Zniženie napätia z 240V na 230V

meral som v zasuvke mam 240V a chcem znižiť napätie na 230V.Pripojená záťaž by bola do 30W. Existuje do zásuvky nejaky stabilizátor ,čo by dával 230V?
Odpovedať
@marko337 a o co ti ide? Co tam chces dat? Nevymyslaj dobre je to
Odpovedať
mam tam zapojeny plynový bojler a nahodne vyhadzuje chybu .Či to nemôže byť aj vysokým napätim.
Odpovedať
@marko337 nie napatie zalazi od toho aka je siet a ako daleko alebo blizko si od zdroja. 240V je ideal. Vacsina zasuviek, spotrebicov je do 250V, 16A. Takze pohoda.
Odpovedať
@marko337 urcite nie, napatie je ok, skor ries servis u dodavatela.
Odpovedať
Profilova fotka
@marko337 Nie som odborník na elektrinu ,ale máte pravdu.Čítal som o tom článok kde odborník vysvetloval ako mafie krútiace sa okolo energetiky klamú zákazníkov. Neviem či dobre vysvetlím, čo si z toho pamätám. Za komančov u nás v zásuvkách bolo max 210V len málokedy sa dostalo na 220. Bolo to tak upravené z dôvodu,, aby nezlyhávali elektrospotrebiče.Ďalšia vec je cena prúdu. čí vyšší tým viac zaplatíte , ale spotrebič nedosiahne vyšší výkon.Podľa neho je to tak naschvál urobené(kapitalista viac predá viac zarobí). Ak sa dobre pamätám tak sú nejaké usmerňovače napätia .A oplatia sa ,neopotrebúvajú sa tak rýchlo spotrebiče.
Odpovedať
@antonmesaros Na fakture sa neplati za spotrebu prudu, ale za spotrebu sucinu prudu a napatia. Preto to platime v kWh a nie v kAh. Odbornik, co to vysvetloval asi nebol az taky odbornik.
Odpovedať
@antonmesaros To akože mám celý byt ako aj spotrebiče prerobiť na jednosmerný prúd??? Kvôli tomu aby sa mi pomaly opotrebovaváli spotrebiče??? Alebo ako si to myslel??? ;-) :-.
Odpovedať
@marko337 Ja mám v sieti stále 237-238V..Meral som to dig. merákom, ale keď odpočítam odchýlku meracieho prístroja tak je to ok..trafo mám od bytu 7.posch a od prízemia 30-40m.. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
V živote by ma nenapadlo merať napätie v zásuvkách, ale táto debata ma k tomu vyprovokovala. :-) Takže rodinný dom, cca 500m od transformátora a napätie v zásuvkách mám 235V Prúd v zásuvkách som nemeral... :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
@jamk1 Prúd v jednofázových zásuvkách je do 16A garantovaný výrobcom..daj si merač napätia a prúdu do zásuvky a budeš vedieť ako Ti Tvoj spotrebič "papá".. :-p :-D :-D :-D
Odpovedať
Zbierka zákonov č.275/2012 2.3. veľkosť napájacieho napätia pre verejnú nízkonapäťovú sústavu 230 V medzi krajným vodičom a neutrálnym vodičom pri štvorvodičových trojfázových sústavách alebo 230 V medzi krajnými vodičmi pri trojvodičových trojfázových sústavách, 2.4. odchýlka napájacieho napätia maximálne ±10%
Odpovedať
Treba zajst na elektrarne a poziadat o kontrolu a znizenie napatia v sustave. My sme mali 247V skocil som na elektrarne a po 2 tyzdnoch upravili trafo na 235V
Odpovedať
Článok sa načítava...
Odchýlka napätia v sieti môže byť až +-10%, toto sú len 4%, takže kľuuuuud..... 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 Nie je niečo čo sa montuje pri elektromer alebo do poistkovej skrine čo vyrovnáva volty na 220. Si pamätám že to nebola veľká investícia . Niečo podobné mám pred stolným PC.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik Ja som neni odborník ale ten článok vyšiel ak sa nemýlim na portáli ASB. cca 2-3 roky späť.
Odpovedať
@antonmesaros tak ten clanok by som chcel vidiet, lebo ako to popisujes to znie dost nezmyselne.
Odpovedať
@supiiik Tak si zapni práčku na 220 V a potom na 240 V a počúvaj ako ti bude točiť motor a tiež ako sa budú točiť hodiny. Jednoznačne pri 240 V vyšší výkon a zbytočne vyššia spotreba.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja si pamätám, v 60.tych rokoch minulého storočia (znie to dobre že??? :-D ) mali moji rodičia k starému elektrónkovému televízoru Tesla Lotos pripojený taký bakelitový "black box" čo bol vlastne stabilizátor napätia. Viem, že vtedy to kupovali z dôvodu, že v danej lokalite veľmi kolísalo napätie a toto im poradil televízny opravár. Dokonca si pamätám aj to, že to naozaj pomohlo. ale v dnešnej dobe niečo také asi nieje ani nutné. Určite aj keď sú rozdiely v nameranom napätí u rôznych odberateľov, tak v konečnom efekte je napätie vždy v tolerancii. :-)
Odpovedať
@viktor811 no ale pracka nie zrovna najidealnejsi priklad. Lebo ani pri 240V netoci motor rychlejsie. Na to ma vplyv akurat frekvencia prudu a ta je aj pri 240 aj pri 220 rovnaka 50Hz. Najviac hodinami toci vykurovacie teleso, pri vyssom napati asi viac. Ale vyrazne viac? Je to vobec relevantne? Lebo cim rychlesie sa voda zohreje (lebo zohriat sa na pozadovanych 40° musi, logika programu nepusti) tym skor je vyprate a tym vacsiu radost ma tvoja pani. A v konecnom dosledku mila pracka spotrebuje rovnake mnozstvo energie (kWh) ci tu vodu bude zohrievat 20 alebo 25 minut. Fyzika nepusti. V tomto pripade zrejme nie.
