Zmena hlavneho istica 25A na 30A

Dobry den, chcel by som Vas poprosit o radu a odpovede na moje otazky. V sucasnosti nam developer odovzdava pozemok, na ktorom je elektricka pripojka na 3x25A. My planujeme postavit montovany dom s teplovodnym elektrickym kurenim. Podlahova plocha je 130 m2. Prva otazka je, ci by bolo vhodne kym som este nepoziadal o pripojenie zmenit istice na 30A? V skrini je revizna sprava. Ak by som zmenil istice, budem potrebovat novu? Je mozne v skrini vymenit len istice, alebo treba menit celu skrinu. V sucasnosti sa nam este len robi projekt, takze odporucane hodnoty este neviem. Pripadne co by ste mi poradili. Dakujem za odpoved.
Odpovedať
1
2
@mareqm tiez mame montovany s teplovodnym elektrickym kurenim. rozloha cca 120 m2. tiez 3x25A a je to OK. Problem bol, ze sme chceli 3x25A s HDO, ale miesto na to HDO tam nebolo, takze sme museli skrinu menit. Samozrejme treba aj novu reviznu v takom pripade :(
Odpovedať
Profilova fotka
Toto som chcel aj ja riešiť, problém však bol, že predajca pozemku mal zmluvu so SSE na 3x25A, keď som to chcel potom meniť na 3xtuším 32A, tak sa nedalo z toho dôvodu, že bola slabá kapacita v sieti.
Odpovedať
Profilova fotka
@mareqm elektrinu používam len ako laik, ale asi to fuguje tak, že každá fáza dovoľuje odber 240x25= 6kW x3=18kW. Dobre narhnutý dom nemá väčšiu potrebu ako 140x3x15=6,4kW, takže to utiahne aj jedna fáza. Odborníci nech mi nevyčítajú zjednodušené pojmy, vysvetlenie bolo pre laikov.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 - maximalny odber je 3*230*25=17250W = 17.25kw.
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx myslel som na Vás
Odpovedať
@mareqm istic menit netreba, tiez mam 130 m2 a 12 kW elektrokotol
Odpovedať
Dakujem Vam vsetkym za odpovede. Nakoniec si mozno nepomozem a ak budem chciet mat dvojtarif, budem musiet menit rozvodnu skrinu. Mame len tu uzucku a do nej sa to zevraj nemesti. Tzn. urobit potom novu reviziu? @peto99 a nevyhdzuje Vam istice ked mate zapojenych viacej veci? @jan45 Dakujem za odpovede.
Odpovedať
Nevsimol som si, ze sa pytam na nieco na co mi uz @rivasvk odpovedal. Takze treba pri zmene skrine reviziu :(
Odpovedať
@mareqm Ahoj. Velikost hlavního jističe je jednak otázka pro Vašeho dodavatele ( jestli tam má takový příkon, aby to mohl navýšit ) a hlavně je to otázka na provedení Vašeho domu. Pokud plánujte elektrické topení a Uděláte si dům s tepelnými ztrátami kolem 5 kW, tak jistič 3 x 25 A zcela jistě postačí. Problém může nastat pouze se skříňkou, protože do ni musí vejít i přijímač HDO. Nicméně, není mě jasné, o jakou skříňku se jedná, když skříňku na hlavní jistič a elektroměr stejně budete mít na fasádě, nebo na nějakém sloupku těsně u domu. Revizi elektriky budete potřebovat při napojení domu na tu skříňku. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mareqm Ja by som to v sucastnej dobe neriesil. zmena istica sa da spravit hocikedy aj pocas byvania. ked sa vsetko dokonci tak uvidite aku ma co spotrebu a potom pride rozhodnutie ci nieco menit. Ked chcete HDO tak treba aj inu skrinku a tym padom aj reviznu spravu. V povodnej sprave sa uvadzaju udaje z typoveho stitku.-ale toto vam potvrdia v ZSE.
Odpovedať
@praoteccech Velmi pekne dakujem za info. Ja si myslim, ze tiez budeme mat stratu okolo 5 KW, takze to spravim tak ako pise @madyyyyy. Pockam teda na projektanta, co vyprojektuje a hlavne co odporuci a potom poslem ziadost o pripojenie na distribuciu. Skrinku mam podobnu tejto a bude v plote. Este by som poprosil vysvetlenie, lebo asi tomu chapem zle. Prvu reviznu spravu potrebujem az na pripojenie od rozvodnej skrine po dom, alebo ak mi stoji rozvodna skrina, do ktorej idu kable zo zeme z ulice, tak potrebujem inu reviznu spravu na tu skrinu a na zapojenie kablov zo zeme z ulice do skrine. Pripojenie na elektriku by som chcel riesit este pred vystavbou domu. Pochopil som to tak, ze potrebujem reviznu spravu aj na pripojenie rozvodnej skrine zo zeme.
Odpovedať
@mareqm byvame rok, zatial ani raz, elektrokotol sa navyse da obmedzit vykonovo manualne. 32A nebudes potrebovat.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@mareqm reviznu spravu potrebujes na elektromerovu skrinku ako taku.dom sa moze do nej pripojit az neskor. potom sa dalsia revizia nerobi.dalsia revizia bude az na dom. ale toto vsetko mas vo vyjadreni od ZSE.nelam si hlavu.
