi odtienmi nemate co pokazit. Najlepsie prisposobit farbu ostatnym farbam na dome. Syte farby vyrobcovia ani neodporucaju nanasat na velke plochy kvoli HBV indexu. Moze sposobovat prehrievanie fasady a tym sposobovat technicke problemy. Syte farby tiez neodporucam kombinovat s inymi odtienmi skor s blizkym odtienom. Tak ako pise evabb35, kazda farby vyzera inak rano a poobede. Zvlast ked svieti slnko naberaju teple odtiene este sytejsi charakter.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@tatiana1978 To máte poschodový dom? Nevadí Vám to? Neobsierajú fasádu? Pridaj foto, ak môžeš. Díky.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?