Odpovedať
@zita19 To sú také úvahy, ktoré ja nechápem. Ja som mal na mysli práčku ROMO, prípadne to môžeš tiež skúsiť na ventilátore, alebo lepšie na senomete. Na ventilátore dúfam, že nie je špirála.
Odpovedať
neviem na akom principe meria elektromer, ci berie v potaz i napatie, alebo len preteceny prud. Ale pokial by nesledoval napatie, tak podla jednoducheho vzorca P=U.I musi pri 10% poklese napatia pretiect 10% viacej prudu, cize mate o 10% vacsiu spotrebu, ale to naozaj zavisi od elektromeru.
Odpovedať
@viktor811 pamatam si pracku romo, dokonca jeden uplne funkcny ale nepouzivany kusok este stale mame na chate. Tak tam je tiez len motor na striebavy prud. Ci synchronny alebo asynchronny, to uz z hlavy nevyhrabem, skola bola uz davno. A je tam odporovy drot v ohrevnom telese. Ak sa budeme bavit o motore, tak pri vyssom napati mozno bude mat vyssi vykon a pretoci o 4 fusakle viac. Ak sa bavime o spirale, tak mozno ano, mozno nie, lebo ohmov zakon rozhodne nebolo moje najoblubenejsie ucivo bude mat vyssi vykon pri 240 ako pri 220 V, takze tu vodu zohreje rychlejsie. Ak tu ma niekto divne uvahy si asi ty. Sledovat ako sa kruti koliesko na elektromere a pocuvat pracku, v ktorej sa peru aj tvoje spodare ked ju zenuska zapne... No neviem, asi nemas co na robote
Odpovedať
@rkorba Tuto @zita19 je veľmi šikovná, ona aj vie čo všetko treba mužíčkovi poprať, aby sa náhodou nenahneval, tak ona ti vďačne vysvetlí ako sa koliesko krúti v elektromere.
Odpovedať
@viktor811 a este aj perfektne varim... Len aby si bol v obraze... Pranie u nas ma na starosti chlap. Simple task su u nas vydelene chlapovi
Odpovedať
@viktor811 Da sa kupit trafo 230V/110V. Skus to zapojit v dome rovno za hodiny, podla tvojej prackovej teorie je velka sanca, ze usetris za EE cez 50% :-D :-D :-D
Odpovedať
@supiiik a pracka vydrzi raz tak dlho a ten zvuk pri zmykani - radost pocuvat! :)
Odpovedať
@supiiik Ty skutočne, ale fakt tomu nerozumieš. Ináč by si to nenapísal ani zo srandy.
Odpovedať
@gashtaan nazorny priklad je Romo. Boli aj take bez zmykacky :-) Na druhej strane Romo Fulnek vyrabalo aj automaticke. Tie boli este skackavejsie ako povestne Tatramatky. A co vcul? Teraz mam dilemu, ktora z nic je vlastne ta co vydava tie spravne zvuky pri 240V :-S
Odpovedať
@viktor811 Myslel som to zo srandy, to len koly tomu, aby to doma niekto neskusal :-) Je pravda, ze z casti mas pravdu. Ohmov zakon plati aj tu a teda, pokial ma zariadenie konstantny odpor, tak pri vyssom napäti cez neho prechadza vyssi prud a teda aj jeho vykon je vyssi. To je ale iba jedna cast pravdy, pretoze zariadenie s vyssim vykonom vykona rovnaku pracu, ale za kratsi cas! Cize celkova el. energia, ktoru spotrebic spotreboval sa nemeni! El. spirala zohreje napr. vodu za kratsi cas. El. motor ma vyssi vykon a teda operie viac pradla naraz. Edisonova ziarovka svieti silnejsie a teda ti staci slabsia. AC-DC zdroje modernych spotrebicov odoberaju pri vyssom napeti nizsi prud a teda ich vykon sa zmenou napetia nemeni. Naozaj je suma fuk, ci mas 230V alebo 240V, pokial si v medziach, v ktorych el. spotrebic dokaze spolahlivo pracovat tak je to OK, o nic ine tam nejde. @marko337 Ak myslis, ze mas skutocne problem s vysokym napetim, tak by ti mal stacit aj zalozny zdroj pre PC, len pozor na to, aby vystupne napetie toho zdroja nemalo obdlznikovy priebeh, ak mas v bojleri napr. ventilator, tak tomu by sa to nemuselo pacit.
Odpovedať
@supiiik Mám záložný zdroj, ktorý pracuje normálne do 240 V. Po prekročení tejto hodnoty zníži napätie na 213 V z ktorého už nie je úžitok. Všetko nie je strážené termostatom a obyčajne práca trvá rovnaký čas, či pri vyššom, alebo nižšom výkone.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?