Ako lemovať okná na fasáde?

Vo fóre som nenašla žiadnu tému či informácie k lemovaniu okien, preto zakladám novú tému... snáď sa ukáže ako správna a opodstatnená. Rada by som získala návrhy a fotografie lemovania okien na fasáde a sposob ich realizácie...pokiaľ mám správne info z netu, tak by sa to malo volať "šambrány"... chystáme sa "skrášliť" si priestor okolo okien a kreslíme si naše nápady...zatiaľ je to také "kostrbaté"... možno máte dobré tipy, dobré nápady...sem s nimi! Ďalší problém je ako to realizovať - viem o dvoch sposoboch: vyrezať námet do polystyrénu a nalepiť na fasádu, alebo daný tvar murovať priamo na fasáde... poradíte klady a zápory? prípadne viete o ďalšom sposobe realizácie? :-)
Odpovedať
ja by som siel do polysyrenu...lacne..lahke a uzitocne..
Odpovedať
zalezi ci je fasada zateplena. pri zatepleni sa vytvara vynesenim polystyrenu alebo nobasilu o potrebnu hrubku (napr.1 cm), pripadne by som volil obklad (tehlicky, beton..)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
sú šambrány ešte moderné? Myslím na rodinné domy. CHcem robit novú fasádu a neviem sa rozhodnút.
Odpovedať
Profilova fotka
Vierka, neviem či sú moderné alebo nie. Na väčšina katalógových domoch sú kreslené, nám to rovnako namaľoval projektant, ale ja viem že u nás nebudú. Proste sa mi to nepáči. Neviem to vysvetliť, ale obyčajne ma prvý nápad, podnet nesklamal. ;-)
Odpovedať
Treba sa pozrieť na novopostavené budovy a budeš vidieť, že tam tie šambrány sú! Až na to že sa nerobí klasicky okolo okna, ale dajme tomu, že pod oknom spravíš napr. z polystyrénu 2 obdĺžniky a nad okno tvar striešky....a tak ... proste atypické tvary - nie lem okolo okna. A to už aj vyzerá!!! 8-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
ja tiež riešim problém ako olemovať okná a mne povedali, že teraz sa dáva okrem iného aj umelý kameň a neviem nikde nájsť nejaké foto. Bola by som rada ak má niekto skúsenosť a vie poradiť.
Odpovedať
žiadne šambrany okolo okien si nedavaj,už to nieje moderne ale jedna nevyhoda je vtom že po par rokov to budeš mať velmi zašpinene,predsa je to vypustene oproti fasade a na to sa ti bude usadzať prach,pozri si na 10 ročne domy ake maju teraz fasady zo šambranami,radšej jednoduche ako prečačkane.
Odpovedať
Profilova fotka
Da sa to iba namalovat okolo okna a nic sa na tom neusadi a vypada to tiez pekne.
Odpovedať
ja by so to okolo okien nedavala, ani sa mi to nepáči, ale to je vec vkusu
Odpovedať
Profilova fotka
Mě se to líbí na tmavších barvách fasády. U béžových a podobných barev je to asi jedno, ale u těch výraznějších se mi prostě bílá (nebo o odstín či dva světlejší) šambrána líbí. Nejde o to, co je moderní, ale co se komu líbí.
Odpovedať
@vladimira mali by sa dať kúpiť aj hotové, napr. inšpiruj sa tu www.rekunst.sk
Odpovedať
@verula30 co to s tym ma spolocne, ci to je moderne alebo nie? Ja osobne uprednostnujem nadcasovost, absolutne ma nezaujima, co je moderne....mne sa sambrany pacia, ked su vystupene, okolo celeho okna a biele hladke.....samozrejme vo vidieckej zastavbe, urcite nie v nejakej radovke :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
zalezi od domu, hod foto domu a poradime, okolo hlinikovych sivych okien na dom s rovnou strechou urcite nie, ale na klasike su krasne,mali sme biele na farebnej fasade, teraz su sede a je to este lepsie. napr sem sa vyslovene pytaju http://prodom.sk/?p=projekty&project=105 ale tu nie http://prodom.sk/?p=projekty&project=343 ale zasa je to vec vkusu. Jaj a murovane.
Odpovedať
Profilova fotka
@vladimira Na moderních domech s plochou střechou ne. Na klasických domech se sedlovou střechou se mi celkem líbí. My je asi uděláme jen barvou a to proto, že máme dost malá okna v poměru s domem, tak aby se světlými šambránami opticky zvětšily.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@kirik ahoj, mate uz fasadu?zaujimaju ma tie sambrany okolo okien, tiez by som chcela nimi opticky zvacsit okna , ake velke mate okna?
Odpovedať
@olgazaa Už si videla niekde šambrany po pár rokoch, koľko prachu je na nich? Preto sme od toho upustili. Naši susedia majú len farebne naznačenú a vyzerá to dobre.
Odpovedať
@oli18 tiez chceme len vyznacit farbou
Odpovedať
Profilova fotka
Sambrany budu v mode vzdy. Vychadzaju totiz z povodnej architektury pre sa okna zvyraznovali sirokym okennym ramom. Pravda je ze modernemu domu to nemusi pristat uz len z dovodu ze okna su podstatne vacsie. Na klasikých domoch so sedlovou strechou zalezi len na majitelovi ci sa mu to paci. Sambranami sa fasada nepokazi, to skor vyberom farby. Vystupujuci profil moze sposobovat spinenie kvoli usadzovaniu prasnosti ale pokial je dom postaveny mimo cesty a s minimom prasnosti doda sa fasade iny rozmer ako pri "nakreslenych" sambranach. Niekto spominal atypicke lemy. Pokial clovek vie co robi tak to vie fasadu krasne dotvorit. Napr. lem len okolo 3stran okna s jemnym uhlovanim.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@bruncak ahoj, prosim ta co znamena minimum prasnosti? Napriklad vedlajsia cesta v malej dedine? Moze byt?
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj. Vedlajsia cesta tiez moze byt prasna...napriklad ak vedie povedzme z lomu. Ked su obavy z usadzovania prachu moze sa nechat len lem o hrubke napr 1cm.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?