Zvladne kabel zapojenie svetiel aj motorov otvaranie brany?

Ahojte, od domu po branu sme potiahli kabel 5x1,5 primarne urceny na osvetlenie prijazdovej cesty pod zemou kde kazdych N metrov je vyvedeny kabel nad zem na svetlo - celkovo 10x. Rozvadzac je od brany vzdialeny cca do 85m. Narazili sme na problem s kablom pre pohony motora na otvaranie brany a kedze by sme radi predisli rozkopaniu znova kanalu, chcem sa spytat ci je mozne pouzit ten kabel na osvetlenie aj na napojenie dvoch motorov tj. ci to ten kabel na taku vzdialenost zvladne.
Odpovedať
1
2
Nie, je to moc daleko. Brana aj tak, by mala byt samostatne istena, samozrejme cez chranic
Odpovedať
Myslim si ze aj tak to tak zapojis Kabel to utiahne Ale fuserina to bude
Odpovedať
@marek016 netreba stresovat, obcas sa stava, ze sa mimo projektu este dopajaju dalsie zariadenia. Nie je to optimalne riesenie, vam ale ide o funkcnost. Sam som to tak musel riesit, ked sa zrazu posunula vystavba kanalizacie o niekolko rokov a potreboval som vyriesit napajanie kompresora COVky. Najhorsie, co sa moze stat, ze nebudes mat dostatocne napatie, to sa da vyriesit zmenou trafa v elektronike ovladania motora. Druha moznost je kupit si branu so solarnym napajanim, ma to v ponuke napr. hormann, alebo vlastnorucna prerabka na 12V a solarne napajanie.
Odpovedať
@marek016 pohony maju mozno 200-300 W nebude tam velky ubytok napatia. Vsak tam mas aj viac zil tak si jednu vyclen na branu
Odpovedať
A nemas nahodou hodiny vedla brany?
Odpovedať
@sysell presne ako pises, dokopy ratam ze je to 300Wx2 na motory ale to je len narazove + 10x20W na svetla tj. dokopy cca 800W co je hlboko pod kapacitou kabla. Hlavna otazka je skorej ze ci to bude OK na taku vzdialenost. Napr. @patriky hned odpisal ze to nepojde lebo je to daleko, ale nazory sme mali aj take aj take. @stowasser Ten solar je tiez zaujimava alternativa, ale neviem ake je to spolahlive na celorocne pouzivanie a ci napriklad v zime ked je skoro tma tak mi to tu branu neutiahne. Nebol by to problem? @rosinko Mam hodiny vedla motora brany, ale do elektrickej skrine, kde su hodiny nam ZSE zakazala vytiahnut si kabel aj ked hned za hodinami. Otazka je ze ci je povolene si hned za skrinu s hodinami dat dalsiu skrinu a z nej to tahat. To by bolo OK?
Odpovedať
@marek016 no a ak dovod uviedli ze nesmies tam doplnit ziaden istic kabel
Odpovedať
@marek016 ta bedna s elektromerom vacsinou ma dakle zasuvky a pood priamo na sebe mohol by si top dat aj z nich, faj foto co tam mas. Patriky nech da vypocet kde bude aky bude pokles napatia pri odbere max cca 2-3A aj to pouzivanych len niekolko sekund. Akmas ale vedla elektriku tahal by som to z nej. Zvaz si ze este budes potrebovat aj dake kable ktorimi budes branu otvarat, da sa bezdrotovo ale bezne treba z garaze daku dvojlinku...
Odpovedať
@marek016 a ten 5x1,5 je uz za alebo pred vypinacom?? tiez sa priklanam k nazoru,ze je to daleko z dovodu ubytku napatia a tiez by bolo zaujimave tam odmerat hodnotu impedancnej slucky
Odpovedať
Úbytok napätia pri 3A na danom vodiči bude činiť cca 3V.. takže to nie je nič strašné. Prehriatie vodiča v tomto prípade moc nehrozí, nakoľko to pôjde len krátko.
Odpovedať
@rosinko uplne nerozumiem. Uviedli ze to sa ma zablombovat a ze tam nic ine byt nesmie. @sysell Fotku mozem poslat ale ziadna zasuvka tam nie je. Je to asi jedna z tych horsich skrin lebo je tam len asi ten najnutnejsi zaklad. A mozem si dat hned za elektroskrinou s hodinami dalsiu skrinu odkail si to vytiahnem? @ondro81 od ulice z hodin nam ide 85m privodny kabel 4x25 AYKY do rozvadzaca a z neho ide spat k ulici ta 5x1.5 s tym ze kazdych N metrov je vytiahnuty nad zem kde napojime svetla. Celkom ma ale zaujala moznost, dat si dalsiu skrinu cez ktoru pojde privodny kabel a nej si to potiahnut. Otazka je ze ci je to OK?