Odpovedať
@madyyyyy Oki, dakujem. Pockam na to vyjadrenie a uvidim, ci budem musiet menit skrinu. Dakujem Vam vsetkym za odpovede
Odpovedať
3x25 a je štandart pre 3 fazovu pripojku ističe si dáš poddla projektu a výkonu kurenia -nezabudni na ovladaci kabel pre hdo
Odpovedať
@mareqm Mame plne elektrifikovany dom, 123m2 podlahy, 4kW strata. 3x25A uuuplne staci. Na vsetko. V pohode ;-) Pri ZSE sa 2tarif neoplati.. Veskeru usporu zhltnu vyssie poplatky za istic. Plati dvojnasobne, ak by si este aj menil istic, ako zamyslas.
Odpovedať
@matorado Sam som zvedavy, co vyjde projektantovi. Keby to vyslo na 3x25 A bol by som rad. Dakujem za to upozornenie ohladom 2tarifu. Som si myslel, ze ked to vsade odporucaju, ze sa to musi oplatit a ked to clovek prepocita, tak ostane prekvapeny. Pri 7500kw (len taky odhad) my vysla "uspora" pri 2tarife nejakych -70 eur a -110 eur bez DPH pri 3x25 a 3x32 (za rok). Porovnaval som DD2 a DD4.Zavisi od toho, aka bude priemerna cena za kWh. Daval som cca pod stred medzi VT a NT. Znamienko - znamena ze to preplatim pri zmene na 2tarif, co je dost sila!
Odpovedať
Takze poslali mi zmluvu na 3x32 co sa tesim. Dufam, ze to nebude hlupa otazka, ale ak zmenim istic z 25 na 32 A a developer doda realizacny projekt a plan skutocneho vyhotovenia, kde on robil na istic 3x25 A, treba robit novu dokumentaciu kvoli tejto zmene? Pripadne ak by sa musela menit skrina za vacsiu kvoli HDO?
Odpovedať
Profilova fotka
@mareqm Na vymenu skrinky na vykasli a kasli aj na HDO. A s otazkou ci bude treba nova revizia zajdi na ZSE.oni musia vediet ci im to vadi alebo nie.
Odpovedať
Precital som si nejake clanky, myslim ze by som HDO nechcel.
Odpovedať
Dakujem za odpoved. Myslite, ze kvoli zmene hodnoty hlavneho istica treba zmenit aj realizacny projekt a situaciu skutocneho vyhotovenia?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Ahojte, schvalili mi zmenu istica 3fx25A na 3fx32A. Nemate nejaky odporucany kontakt na normálneho elektrikara, ktory by mi to cele vymenil, vratane kupi vhodneho istica, odblombovania a zablombovania + reviznej spravy zmeny istica pre ZSDIS? Lokalita Marianka/Stupava/BA. Dakujem.
Odpovedať
@pier posielam kontakt cez IP, aby to nebolo brané ako reklama
Odpovedať
@pier jedine distribučná... Nikto inti to nezaplombuje
Odpovedať
@lukino55555 Ale iba zaplombuje. Vymeniť si to musí sám.
Odpovedať
Ja viem. Odplombovat a vymenit to musi elektrikar a nasledne distribucka zaplombuje. Nejaky tip na elektrikara v BA kraji?
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, mám podobnú otázku..mám v novostavbe (v skrinke pred domom) 20A istič, zmluvy so ZSDIS mám tiež na 20A istič, ale revízie od elektrikára (ktorý robil elektriku v dome + skrinku máme na 25A istič).. môže to byť veľký problém? v skrinke sme mali doteraz 25A istič, revíziu máme na 25A istič, pretože sme prehliadli, že zmluva so ZSDIS bola uzatvorená na 20A istič.... prišlo sa na to, až teraz pri napájaní domu na sieť, kde sme museli narýchlo vymeniť istič za 20A, inak by nás nepripojili..
Odpovedať
Skus poziadat (online podat) ziadost o zmenu istica - trva to cca 1-2 dni, vsetko mozes sledovat online. Ak ti to schvalia, pride ti online nova zmluva, ktoru podpises, nascanujes a nahras na prislusnu linku. Zaplatis prislusny poplatok (cca 60 EUR) a zhanas elektrikara ako ja :-) na odplombovanie a zmenu istica. Potom zavolas do ZSDIS, aby to prisli zaplombovat (tam som sa este nedostal). Ja mam v projekte 3fx40A istic (28kw elektrokotol) a neviem preco byvaly majitel tam dal iba 3fx25A (mozno mu to vtedy v ZSDIS neschvalili).
Odpovedať
Profilova fotka
@pier budem to musieť tak urobiť (v projekte mám tiež 25A), len sám som prekvapený z toho, ako to, že som podpísal zmluvu len na 20A pred rokom (ale bolo mi divné, že som vtedy platil menej, než sused s rovnakým ističom) :D
Odpovedať
@pier Nechcel platit za 40A istič.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?