Odpovedať
@mareksed to je trochu optimisticky odhad, chcelo by to simulaciu vo vypoctovom programe na zistenie ubytkov a hlavne tej hodnoty impedancie.dalsia vec, vykon motoru sa dimenzuje od vahy brany,ja som nedavno zapajal taky, co mal cca 1,2 kW, zaber pri starte bol slusny.a v poslednom rade bude zaujimave,ako sa k tomu postavi prvy revizak, co tam pride
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ondro81 ta hodnota je dana vypoctom, pri 3A zatazenia, samozrejme vyssie ampere, vyssi odpor.. ale nad 10A by sa to nemalo dostat nakolko by na 1,5mm2 priereze mal byt 10A istic.. co sa tyka zaberoveho prudu tak to sa da poriesit softstarterom co vyjde asi lacnejsie ako tahat druhy kabel a rozkopavat na takej dlzke.. motor a brana sa musia nastavit na ten kabel ak ho chcu pouzit..
Odpovedať
@stowasser ano a stratí tým záruku a stane sa vyrobcom so všetkými právami a povinnosťami.
Odpovedať
@mareksed pozor.... odpor vodiča nezávisí od napätia a prúdu. A tým vodičom tiež budú tiecť xrejme vyššie prúdy. @marek016 ano môžete si dať vedľa RE svoj vlastný rozvádzač ak to viete spraviť. Najlepšie tak aby ste nezasahovali do elektromeru a neodplombovávali.
Odpovedať
@lukino55555 a od coho ak sa smiem spytat? Material a dlzka su konstanty v tomto pripade, takze ako jedina premenna je prud. Samozrejme este teplota vodica, ale ta sa bere normalizovana ked sa rata odpor..
Odpovedať
Aha takze ked na kabel o urcitej dlzky z medi pripojím na 230 V spotrebič s odberom 10 A bude mat odpor 23 ohmov a ked na ten istý pripojím spotrebic na 230v s odberom 2 A tak bude mat 115 ohmov? To chcete povedať?
Odpovedať
@mareksed no odpor vodica sa nijak dramaticky odpor minť nebude ale bude takmer konštantný. Podotýkam že sa jedná ibaa o odpor vodiča.
Odpovedať
@lukino55555 od napatia to nie je zavisle.. nejde o ohmov zakon ale o merny odpor vodica, cim viacej naboja nim tecie, tym vyssi odpor tam vznika (prud je derivacia naboja v case)a na zaklade toho sa aj zahrieva. Ma to suvis s hustotou a rozmiestnenim krystalovej mriezky materialu vodica..
Odpovedať
@mareksed To ano ale to ide o minimalne takmer zanedbateľné zvýšenie odporu. Vo vzorci pre odpor vodica prud ci teplota ani nefigurujú. R=(ro*l)/S. Teda použitý materiál dĺžka a prierez vodiča.
Odpovedať
@lukino55555 isto, akurat hustota materialu vodica je zavisla od teploty a teplota od pretekaneho prudu mimo ine samozrejme. Ale samozrejme, velkost prudu hlavne zavisi od ubytku napatia ked uz mame vyratany odpor vodica podla ohmovho zakona.. Pri takychto vypoctoch je absolutne zbytocne ratat s prudovym vstupom pri vypocte odporu vodica.. som skor teoretik ;)
Odpovedať
@marek016 zaplombovana je len strana, kde je hlavny istic. Plastovy dekel, pod ktorym su svorkovnice zaplombovany nieje. Treba tam osadit istic a potiahnut kabel ku brane. Bezna prax a ZSE nikdy nenamietali...
Odpovedať
@megdesign niekde hore spominal, ze ma iba najjednoduchjsi elektromer, ak by sa rozhodol pre tebou spominane riesenie (ktore sa javi v tomto pripade ako celkom rozumne), tak by musel investovat do kupy novej skrinky a nasledne 7€ za opatovne zablombovanie. @marek016 Na vasom mieste by som teraz nestresoval, ak by vam to napajanie robilo v buducnosti problemy, tak si nechajte otvorenu alternativu prehodenia skrinky za vacsiu, precitajte si k tomu tuto diskusiu: http://www.modrastrecha.sk/forum/elek...
Odpovedať
@marek016 daj fotku otvorenej skrine...
Odpovedať
Profilova fotka
Asi by som odporučil zavolať si tam revízneho technika, a nech premeria impedanciu poruchovej vypínacej slučky Rl, bo na takú vzdialenosť a toľko spojov už nemusí vyhovovať.
Odpovedať
@stowasser Myslim ze ziadne rozvadzac neni taky kde neexistuje ziadny terminal ktory by nebol zaplombovany tazke napojit to moze v podstete asi na hociaky. Pisal som nech da foto uz na zaciatku ..
Odpovedať
Profilova fotka
@mareksed len nerátaš všetky tie prechodové odpory v 10-tich lampách. Aký bude potom úbytok?
Odpovedať
@sysell @megdesign ospravedlnujem sa ze neskoro, ale posielam fotku.
Odpovedať
@marek016 plombu dole, osadit istic, vyrezat do plastu otvor pre istic, zavolat distribucku na osadenie elektromera a nasledne zaplombuju.
Odpovedať
@megdesign asi tak alebo neviem ako je ta stena z ytongu pristupna ale do nej mozes osadit kludne dalsi rozvadzac alebo dat nejaky box so zasuvkami aby si mal aj vonku pristup k elektrike...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?